Békében, szabadságban, igazságosságban - beszélgetés Fazakas Attila önkormányzati képviselővel

Fazakas Attila 1974 januárjában született, Marosvásárhelyen, ahol tizennyolc éves koráig élt. A főiskolát Szatmárnémetiben, az egyetemet Kolozsváron végezte. Családos ember, van egy négy és egy hét éves gyermeke. Palotavárosban él, Fehérvárt, a második szülővárosának tekinti. Mint mondja közéleti szerepvállalásával szeretné elősegíteni, hogy a fiatalok maradjanak itthon és békében, szabadságban, igazságosságban élhessenek a Kárpát-medencében.
2019.12.12. 12:53 |

Mikor kezdett először közélettel foglalkozni?

Erdélyben születtem és éltem le életem egy jelentős részét. Tíz éves koromban a Szabad Európa Rádiót hallgattam, ami az akkori Erdélyben még büntetendő volt. Szüleim meg is rettentek, hogy ez miért érdekel engem ennyire; nyilván attól tartottak, hogy ezt elkotyogom valahol. A Ceausescu-rezsim bukásának napja engem is az utcán talált, tizenöt esztendősen, ez belém ivódott, ettől kezdve erősen foglalkoztatott a magyar érdekképviselet és ezáltal a magyar szabadság kivívása. A középiskola elvégzése után három évig Szatmárnémetibe jártam főiskolára, majd átkerültem Kolozsvárra, egyetemre a magyargyűlölő Funar-korszak kellős közepén és bekapcsolódtam a diák érdekképviselet munkájába.

Fazakas Attila kompenzációs listán szerzett mandátumot a 2019-es önkormányzati választásokon, a Közgyűlésben a DK-JOBBIK-LMP-MINDENKI MAGYARORSZÁGA-MOMENTUM-MSZP-PÁRBESZÉD frakció tagja, illetve a Stratégiai Fejlesztési Bizottságban dolgozik.

Székesfehérvárra hogyan és mikor hozta az élet?

2000-ben, az akkori munkahelyem révén kerültem Székesfehérvárra. 2006-ban csalódás ért, mert egy nagy változásban reménykedtem. Ekkor kezdem el keresni egy olyan politikai közeget, akik még úgymond „tiszták”, korrupciós ügyektől mentesek, és nem mellesleg konzervatív, nemzeti vonalat képviselnek. Még a párttá alakulás előttről voltak kapcsolataim budapesti jobbikosokkal, mivel ugyanazon értékrendet képviselünk, adta magát, hogy hozzájuk csatlakozom.

A Jobbik sokat változott és ez különösen igaz a fehérvári szervezetre. Milyen céljai vannak a városban?

A párton belül a magyar–magyar kapcsolatok fejlesztése, új szintre emelése az egyik fő feladatom, amit - erdélyi lévén - a szívügyemnek is tekintek, egyedüli jobbikos vagyok a MÁÉRT kiemelt szakbizottságában. Szeretném, ha ez a téma nem csak országos, hanem önkormányzati szinten is megjelenne. Ebben egyébiránt nem állunk rosszul Székesfehérváron; nem azt mondom, hogy csillagos ötöst érdemel ez a terület, de látok pozitívumokat e témában. Én még inkább erősíteném helyben a magyar–magyar kapcsolatokat, elsősorban testvérvárosainkkal, gondolok például a Gyulafehérváron élő kicsiny magyar közösségre. 2015-ben a Magyar Országgyűlés meghirdette a Magyar Szórvány Napját, ennek szellemében szeretném, ha egy hiánypótló magyar rendezvény valósulhatna meg Gyulafehérváron, - ezzel kapcsolatosan a legutóbbi Közgyűlés alkalmával írásbeli kérdést is tettem fel polgármester úrnak. Nekünk természetes a magyar szó, a magyar iskola megléte, a magyar kulturális tér, ott viszont egyetlen kulturális esemény is reményt és hitet ad a megmaradáshoz.

Véleményem szerint szintén nem használjuk ki a magyar-magyar gazdasági kapcsolatokban rejlő lehetőségeket, ami pedig akár „adu ász” is lehetne a kezünkben a regionális együttműködés terén.

Szintén nagyon fontos kérdésnek tartom, hogy a fiatalok maradjanak itthon, hiszen jelenleg sokan közülük külföldre távoznak és a közeli Budapest elszívó hatása is nagy. Erre megoldást jelenthetne helyben, ha bérlakásokat építenénk, vagy használt lakásokat biztosítanánk fiataljainknak, különös tekintettel a tanárokra, óvodapedagógusokra, egészségügyi dolgozókra, tehát összességében mindenképpen szükséges lenne a város bérlakás-állományának növelésére, amellyel a fiatalok helyben maradását segíthetnénk. Kiemelten fontosnak tartom a KKV szektor erősítését, a fiatalok ezirányú segítését, hogy minél többen Fehérváron kamatoztassák tudásukat.

A kampányunkban végig hangsúlyoztuk és nagyon komolyan gondoltuk a közlekedés, egészségügy és az oktatás fejlesztését. Merem állítani, hogy Magyarországon Székesfehérvár az egyik legrosszabb helyzetben levő megyeszékhely, ami a közösségi közlekedést illeti, ami főleg a magas iparűzési adóbevételek tükrében érthetetlen. A közösségi közlekedés fejlesztése elengedhetetlen, hogy esélyt adjunk az autós forgalom csökkentésére, a tisztább környezet megteremtéséhez. Kifejezett célom, hogy a város radikálisan többet költsön oktatásra és egészségügyre is, felelősen és átláthatóan gazdálkodjon közösen megtermelt forrásainkkal, többek közt erre kaptunk felhatalmazást a fehérváriaktól. Fontosnak tartom továbbá, hogy mindenkinek legyen megadatva, hogy normális körülmények között elmondhassa a véleményét.

Ha már itt tartunk, hogy látja a helyi sajtót itt Székesfehérváron?

Kifejezetten rossz, hogy egy propagandává süllyedt megyei hírlap van és sajnálom, hogy vannak olyan jó ismerőseim ott, akik három forintért eladták magukat. A Fehérvár Médiacentrum működését teljesen új alapokra helyezném. Sértő számomra, hogy nagyon egyoldalú. Egy önkormányzati fenntartású médiaszereplőnél alap kellene legyen az, hogy minden politikai szereplő a támogatottságának megfelelően tudja benne kifejteni a véleményét. Ez évek óta nem így van, küzdeni fogunk, hogy a jövőre nézve ez radikálisan megváltozzon.

Magánemberként hogy néz ki az élete?

Van egy kisvállalkozásunk, amiben a közéleti szerep mellett továbbra is napi szinten dolgozom. Feleségemmel négyéves kisfiúnkat és hétéves kislányunkat neveljük. Gyerekeim sokszor szomorúak, hogy sokáig dolgozom, de meggyőződésem, felnőtt korukban értékelni fogják, hogy micsoda nagy megtiszteltetés, ha az ember a nemzet és ezen belül a Fehérvár szolgálatában állhat. Ugyanakkor azt is fontosnak tartom, hogy az informatikában is értékteremtő munkát végezzek, tanuljak és szakmai tapasztalataimat is Fehérvár szolgálatába állítsam. Régen sokat túráztam, de most sajnos nincs időnk erre, a kevés szabadidőmet igyekszem a családommal tölteni.

Interjú

 1. Személyes kapcsolatok és együttgondolkodás - Dr. Kovács Zsoltné önkormányzati képviselővel beszélgettünk

  A közvetlen, személyes emberi kapcsolatokat és az együttgondolkodást tartja a legfontosabbnak munkája során Dr. Kovács Zsoltné, a 2. számú választókerület önkormányzati képviselője. Új képviselőként sok megoldandó feladatot lát a városrészben, munkáját ugyanakkor kis lépésekkel indítja és fokozatosan szeretne nagyot álmodni.

  2020.02.12.
 2. Regény asszonyokról és lányokról - Kő kövön a középkori Fehérváron

  A régi Székesfehérvár díszletei között kalandozva a történelmet bábák, borbélymesterek, alkimisták szemszögéből, négy különböző főhős históriáján keresztül ismerhetjük meg Schmöltz Margit Kő kövön című regényében. II. Géza, II. Ulászló, Melek Ibrahim budai pasa és Esterházy Gábor gróf is feltűnnek a történetben, hogy helyet adjanak a mindennapok valódi hőseinek: az asszonyoknak, lányoknak.

  2020.02.08.
 3. Munka és hivatás - beszélgetés Mészáros Attila alpolgármesterrel

  Októberben meggyőző bizalmat kapott a választóktól; az eddigi legjobb eredménnyel, több mint 57%-kal lett harmadszor is Tóváros, Alsóváros, Sóstó és Őrhalmi szőlők önkormányzati képviselője. A közgyűlés másodszor választotta meg Székesfehérvár alpolgármesterének: fontos fejlesztési feladatok mellett az oktatással, a szociális területtel, városüzemeltetéssel, közlekedéssel és az egészségügyi alapellátás fejlesztésével is foglalkozik.

  2020.01.28.
 4. Fehérvárért dolgozunk - beszélgetés Márton Roland önkormányzati képviselővel

  Dr. Márton Roland az ellenzéki összefogás önkormányzati képviselője a harmadik ciklusát kezdte a közgyűlésben. A testületben a Terület- és településfejlesztési operatív program forrásainak és a közvetlen Európai Uniós támogatások megszerzésének tanácsnoka is. Mint mondta a következő európai uniós fejlesztési ciklus remek lehetőségeket tartogat Székesfehérvárnak.

  2020.01.16.
 1. „Európát alulról felfelé kell építeni” - Fehérvári delegáció Schwäbisch Gmündben

  Német testvérvárosunkkal való együttműködésünk változatosabb és sokrétűbb mint valaha, kapcsolatunkkal hitet teszünk a közös európai gondolat mellett, szövetségünk pedig tapasztalatok megosztására is kiváló - mondta Fehérvár polgármestere Cser-Palkovics András. Schwäbisch Gmünd és Székesfehérvár új kulturális csereprogrammal készül, szakképzési és nyelvtanulási programokról egyeztetettek a január eleji látogatáson.

  2020.01.10.
 2. Ami összeköt bennünket: a város szeretete!

  Városfejlesztési és közéleti szempontból is mozgalmas volt a búcsúzó év, elég, ha csak a két választásra vagy a rekordösszegű városi költségvetésre gondolunk. A megannyi fejlesztésen túl azonban legalább ilyen fontos, hogy közösségként is erősödtünk Székesfehérváron. Minderről Cser-Palkovics András polgármesterrel beszélgettünk.

  2019.12.29.
 3. Alkalmazkodni a fehérváriak igényeihez - beszélgetés Ráczné Földi Judittal

  Ráczné Földi Judit listás önkormányzati képviselőként a második önkormányzati ciklusát kezdi Székesfehérvár képviselő testületében. 18 éves koráig Alapon élt, nem tudott főiskolára menni, mert három kisebb testvérét kellett segíteni, így dolgozni kezdett a Plázában, majd a Vörösmarty Cukrászdában. Egyetemre 24 évesen tudott menni. Különleges év volt az idei számára, hiszen megszületett Lehel fia, akit régóta vártak már férjével.

  2019.12.21.
 4. Ahol a sokszínűség jobban érvényesül – beszélgetés Barlabás András önkormányzati képviselővel

  Barlabás András 31 éves székesfehérvári közgazdász a Momentum önkormányzati képviselőjeként szerzett listán mandátumot a város közgyűlésébe. Tanult és dolgozott az Egyesült Királyságban, az év végéig pedig egy fehérvári multinál dolgozik, mint operatív menedzser. De vezetett már vállalat-felvásárlást, és különböző komplex projekteket is. Az emberek között érzi igazán jól magát. Családos ember, feleségével és másfél éves kislányával él.

  2019.12.17.

Eseménynaptár

2020. Február
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 1

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek