Beszélgetés Vidermann Csabával, a Magyar Királyi Kardforgatók Rendje kapitányával

A Magyar Királyi Kardforgatók Rendje-Honvéd Szondi György SE 2006-ban alakult Székesfehérváron. Kezdetben barantás hagyományok mentén haladtak, de a csapat gyorsan saját arculatot öltött; teljes mellszélességgel Székesfehérvár, mint ősi koronázóváros és történelmi főváros képviseletét, dicsőséges korszakainak hadászati hagyományőrző megjelenítését tűzték zászlajukra. Vidermann Csaba Fejér Megyei Prima-fődíjas rendkapitánnyal beszélgettünk a járvány enyhülő szorításában.
2020.05.07. 08:46 |

„A magunk részéről a karantén időszakát úgy kezdtük, hogy a beltéri edzéseink helyszíne, az Alba Regia Laktanyában lévő Tombor István Sportcentrum tornaterme bezárt, így az edzések kikerültek az „ősi” gyakorlópályánkra, a Béla út elején található nagy füves területre, amit magunk között vitézfaragó mezőnek kereszteltünk el. Itt sem tarthattunk sokáig edzéseket, mert meg kellett szüntetni a csoportos összejöveteleket, - a teljes létszámú edzés tizenhat főt jelent - így nekünk is nagyot kellett váltani.

Hamar megszületett a döntés, hogy a szokásos pénteki edzéseink helyett online dolgozunk, elméleti képzésekkel. (legutóbb például a Morvamezei csatát vettük át) A vasárnap délelőtti edzés helyett pedig egyéni edzésterveket dolgoztunk ki, amelyeket kiküldtünk a csapattagok részére, akik önállóan elvégezték az előírt munkát, illetőleg több testvérpárunk is van, akik tudtak „csapatban” dolgozni. Kértük, hogy ezekről küldjenek képanyagot, videókat, amelyeket visszanéztünk és kielemeztük a mozgásokat, mi jó, mi nem jó, hol kell esetleges segítség.

Olyan szerencsés vagyok, hogy Mátyás és Dominik fiaim, - akik velem együtt alapító tagok, - egy háztartásban élünk, így minden rendes edzés időpontjában gyakoroltunk az udvarunkon.

Néhány esztendeje átadtam a fiaimnak a technikai képzést. Ők az Ars Ensis Lovagi Kör és Vívóiskola tagjai is, különböző fegyvernemekben tanulnak, rendkívül képzett oktatóktól. Civilben egyébiránt Dominik had,- és biztonságtechnikai mérnök, aki jelenleg home office-ban dolgozik a cégének, Mátyás pedig a molekuláris bionika mérnök MSC diploma megszerzéséhez szükséges szakdolgozatát írja és gyakornokként tevékenykedik.

Legkedvesebb eseményünk a Koronázási Ünnepi Játékok.

Amikor megtudjuk, hogy melyik királyunk korszaka lesz megjelenítve, beleássuk magunkat a történelemkönyvekbe és keresünk egy olyan eseményt, amely vagy nagyon ismert, vagy adott esetben éppen hogy kevéssé ismert és ezt részletekbe menően kidolgozzuk, hogy be tudjuk mutatni, ezen keresztül egyfajta interaktív történelemtanítást és harci bemutatót tudunk nyújtani a közönségnek.

Különösen kedvelt korszakunk az Árpád-ház korának megjelenítése (XI-XIV. század).

Sok-sok éven keresztül foglalkoztunk és foglalkozunk mindmáig az Árpádok korával, de a legutóbbi fejlesztéseink, technikák, harcmodor és öltözet terén már a XV. századra, annak is a második felére, tehát Mátyás király korára koncentrálnak.

Hamarosan elkészülnek új páncéljaink, amelyek „német érett gótikus lemezpáncélok.” Alig várjuk, hogy szeretett városunk közönségének meg tudjuk ezt mutatni.

Mindez nem lehet öncélú, önmagában nem ér semmit, csak akkor ha a fehérváriaknak és a városunkba utazó embereknek megmutathatjuk, akik lélekben, tudásban, hazaszeretetben gazdagodhatnak ezáltal.

Erősen bízom benne, hogy a szezon egy része még megmenthető lesz. Sajnos a tavaszt - csúnya kifejezéssel élve - elbuktuk, mivel rendszerint március végétől október végéig tart a szezonunk. Mindenesetre megkaptam a hivatalos értesítést, amelynek értelmében péntektől - kellő óvintézkedések mellett - szabadtéren újra edzésbe állhatunk. Egyelőre közelharcba nem bocsátkozunk, de legalább tudjuk gyakorolni az íjászatot vagy a hajítófegyverek használatát. Egy rendkívül izgalmas és értékes formagyakorlattal is készülünk, régies nyelvhasználatú vezényszavakkal.”

