Belvárosi fejlesztésekről és közösségi közlekedésről is döntött a közgyűlés

A pénteki rendkívüli közgyűlésen új közbeszerzési eljárást írtak ki a négykaréjos templom bemutatására, a II. János Pál pápa téren üvegfedéssel mutatják majd be a régészeti feltárások eredményét. A képviselők döntöttek arról is, hogy pályázatot ír ki a város a közösségi közlekedés szolgáltatójának kiválasztására. Térfigyelő kamerákat helyeznek el a Túrózsáki úti szabadidőpark és sétány területén, a sportközpont várhatóan november végére készül el.
2017.09.14. 09:41 |

A rendkívüli közgyűlés egyperces néma tiszteletadással kezdődött. A képviselők a 63. életévében elhunyt Jónás Károlyra, a Székesfehérvári Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnökhelyettesére emlékeztek. Jónás Károly Székesfehérváron született 1954. április 22-én, a városban élt és itt halt meg 2017. szeptember 10-én. 1998-ban az akkori Cigány Nemzetiségi Önkormányzat tagjává választották, majd 2016 májusában újra mandátumot szerzett a roma közösségért végzett munkájához.
A közösségi közlekedéssel kapcsolatban a szolgáltató kiválasztására írt ki pályázatot a közgyűlés, a jelenlegi szerződés 2017. dec. 31-én lejár.

Az új közszolgáltatási megállapodás mintegy 3 millió 196 ezer 433 km teljesítését írja elő a szolgáltatónak, a buszoknak pedig legalább Euro2-es környezetvédelmi besorolással kell rendelkeznie.

Az új megállapodás 2018 január.1-jétől 2020 június 30-ig szól majd. Székesfehérvár polgármestere elmondta, hogy a pályázat előrelépést jelent majd a szolgáltatás színvonalában. A képviselők döntöttek városi helyi fejlesztések megvalósításáról is, amelyek egyik legfontosabb eleme a Bartók Béla tér felújítása lesz.  

A pénteki rendkívüli közgyűlésen új közbeszerzési eljárást írtak ki a négykaréjos templom bemutatására, a II. János Pál pápa téren üvegfedéssel mutatják majd be a régészeti feltárások eredményét. 

A templom a 10. századi hasonló jellegű építményeket figyelembe véve a fejedelmi – majd Szent István koronázása után királyi – palota tartozéka lehetett, az erre utaló csatlakozó falmaradványok töredékes részletei is előkerültek.

A Túrózsáki úti szabadidőpark és sétány területén térfigyelő kamerákat helyeznek el.  A kivitelezőnek november végéig kell végeznie a szabadidőpark és sétány kivitelezésével. A park közvilágítása mellett a pályák megvilágítását is kiépítik, továbbá kicserélik a Túrózsáki úton lévő villanyoszlopokat is. 246 millió forintos beruházásból olyan komplexumot épít a város, amely legkisebbektől a családokon, sportolni vágyó fiatalokon keresztül az idősebbekig mindenkinek kínál mozgási lehetőséget. A döntéssel kapcsolatban Székesfehérvár polgármestere elmondta, hogy uniós forrásból zajlik a rekreációs-, szabadidő- és sportközpont építése Öreghegyen, ahol eddig hiányzott a sportolási lehetőség. A térfigyelő kamerák az új sportcentrumot és az ott sportolók biztonságát is védik majd.
Zárt ülésen döntöttek a képviselők az Arany János utca, II. János Pál pápa tér és Géza Nagyfejedelem tér burkolatépítését végző kivitelező kiválasztásáról. „Kiválasztottuk a győztes ajánlattevőt, gyorsan haladnak a közműfejlesztések, ahogy ez befejeződik, a burkolat felújítása is meg fog történni az Arany János utcában, valamint a Bazilika előtti és melletti tereken. Szép, megújuló belvárosi tér-együttest fogunk látni a munkák végeztével. Minden belvárosi teret és utcát szeretnénk folyamatosan, ütemezetten felújítani és újabb közösségi tereket létrehozni.” – mondta el a zárt ülésen meghozott döntésről Cser-Palkovics András polgármester.  

A teljes burkolat felújítás során vágott bazalt nagykockaköveket raknak le, a szegélyeket megszüntetik, a lépcsőket mészkőből újítják fel. A munkák befejezése a jövő év tavaszára várható.

Közélet

 1. Biztonsági kérdéséről tárgyalt Fehérváron a magyar-szlovák vegyes bizottság

  Székesfehérváron ülésezett a katonai, valamint egyéb biztonságpolitikai kérdésekkel foglalkozó magyar-szlovák vegyes bizottság Róbert Ondrejcsák, a szlovák védelmi minisztérium államtitkára jelenlétében. Az ülését követően Vargha Tamás miniszterhelyettes, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára elmondta, hogy számos kérdésben értettek egyet szlovák kollégájával, így támogatják a határok védelmét és üdvözölték a PESCO létrejöttét is, amelynek keretében az uniós országok szorosabbra fűzi az együttműködést a védelem területén.

  2018.01.17.
 2. Szent Sebestyén napján lesz Fehérvár fogadalmi miséje és Felsőváros búcsúja

  Január 20-án, szombaton, Szent Sebestyén napján lesz Felsőváros búcsúja, amely 1739 óta Székesfehérvár fogadalmi napja. A fogadalmi misét 10 órakor, a felsővárosi Szent Sebestyén-templomban Spányi Antal, megyés püspök celebrálja. A szentmisét követően köszöntők hangzanak el a templom előtti megújult téren, majd a felújított Felsővárosi Közösségi Házban a búcsú folytatásaként fánk, tea és forralt bor várja a résztvevőket.

  2018.01.17.
 3. Vasárnap kezdődnek az Ökumenikus Imahét székesfehérvári alkalmai

  A 2018. évben az Ökumenikus Imahét január 21-28. között lesz, az imaalkalmak 18 órakor kezdődnek. A több mint 100 éves hagyománnyal rendelkező rendezvénysorozat helyszínei Székesfehérváron a Székesegyház, az evangélikus, a református templomok valamint a baptista imaház lesznek.

  2018.01.17.
 4. Konferenciával és misével emlékeznek az 50 éve elhunyt Shovy Lajos püspökre

  Január 19-én pénteken 15 órai kezdettel a megingathatatlan főpásztor, Shvoy Lajos püspök halálának 50. évfordulója alkalmából emlékkonferenciát rendeznek a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban. A konferencián szó lesz arról is, hogy Hamvas Endre csanádi, Pétery József váci püspök mellett Shovy Lajos volt a legnagyobb szálka a kommunisták szemében és hajszálnyira volt az internálástól.

  2018.01.17.

Eseménynaptár

2018. Január
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek