Betlehemi kiállítás, kézműves alkotónapok, karácsonyi koncertek adventkor

November 27-én, szombaton nyílik a XIX. Betlehemi Szép Csillag kiállítás, ezzel a közös programmal indítja az adventi ünnepváró programokat a Fehérvári Kézművesek Egyesülete és a Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház. A Rác utcában a Karácsonyfák utcája programmal és adventi kézműves alkotónapokkal, míg a Liszt Ferenc utcai intézményben többek között ökumenikus jótékonysági esttel és koncertekkel várják a gyerekeket, felnőtteket – hangzott el a programokat ismertető sajtótájékoztatón.
2021.11.23. 13:03 |

Javában tart az adventi készülődés a Fehérvári Kézművesek Egyesületénél. Szenczi Jánosné elnök elmondta, 19. alkalommal hirdették meg idén a Betlehemi Szép Csillag pályázatot, melynek keretében természetes anyagokból készült alkotásokat várnak. A népszerű pályázatra idén is szép számmal érkeztek betlehemek, melyek közül a legszebb, legötletesebb alkotásokat állítják ki. A hagyományos tárlat 2021. november 27-én, szombaton 11.00 órakor nyílik a Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház Szent Korona Galériájában. Emellett ugyanitt kiállítják azon tagjaik munkáit is, akik szerepeltek a XVII. Élő Népművészet – Országos Népművészeti Kiállításon. A tárlat december 22-ig látogatható.

Újra élővé varázsolják a Rác utcát, ahol idén ismét lesz Karácsonyfák utcája. Az Egyesület húsz darab fenyőfát állít fel, melyek díszítésére osztályok, csoportok, családok jelentkezhetnek december 1-jéig a kezmuvesek@gmail.com címen. A díszítés december 2-án, 3-án és 4-én, csütörtöki, pénteki és szombati napokon 10 és 16 óra között zajlik olyan díszekkel, melyek jól bírják a csapadékot, nem mennek tönkre. Szavazni lehet a legszebb, legötletesebb fára, a voksokat december 5-én, vasárnap 16 óráig kell leadni, és még ugyanezen a napon 17 órakor kihirdetik az eredményeket. A fákat december 22-e után rászoruló családoknak ajánlják fel a dekorációk leszedését követően. Vannak még szabad fák, így várják a jelentkező csoportokat, családokat, közösségeket.

A Kézművesek Házában az adventi hétvégének kreatív foglalkozásokkal szolgálják a gyerekek és felnőttek kikapcsolódását. December 5-én és 12-én, vasárnapi napokon karácsonyfa-díszeket, ajándékokat lehet készíteni, közben sül a mézeskalács, és lesz mesemondás is. December 17-én, pénteken 13 és 18 óra között a felnőtteknek, míg 18-án, szombaton 10 és 14 óra között a gyerekeknek szerveznek alkotóműhelyt. Az Egyesület mesterei bemutató foglalkozásokat tartanak, melybe tetszés szerint bekapcsolódhatnak az érdeklődők. Ez a programsorozat havi egy-egy alkalommal folytatódik. További részletek a www.fehervarikezmuvesek.hu oldalon és az Egyesület közösségi oldalán érhetőek el.

Viza Attila önkormányzati képviselő a sajtótájékoztatón köszönetét fejezte ki a Fehérvári Kézművesek Egyesületének többéves tevékenységéért. A szervezet visszahozta és tovább élteti a múlt hangulatát és a hagyományokat a Rác utcában. Mind mondta, a kézművesség elmélyülésre, belső munkára ad lehetőséget, a gondolataink, az érzéseink, a lelkünk kivetülnek az alkotásainkban. A hagyomány él, és szívünket ünneplőbe öltöztetve várjuk a karácsony hangulatát.

Jakubek Tiborné, a Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház igazgatója arról beszélt, hogy az adventi hosszú felkészülés idején a lelkünkben születik meg a karácsony. Az alkotótevékenységben az ember elcsendesedik, önmagára talál a saját lelkében, megleli az erőt, mellyel önmagát és a környezetét is szebbé, jobbá varázsolja.

Az intézmény szintén gazdag programkínálattal készül az adventre az alábbiak szerint:

December 3., péntek 18 órakor:
Ökumenikus Adventi jótékonysági est a Szent István teremben

December 4., szombat 9-13 óráig:
Családi kreatív délelőtt mézeskalács-készítés, díszítés, karácsonyfadíszek készítése

December 14., kedd 19 órakor:
Rákász Gergely orgonaművész koncertje a Szent István teremben

December 16., csütörtök 17 órakor:
A Hungarikum együttes karácsonyi koncertje a Szent István teremben

December 16., csütörtök 18 órakor:
A Gorsium Gimnázium, Szakgimnázium és Technikum és AMI vokális tanszakának karácsonyi koncertje a Szent Imre teremben

December 21., kedd 18 órakor:
Christmas Boogie Dr.Jazz Duo koncertje a Szent Imre teremben.

További részletek az intézmény honlapján olvashatóak.

FONTOS, HOGY VALAMENNYI FELSOROLT KÉZMŰVES PROGRAMON INGYENES A RÉSZVÉTEL, A NYERSANYAGOKAT A SZERVEZŐK BIZTOSÍTJÁK. VÉDETTSÉGI KÁRTYÁT NEM KÉRNEK, UGYANAKKOR A HÁZAKON BELÜL KÖTELEZŐ A VÉDŐMASZK HASZNÁLATA!

Kultúra

 1. „Fitz100” - tudományos konferenciával zárult az emlékév

  Tudományos konferenciával zárta a Fitz Jenő emlékévet a Szent István Király Múzeum. A Városházán rendezett eseményen egykori munkatársai, valamint a múzeum jelenlegi szakemberei elevenítették fel az egykori legendás igazgató személyiségét, tudományos tevékenységét, a múzeum szakmai fejlődésében betöltött szerepét.

  2021.12.03.
 2. Fehérvár Arcai címmel hirdettek portréfotó-pályázatot - december 31-ig várják a képeket

  Fehérvár Arcai címmel hirdetett amatőr portréfotó pályázatot az Értékmentők by iGenerációért Egyesület. A versenyre Székesfehérváron készült portréfotók beküldését várják amatőr és hobbifotósok részéről az ország minden pontjáról december 31-ig.

  2021.12.03.
 3. Két év termése - december 10-én nyílik a Kisfaludi Művészkör kiállítása

  Egy év kihagyás után ismét megrendezi hagyományos kiállítását a Kisfaludi Művészkör. A nyolc alkotó festményeket, grafikákat és festett bútorokat mutat be a Kisfaludi Közösségi Házban. A megnyitót december 10-én, pénteken 18 órakor tartják, a tárlatot Benkő-Igaz Krisztina, a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ szakma vezetője ajánlja a közönség figyelmébe, közreműködik a Bástya Kamarakórus. 

  2021.12.03.
 4. Fitz 100 - élőben közvetítjük a konferenciát pénteken a Városházáról

  Fitz Jenő születésének századik és halálának tizedik évfordulója évében a Szent István Király Múzeum több programmal is készült. A Fitz 100 konferencián a történész-régész életének több szakaszáról is megemlékeznek majd december 3-án.

  2021.12.03.

advent

Eseménynaptár

2021. December
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Székesfehérvár Topotéka