Békefát ültettek - Székesfehérvárra érkezett Zelei József, kerékpáros békenagykövet

Hétfőn Székesfehérvárra érkezett Zelei József, kerékpáros békenagykövet, aki május 22-én, Budapestről indulva, sorba véve a megyeszékhelyeket, végiglátogatta az I. világháborús emlékhelyeket a nagy háború lezárása centenáriumának jegyében. Zelei Józsefet Fehérvár civil és ifjúsági tanácsnoka, valamint középiskolások fogadták, majd közösen ültettek békefát és avattak emléktáblát az áldozatok emlékére, tiszteletére a Bregyó-közi Ifjúsági és Szabadidőközpontban.
2018.06.11. 12:55 |

Zelei József 15 esztendeje kerékpározik a békéért, öt kontinens közel száz országában fordult meg és mintegy 80 ezer kilométert kerékpározott. Végigkerekezte a harcmezőket, a keleti, a nyugati és a déli front hadszíntereit Rigától az Atlanti-óceánig közel 12 ezer kilométer hosszan.

A béke demonstrációján kívül minden túrámnak valamilyen célja-mottója volt. Elvittem magammal a megemlékezés virágait - különösen a magyar szempontból fontos helyszínekre, - temetőkbe, harcterekre, emlékhelyekre. Állítottam kopjafákat, békekereszteket, köveket, koszorúkat. Ebben az esztendőben azonban úgy döntöttem, hogy külföldön nem, csakis Magyarországon kerekezem és csak a magyar hősök előtt hajtok fejet.” - hangsúlyozta Zelei József, aki május 22-én indult útjára Budapestről, amelyet holnap, kedden fejez be a Parlament előtt, ahol az Országgyűlés alelnöke fogadja majd. „Nagy örömmel jöttem Székesfehérvárra, nem első alkalommal vagyok itt, korábbi békedemonstrációim során már háromszor is jártam a városban.” - tette hozzá a kerékpáros békenagykövet.

Zelei József, kerékpáros kihívásával arra hívja fel a figyelmet, hogy száz évvel ezelőtt ért véget az I. világháború. A mi dolgunk az, felhívjuk a figyelmet minderre, valamint, hogy hálát adjunk azért, hogy napjainkban békében élhetünk.” - emelte ki Molnár Tamás, Székesfehérvár Önkormányzatának civil és ifjúsági tanácsnoka, aki felhívta a fiatalok figyelmét, arra hogy a hétfőn elültetett fa mellett elhaladva mindig jusson eszükbe a hálaadás és emlékezés. A beszédeket követően Zelei József, Molnár Tamás és Kiss Dorottya, A Szabadművelődés Háza igazgatója elültették a békét jelképező fát és emléktáblát is avattak. Az eseményen közreműködött a Kákics együttes.

Közélet

 1. Jótékonysági esttel ünnepelték a Prohászka Karitász Csoport 25 esztendejét

  A Prohászka templom karitász csoportjának életében az idei esztendő kiemelt jelentőségű, mivel 25 évvel ezelőtt kezdte el a csoport a szeretetszolgálatát. A jeles évforduló alkalmából pénteken jótékonysági esttel ünnepeltek a templomban, ahol a Kodály Zoltán Általános Iskola és Gimnázium kórusainak műsora mellett festménykiállítás is nyílt.

  2018.10.19.
 2. Két 56-os emlékhelyen tisztelgett pénteken a város diáksága a hősök előtt

  Pénteken délelőtt két '56-os emlékhelyen szerveztek megemlékezést fehérvári középiskolások részvételével. Az Ötvenhatosok terén a Székesfehérvári Szakképzési Centrum Jáky József Szakgimnáziumának diákjai, a Hotel Magyar Király '56-os emléktáblájánál pedig a cisztercis diákok adtak ünnepi műsort.

  2018.10.19.
 3. Koszorúzás, forradalmi séta és utcaszínházi előadás is lesz október 23-án

  Október 23-án 15 órakor kezdődnek a városi ünnepi megemlékezések az 56-os forradalom és szabadságharc tiszteletére. Elsőként megemlékezést és koszorúzást tartanak az Ötvenhatosok terén, ahol Dr. Vizi László Tamás, a Kodolányi Egyetem rektorhelyettese mond beszédet, majd 16 órától a Városház téren "Miénk e föld!" címmel mutatnak be utcaszínházi produkciót fehérvári fiatalok részvételével.

  2018.10.19.
 4. Forradalmi sétát szervez október 23-án a Tourinform Iroda

  Forradalmi sétát szervez a Tourinform Iroda október 23-án Székesfehérvár Belvárosában. A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. A séta október 23-án, kedden 14.00 órakor indul az Oskola utca 4. szám alatti irodától.

  2018.10.18.

Eseménynaptár

2018. Október
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek