Fehérvárért dolgozunk - beszélgetés Márton Roland önkormányzati képviselővel

Dr. Márton Roland az ellenzéki összefogás önkormányzati képviselője a harmadik ciklusát kezdte a közgyűlésben. A testületben a Terület- és településfejlesztési operatív program forrásainak és a közvetlen Európai Uniós támogatások megszerzésének tanácsnoka is. Mint mondta a következő európai uniós fejlesztési ciklus remek lehetőségeket tartogat Székesfehérvárnak.
2020.01.16. 15:57 |

Jóval túl vagyunk már a választásokon, néhány Közgyűlés is volt már. Hogyan látja, értékeli ilyen távlatból a választásokat, illetve a Közgyűlés működését?

A 2019-es választásokon még mindig győzni tudott a kirakatpolitika. De az együttműködő ellenzék jó úton jár azzal az elképzelésével, hogy lehetne jobban csinálni Székesfehérváron a dolgokat és az ország leggazdagabb városa lehetne európai, szolidáris és szabad. Az európaiságnak főleg abban kell megtestesülnie, hogy ilyen gazdasági háttérrel európai színvonalúak legyenek a közszolgáltatások, a közösségi és autós közlekedés, az egészségügyi ellátás, az oktatás. Önmagában a közszolgáltatások európai szintre fejlesztése garantálja, hogy Székesfehérvár Közép-Európa gazdasági-ipari centrumává váljon a következő tizenöt évben. Látványintézkedések, pazarló luxusrendezvények és közpénzből finanszírozott fideszes propaganda helyett a közszolgáltatások európai szintre fejlesztésére kell fordítani a fehérvári adófizetők befizetéseit.

Hogyan sikerülhet mindezt megvalósítani Ön szerint?

Minden költségvetési vitánál elmondjuk, hogy érték- és feladatzavart látunk a fehérvári közpénzek elköltésében, mert nem arra költi a fideszes vezetés a forrásokat, amire az emberek befizetik, hanem luxusra, hobbira, látványberuházásokra és propagandára. Emiatt maradunk el attól a közszolgáltatási színvonaltól, amit egyébként Fehérvár elérhetne és amit a fehérvári emberek és vállalkozások megérdemelnének, aminek az ellenértékét nap mint nap megtermelik. Ezért mondjuk azt, hogy lehetne sokkal jobban vezetni Székesfehérvárt.

Milyen várost képzelne el a mostani önkormányzati ciklus végére?

Lehet, hogy az autóipar válsága miatt lesz egy kis konjunkturális megtorpanás, de a város bevételei nem fognak elmaradni a jelenlegitől. A következő európai uniós fejlesztési ciklus remek lehetőségeket tartogat Székesfehérvárnak. Európa céljai egybeesnek a szándékainkkal, csupa olyan dolgot akarunk tenni, amelyhez az EU pénzt akar adni: éppen a közszolgáltatások fejlesztésére; egészségügyre, oktatásra, közlekedésre, bérlakásépítésre, zöld beruházásokra. Már csak az kell, hogy a város fideszes vezetése ne ellenségként tekintsen európai szövetségeseinkre. Ezért azt szeretném elérni ellenzékből is, hogy változzon meg a városvezetés hozzáállása és forduljunk a közszolgáltatások irányába és ide allokáljuk az elérhető forrásokat, mert jár a fehérváriaknak is az európai színvonalú ellátás. Szeretném, ha olyan városunk lenne, ahol nincsenek dugók és lehet autóval vagy jó minőségű buszközlekedéssel, reggel és este, munkahelyre, iskolába, sportolni vagy szórakozni indulni és érkezni. Egy olyan várost, ahol a bölcsődétől legalább az iskola végéig sokkal többet ruházunk be a gyerekek versenyképes tudásába, nyelvtanulásába, valamint a robotika és a digitalizáció terén olyan tudással vértezzük fel a gyerekeket, ami egyedülálló Magyarországon. A harmadik terület az egészségügyi ellátás, ahol az ellenzék elszánt abban, hogy a diagnosztikai központ megépítésére vonatkozó elképzeléseinket végigvigyük. Ebben komoly vita van: a fideszes vezetők azt állítják, hogy erre nincs szükség, ez túl drága és a városnak nincs erre pénze. Pedig az általuk emlegetett tizensokmilliárd forintnak valójában a töredékéből meg lehet ezt építeni, persze ehhez költségkímélő tervezésre van szükség, de ez a város számára elérhető lehetőség. A legnagyobb problémát a diagnosztikai vizsgálatok várólistája jelenti, ez jelenleg hat-nyolc hónap Székesfehérváron. Egy ilyen új intézmény ezt egy hétre tudná csökkenteni, méghozzá térítésmentesen. Erre van szüksége a székesfehérváriaknak.

A Közgyűlésben kicsit közeledhetnek az álláspontok, akár ha a bizottsági és tanácsnoki helyek elosztását nézzük?

Szerintem radikális a különbség az együttműködő ellenzéki erők várospolitikai programja és Cser-Palkovics András városvezetési programja között. Cser-Palkovics András a propagandára, a látványintézkedésekre koncentrálva egy kirakat polgármester. Az a szomorú, hogy a fehérváriak már el sem tudják képzelni, hogy egyébként egy polgármesternek nem az a dolga, hogy rendezvényeken mosolyogjon, mindenkivel csináljon egy szelfit, mindenkihez legyen egy jó szava. Ez is fontos persze, de a jó polgármester fokmérője a közszolgáltatások színvonala. Abban kell bizonyítania és abban, hogy vannak világos elképzelései a város jövőjére vonatkozóan. Fehérvár a leggazdagabb városként a sor végén kullog, ami elég gyenge bizonyítványa a jelenlegi vezetőknek, úgyhogy Székesfehérváron ezért van szükség változásra.

Említette a közlekedést. Sokszor beszélünk arról, hogy rengeteg az autó, itt élünk közel százezren, de napközben akár százötvenezren is és a ’90-es, 2000-es évek szuburbanizációs folyamatának is most isszuk meg a levét, soha nem látott forgalom van. Ezt hogyan lehetne Ön szerint rendbe tenni?

Az autós közlekedés mellett alternatívákat kell kínálni a mozgásra. Ez elsősorban a közösségi közlekedés, másodsorban a kerékpáros és gyalogos közlekedés. De az autóhasználatot is segíteni kell és nem nehezíteni, mert attól, hogy sávszűkítésekkel és a fizetős parkolás növelésével kiszorítjuk az autókat a városból, az nem fogja megoldani Székesfehérvár közlekedési problémáit. Ez egy komplex intézkedési tervet foglal magába, nagyon bonyolult tervezési munkát és nagyon bonyolult forrásallokációt. Nincs gazdája ennek a területnek Fehérváron lassan tíz éve. Tíz éve nem történik semmi. Nem a szuburbanizáció levét isszuk, hanem a tíz éves semmittevését. Az urbanizációra, mint nehézségre hivatkozni egy városban egyébként is röhej.

Nem látja esélyét egyezségre jutásnak?

Nagyon bízom benne. Hogy dicsérjek is, például a klímaváltozás elleni küzdelemben lehetett közös célokat találni. Az ellenzéki oldalon nagy munkával létre tudtunk hozni egy közös várospolitikai programot, ami városi szemszögből egy kis nemzeti minimum közlekedésben, egészségügyben, oktatásban. Ehhez már csak a Fidesznek kéne csatlakoznia Székesfehérváron és akkor egy irányba lehetne mozdulni és ennek százezer fehérvári lakótársunk örülhetne.

Mivel a közlekedés átalakítása kapcsolódik a klímavédelemhez, hiszen egy jó minőségű közösségi közlekedéssel nagy mértékben lehet csökkenteni a káros kipufogógáz emissziót, erre rengeteg közvetlen forrás fog rendelkezésre állni 2021-től, ezért is lenne sürgős egy közös politikai platformot kialakítani a városban, hogy aztán eredményesen pályázhassunk ezekre a forrásokra.

Ezzel a területtel foglalkozó tanácsnok is a Közgyűlésben...

Igen, ezzel kapcsolatosan elég gyakran utazom Brüsszelbe, már a választások óta is voltam kint egy lobbikörúton és tanulni, hiszen a közvetlen uniós források egy rendkívül bonyolult pályázati rendszeren keresztül lesznek elérhetőek és vannak bizonyos pilot projektek, amelyek megmutatják, hogy mi az az irány, amit az Európai Unió szívesen támogat. Ezeket a projekteket meg kell ismerni, meg kell tanulni és meg kell nézni, hogy mi az, amit itt Székesfehérváron meg lehet valósítani és hogyha döntünk, akkor ezeket meg kell tervezni, elő kell készíteni és úgy lehet majd eredményesen lobbizni és pályázni ezekre a forrásokra. De nemcsak az önkormányzat, hanem a kis- és középvállalkozások számára is nyílnak közvetlen brüsszeli források. Elszánt vagyok, hogy nekik is jelentős segítséget adjak a források megszerzésében.

Említette az ellenzéki összefogást, újra van frakció. Hogyan látja, hogyan fognak működni a Közgyűlésben?

Nem volt ez váratlan, nemcsak a frakcióban, de a kampányt megelőzően, már egy éve rendkívül szoros a fehérvári ellenzéki erők között az együttműködés. Nagyon jól dolgozunk együtt, úgyhogy minden ellenzéki politikai erő Fehérvárért dolgozik, elsősorban egy új várospolitikai program mentén akar változást. Állítjuk, hogy lehetne sokkal jobban csinálni, mint jelenleg és erre vonatkozóan remek elképzeléseink vannak. Ezt fogjuk a Közgyűlésben képviselni, zökkenőmentes a munkánk.

Magánemberként hogyan élte meg a választást? Van polgári foglalkozása is, mivel telnek a hétköznapjai?

Másfél éve nem voltam szabadságon, rengeteget dolgoztam a választási kampányban, nagyon elfáradtam és nagyon nagy volt a csalódás az eredmény miatt, mert jobb eredményre, több támogató szavazatra számítottunk. A karácsonyi szünetben volt lehetőségem hosszabban pihenni, kikapcsolódni. A karácsony a kedvenc ünnepem, amit igazán örömünnepként élek meg a családommal, a barátaimmal együtt. Jót tettek az ünnepek, 2020-nak lélekben, érzelmekben, célkitűzésekben letisztult, építő és elszánt munkával futok neki.

Mik a hobbijai, mivel foglalkozik a legszívesebben?

Állítom, hogy a természettől elszakadt ember az élhető életről mond le és én igyekszem nem lemondani az élhető életről, így amennyi időt csak lehet igyekszem erdőn, mezőn, vízparton tölteni. Városi emberként ez az, ami igazán kikapcsol. Nagyon szeretek utazni, de erre az elmúlt időszakban kevés idő jutott.

Interjú

 1. Nagyheti beszélgetés Dózsa István atyával, a Székesfehérvári Bazilika plébánosával

  Dózsa István 1968-ban született Dunaújvárosban, 1993-ban Székesfehérváron szentelték pappá. Szolgált Csepelen, Fehérváron, a Jézus Szíve templomban és számos mezőföldi településen. Címzetes kanonok, püspöki tanácsos, érdemes esperes, a Székesfehérvári Egyházmegye vagyonkezelője 2012-től, a Bazilika plébánosa és a Szent Imre templom igazgatója 2017 óta. István atyával nagyhéten, a koronavírus-járvány árnyékában beszélgettünk.

  2020.04.07.
 2. Az Alba Regia Alapfokú Művészetoktatási Intézmény is áttért a digitális oktatásra

  A koronavírus-járvány az élet számos területén kényszerítette már az embereket mindennapi rutinjuk megváltoztatására. Nem volt ez másképp a gyerekekkel sem, akik március 16-a óta új, tantermen kívüli, digitális oktatási rendszerben tanulnak, amely vonatkozik az alapfokú művészeti képzésekre is.

  2020.04.06.
 3. „A családegyesítés időszaka” - beszélgetés Szász Zoltán, református lelkipásztorral

  Szász Zoltán az erdélyi Lupényban született 1974-ben. 2003-ban a Kolozsváron, a Protestáns Teológiai Intézetben végzett, 2003-tól Temesváron, 2006-tól Pankotán, 2012-től Tiszaföldváron szolgált, 2018-ban iktatták be a Székesfehérvár-Széchenyi úti Református Gyülekezet lelkészi hivatalába. Szász Zoltán, lelkipásztorral beszélgettünk a koronavírus-járvány árnyékában.

  2020.03.31.
 4. Húsvét előtti beszélgetés Bencze András evangélikus lelkésszel

  Bencze András, evangélikus lelkész 1960-ban született Budapesten. Az Evangélikus Teológiai Akadémián végzett, tanulmányait követően rögtön Székesfehérvárra küldte Nagy Gyula, püspök; 1984-től segédlelkész, 1986 óta - harmincnégy esztendeje – a fehérvári gyülekezet lelkésze. A Nyugati-Dunántúli Egyházkerület püspökhelyettese, a Fejér-Komáromi Egyházmegye legrégebben szolgáló lelkésze.

  2020.03.24.
 1. Akit háromszor is karanténba zártak - beszélgetés Brückner Ákos Előd atyával

  Farsang utolsó napjaiban keresztény ember tervezni kezd: milyen legyen az idei nagyböjt, miről mondjak le, hogy megéljem a szent negyven napot? Idén is tervezgettünk, de senki nem gondolta volna, hogy technikára és mindenhatóság-tudatra épülő társadalmunkban egyik napról a másikra viszonylagossá válnak olyan dolgok, melyekről azt hittük, hogy ezek nélkül elképzelhetetlenek napjaink.

  2020.03.20.
 2. Beszélgetés a belvárosi fejlesztésekről Szabó-Bakos Györgyné önkormányzati képviselővel

  Szabó-Bakos Györgyné, a belváros önkormányzati képviselője 2010-ben Égi Tamás alpolgármester mellett kezdett foglalkozni a városrészt érintő kérdésekkel. Lakóként és képviselőként is jól ismeri a belvárosi fejlesztéseket és problémákat. Mint mondta az idei évben a Bartók Béla tér közműfelújítás utáni kialakítása és a Kis-Budai és a Prohászka utca víziközműveinek felújítása a két legnagyobb beruházás, de több belvárosi utcában is lesz járda illetve útfelújítás. 

  2020.03.05.
 3. Trianon - interjú Szikora János rendezővel az ősbemutató előtt

  Sárosi István Trianon című drámájának ősbemutatójával emlékezik meg a Vörösmarty Színház a békediktátum évfordulójáról 2020. március 7-én. Igazságról, objektivitásról és önismeretről beszélgettünk Szikora János rendezővel.

  2020.03.04.
 4. Személyes kapcsolatok és együttgondolkodás - Dr. Kovács Zsoltné önkormányzati képviselővel beszélgettünk

  A közvetlen, személyes emberi kapcsolatokat és az együttgondolkodást tartja a legfontosabbnak munkája során Dr. Kovács Zsoltné, a 2. számú választókerület önkormányzati képviselője. Új képviselőként sok megoldandó feladatot lát a városrészben, munkáját ugyanakkor kis lépésekkel indítja és fokozatosan szeretne nagyot álmodni.

  2020.02.12.

Lakossági tájékoztatás

Eseménynaptár

2020. Április
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin