Beszélgetés a belvárosi fejlesztésekről Szabó-Bakos Györgyné önkormányzati képviselővel

Szabó-Bakos Györgyné, a belváros önkormányzati képviselője 2010-ben Égi Tamás alpolgármester mellett kezdett foglalkozni a városrészt érintő kérdésekkel. Lakóként és képviselőként is jól ismeri a belvárosi fejlesztéseket és problémákat. Mint mondta az idei évben a Bartók Béla tér közműfelújítás utáni kialakítása és a Kis-Budai és a Prohászka utca víziközműveinek felújítása a két legnagyobb beruházás, de több belvárosi utcában is lesz járda illetve útfelújítás. 
2020.03.05. 18:37 |

A Belvárost idén is több nagy beruházás, fejlesztés érinti. Milyen munkák kezdődnek a körzetben?

A földben futó közműcserék után idén folytatódik a Bartók Béla tér felújítása és kezdődik a kis-Budai és a Vörösmarty tér közötti szakaszon a közműcserével induló útfelújítás, továbbá a Prohászka út felújítása előtt itt is a közműcserékkel kezdődik a felújítás. Ezek a munkák a körzet életében jelentős feladatot és változást jelentenek a lakóknak és a közlekedőknek egyaránt a központi elhelyezkedése miatt. Szeretnénk a Budai – Prohászka utca kereszteződése alatt található nagy méretű víziközműveket az iskolai időszakon kívül kicserélni, amihez előre is mindenkitől sok-sok türelmet és megértést szeretnék kérni. Rossz állapotban van a csatornarendszer az út alatt, amit mindenképpen fel kell újítani. Sikerült már az elmúlt években néhány hasonló méretű felújítás, elég ha csak a Fő utcára, a Várkörútra, a Széchenyi utcára vagy akár a Távírda illetve a Kégl György utcákra gondolunk. Az eredményt látva pedig úgy hiszem megérte és nemcsak esztétikai szempontból, hanem sok esetben halaszthatatlan volt a közművek elhasználtsága, meghibásodása miatt is a teljes rekonstrukció.

Lesznek kisebb felújítások is a körzetben?

Várható igen több kisebb út- és járdafelújítás is mint például a Pirosalma út burkolatának felújítása. Polgámester Úr kérésére pedig az öt éves önkormányzati ciklusra vonatkozóan jeleztük képviselőtársaimmal együtt a körzetekre vonatkozó fejlesztési elképzeléseinket. Ezek teljesülése azonban nagyban függ a város gazdaságának alakulásától és természetesen fontossági sorrend alapján kerülnek be a következő évek költségvetésébe.

A körzetet és tágabb környezetünket is érintő nagy intézményfelújítás is kezdődött a Belváros szívében...

Elkezdődött a Szent István Király Múzeum Fő utcai épületének teljes felújítása, amely az Árpád-ház program keretében valósul meg Székesfehérváron. A kormányzati támogatással létrejövő modern múzeumi tér elsőként a „Királyok és szentek - az Árpádok kora” című kiállításnak ad majd otthont 2022-ben.

A Belváros és környéke az egész város szempontjából kiemelt városrész, azonban itt is nagyon sokan élnek a városközpontok jellemző problémáival együtt…

Nagyon fontos feladatot jelent a történelmi belvárosban a lakók és vendéglátó egységek közötti feszültség csökkentése és egy mindenki számára megnyugtató szabályozás kialakítása. Hangsúlyozni szeretném, hogy a vendéglátó egységek többsége jogkövető, viszont néhány kivétel miatt kénytelenek vagyunk ezzel a témával is foglalkozni. Megoldást jelenthet a jelenleg az éjszakai nyitvatartást szabályozó rendelet módosítása, a szigorúbb és sűrűbb ellenőrzés. Szeretnénk elérni, hogy a város történelmi múltjához és a környezethez méltó, kulturált legyen a vendéglátás is.

A Belvárost és környékét a város közlekedése is hatványozottan érinti…

Ez a város centruma és ebben a körzetben egyetlen utca vagy közterület sincs, ami nem esik valamely parkolási zónába. Itt található a kiemelt övezet is, ami a történelmi belvárost jelenti a szűk utcákkal együtt, ahol szintén növekszik évről-évre az autók száma. A parkolási rendelet módosításával próbáljuk tehermentesíteni ezt a városrészt és meglátjuk, hogy a módosítás milyen változást fog jelenteni hosszabb távon. Gyűjtjük a tapasztalatokat, visszajelzéseket. A Távírda utca elején hamarosan megnyíló parkolóház is reményeim szerint segíteni fog ezen a problémán.

Az önkormányzat ebben az évben is segíti a belvárosi épületek homlokzatfelújítását?

Egyre több turista látogatja városunkat és fontosnak tartom, hogy a szép régi épületeink szép állapotban legyenek. Évről évre több társasház újult meg az önkormányzat támogatásával. Ez a program is folytatódik tovább ebben az évben is. Ehhez igénybe vehetnek a társasházak vissza nem térítendő támogatást és kamatmentes visszatérítendő támogatást a költségvetésük 1/3-1/3-ad részéig 6-6 millió forint összegig.

A közterületi virágtartók is nagy hatással vannak a városképre, ezek rendezettségére is sok energiát fordítanak…

Megkezdtük a kihelyezett virágtartók állapotának és használatának felmérését. Ez azért fontos, mivel csak azok maradnak közterületen, a társasházak előtt, ahol a házban lakók vállalják a Városgondnokság által igény szerint, ingyenesen biztosított növények öntözését gondozását. A törött esetleg gazos virágtartókat pedig elszállíttatjuk a közterületekről. A Városgondnokság által gondozott szépen karbantartott közterületi ágyásokat és virágládák természetesen továbbra is díszítik a Belvárosunkat.

Magánéletben mivel tölti a legszívesebben az idejét?

A képviselői hivatás megkívánja az állandó jelenlétet, de szeretném a hétvégéket úgy szervezni, hogy az unokáimmal is lehessek. Nagyobbak már az unokáim és sokszor töltik még nálunk a hétvégéket. Van továbbá egy több mint kétezer négyzetméteres kiskertünk, ahol az unokáknak termeltünk vegyszermentes zöldségeket a férjemmel és persze nyáron a befőzés is sok feladatot ad majd.

Interjú

 1. Nagyheti beszélgetés Dózsa István atyával, a Székesfehérvári Bazilika plébánosával

  Dózsa István 1968-ban született Dunaújvárosban, 1993-ban Székesfehérváron szentelték pappá. Szolgált Csepelen, Fehérváron, a Jézus Szíve templomban és számos mezőföldi településen. Címzetes kanonok, püspöki tanácsos, érdemes esperes, a Székesfehérvári Egyházmegye vagyonkezelője 2012-től, a Bazilika plébánosa és a Szent Imre templom igazgatója 2017 óta. István atyával nagyhéten, a koronavírus-járvány árnyékában beszélgettünk.

  2020.04.07.
 2. Az Alba Regia Alapfokú Művészetoktatási Intézmény is áttért a digitális oktatásra

  A koronavírus-járvány az élet számos területén kényszerítette már az embereket mindennapi rutinjuk megváltoztatására. Nem volt ez másképp a gyerekekkel sem, akik március 16-a óta új, tantermen kívüli, digitális oktatási rendszerben tanulnak, amely vonatkozik az alapfokú művészeti képzésekre is.

  2020.04.06.
 3. „A családegyesítés időszaka” - beszélgetés Szász Zoltán, református lelkipásztorral

  Szász Zoltán az erdélyi Lupényban született 1974-ben. 2003-ban a Kolozsváron, a Protestáns Teológiai Intézetben végzett, 2003-tól Temesváron, 2006-tól Pankotán, 2012-től Tiszaföldváron szolgált, 2018-ban iktatták be a Székesfehérvár-Széchenyi úti Református Gyülekezet lelkészi hivatalába. Szász Zoltán, lelkipásztorral beszélgettünk a koronavírus-járvány árnyékában.

  2020.03.31.
 4. Húsvét előtti beszélgetés Bencze András evangélikus lelkésszel

  Bencze András, evangélikus lelkész 1960-ban született Budapesten. Az Evangélikus Teológiai Akadémián végzett, tanulmányait követően rögtön Székesfehérvárra küldte Nagy Gyula, püspök; 1984-től segédlelkész, 1986 óta - harmincnégy esztendeje – a fehérvári gyülekezet lelkésze. A Nyugati-Dunántúli Egyházkerület püspökhelyettese, a Fejér-Komáromi Egyházmegye legrégebben szolgáló lelkésze.

  2020.03.24.
 1. Akit háromszor is karanténba zártak - beszélgetés Brückner Ákos Előd atyával

  Farsang utolsó napjaiban keresztény ember tervezni kezd: milyen legyen az idei nagyböjt, miről mondjak le, hogy megéljem a szent negyven napot? Idén is tervezgettünk, de senki nem gondolta volna, hogy technikára és mindenhatóság-tudatra épülő társadalmunkban egyik napról a másikra viszonylagossá válnak olyan dolgok, melyekről azt hittük, hogy ezek nélkül elképzelhetetlenek napjaink.

  2020.03.20.
 2. Beszélgetés a belvárosi fejlesztésekről Szabó-Bakos Györgyné önkormányzati képviselővel

  Szabó-Bakos Györgyné, a belváros önkormányzati képviselője 2010-ben Égi Tamás alpolgármester mellett kezdett foglalkozni a városrészt érintő kérdésekkel. Lakóként és képviselőként is jól ismeri a belvárosi fejlesztéseket és problémákat. Mint mondta az idei évben a Bartók Béla tér közműfelújítás utáni kialakítása és a Kis-Budai és a Prohászka utca víziközműveinek felújítása a két legnagyobb beruházás, de több belvárosi utcában is lesz járda illetve útfelújítás. 

  2020.03.05.
 3. Trianon - interjú Szikora János rendezővel az ősbemutató előtt

  Sárosi István Trianon című drámájának ősbemutatójával emlékezik meg a Vörösmarty Színház a békediktátum évfordulójáról 2020. március 7-én. Igazságról, objektivitásról és önismeretről beszélgettünk Szikora János rendezővel.

  2020.03.04.
 4. Személyes kapcsolatok és együttgondolkodás - Dr. Kovács Zsoltné önkormányzati képviselővel beszélgettünk

  A közvetlen, személyes emberi kapcsolatokat és az együttgondolkodást tartja a legfontosabbnak munkája során Dr. Kovács Zsoltné, a 2. számú választókerület önkormányzati képviselője. Új képviselőként sok megoldandó feladatot lát a városrészben, munkáját ugyanakkor kis lépésekkel indítja és fokozatosan szeretne nagyot álmodni.

  2020.02.12.

Lakossági tájékoztatás

Eseménynaptár

2020. Április
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin