Békefát ültettek - Székesfehérvárra érkezett Zelei József, kerékpáros békenagykövet

Hétfőn Székesfehérvárra érkezett Zelei József, kerékpáros békenagykövet, aki május 22-én, Budapestről indulva, sorba véve a megyeszékhelyeket, végiglátogatta az I. világháborús emlékhelyeket a nagy háború lezárása centenáriumának jegyében. Zelei Józsefet Fehérvár civil és ifjúsági tanácsnoka, valamint középiskolások fogadták, majd közösen ültettek békefát és avattak emléktáblát az áldozatok emlékére, tiszteletére a Bregyó-közi Ifjúsági és Szabadidőközpontban.
2018.06.11. 12:55 |

Zelei József 15 esztendeje kerékpározik a békéért, öt kontinens közel száz országában fordult meg és mintegy 80 ezer kilométert kerékpározott. Végigkerekezte a harcmezőket, a keleti, a nyugati és a déli front hadszíntereit Rigától az Atlanti-óceánig közel 12 ezer kilométer hosszan.

A béke demonstrációján kívül minden túrámnak valamilyen célja-mottója volt. Elvittem magammal a megemlékezés virágait - különösen a magyar szempontból fontos helyszínekre, - temetőkbe, harcterekre, emlékhelyekre. Állítottam kopjafákat, békekereszteket, köveket, koszorúkat. Ebben az esztendőben azonban úgy döntöttem, hogy külföldön nem, csakis Magyarországon kerekezem és csak a magyar hősök előtt hajtok fejet.” - hangsúlyozta Zelei József, aki május 22-én indult útjára Budapestről, amelyet holnap, kedden fejez be a Parlament előtt, ahol az Országgyűlés alelnöke fogadja majd. „Nagy örömmel jöttem Székesfehérvárra, nem első alkalommal vagyok itt, korábbi békedemonstrációim során már háromszor is jártam a városban.” - tette hozzá a kerékpáros békenagykövet.

Zelei József, kerékpáros kihívásával arra hívja fel a figyelmet, hogy száz évvel ezelőtt ért véget az I. világháború. A mi dolgunk az, felhívjuk a figyelmet minderre, valamint, hogy hálát adjunk azért, hogy napjainkban békében élhetünk.” - emelte ki Molnár Tamás, Székesfehérvár Önkormányzatának civil és ifjúsági tanácsnoka, aki felhívta a fiatalok figyelmét, arra hogy a hétfőn elültetett fa mellett elhaladva mindig jusson eszükbe a hálaadás és emlékezés. A beszédeket követően Zelei József, Molnár Tamás és Kiss Dorottya, A Szabadművelődés Háza igazgatója elültették a békét jelképező fát és emléktáblát is avattak. Az eseményen közreműködött a Kákics együttes.

Közélet

 1. Kiállítás és megemlékezés Gyóni Géza születésének 134., halálának 101. évfordulóján

  Június 25-én, hétfőn, - Gyóni Géza születésének 134., halálának 101. évfordulóján - 16.30 órára a Krajczáros Alapítvány és a Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház szeretettel vár minden érdeklődőt az „Ecsettel a békéért” című kiállítás megnyitójára és az azt követő Gyóni Géza megemlékezésre.

  2018.06.22.
 2. Újra akcióban az öreghegyi ministránsok - takarítottak, gazoltak, metszettek

  Áprilisban az Öreghegyi Magyarok Nagyasszonya-templom ministránscsoportjának önkéntes munkája nyomán szépült meg a Zobori úti kereszt környéke. Ahogy a nyári szünet kitört, az öreghegyi ministránsok újra akcióba lendültek; kedden a Fiskális úton és a Máriavölgyi szobornál gazoltak, metszettek a fiatalok, szerdán a Zsolnai úton tevékenykedtek, míg csütörtökön a Seregélyesi út - Szabadkai út találkozásánál található keresztet tisztították meg.

  2018.06.22.
 3. Százötven szakmai végzettséget szerzett tanuló kapott oklevelet a Bugátban

  Mintegy százötven szakmai végzettséget szerzett tanulótól búcsúztak csütörtökön a Székesfehérvári SZC Bugát Pál Szakgimnázium és Szakközépiskola tornatermében, akiket oklevélátadó ünnepségen köszöntöttek tanárok, diáktársak, családtagok és barátok.

  2018.06.21.
 4. Szombaton búcsúztatják Kozma Ágnest a Béla úti temetőben

  Kozma Ágnes Penna Regia díjas újságírót búcsúztatják június 23-án szombaton a Béla úti köztemető ravatalozójában. Temetéséről hozzátartozói későbbi időpontban, szülővárosában, Marosvásárhelyen gondoskodnak. Az emlékezőket arra kérik, hogy legfeljebb egy szál virággal adózzanak emléke előtt.

  2018.06.21.

Múzeumok éjszakája

Királyi Napok

Eseménynaptár

2018. Június
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek