Belvárosi fejlesztésekről és közösségi közlekedésről is döntött a közgyűlés

A pénteki rendkívüli közgyűlésen új közbeszerzési eljárást írtak ki a négykaréjos templom bemutatására, a II. János Pál pápa téren üvegfedéssel mutatják majd be a régészeti feltárások eredményét. A képviselők döntöttek arról is, hogy pályázatot ír ki a város a közösségi közlekedés szolgáltatójának kiválasztására. Térfigyelő kamerákat helyeznek el a Túrózsáki úti szabadidőpark és sétány területén, a sportközpont várhatóan november végére készül el.
2017.09.14. 09:41 |

A rendkívüli közgyűlés egyperces néma tiszteletadással kezdődött. A képviselők a 63. életévében elhunyt Jónás Károlyra, a Székesfehérvári Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnökhelyettesére emlékeztek. Jónás Károly Székesfehérváron született 1954. április 22-én, a városban élt és itt halt meg 2017. szeptember 10-én. 1998-ban az akkori Cigány Nemzetiségi Önkormányzat tagjává választották, majd 2016 májusában újra mandátumot szerzett a roma közösségért végzett munkájához.
A közösségi közlekedéssel kapcsolatban a szolgáltató kiválasztására írt ki pályázatot a közgyűlés, a jelenlegi szerződés 2017. dec. 31-én lejár.

Az új közszolgáltatási megállapodás mintegy 3 millió 196 ezer 433 km teljesítését írja elő a szolgáltatónak, a buszoknak pedig legalább Euro2-es környezetvédelmi besorolással kell rendelkeznie.

Az új megállapodás 2018 január.1-jétől 2020 június 30-ig szól majd. Székesfehérvár polgármestere elmondta, hogy a pályázat előrelépést jelent majd a szolgáltatás színvonalában. A képviselők döntöttek városi helyi fejlesztések megvalósításáról is, amelyek egyik legfontosabb eleme a Bartók Béla tér felújítása lesz.  

A pénteki rendkívüli közgyűlésen új közbeszerzési eljárást írtak ki a négykaréjos templom bemutatására, a II. János Pál pápa téren üvegfedéssel mutatják majd be a régészeti feltárások eredményét. 

A templom a 10. századi hasonló jellegű építményeket figyelembe véve a fejedelmi – majd Szent István koronázása után királyi – palota tartozéka lehetett, az erre utaló csatlakozó falmaradványok töredékes részletei is előkerültek.

A Túrózsáki úti szabadidőpark és sétány területén térfigyelő kamerákat helyeznek el.  A kivitelezőnek november végéig kell végeznie a szabadidőpark és sétány kivitelezésével. A park közvilágítása mellett a pályák megvilágítását is kiépítik, továbbá kicserélik a Túrózsáki úton lévő villanyoszlopokat is. 246 millió forintos beruházásból olyan komplexumot épít a város, amely legkisebbektől a családokon, sportolni vágyó fiatalokon keresztül az idősebbekig mindenkinek kínál mozgási lehetőséget. A döntéssel kapcsolatban Székesfehérvár polgármestere elmondta, hogy uniós forrásból zajlik a rekreációs-, szabadidő- és sportközpont építése Öreghegyen, ahol eddig hiányzott a sportolási lehetőség. A térfigyelő kamerák az új sportcentrumot és az ott sportolók biztonságát is védik majd.
Zárt ülésen döntöttek a képviselők az Arany János utca, II. János Pál pápa tér és Géza Nagyfejedelem tér burkolatépítését végző kivitelező kiválasztásáról. „Kiválasztottuk a győztes ajánlattevőt, gyorsan haladnak a közműfejlesztések, ahogy ez befejeződik, a burkolat felújítása is meg fog történni az Arany János utcában, valamint a Bazilika előtti és melletti tereken. Szép, megújuló belvárosi tér-együttest fogunk látni a munkák végeztével. Minden belvárosi teret és utcát szeretnénk folyamatosan, ütemezetten felújítani és újabb közösségi tereket létrehozni.” – mondta el a zárt ülésen meghozott döntésről Cser-Palkovics András polgármester.  

A teljes burkolat felújítás során vágott bazalt nagykockaköveket raknak le, a szegélyeket megszüntetik, a lépcsőket mészkőből újítják fel. A munkák befejezése a jövő év tavaszára várható.

Közélet

 1. Miniszterelnöki Díjat kapott Székesfehérvár a Virágos Magyarországért versenyen

  Pénteken Veszprémben rendezték a Virágos Magyarország Környezetszépítő Verseny 2017-es díjátadóját, melyen Minszterelnöki Díjat kapott Székesfehérvár. A város már régóta részt vesz a Virágos Magyarországért Környezetszépítő versenyben és több évben is, több fajta díjat nyert már Székesfehérvár, Miniszterelnöki Különdíjban azonban még soha nem részesült Fehérvár. 

  2017.11.17.
 2. Nyílt nap lesz november 22-én a Jáky József Szakgimnáziumban

  A Székesfehérvári Szakképzési Centrum Jáky József Szakgimnáziumában november 22-én, szerdán délelőtt 9 órai kezdettel pályaorientációs nyílt napra várják az érdeklődőket.Ezen a napon szakmai és közismereti bemutató órákkal, valamint szakmabemutató foglalkozásokkal várják az érdeklődőket, akik megismerkedhetnek a pályaorientációs programokkal, valamint időpontot is egyeztethetnek a pályaorientációs tanácsadásra.

  2017.11.17.
 3. Óvodavezetőket választott és fejlesztésekről is döntött a város képviselő-testülete

  Pénteken reggel soros ülését tartotta Székesfehérvár Önkormányzatának Közgyűlése, melyen óvodaigazgatókat is választott a testület: a Rákóczi Úti Óvoda vezetőjének Simonné Juhász Ágnest választották, a Ligetsori Óvoda igazgatói feladataival Gelencsér Ritát bízta meg a testület, a Felsővárosi Óvoda vezetője pedig Kovács Jánosné lett. Az ülésen számos fejlesztésről is döntöttek a képviselők.

  2017.11.17.
 4. A teremtésvédelemről lesz szó a Keresztény Akadémia szerdai alkalmán

  A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége Székesfehérvári Csoportja szeretettel hív és vár minden érdeklődőt november 22-én, szerdán 18 órai kezdettel, a Keresztény Akadémia következő előadására, melynek címe: Világkörkép: tények és remények a teremtésvédelem szemszögéből. Az előadó: Dr. Nemes Csaba, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Zöldgazdaság Fejlesztési Főosztály főosztályvezetője lesz. Helyszín: Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház (Székesfehérvár, Liszt Ferenc utca 1.) A belépés az előadásra díjtalan.

  2017.11.17.

seuso kiállítás

Eseménynaptár

2017. November
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek