Belvárosi fejlesztésekről és közösségi közlekedésről is döntött a közgyűlés

A pénteki rendkívüli közgyűlésen új közbeszerzési eljárást írtak ki a négykaréjos templom bemutatására, a II. János Pál pápa téren üvegfedéssel mutatják majd be a régészeti feltárások eredményét. A képviselők döntöttek arról is, hogy pályázatot ír ki a város a közösségi közlekedés szolgáltatójának kiválasztására. Térfigyelő kamerákat helyeznek el a Túrózsáki úti szabadidőpark és sétány területén, a sportközpont várhatóan november végére készül el.
2017.09.14. 09:41 |

A rendkívüli közgyűlés egyperces néma tiszteletadással kezdődött. A képviselők a 63. életévében elhunyt Jónás Károlyra, a Székesfehérvári Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnökhelyettesére emlékeztek. Jónás Károly Székesfehérváron született 1954. április 22-én, a városban élt és itt halt meg 2017. szeptember 10-én. 1998-ban az akkori Cigány Nemzetiségi Önkormányzat tagjává választották, majd 2016 májusában újra mandátumot szerzett a roma közösségért végzett munkájához.
A közösségi közlekedéssel kapcsolatban a szolgáltató kiválasztására írt ki pályázatot a közgyűlés, a jelenlegi szerződés 2017. dec. 31-én lejár.

Az új közszolgáltatási megállapodás mintegy 3 millió 196 ezer 433 km teljesítését írja elő a szolgáltatónak, a buszoknak pedig legalább Euro2-es környezetvédelmi besorolással kell rendelkeznie.

Az új megállapodás 2018 január.1-jétől 2020 június 30-ig szól majd. Székesfehérvár polgármestere elmondta, hogy a pályázat előrelépést jelent majd a szolgáltatás színvonalában. A képviselők döntöttek városi helyi fejlesztések megvalósításáról is, amelyek egyik legfontosabb eleme a Bartók Béla tér felújítása lesz.  

A pénteki rendkívüli közgyűlésen új közbeszerzési eljárást írtak ki a négykaréjos templom bemutatására, a II. János Pál pápa téren üvegfedéssel mutatják majd be a régészeti feltárások eredményét. 

A templom a 10. századi hasonló jellegű építményeket figyelembe véve a fejedelmi – majd Szent István koronázása után királyi – palota tartozéka lehetett, az erre utaló csatlakozó falmaradványok töredékes részletei is előkerültek.

A Túrózsáki úti szabadidőpark és sétány területén térfigyelő kamerákat helyeznek el.  A kivitelezőnek november végéig kell végeznie a szabadidőpark és sétány kivitelezésével. A park közvilágítása mellett a pályák megvilágítását is kiépítik, továbbá kicserélik a Túrózsáki úton lévő villanyoszlopokat is. 246 millió forintos beruházásból olyan komplexumot épít a város, amely legkisebbektől a családokon, sportolni vágyó fiatalokon keresztül az idősebbekig mindenkinek kínál mozgási lehetőséget. A döntéssel kapcsolatban Székesfehérvár polgármestere elmondta, hogy uniós forrásból zajlik a rekreációs-, szabadidő- és sportközpont építése Öreghegyen, ahol eddig hiányzott a sportolási lehetőség. A térfigyelő kamerák az új sportcentrumot és az ott sportolók biztonságát is védik majd.
Zárt ülésen döntöttek a képviselők az Arany János utca, II. János Pál pápa tér és Géza Nagyfejedelem tér burkolatépítését végző kivitelező kiválasztásáról. „Kiválasztottuk a győztes ajánlattevőt, gyorsan haladnak a közműfejlesztések, ahogy ez befejeződik, a burkolat felújítása is meg fog történni az Arany János utcában, valamint a Bazilika előtti és melletti tereken. Szép, megújuló belvárosi tér-együttest fogunk látni a munkák végeztével. Minden belvárosi teret és utcát szeretnénk folyamatosan, ütemezetten felújítani és újabb közösségi tereket létrehozni.” – mondta el a zárt ülésen meghozott döntésről Cser-Palkovics András polgármester.  

A teljes burkolat felújítás során vágott bazalt nagykockaköveket raknak le, a szegélyeket megszüntetik, a lépcsőket mészkőből újítják fel. A munkák befejezése a jövő év tavaszára várható.

Közélet

 1. Óvodákat követően beteg gyerekeket segítettek Fehérvár legjobb sportolói

  A „Gólokkal az óvodákért, a város legjobb sportolóival" jótékonysági akció eseményén a Fehérvár AV19, a Fehérvár Enthroners és az Alba Fehérvár játékosai által felajánlott dedikált mezek 230 ezer forintért, míg az Alba Plaza és a Mol-Vidi FC által licitre bocsájtott labda 70 ezer forintért kelt el, így összesen 300 ezer forinttal támogatták a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház Újszülött, Csecsemő és Gyermekosztályát. Az adományokat csütörtökön adták át az Alba Plazaban.

  2018.07.19.
 2. A közlekedőket és autóikat is megáldják Szent Kristóf napján Székesfehérváron

  Július 25-én, szerdán szeretettel várja az egyházmegye híveit a maroshegyi templom búcsúnapi programjaira a Szent Kristóf Plébánia. (Batthyány u. 4.) 17:30 órakor a templom énekkara ad ünnepi műsort, 18 órakor kezdődik az ünnepi szentmise, majd a vásártéren a járművek megáldása. A búcsú napja közös agapéval zárul a közösségi házban.

  2018.07.19.
 3. A 90 esztendős Rozsics Lajosné, Marika nénit köszöntötték

  A 90 esztendős Rozsics Lajosné Marika nénit köszöntötte otthonában Mészáros Attila alpolgármester. Marika néni a Felvidékről származik. Ifjú, kisgyermekes anyaként élelmezésszervezési feladatokat látott el a székesfehérvári diákotthonban, majd a mezőgazdasági főiskola gazdasági igazgatója lett, innen ment nyugdíjba.

  2018.07.19.
 4. Egyetemként működik augusztustól a Kodolányi János Főiskola

  Augusztus elsejétől Kodolányi János Egyetem néven folytatja tevékenységét a Kodolányi János Főiskola. Székesfehérváron a művészeti oktatásra koncentrálnak majd - írja a főiskola közleményében. Az intézményben az elmúlt 25 tanévben mintegy 25 ezer hallgató végzett.

  2018.07.18.

Királyi Napok

Koronázási szertartásjáték

Eseménynaptár

2018. Július
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek