Beszélgetés Vidermann Csabával, a Magyar Királyi Kardforgatók Rendje kapitányával

A Magyar Királyi Kardforgatók Rendje-Honvéd Szondi György SE 2006-ban alakult Székesfehérváron. Kezdetben barantás hagyományok mentén haladtak, de a csapat gyorsan saját arculatot öltött; teljes mellszélességgel Székesfehérvár, mint ősi koronázóváros és történelmi főváros képviseletét, dicsőséges korszakainak hadászati hagyományőrző megjelenítését tűzték zászlajukra. Vidermann Csaba Fejér Megyei Prima-fődíjas rendkapitánnyal beszélgettünk a járvány enyhülő szorításában.
2020.05.07. 08:46 |

„A magunk részéről a karantén időszakát úgy kezdtük, hogy a beltéri edzéseink helyszíne, az Alba Regia Laktanyában lévő Tombor István Sportcentrum tornaterme bezárt, így az edzések kikerültek az „ősi” gyakorlópályánkra, a Béla út elején található nagy füves területre, amit magunk között vitézfaragó mezőnek kereszteltünk el. Itt sem tarthattunk sokáig edzéseket, mert meg kellett szüntetni a csoportos összejöveteleket, - a teljes létszámú edzés tizenhat főt jelent - így nekünk is nagyot kellett váltani.

Hamar megszületett a döntés, hogy a szokásos pénteki edzéseink helyett online dolgozunk, elméleti képzésekkel. (legutóbb például a Morvamezei csatát vettük át) A vasárnap délelőtti edzés helyett pedig egyéni edzésterveket dolgoztunk ki, amelyeket kiküldtünk a csapattagok részére, akik önállóan elvégezték az előírt munkát, illetőleg több testvérpárunk is van, akik tudtak „csapatban” dolgozni. Kértük, hogy ezekről küldjenek képanyagot, videókat, amelyeket visszanéztünk és kielemeztük a mozgásokat, mi jó, mi nem jó, hol kell esetleges segítség.

Olyan szerencsés vagyok, hogy Mátyás és Dominik fiaim, - akik velem együtt alapító tagok, - egy háztartásban élünk, így minden rendes edzés időpontjában gyakoroltunk az udvarunkon.

Néhány esztendeje átadtam a fiaimnak a technikai képzést. Ők az Ars Ensis Lovagi Kör és Vívóiskola tagjai is, különböző fegyvernemekben tanulnak, rendkívül képzett oktatóktól. Civilben egyébiránt Dominik had,- és biztonságtechnikai mérnök, aki jelenleg home office-ban dolgozik a cégének, Mátyás pedig a molekuláris bionika mérnök MSC diploma megszerzéséhez szükséges szakdolgozatát írja és gyakornokként tevékenykedik.

Legkedvesebb eseményünk a Koronázási Ünnepi Játékok.

Amikor megtudjuk, hogy melyik királyunk korszaka lesz megjelenítve, beleássuk magunkat a történelemkönyvekbe és keresünk egy olyan eseményt, amely vagy nagyon ismert, vagy adott esetben éppen hogy kevéssé ismert és ezt részletekbe menően kidolgozzuk, hogy be tudjuk mutatni, ezen keresztül egyfajta interaktív történelemtanítást és harci bemutatót tudunk nyújtani a közönségnek.

Különösen kedvelt korszakunk az Árpád-ház korának megjelenítése (XI-XIV. század).

Sok-sok éven keresztül foglalkoztunk és foglalkozunk mindmáig az Árpádok korával, de a legutóbbi fejlesztéseink, technikák, harcmodor és öltözet terén már a XV. századra, annak is a második felére, tehát Mátyás király korára koncentrálnak.

Hamarosan elkészülnek új páncéljaink, amelyek „német érett gótikus lemezpáncélok.” Alig várjuk, hogy szeretett városunk közönségének meg tudjuk ezt mutatni.

Mindez nem lehet öncélú, önmagában nem ér semmit, csak akkor ha a fehérváriaknak és a városunkba utazó embereknek megmutathatjuk, akik lélekben, tudásban, hazaszeretetben gazdagodhatnak ezáltal.

Erősen bízom benne, hogy a szezon egy része még megmenthető lesz. Sajnos a tavaszt - csúnya kifejezéssel élve - elbuktuk, mivel rendszerint március végétől október végéig tart a szezonunk. Mindenesetre megkaptam a hivatalos értesítést, amelynek értelmében péntektől - kellő óvintézkedések mellett - szabadtéren újra edzésbe állhatunk. Egyelőre közelharcba nem bocsátkozunk, de legalább tudjuk gyakorolni az íjászatot vagy a hajítófegyverek használatát. Egy rendkívül izgalmas és értékes formagyakorlattal is készülünk, régies nyelvhasználatú vezényszavakkal.”

Interjú

 1. Újra edzésben a Family Tree Triatlon csapata - beszélgetés Janota Zoltánnal

  Ahogy a kormány lazít a koronavírus-járvány miatt hozott védekezési intézkedéseken, úgy telik meg újra, lépésről-lépésre Székesfehérvár is élettel. Az éttermek, kávézók megnyitása mellett, a biztonságos távolság és egészségügyi szabályok betartásával újra lehet sportolni. Az egyéni edzések után elindultak a sportegyesületek csoportos edzései is.

  2020.05.27.
 2. Bemutatjuk Ákiboyt, a Wartburg-lázban égő fehérvári fodrászmestert

  Kiss Ákos vagy ahogyan a fehérváriak ismerik Ákiboy fodrászmester Palotavárosban és húsz esztendeje boldog tulajdonosa egy 1980-ban, a jobb létre szenderült Német Demokratikus Köztársaság Eisenach nevű városában született - illetőleg a futószalagról ott legördült - fehér kétütemű járgánynak, amely, mint mondja a mester, már családtagnak számít.

  2020.05.21.
 3. Beszélgetés a karanténhelyzet tanulságairól Brückner Ákos Előd ciszterci atyával

  Két hónappal ezelőtt, nagyböjti időben, a karanténhelyzet első napjaiban beszélgettünk Brückner Ákos Előd ciszterci atyával; „A Jóisten sosem tesz valamit úgy, hogy ne lenne benne a feltámadás élménye, akármilyen kálváriákat járunk meg előtte.” - mondta akkor. Ezúttal a karanténhelyzet tanulságairól és következményeiről kérdeztük Előd atyát.

  2020.05.18.
 4. Reprezentatív szűrővizsgálat Fehérváron - Szabó Attila rektorhelyettest kérdeztük

  Május 7-én, csütörtökön kilenc órakor kezdődött el az ARÉV Sportcsarnokban annak a 233 fehérvárinak az új típusú koronavírusra való tesztelése, akik részt vesznek a Semmelweis Egyetem kutatásában. A tesztelésről az egyetem klinikai rektorhelyettesét, Szabó Attilát kérdeztük.

  2020.05.07.
 1. Beszélgetés Vidermann Csabával, a Magyar Királyi Kardforgatók Rendje kapitányával

  A Magyar Királyi Kardforgatók Rendje-Honvéd Szondi György SE 2006-ban alakult Székesfehérváron. Kezdetben barantás hagyományok mentén haladtak, de a csapat gyorsan saját arculatot öltött; teljes mellszélességgel Székesfehérvár, mint ősi koronázóváros és történelmi főváros képviseletét, dicsőséges korszakainak hadászati hagyományőrző megjelenítését tűzték zászlajukra. Vidermann Csaba Fejér Megyei Prima-fődíjas rendkapitánnyal beszélgettünk a járvány enyhülő szorításában.

  2020.05.07.
 2. Interjú Spányi Antal megyés püspökkel a Hivatások Világnapja alkalmából

  A Katolikus Egyházban a húsvétot követő negyedik vasárnapot Jó Pásztor vasárnapjának nevezik, amely egyben a papi hivatások világnapja is. Ferenc pápa a hivatások 57. világnapjára írt üzenetének középpontjába négy kulcsszót választott: fájdalom, hála, bátorság és dicsőítés. A Szentatya idei buzdítása alapján Spányi Antal megyés püspököt Berta Kata kérdezte az egyházi hivatásról a Székesfehérvári Egyházmegye honlapján.

  2020.05.03.
 3. Ahol a kereslet és a kínálat találkozik - gazdasági konzultáció a veszélyhelyzetben

  Egy hete indult el a város veszélyhelyzeti gazdasági konzultációja, melynek keretében a gazdasági, de akár a civilélet szereplői is észrevételekkel élhetnek és javaslatokat tehetnek, illetve tájékoztatást kaphatnak a koronavírus gazdasági hatásairól. A cél, hogy minél kevesebb kárt elszenvedve és minél hatékonyabban induljanak újra azok az ágazatok, amelyek a mostani veszélyhelyzet legnagyobb vesztesei.

  2020.04.29.
 4. Ászanák székkel, sámlival, díszpárnával - beszélgetés Bódis Veronika jógaoktatóval

  Otthon is lehet jógázni! És most csak otthon lehet. Jelenleg online foglalkozásokat tart Bódis Veronika jógaoktató, gerinctréner. ’Veró’ 16 éve jógázik aktívan, a hatha jóga után az iyengar jógát ismerte és szerette meg. Eleinte a maga örömére csinálta, a kis faluban, ahol él, járt fel a hegyre és ott gyakorolt.

  2020.04.29.

Lakossági tájékoztatás

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár

Eseménynaptár

2020. Június
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V