Békefát ültettek - Székesfehérvárra érkezett Zelei József, kerékpáros békenagykövet

Hétfőn Székesfehérvárra érkezett Zelei József, kerékpáros békenagykövet, aki május 22-én, Budapestről indulva, sorba véve a megyeszékhelyeket, végiglátogatta az I. világháborús emlékhelyeket a nagy háború lezárása centenáriumának jegyében. Zelei Józsefet Fehérvár civil és ifjúsági tanácsnoka, valamint középiskolások fogadták, majd közösen ültettek békefát és avattak emléktáblát az áldozatok emlékére, tiszteletére a Bregyó-közi Ifjúsági és Szabadidőközpontban.
2018.06.11. 12:55 |

Zelei József 15 esztendeje kerékpározik a békéért, öt kontinens közel száz országában fordult meg és mintegy 80 ezer kilométert kerékpározott. Végigkerekezte a harcmezőket, a keleti, a nyugati és a déli front hadszíntereit Rigától az Atlanti-óceánig közel 12 ezer kilométer hosszan.

A béke demonstrációján kívül minden túrámnak valamilyen célja-mottója volt. Elvittem magammal a megemlékezés virágait - különösen a magyar szempontból fontos helyszínekre, - temetőkbe, harcterekre, emlékhelyekre. Állítottam kopjafákat, békekereszteket, köveket, koszorúkat. Ebben az esztendőben azonban úgy döntöttem, hogy külföldön nem, csakis Magyarországon kerekezem és csak a magyar hősök előtt hajtok fejet.” - hangsúlyozta Zelei József, aki május 22-én indult útjára Budapestről, amelyet holnap, kedden fejez be a Parlament előtt, ahol az Országgyűlés alelnöke fogadja majd. „Nagy örömmel jöttem Székesfehérvárra, nem első alkalommal vagyok itt, korábbi békedemonstrációim során már háromszor is jártam a városban.” - tette hozzá a kerékpáros békenagykövet.

Zelei József, kerékpáros kihívásával arra hívja fel a figyelmet, hogy száz évvel ezelőtt ért véget az I. világháború. A mi dolgunk az, felhívjuk a figyelmet minderre, valamint, hogy hálát adjunk azért, hogy napjainkban békében élhetünk.” - emelte ki Molnár Tamás, Székesfehérvár Önkormányzatának civil és ifjúsági tanácsnoka, aki felhívta a fiatalok figyelmét, arra hogy a hétfőn elültetett fa mellett elhaladva mindig jusson eszükbe a hálaadás és emlékezés. A beszédeket követően Zelei József, Molnár Tamás és Kiss Dorottya, A Szabadművelődés Háza igazgatója elültették a békét jelképező fát és emléktáblát is avattak. Az eseményen közreműködött a Kákics együttes.

Közélet

 1. Vasárnapi programok a Királyi Napokon

  Az Öreghegyi Mulatsággal, Szabó Balázs és Bandája koncertjével és a Koronázási Szertartásjátékkal folytatódik a Székesfehérvári Királyi Napok rendezvénysorozata augusztus 19-én, vasárnap.

  2018.08.19.
 2. A börgöndi horgászparadicsomban fogadták a testvérvárosok delegációit

  Székesfehérvár hat testvérvárosából érkezett delegáció az idei Királyi Napokra. Szombaton a börgöndi Sándor horgászparadicsomban a város polgármestere Cser-Palkovics András, Róth Péter alpolgármester és Dr. Dienesné Fluck Györgyi  önkormányzati képviselő fogadta a testvérvárosainkból érkezett vendégeket.

  2018.08.18.
 3. Korszakalkotó polgármesterre emlékeztek - felavatták Csitáry G. Emil domborművét

  Székesfehérvár legnagyobbat alkotó polgármestere volt Csitáry G. Emil, aki a két világháború közötti időszakban nemcsak utakat, iskolákat épített, hanem visszaadta város büszkeségét is történelmi múltjára, hagyományaira. Emléktábláját - Pintér Balázs alkotását - szombaton avatták fel egykori otthona, a Fő utca 2. számú ház falán.

  2018.08.18.
 4. Ribi Péter vette át az idei Szent István Emlékérmet és Díjat

  Tizenötödik alkalommal adták át a Szent István Emlékérmet és Díjat, az idei díjazott Ribi Péter, a Fehérvár Travel Kft. ügyvezetője volt. A magánszemélyek által, 2004-ben alapított díjat minden esztendőben olyan személynek ítélik oda, akinek munkásságához, emberi hozzáállásához mindenkor Szent István király öröksége szolgált iránymutatásul.

  2018.08.17.

Királyi Napok

Koronázási szertartásjáték

Eseménynaptár

2018. Augusztus
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek