Belvárosi lakossági fórum - ellenőrzésekről, parkolásról, felújításokról is szó volt

Hétfőn lakossági fórumon adtak tájékoztatást a Belvárost érintő fejlesztési tervekről, elképzelésekről. A fórumon részt vett dr. Cser-Palkovics András polgármester és Szabó Bakos Györgyné, a Belváros önkormányzati képviselője is.
2022.06.21. 08:14 |

A fórumon elsőként az elmúlt hetekben lezajlott hatósági ellenőrzések tapasztalatairól kaptak tájékoztatást a Belvárosban élők.

A fórumon Székesfehérvár polgármestere kiemelte, hogy a belvárosiaktól türelmet, a vendéglátóhelyek üzemeltetőitől, valamint a belvárosban érkező vendégektől pedig a szabályok betartását kérik. Hozzátette, hogy szerencsére az éttermeket, kávézókat, cukrászdákat üzemeltetők többsége így is cselekszik. A hatósági ellenőrzések folytatódni fognak a jövőben is.

A történelmi belváros lakóinak gyakran emlegetett problémája az utcákon parkoló, a lakosságszám alapján gyakran indokolatlanul soknak tűnő gépjármű.

Az engedélyek nélkül behajtó és parkoló járművek fokozatos kiszorítása a történelmi belvárosból egybevág az önkormányzat törekvésével. A polgármester szerint az önkormányzat szeretné elérni, hogy hosszabb távon minél több utca legyen autómentes, vagy erősen csökkentett forgalmú a Belvárosban. Ezt fokozatosan kívánják elérni azzal párhuzamosan, hogy kellő számú parkolási alternatívát kell kínálnak a történelmi negyed peremén.

Az Alkotmánybíróság döntésének is megfelelve új javaslatot dolgoztak ki: ez alapján a történelmi belváros behajtási engedélyköteles utcáira megszűnik a parkolási bérlet kiváltásának lehetősége, kivéve az adott utcában lakók számára.

Mindenki más csak az ingyenes behajtási engedély birtokában hajthat be ebbe a pár utcába, a parkolás esetén pedig az engedély mellett egységesen 900 forint/óra lesz annak díja. Az új rend augusztus 1-től lép majd életbe. Az intézkedéstől azt várják, hogy csökkenjen a történelmi városrész zsúfoltsága és elsősorban csak az parkoljon ezekben az utcácskákban, aki ott is lakik.

A fórumon elhangzott, hogy az önkormányzati gépjárművek sem fognak augusztus 1-től az engedélyköteles zónákban parkolni.

Természetesen ez vonatkozik a polgármesteri, alpolgármesteri, egyéb felsővezetői gépjárművekre is. A behajtás, rövid megállás engedélyezett lesz, a tartós várakozást azonban a hivatali gépjárművek esetében az erre fenntartott parkolóban, illetve a várkörúti parkolóházban oldják majd meg.

Közélet

 1. Megnyílt az űrtábor

  Székesfehérváron rendezi meg 2022-es űrtáborát a MANT, azaz a Magyar Asztronautikai Társaság. A július 9-ig tartó, tudományos, szórakoztató programsorozatra az ország miden részéről és határon túlról is érkeztek középiskolások. A hétfői megnyitón dr. Cser-Palkovics András polgármester köszöntötte a résztvevőket Székesfehérvár városa nevében.

  2022.07.04.
 2. Skill labor Fehérváron

  A Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórházban a Medikus Skill Akadémia nyitónapján szakmai napot tartottak, melynek keretében bemutatták a gyakorlati képzést 21. századi eszközökkel segítő skill labort. Ez egy olyan szimulációs eszközökkel felszerelt egység, ahol orvosok és egészségügyi szakdolgozók, orvostanhallgatók és ápolóképzésben résztvevők gyakorolhatják a betegellátást valósághű körülmények között.

  2022.07.04.
 3. Elismerés a fehérvári mentőknek

  Kitüntették a székesfehérvári mentőállomás legjobb munkatársait. A Resq Székesfehérvár Alapítvány a városunkban dolgozó mentőkért jött létre, az a célja, hogy az egyenruhások nyugodt körülmények között végezhessék munkájukat.

  2022.07.01.
 4. Senkit ne felejtsünk az autóban!

  A kánikula mindenki szervezetét megviseli, az emberek ilyenkor figyelmetlenebbek, ezért a katasztrófavédelem óvatosságra int. A megyei igazgatóság kéri, hogy zárt autóban senki se feledkezzen meg a gyerekeiről és az állatairól.

  2022.07.01.

Aranybulla emlékév 2022.

Kiállítás

Facebook

Eseménynaptár

2022. Július
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár