Bejáráson lehetett megnézni a XXI. századira fejlesztett csalai hulladékkezelő központot

Bejárást szerveztek a csalai lakosoknak a Csala-Pénzverővölgyi Hulladékudvar és Hulladékkezelő Központban. A résztvevők Steigerwald Tibornak, a DEPÓNIA ügyvezetőjének kalauzolásával nézhették meg a központ létesítményeit, kiemelten azt a két új csarnokot, ahol a vegyes és a szelektív hulladék korszerű válogatása, kezelése folyik.
2023.06.06. 21:30 |
Bejáráson lehetett megnézni a XXI. századira fejlesztett csalai hulladékkezelő központot

Az elmúlt években lezajlott komoly fejlesztéseknek köszönhetően a DEPÓNIA Nonprofit Kft. tevékenysége teljes egészében megszűnt a székesfehérvári Sörház téren, és – a SZÉPHŐ Zrt. épületében működő ügyfélszolgálaton kívül – minden tevékenységet a csala-pénzverővölgyi területre csoportosítottak át.

A komplexum egy nagyjából tízhektáros területtel közel 40 hektárosra bővült, az új területen elkészült két új csarnok egyike a vegyes, míg a másik a szelektív hulladék gyűjtésére, tárolására, kezelésére szolgál.

A központ bejáratánál található új irodaépületet tavaly ősszel vették birtokba a cég munkatársai. Idén május 1-jétől elindult a munka az új szelektív hulladékválogató csarnokban, ahol jelenleg egy, majd július 1-jétől két műszakban, immár teljes kapacitással dolgoznak a kollégák. Éves szinten hatalmas mennyiségű, mintegy 15 ezer tonna szelektív hulladékot tudnak itt feldolgozni. A csarnokok mellett létesült egy iroda-, illetve szociális és közösségi épület is, ahol a csarnokokban folyó munkát irányítják, és itt készülnek fel a munkára a depóniás kollégák. A keddi fórumon az érdeklődő csalaiak Steigerwald Tibor ügyvezető irányításával megismerkedtek a telep működésével, a csarnokok munkagépeivel, válogatóberendezéseivel és a hulladékkezelés teljes folyamatával, ami XXI. századi technológiával zajlik a telepen.

Elhangzott, hogy a technikai fejlesztéseken túl szintén komoly lépés volt a szelektív hulladékgyűjtő edények beszerzése az ellátási területhez tartozó 143 településen.

Az eseményen Östör Annamára önkormányzati képviselő kiemelte, hogy a létesítmény fejlesztése mérföldkőnek számít Csala életében.

Fontosnak tartották, hogy a lakosok megismerhessék a telepet, ami a közvetlen közelükben működik, és hatással van a mindennapi életükre. A fejlesztések nagyban hozzájárulnak az egészséges környezethez, és egyéb előnyökkel is járnak: az irodaház kiköltözésével menetrend szerinti helyi autóbuszjáratot indítottak Csalára, és megérkezett a szélessávú internet vezetéke is a település határához, így remény van arra, hogy idén ősszel indulhat a szolgáltatás.

Dr. Cser-Palkovics András polgármester arról beszélt, hogy fontosnak tartották megmutatni a fejlesztések eredményeit, a korszerű hulladékkezelő műveket és munkafolyamatot.

Kiemelte, hogy nyáron komoly változás lesz a hulladékgazdálkodásban Magyarországon. Jelenleg az önkormányzatok végzik ezt a kötelező feladatot, július 1-től azonban állami feladat lesz a hulladékkezelés. A magyar állam által kiírt hulladékgazdálkodási koncessziós pályázatot a MOL Nyrt. nyerte el, így július 1-től 35 évig az olajtársaság feladata lesz a magyarországi hulladékkezelés. A MOL regionális struktúrában, régiókoordinátorokkal végezteti majd a feladatot. A DEPÓNIA egy győri és egy tatabányai céggel konzorciumot alkotva sikeresen pályázott és fogja végezni a hulladékkezelési tevékenységet ebben a régióban.

Székesfehérvár polgármestere kiemelte, hogy vélhetően a kedvezőtlen időjárás miatt többen nem tudtak eljönni a keddi fórumra, így a programot igény szerint megismétlik majd.

Városfejlesztés

 1. Megújul a Tóparti

  A tervek szerint, jó ütemben halad a Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium felújítása. A Modern Városok Program keretében megvalósuló, több mint 3 milliárd forintos beruházásnak köszönhetően kívül-belül megszépül az épület. A keddi bejáráson elhangzott, hogy a munkálatok 2024 tavaszára fejeződnek be, eközben pedig a napokban elindul a Kodolányi János Gimnázium felújítása is.

  2023.10.03.
 2. Itt cserélik a héten a lámpákat

  A város teljes területén több mint 11 ezer lámpatestet cserélnek LED-esre a közvilágítás korszerűsítésének keretében. Az új berendezések üzembiztosabban és jelentősen – várhatóan több mint 50 %-kal – csökkentett energiafogyasztással működnek. Az október 3. és 8. közötti időszakra vonatkozó információkat az alábbiakban olvashatják.

  2023.10.03.
 3. Megújul a Városháza díszudvara

  A Városháza felújítását követően hamarosan megszépül a díszudvar is. A csütörtöki munkaterület-átadással megkezdődik a beruházás, amely a közművek teljes cseréjével indul. Erről közösségi oldalán is hírt adott Székesfehérvár polgármestere, dr. Cser-Palkovics András.

  2023.09.25.
 4. Tisztító robotot teszteltek

  Több nemzetközi gyártó, a legújabb technológiával dolgozó tisztítórobotját tesztelik a Sóstói Stadionban. Guti Péter, a Városfejlesztési Kft. ügyvezetője elmondta, hogy az általuk üzemeltetett nagyméretű létesítmények tisztítására keresnek modern, innovatív megoldást a jövő vonatkozásában.

  2023.09.21.