Béke, harmónia és egészség vár a Barátok kávézó és teázóban

Nyáron nyitották meg a hangulatot, nyugalmat árasztó Barátok Kávézó és Teázót Székesfehérvár Belvárosában, az egykori ferences rendházban. A Városház tér 4. szám alatti vendéglátóhelyen a házias süteményeken és felfrissítő italokon kívül Fejér megyei alapanyagokból készült gyógyteák, szörpök és lekvárok is kaphatóak.
2021.12.02. 14:48 |

Smohay András, az Egyházmegyei Múzeum igazgatója arról tájékoztatott, hogy a Magyar Szent Család nyomában zarándokút fejlesztése során 2019–2020-ban újították meg az egykori ferences rendházat Székesfehérvár főterén.

A Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeumnak otthont adó épület új, tágas fogadótérrel bővült. Visszaállították a rendház eredeti kerengőjét, így a földszinti udvar, az úgynevezett kvadrum teljesen körbejárható lett. Az épületben működő Egyházmegyei Intézmények Központi Konyhája a gépészeti korszerűsítés mellett új bejáratot kapott az Oskola utca felől.

Ma már egy múzeum működése elképzelhetetlen kapcsolódó vendéglátás nélkül, ezért idén nyáron egy hangulatos kávézót és teázót nyitottak a múzeum földszintjén. Ezzel együtt fejlesztették a Barátok márkanevet is, azonos arculatot kapott a kávézó, a Liszt Ferenc utcai Barátok Boltjával és a forgalmazott gyógynövény termékekkel együtt. A termékpalettán 45 különböző gyógynövényből készült szörpök, lekvárok, teák szerepelnek, melyek alapanyagai kizárólag Székesfehérvár környékéről számaznak. A termékek megtalálhatóak a Barátok Kávézó és Teázóban, valamint a Barátok Boltjában is.

Spányi Antal megyés püspök a természet értékeinek megbecsüléséről, védelméről és a teremett világgal való helyes bánásmódról beszélt. A felelősségünk nem hárítható el, ebben mindenkinek részt kell vennie, hiszen ez a világ a közös otthonunk, melyet együtt kell megőriznünk. Az Egyházmegye teremtésvédelmi programja évről évre fejlődik: négy éve vásároltak egy elektromos autót, a környezetvédelmi szempontokat figyelembe véve újították meg és gondozzák a Püspöki Palota kertjét, az öntözéshez kútvizet használnak, szelektíven gyűjtik a hulladékot, hőszivattyúkat, napelemeket alkalmaznak. A Barátok termékekkel és programmal egy újabb fontos lépést tettek ezen az úton.

A gyógynövényből készült termékek kínálata szezonálisan változik, ezért érdemes visszatérni a boltba és a kávézóba is az új ízek felfedezésére. A termékeket Lencsés Rita gyógynövényszakértő készíti, Fejér megyében, tiszta környezetben gyűjti be, majd saját maga szárítja és csomagolja az alapanyagokat. Sokat járja a természetet, és 2015 óta vezet gyógynövénygyűjtő túrákat a megyében. A tájékoztatót követően a megyés püspök áldotta meg az új vendéglátóhelyet.

Fehérvári színes

 1. Aladdin és a csodalámpa - élőszereplős mesejáték január 29-én a Köfém Művelődési Házban

  content page Újabb gyermekelőadásra invitálja a családokat a Köfém Művelődési Ház. Január 29-én, szombaton délután rendezik meg az Aladdin és a csodalámpa című mesejátékot, belépőt személyesen az intézményben vagy online lehet vásárolni.

  2022.01.25.
 2. Február 7-én indul a Szeresd a Földet! projektverseny

  Szeresd a Földet! címmel egyfordulós projektverseny indul február 7-én alsó és felső tagozatos diákok, illetve középiskolások számára. A versenyre egyénileg is lehet jelentkezni!

  2022.01.25.
 3. Sulizsák - közel 1300 kg használt ruhát gyűjtöttek a vasváris diákok

  Idén a Székesfehérvári Vasvári Pál Általános Iskola is csatlakozott a Sulizsák programhoz. A fenntarthatóságot, környezettudatosságot szolgáló újrahasznosítási programban az elmúlt években már több fehérvári iskola is részt vett. Január első két hetében a vasváris diákok és szüleik a pedagógusokkal közösen közel 1300 kg használt ruhát, cipőt, táskát zsákoltak be annak érdekében, hogy azok a feldolgozást követően az építőiparban, az autóiparban párnázóanyagként, a termelőiparban törlőruhaként, vagy éppen szigetelőanyagként kezdjenek új életet.

  2022.01.24.
 4. A Szivárvány Óvodába érkezett az Agrárkamara „Gazda leszek” programja

  A „Gazda leszek” program 2022-ben is folytatódik, megismerve és vonzóvá téve ezáltal az agráriumot a gyermekek számára. Ennek keretében a székesfehérvári Szivárvány Óvoda, Püspökkertvárosi Tagóvodájába látogatott a NAK Fejér Megyei Szervezete.

  2022.01.24.

Aranybulla emlékév 2022.

Facebook

Eseménynaptár

2022. Január
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár