Beszorult sérültek mentését gyakorolták a fehérvári tűzoltók

Roncsvágási gyakorlatot szervezett a székesfehérvári katasztrófavédelmi kirendeltség a megyeszékhely hivatásos tűzoltóinak szeptember 25. és 27. között, Moha-Rakodón. A tűzoltók forgalomból kivont autókon gyakorolták a beszorult sérültek kiszabadításánál alkalmazott műszaki mentési eszközök használatát.
2017.09.27. 12:16 |

A tűzoltóknak a műszaki mentésekhez rendszeresített eszközökkel, meghatározott vágási pontokon olyan elővigyázatossággal kellett szétvágniuk a járművek karosszériáját, mintha valóban emberek, sérültek tartózkodtak volna benne. Először az oldalsó ajtókat és merevítő oszlopokat, majd az első szélvédőt távolították el. Ezt követően hidraulikus ollóval és az úgynevezett Force-baltával két oldalról bevágták a tető egy részét, majd felhajtották a karosszériát.

A tűzoltók ezután egy frontális ütközés feltételezése alapján folytatták a mentést, mely szerint a sofőr a műszerfal és az eldeformálódott ülés közé szorult. Ilyen esetben az úgynevezett feszítőhengerrel gyorsan és eredményesen lehet a beszorult sérülteket kimenteni.

A katasztrófavédelmi kirendeltség a hivatásos tűzoltók szakmai képzésének részeként félévente szervez hasonló műszaki mentési, roncsvágási gyakorlatokat az Alcufer Fejér megyei telephelyén. A gyakorlat célja, hogy a tűzoltók a műszaki mentési eszközöket minél szakszerűbben, rutinosabban alkalmazzák, annak érdekében, hogy valós helyzetben minél gyorsabban segíteni tudjanak a sérülteken.

Kék hírek

 1. A város karácsonyfáját is kidöntötte a viharos szél

  Feldöntötte a viharos szél a város karácsonyfáját Székesfehérváron. A hivatásos tűzoltók vonultak a helyszínre, ahol átvizsgálták a környéket, és megállapították, hogy a fa díszletekre dőlt, nincs alatta senki. A fát sajnos jóval vízkereszt előtt el kellett vinni a térről.

  2017.12.29.
 2. Korszerű eszközöket kaptak az önkéntes tűzoltók

  Sisakokat, csáklyákat, fecskendőket és informatikai eszközöket is kaptak a Katasztrófavédelemtől az önkéntes tűzoltó egyesületek. A megyében 16 millió forintra pályázhattak a szervezetek, hogy korszerű eszközökkel tudják majd kiegészíteni a hivatásosok munkáját.

  2017.12.22.
 3. Néhány jó tanács a tűzoltóktól, hogy ne történjen baj az ünnepen

  Az ünnepi időszakkal összefüggő tűzesetek kiváltó oka leggyakrabban az, hogy az égő gyertyákat gyúlékony anyag közelében helyezik el, a keletkező lángok a különböző textíliákon, függönyön keresztül átterjednek a helyiség más berendezési tárgyaira. 

  2017.12.21.
 4. Karácsonyfa égett és bútorok lángoltak a Skála parkolóban

  Karácsonyi tűzmegelőzési bemutatóval demonstrálta a veszélyforrásokat a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság. A Skála parkolójában a tűzoltók egy fémkonténert egy átlagos szoba bútoraival rendeztek be és egy karácsonyfát is elhelyeztek, amelyet meggyújtottak. A bemutató jól szemléltette, hogy a kigyulladt fa percek alatt kiterjedt lakástüzet okozhat.

  2017.12.20.

Eseménynaptár

2018. Január
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek