Békefát ültettek - Székesfehérvárra érkezett Zelei József, kerékpáros békenagykövet

Hétfőn Székesfehérvárra érkezett Zelei József, kerékpáros békenagykövet, aki május 22-én, Budapestről indulva, sorba véve a megyeszékhelyeket, végiglátogatta az I. világháborús emlékhelyeket a nagy háború lezárása centenáriumának jegyében. Zelei Józsefet Fehérvár civil és ifjúsági tanácsnoka, valamint középiskolások fogadták, majd közösen ültettek békefát és avattak emléktáblát az áldozatok emlékére, tiszteletére a Bregyó-közi Ifjúsági és Szabadidőközpontban.
2018.06.11. 12:55 |

Zelei József 15 esztendeje kerékpározik a békéért, öt kontinens közel száz országában fordult meg és mintegy 80 ezer kilométert kerékpározott. Végigkerekezte a harcmezőket, a keleti, a nyugati és a déli front hadszíntereit Rigától az Atlanti-óceánig közel 12 ezer kilométer hosszan.

A béke demonstrációján kívül minden túrámnak valamilyen célja-mottója volt. Elvittem magammal a megemlékezés virágait - különösen a magyar szempontból fontos helyszínekre, - temetőkbe, harcterekre, emlékhelyekre. Állítottam kopjafákat, békekereszteket, köveket, koszorúkat. Ebben az esztendőben azonban úgy döntöttem, hogy külföldön nem, csakis Magyarországon kerekezem és csak a magyar hősök előtt hajtok fejet.” - hangsúlyozta Zelei József, aki május 22-én indult útjára Budapestről, amelyet holnap, kedden fejez be a Parlament előtt, ahol az Országgyűlés alelnöke fogadja majd. „Nagy örömmel jöttem Székesfehérvárra, nem első alkalommal vagyok itt, korábbi békedemonstrációim során már háromszor is jártam a városban.” - tette hozzá a kerékpáros békenagykövet.

Zelei József, kerékpáros kihívásával arra hívja fel a figyelmet, hogy száz évvel ezelőtt ért véget az I. világháború. A mi dolgunk az, felhívjuk a figyelmet minderre, valamint, hogy hálát adjunk azért, hogy napjainkban békében élhetünk.” - emelte ki Molnár Tamás, Székesfehérvár Önkormányzatának civil és ifjúsági tanácsnoka, aki felhívta a fiatalok figyelmét, arra hogy a hétfőn elültetett fa mellett elhaladva mindig jusson eszükbe a hálaadás és emlékezés. A beszédeket követően Zelei József, Molnár Tamás és Kiss Dorottya, A Szabadművelődés Háza igazgatója elültették a békét jelképező fát és emléktáblát is avattak. Az eseményen közreműködött a Kákics együttes.

Közélet

 1. A kormány, az egyházmegye és a település összefogásával újítják fel a váli templomot

  Sajtótájékoztató keretében írták alá kedden, Székesfehérváron, a Püspöki Palotában a váli templom felújításának kivitelezési szerződését. A megállapodást Spányi Antal megyés püspök, valamint a kivitelező cég képviselője írta alá, Tessely Zoltán, a térség országgyűlési képviselője és Bechtold Tamás, Vál polgármestere jelenlétében. A beruházás értéke mintegy 600 millió forint, a kivitelezés időkerete 12 hónap.

  2019.01.22.
 2. Fórumra hívják a társasházak képviselőit január 31-én a Gazdaság Házába

  Társasházak képviselőinek szerveznek fórumot a Gazdaság Házában jövő csütörtökön. A meghívott szervezetek, intézmények szakértőivel és az Önkormányzat képviselőivel a polgárőrséggel való együttműködésről, katasztrófavédelmi tapasztalatokról, valamint az informatika és a biztosítások lehetőségeiről tárgyalhatnak a résztvevők.

  2019.01.22.
 3. Harmadszor lett minősített közművelődési intézmény a Fejér Megyei Művelődési Központ

  Harmadszor nyerte el a Minősített Közművelődési Intézmény címet a Fejér Megyei Művelődési Központ. Az elismerést a Magyar Kultúra Napja alkalmából január 22-én, a Hagyományok Házában rendezett ünnepségen veheti át Juhász Zsófia megbízott igazgató Fekete Péter kultúráért felelős államtitkártól.

  2019.01.22.
 4. Újabb fejlesztések hat Fejér megyei településen több mint 640 millió forintból

  A Terület-és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében Fejér megye számára rendelkezésre álló, a Fejér Megyei Önkormányzat közreműködésével kezelt források mintegy 99 százalékáról már döntés született. Ez nagyságrendileg 35 milliárd forintos fejlesztési forrást biztosít Fejér megye települései számára.

  2019.01.21.

Eseménynaptár

2019. Január
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek