-
5000 tő virág a számlapon
Évről évre változik a Virágóra beültetése és hagyomány már, hogy a kertészek minden évben máshogy tervezik a virágágyásokat. Az idei egynyári virágokat, mintegy 5000 tő növényt kedden kezdte kiültetni a Virágórába a Városgondnokság. A beültetésre három tervet készített Homoki László kertészmérnök, melyek közül tavaly ősszel szavazással választhattuk ki, hogy melyik valósuljon meg idén.
2024.04.23. -
Piknik két helyszínen
Két ingyenes piknikre is várják az érdeklődőket Székesfehérváron április 27-én, szombaton. Az Aszalvölgyi pikniken ár 14 órától elindulnak a programok a Túrózsáki úti szabadidőparkban, a Ligetsori pikniket pedig 15 órától a Vörösmarty Mihály Általános Iskola melletti területen tartják. Az aktivitások sokszínűek és már igencsak nyári hangulatban telnek majd: koncertekre, kézműves-, sport- és gyermekprogramokra várják a családokat.
2024.04.23. -
Szakmák utcája április 24-én
A Székesfehérvári Szakképzési Centrum tizenegy iskolájának képzési kínálatával ismerkedhet meg az, aki április 24-én 12 és 19 óra között a Széchenyi István Műszaki Technikumba látogat. A Budai út 45-ös szám alatt színpadi programok, toborzópont, katasztrófavédelmi bemutatók és a duális partnerek standjai várják a továbbtanulni vágyó fiatalokat.
2024.04.23. -
A természet védelméért
A Föld Napján a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság hivatalos mentőhelye lett a Sóstó Vadvédelmi Központ. Egyedülálló módon jött létre ez a példamutató együttműködés, melynek célja, hogy az állatvédelem és a természetvédelem fontosságára hívja fel a figyelmet hazánk páratlan természeti kincsekben gazdag környezetében.
2024.04.22.
Barbecue bajnok Fehérvárról – óriási meglepetést okoztak Turanitzék
A csapat tagja volt a Turanitz testvérek mellett a szintén fehérvári Lencsés Zoltán és Loncsár András is.
A hétvégén a tokaji borvidékhez tartozó Tállyán rendezték az első olyan hazai BBQ-versenyt, amely a Kansas City Barbecue Sociaty szabályrendszerét betartva jött létre. Összesítésben egy magyar csapat, a fehérvári fiatalokból álló KGB ( Katka Gergő Barbecue) lett a legjobb, így megelőzték a nemzetközi szinten igen erősnek számító brit Miss Piggy's U.K.-t és az olasz Bros Hogot is.
A győzelemmel a pénzjutalom mellett egy „szabadkártya” is járt, amivel a csapat legjobb magyar versenyzőként a BBQ világbajnoki döntőjének számító meghívásos Jack Daniels World Championship Barbecue-n vehet részt az USA-ban, Lynchburg városában 2018 októberében, ahol mintegy 200 csapat versenyez majd. Szintén részt vehetnek majd 2018 májusában a Brew’n Q versenyen is Angliában.
Turanitz Gergő és Kata szinte gyermekkora óta a vendéglátásban él, jelenleg a Tekergő Restaurant & Motelt viszik. Több sikeres helyet is vezet a család, legújabb nyitásuk a Patent Gasztrobár.
„A vendéglátásban nőttem fel, ez adta meg az alapokat számomra. A barbecue-ba akkor szerettem bele, amikor Tahitótfaluban az Őrház Chill & BBQ-ban ettem. Nagyon megfogott az élmény, sokat olvastam utána a BBQ technikákról és rendeltem egy magyar gyártmányú Pit Boxot is Adorjányi Máriusztól.” – meséli a kezdetekről Turanitz Gergő, aki rövid idő alatt kitanulta a BBQ technikát, a húskészítési eljárások királyát, amelynek lényege, hogy a hús fatüzeléses speciális eszközökben – például szmókerekben vagy pitekben - lassú füstön sül, alacsony hőmérsékleten, hosszú órákon át.
Turanitz Gergő tavaly év végétől kezdett el sütni, közben folyamatosan olvasta Adorjányi Máriusz „Nyárspolgár BBQ” blogját és ismerkedett a lassú tűzön-füstön sütött húsok kimeríthetetlen variációival.
„A Tekergőben BBQ vacsorákat szerveztünk és közben tanulhattam Jim Johnson 76-szoros bajnoktól is ,aki 28 éve versenyzik. Részt vettem a Bunch of Swines versenyképzésén is Angliában.” – tette hozzá Gergő, aki csapatával négy kategóriában küzdött meg Tállyán az Európa minden szegletéből érkező csapatokkal a dobogós helyezésekért.
A csirke, sertésoldalas, sertés „boston butt” és marhaszegy kategóriák mindegyikéhez a versenyzőknek kellett biztosítania az alapanyagot.
Turanitz Gergő elmondta, hogy a csirkénél bármelyik testrészt választhatták, ők a felsőcomb mellett döntöttek, amit a budapesti Vásárcsarnokban szereztek be. A sertésoldalast Szabadbattyánban vásárolták, a marhaszegy esetében pedig Ausztráliából származó wagyu marha volt az alapanyag. Speciális eset a sertés „boston butt”, ami a lapocka felső, vastagabb és zsírosabb része a tarjával együtt.
A versenyen a marhaszeggyel harmadik helyet, a sertésoldalassal ezüstérmet szereztek, összetettben pedig ők bizonyultak a legjobbnak.
Turanitz Gergő – érthetően - a sertésoldalasra a legbüszkébb. Mint elmondta, sok gyakorlással és egy kis szerencsével lett második - a magyar versenyzők között viszont a legjobb - a sertésoldalas kategóriában. Aki Fehérváron szeretné átérezni az igazi low & slow életfilozófiát és megkóstolni a húskészítési eljárások királyát, a Patentben megteheti péntekenként.