Interjú

 1. Stabilitás, biztonság – aláírta a 2021-es költségvetést Fehérvár polgármestere

  A 2021-es költségvetés főösszege 75 milliárd forint, ami garantálja az önkormányzat és az intézmények működését, továbbá a közszolgáltatások biztosítását. Emellett a járvány elleni védekezés valamennyi felmerülő költségére is fedezetet ad, és természetesen fejlesztéseket is tartalmaz. Működésre 30 milliárd forintot, fejlesztésekre több mint 40 milliárdot költhet Székesfehérvár, és jóval több mint 4 milliárdos tartalék is van az idei büdzsében. 

  2021.01.20.
 2. Fokozatosan nyissunk, ha a lehetőségek engedik-interjú a Szent István Művelődési Ház igazgatójával

  „A 2020-as évre nagyon sokan mondják, hogy el kellene felejtenünk. Én azonban azon az oldalon állok, hogy bár az embereknek, az intézményeknek, a szolgáltatóknak, a különféle szervezeteknek rengeteg problémával kellett megküzdeniük, ez az esztendő mégis sok tanulságot, tanulnivalót hozott, és sok mindenre felhívta a figyelmünket.” – értékelte a tavalyi évet a Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház igazgatója, Jakubek Tiborné.

  2021.01.18.
 3. 2021-ben is fejleszti ellátásait az Egészségdokk - beszélgetés Gönczi Gábor központvezetővel

  Teljes intenzitással, változatlan formában végezte feladatait tavaly az Egészségdokk Addiktológiai Központ és Serdülő Krízis Centrum Székesfehérváron. A koronavírus-járvány érezhetően nagy nyomást gyakorolt a szenvedélybetegekre. Az Egészségdokk a meglévő ellátásai mellett új kihívásokat is bevállal 2021-ben – derül ki Gönczi Gábor, a központ vezetőjének évértékelőjéből.

  2021.01.14.
 4. Derzsi János, a szenvedély apostola - interjú az érdemes művésszel

  Derzsi János színművész, a Vörösmarty Színház tagja, aki szinte minden színházat bejárt - jószerivel egész Magyarországon - sok mindent látott,  de szerinte a fehérvári társulat az ország egyik legjobb társulata.

  2021.01.14.
 1. Vedd fel a nyúlcipőt 2021-ben! – jó tanácsok kezdő futónak Kaufer Tamástól

  Egészségesebb, sportosabb életmódra tesznek fogadalmat nagyon sokan az új esztendőben. A futás az egyik legkedveltebb mozgásforma, egyre többen űzik manapság – kortól függetlenül. Hogyan „fussunk neki” kezdőként, hogy a fizikai felfrissülés mellett valódi örömünket leljük benne? Mikor és hol érdemes futni? Befolyásol-e az időjárás? Milyen felszereléseket szükséges beszereznünk, és mi az, ami elsőre még felesleges?

  2021.01.06.
 2. Kutyahideg - életmentő kérdések, járatok az utcán élőkért

  Székesfehérváron és a környéken körülbelül 150 hajléktalan él, akik nem veszik igénybe a menedékhely szolgáltatásait. A velük, értük végzett szociális munka gigászi küzdelem, amiben lényeges komplexen látni az embert, így lehet kellő elhivatottsággal szakmailag jó, valóban segítő munkát végezni.

  2020.12.29.
 3. Fogyókúráról, diétáról, egészségtudatos táplálkozásról - beszélgetés Mészárosné Jaskó Enikő dietetikussal

  A karácsony előtti böjti időszak, majd az ünnep terített asztalai és újévi fogadalmak - sokaknál egy fogyókúrával az élen. Reneszánszát éljük a fogyókúráknak, amik nemcsak ilyenkor jelentenek kihívást azoknak, akik szeretnének megszabadulni valamennyi súlyfölöslegtől. Ehhez ad tanácsoklat a kórház vezető dietetikusa.

  2020.12.26.
 4. Fehérváriként együtt, egymásért! - közösség ereje nehéz időkben is megmutatkozott

  „Van jelentősége, hogy az emberek békességet érezzenek és kapjanak az advent idején!” – fogalmazott Cser-Palkovics András. A polgármesterrel az idei évről beszélgettünk, kihívásokról, feladatokról és az adventi felkészülés időszakáról. A 2020-as esztendőt kétségtelenül a koronavírus-járvány határozta meg. Nem túlzás azt állítani, hogy átírta az életünket: új dolgok váltak már-már természetessé, és a régi szokásaink sokszor nagyon távolinak tűnnek. A járvány új kihívások elé állította a családokat, a cégeket, az önkormányzatot, az államot is.

  2020.12.23.

Lakossági tájékoztatás

Fehérvár Magazin

Webkamera

360 Fehérvár