Belvárosi fejlesztésekről és közösségi közlekedésről is döntött a közgyűlés

A pénteki rendkívüli közgyűlésen új közbeszerzési eljárást írtak ki a négykaréjos templom bemutatására, a II. János Pál pápa téren üvegfedéssel mutatják majd be a régészeti feltárások eredményét. A képviselők döntöttek arról is, hogy pályázatot ír ki a város a közösségi közlekedés szolgáltatójának kiválasztására. Térfigyelő kamerákat helyeznek el a Túrózsáki úti szabadidőpark és sétány területén, a sportközpont várhatóan november végére készül el.
2017.09.14. 09:41 |

A rendkívüli közgyűlés egyperces néma tiszteletadással kezdődött. A képviselők a 63. életévében elhunyt Jónás Károlyra, a Székesfehérvári Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnökhelyettesére emlékeztek. Jónás Károly Székesfehérváron született 1954. április 22-én, a városban élt és itt halt meg 2017. szeptember 10-én. 1998-ban az akkori Cigány Nemzetiségi Önkormányzat tagjává választották, majd 2016 májusában újra mandátumot szerzett a roma közösségért végzett munkájához.
A közösségi közlekedéssel kapcsolatban a szolgáltató kiválasztására írt ki pályázatot a közgyűlés, a jelenlegi szerződés 2017. dec. 31-én lejár.

Az új közszolgáltatási megállapodás mintegy 3 millió 196 ezer 433 km teljesítését írja elő a szolgáltatónak, a buszoknak pedig legalább Euro2-es környezetvédelmi besorolással kell rendelkeznie.

Az új megállapodás 2018 január.1-jétől 2020 június 30-ig szól majd. Székesfehérvár polgármestere elmondta, hogy a pályázat előrelépést jelent majd a szolgáltatás színvonalában. A képviselők döntöttek városi helyi fejlesztések megvalósításáról is, amelyek egyik legfontosabb eleme a Bartók Béla tér felújítása lesz.  

A pénteki rendkívüli közgyűlésen új közbeszerzési eljárást írtak ki a négykaréjos templom bemutatására, a II. János Pál pápa téren üvegfedéssel mutatják majd be a régészeti feltárások eredményét. 

A templom a 10. századi hasonló jellegű építményeket figyelembe véve a fejedelmi – majd Szent István koronázása után királyi – palota tartozéka lehetett, az erre utaló csatlakozó falmaradványok töredékes részletei is előkerültek.

A Túrózsáki úti szabadidőpark és sétány területén térfigyelő kamerákat helyeznek el.  A kivitelezőnek november végéig kell végeznie a szabadidőpark és sétány kivitelezésével. A park közvilágítása mellett a pályák megvilágítását is kiépítik, továbbá kicserélik a Túrózsáki úton lévő villanyoszlopokat is. 246 millió forintos beruházásból olyan komplexumot épít a város, amely legkisebbektől a családokon, sportolni vágyó fiatalokon keresztül az idősebbekig mindenkinek kínál mozgási lehetőséget. A döntéssel kapcsolatban Székesfehérvár polgármestere elmondta, hogy uniós forrásból zajlik a rekreációs-, szabadidő- és sportközpont építése Öreghegyen, ahol eddig hiányzott a sportolási lehetőség. A térfigyelő kamerák az új sportcentrumot és az ott sportolók biztonságát is védik majd.
Zárt ülésen döntöttek a képviselők az Arany János utca, II. János Pál pápa tér és Géza Nagyfejedelem tér burkolatépítését végző kivitelező kiválasztásáról. „Kiválasztottuk a győztes ajánlattevőt, gyorsan haladnak a közműfejlesztések, ahogy ez befejeződik, a burkolat felújítása is meg fog történni az Arany János utcában, valamint a Bazilika előtti és melletti tereken. Szép, megújuló belvárosi tér-együttest fogunk látni a munkák végeztével. Minden belvárosi teret és utcát szeretnénk folyamatosan, ütemezetten felújítani és újabb közösségi tereket létrehozni.” – mondta el a zárt ülésen meghozott döntésről Cser-Palkovics András polgármester.  

A teljes burkolat felújítás során vágott bazalt nagykockaköveket raknak le, a szegélyeket megszüntetik, a lépcsőket mészkőből újítják fel. A munkák befejezése a jövő év tavaszára várható.

Közélet

 1. Te vagy az esélyed - prevenciós kiállítás nyílt az IKON Klubban

  Te vagy az esélyed címmel prevenciós kiállítás nyílt Bakurecz Ildikó „Fox” fotóiból az IKON Klubban. A képek a ráckeresztúri Drogterápiás Otthonban készültek, ahol számos drogfüggőségben szenvedő fiatal tudott új életet kezdeni. A rendezvény a TEVAgy a Hős programmal zárult, Klupács Péter mentő-technikus és Mészáros Zalán mentőtiszt közreműködésével, akik újraélesztési technikákat is bemutattak.

  2017.09.22.
 2. Pedagóguskonferenciával és díjátadással ünnepelték Szent Gellért napját

  Szent Gellért püspök-vértanú, Szent István király nevelőjének ünnepén égi pártfogójukra emlékeznek a katolikus iskolák. A pénteki ünnep alkalmából konferenciát rendeztek a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban, amelyre a Székesfehérvári Egyházmegye 9 oktatási intézményéből érkeztek pedagógusok, püspöki biztosok, az iskolák és az óvodák delegációi. Az eseményen átadták a Szent Gellért Érdemrend ezüst és arany fokozatát is.

  2017.09.22.
 3. Orvosok és szülésznők ünneplik Fehérváron a családközpontú szülészetet

  Fennállásának 25. évfordulóját ünnepli a Magyar Pszichoszomatikus Szülészeti és Nőgyógyászati Társaság, amely sokat tett azért, hogy hazánkban megvalósulhasson a természetes szülészeti gyakorlat. Ebből az alkalomból gyűltek össze kétnapos konferenciára a szervezet tagjai a Hotel Magyar Királyban, ahol egyebek mellett szó lesz a szülésznő szerepéről a várandósgondozás során, a védőnői feladatokról, valamint a családközpontú szülészetről is.

  2017.09.22.
 4. A duális képzési forma fejlesztési lehetőségeiről tanácskoztak a Városházán

  A Budapesti Corvinus Egyetem Székesfehérvári Campusának képviselői tájékoztatták a sportközgazdász mesterszak 2018-19-es tanévének új, potenciális duális partnereit a duális és egyéb együttműködés lehetőségeiről csütörtökön, a Városházán. Az megbeszélésen a Magyar Olimpiai Bizottság, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, Székesfehérvár Ónkormányzata, sportegyesületek vezetői, valamint a helyi és az országos sajtó is képviseltették magukat.

  2017.09.21.

Eseménynaptár

2017. Szeptember
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1

Fehérvár Hangja

Webkamera


Fényfestés

360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek