Barbecue bajnok Fehérvárról – óriási meglepetést okoztak Turanitzék

Egy fehérvári testvérpár, Turanitz Gergő és Katka csapata neves külföldi versenyzőket is megelőzve nyerte a Tállyán rendezett nemzetközi BBQ-versenyt, így ők utazhatnak majd 2018 októberében a barbecue világbajnoki döntőjének számító versenyre az Egyesült Államokba. Turanitz Gergő a fehervar.hu-nak elmondta, hogy alig egy éve kezdett el igazi barbecue ételeket készíteni, így óriási meglepetésként érte az eredmény.
2017.10.17. 15:04 |
Barbecue bajnok Fehérvárról – óriási meglepetést okoztak Turanitzék

A csapat tagja volt a Turanitz testvérek mellett a szintén fehérvári Lencsés Zoltán és Loncsár András is.

A hétvégén a tokaji borvidékhez tartozó Tállyán rendezték az első olyan hazai BBQ-versenyt, amely a Kansas City Barbecue Sociaty szabályrendszerét betartva jött létre. Összesítésben egy magyar csapat, a fehérvári fiatalokból álló KGB ( Katka Gergő Barbecue) lett a legjobb, így megelőzték a nemzetközi szinten igen erősnek számító brit Miss Piggy's U.K.-t és az olasz Bros Hogot is.

A győzelemmel a pénzjutalom mellett egy „szabadkártya” is járt, amivel a csapat legjobb magyar versenyzőként a BBQ világbajnoki döntőjének számító meghívásos Jack Daniels World Championship Barbecue-n vehet részt az USA-ban, Lynchburg városában 2018 októberében, ahol mintegy 200 csapat versenyez majd. Szintén részt vehetnek majd 2018 májusában a Brew’n Q versenyen is Angliában.

Turanitz Gergő és Kata szinte gyermekkora óta a vendéglátásban él, jelenleg a Tekergő Restaurant & Motelt viszik. Több sikeres helyet is vezet a család, legújabb nyitásuk a Patent Gasztrobár.

„A vendéglátásban nőttem fel, ez adta meg az alapokat számomra. A barbecue-ba akkor szerettem bele, amikor Tahitótfaluban az Őrház Chill & BBQ-ban ettem. Nagyon megfogott az élmény, sokat olvastam utána a BBQ technikákról és rendeltem egy magyar gyártmányú Pit Boxot is Adorjányi Máriusztól.” – meséli a kezdetekről Turanitz Gergő, aki rövid idő alatt kitanulta a BBQ technikát, a húskészítési eljárások királyát, amelynek lényege, hogy a hús fatüzeléses speciális eszközökben – például szmókerekben vagy pitekben - lassú füstön sül, alacsony hőmérsékleten, hosszú órákon át.

Turanitz Gergő tavaly év végétől kezdett el sütni, közben folyamatosan olvasta Adorjányi Máriusz „Nyárspolgár BBQ” blogját és ismerkedett a lassú tűzön-füstön sütött húsok kimeríthetetlen variációival.

„A Tekergőben BBQ vacsorákat szerveztünk és közben tanulhattam Jim Johnson 76-szoros bajnoktól is ,aki 28 éve versenyzik. Részt vettem a Bunch of Swines versenyképzésén is Angliában.” – tette hozzá Gergő, aki csapatával négy kategóriában küzdött meg Tállyán az Európa minden szegletéből érkező csapatokkal a dobogós helyezésekért.

A csirke, sertésoldalas, sertés „boston butt” és marhaszegy kategóriák mindegyikéhez a versenyzőknek kellett biztosítania az alapanyagot.

Turanitz Gergő elmondta, hogy a csirkénél bármelyik testrészt választhatták, ők a felsőcomb mellett döntöttek, amit a budapesti Vásárcsarnokban szereztek be. A sertésoldalast Szabadbattyánban vásárolták, a marhaszegy esetében pedig Ausztráliából származó wagyu marha volt az alapanyag. Speciális eset a sertés „boston butt”, ami a lapocka felső, vastagabb és zsírosabb része a tarjával együtt.

A versenyen a marhaszeggyel harmadik helyet, a sertésoldalassal ezüstérmet szereztek, összetettben pedig ők bizonyultak a legjobbnak.

Turanitz Gergő – érthetően - a sertésoldalasra a legbüszkébb. Mint elmondta, sok gyakorlással és egy kis szerencsével lett második - a magyar versenyzők között viszont a legjobb - a sertésoldalas kategóriában. Aki Fehérváron szeretné átérezni az igazi low & slow életfilozófiát és megkóstolni a húskészítési eljárások királyát, a Patentben megteheti péntekenként.

Fehérvári színes

  1. 5000 tő virág a számlapon

    Évről évre változik a Virágóra beültetése és hagyomány már, hogy a kertészek minden évben máshogy tervezik a virágágyásokat. Az idei egynyári virágokat, mintegy 5000 tő növényt kedden kezdte kiültetni a Virágórába a Városgondnokság. A beültetésre három tervet készített Homoki László kertészmérnök, melyek közül tavaly ősszel szavazással választhattuk ki, hogy melyik valósuljon meg idén.

    2024.04.23.
  2. Piknik két helyszínen

    Két ingyenes piknikre is várják az érdeklődőket Székesfehérváron április 27-én, szombaton. Az Aszalvölgyi pikniken ár 14 órától elindulnak a programok a Túrózsáki úti szabadidőparkban, a Ligetsori pikniket pedig 15 órától a Vörösmarty Mihály Általános Iskola melletti területen tartják. Az aktivitások sokszínűek és már igencsak nyári hangulatban telnek majd: koncertekre, kézműves-, sport- és gyermekprogramokra várják a családokat.

    2024.04.23.
  3. Szakmák utcája április 24-én

    A Székesfehérvári Szakképzési Centrum tizenegy iskolájának képzési kínálatával ismerkedhet meg az, aki április 24-én 12 és 19 óra között a Széchenyi István Műszaki Technikumba látogat. A Budai út 45-ös szám alatt színpadi programok, toborzópont, katasztrófavédelmi bemutatók és a duális partnerek standjai várják a továbbtanulni vágyó fiatalokat.

    2024.04.23.
  4. A természet védelméért

    A Föld Napján a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság hivatalos mentőhelye lett a Sóstó Vadvédelmi Központ. Egyedülálló módon jött létre ez a példamutató együttműködés, melynek célja, hogy az állatvédelem és a természetvédelem fontosságára hívja fel a figyelmet hazánk páratlan természeti kincsekben gazdag környezetében.

    2024.04.22.