Belvárosi fejlesztésekről és közösségi közlekedésről is döntött a közgyűlés

A pénteki rendkívüli közgyűlésen új közbeszerzési eljárást írtak ki a négykaréjos templom bemutatására, a II. János Pál pápa téren üvegfedéssel mutatják majd be a régészeti feltárások eredményét. A képviselők döntöttek arról is, hogy pályázatot ír ki a város a közösségi közlekedés szolgáltatójának kiválasztására. Térfigyelő kamerákat helyeznek el a Túrózsáki úti szabadidőpark és sétány területén, a sportközpont várhatóan november végére készül el.
2017.09.14. 09:41 |

A rendkívüli közgyűlés egyperces néma tiszteletadással kezdődött. A képviselők a 63. életévében elhunyt Jónás Károlyra, a Székesfehérvári Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnökhelyettesére emlékeztek. Jónás Károly Székesfehérváron született 1954. április 22-én, a városban élt és itt halt meg 2017. szeptember 10-én. 1998-ban az akkori Cigány Nemzetiségi Önkormányzat tagjává választották, majd 2016 májusában újra mandátumot szerzett a roma közösségért végzett munkájához.
A közösségi közlekedéssel kapcsolatban a szolgáltató kiválasztására írt ki pályázatot a közgyűlés, a jelenlegi szerződés 2017. dec. 31-én lejár.

Az új közszolgáltatási megállapodás mintegy 3 millió 196 ezer 433 km teljesítését írja elő a szolgáltatónak, a buszoknak pedig legalább Euro2-es környezetvédelmi besorolással kell rendelkeznie.

Az új megállapodás 2018 január.1-jétől 2020 június 30-ig szól majd. Székesfehérvár polgármestere elmondta, hogy a pályázat előrelépést jelent majd a szolgáltatás színvonalában. A képviselők döntöttek városi helyi fejlesztések megvalósításáról is, amelyek egyik legfontosabb eleme a Bartók Béla tér felújítása lesz.  

A pénteki rendkívüli közgyűlésen új közbeszerzési eljárást írtak ki a négykaréjos templom bemutatására, a II. János Pál pápa téren üvegfedéssel mutatják majd be a régészeti feltárások eredményét. 

A templom a 10. századi hasonló jellegű építményeket figyelembe véve a fejedelmi – majd Szent István koronázása után királyi – palota tartozéka lehetett, az erre utaló csatlakozó falmaradványok töredékes részletei is előkerültek.

A Túrózsáki úti szabadidőpark és sétány területén térfigyelő kamerákat helyeznek el.  A kivitelezőnek november végéig kell végeznie a szabadidőpark és sétány kivitelezésével. A park közvilágítása mellett a pályák megvilágítását is kiépítik, továbbá kicserélik a Túrózsáki úton lévő villanyoszlopokat is. 246 millió forintos beruházásból olyan komplexumot épít a város, amely legkisebbektől a családokon, sportolni vágyó fiatalokon keresztül az idősebbekig mindenkinek kínál mozgási lehetőséget. A döntéssel kapcsolatban Székesfehérvár polgármestere elmondta, hogy uniós forrásból zajlik a rekreációs-, szabadidő- és sportközpont építése Öreghegyen, ahol eddig hiányzott a sportolási lehetőség. A térfigyelő kamerák az új sportcentrumot és az ott sportolók biztonságát is védik majd.
Zárt ülésen döntöttek a képviselők az Arany János utca, II. János Pál pápa tér és Géza Nagyfejedelem tér burkolatépítését végző kivitelező kiválasztásáról. „Kiválasztottuk a győztes ajánlattevőt, gyorsan haladnak a közműfejlesztések, ahogy ez befejeződik, a burkolat felújítása is meg fog történni az Arany János utcában, valamint a Bazilika előtti és melletti tereken. Szép, megújuló belvárosi tér-együttest fogunk látni a munkák végeztével. Minden belvárosi teret és utcát szeretnénk folyamatosan, ütemezetten felújítani és újabb közösségi tereket létrehozni.” – mondta el a zárt ülésen meghozott döntésről Cser-Palkovics András polgármester.  

A teljes burkolat felújítás során vágott bazalt nagykockaköveket raknak le, a szegélyeket megszüntetik, a lépcsőket mészkőből újítják fel. A munkák befejezése a jövő év tavaszára várható.

Közélet

 1. Opolei és fehérvári fiatalok produkcióival ünnepelték a magyar-lengyel barátságot

  Városszerte színes programmal ünnepelték a március 23-i Magyar-Lengyel Barátság Napját. Székesfehérvár Önkormányzata és testvérvárosa Opole, valamint a Fejér Megyei Önkormányzat és Opole vajdaság külön is megemlékezett a barátságról. A Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban fellépett Krzysztof Riewoldt zsonglőr, valamint Julia és Jędrzej Skiba a 6."Lengyelország Hangja" tehetségkutató résztvevői is.

  2018.03.23.
 2. Néma koszorúzással tisztelegtek Kaszap István emléktáblájánál

  A 2016-ban, Kaszap István, szent életű jezsuita novícius születésének centenáriumán a Székesfehérvári Egyházmegye és Székesfehérvár Önkormányzata által közösen, egykori iskolája, a mai Vörösmarty Mihály Könyvtár falán állított emléktáblánál tisztelegtek a Szent Imre Általános Iskola és a Ciszterci Szent István Gimnázium diákjai Ugrits Tamás, irodaigazgató, pasztorális püspöki helynök vezetésével pénteken.

  2018.03.23.
 3. Pénteken délután bárki felszállhat az új Ikarus buszokra a Városház téren

  Pénteken 15 órakor kezdődik egy rövid ünnepség a Városház téren, majd utána egészen 17:30-ig bárki felszállhat a Magyar Honvédség számára készült 15 Ikarus busz valamelyikére. Az új, Székesfehérváron készült Ikarus busz pénteken délelőtt már megérkezett a Belvárosba.

  2018.03.23.
 4. Püspöki misével emlékeznek Kaszap Istvánra szombaton a Prohászka templomban

  Március 24-én, szombaton 17 órai kezdettel a Prohászka templomban mutat be szentmisét Spányi Antal megyés püspök Kaszap István születésének 102. évfordulóján, melyet Virágvasárnap miatt tartanak ezen a napon.

  2018.03.23.

Eseménynaptár

2018. Március
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek