Az ország legjobbjai közé jutottak a Fehérvári Vízilabda SE utánpótlás csapatai

A fehérvári vízilabda múltjában voltak szép pillanatok, amikor az OB I-ben, a legjobbak között játszott a csapat. Most, sok évnyi megfeszített munka után a 2023-24-es szezonban már az ország legjobb 16 csapata között, az A1 utánpótlás-bajnokságban kezdi meg szereplését a Fehérvári Vízilabda SE. 
2023.09.13. 12:45 |
Az ország legjobbjai közé jutottak a Fehérvári Vízilabda SE utánpótlás csapatai

A kvalifikációs torna megnyerése után az Önkormányzati Kommunikációs Központ Pataki Máté ügyvezetőt és Ágner Zoltán szakmai vezetőt kérdezte az elmúlt évekről, valamint a következő időszak kihívásairól.

Már 2015 óta az országos utánpótláselitet küszöbén volt a Fehérvári Vízilabda SE, végül az elmúlt hétvégén sikerült kiharcolniuk a hőn áhított célt, és belépni az ajtón: az eddigi A2-es szereplés után a Gyermek, a Serdülő és az Ifjúsági csapatok az A1-es bajnokságban, azaz az ország 16 legjobb csapata között mutathatják meg magukat. A három utánpótláscsapat egy háromnapos kvalifikációs tornán magabiztosan, hat mérkőzésből ötöt megnyerve harcolta ki az A1-es szereplést. Az eredmény olyan fontos mérföldkő lehet a Fehérvári Vízilabda SE életében, ami hosszú évekre meghatározhatja az egyesület programját.

Az ÖKK kérdésére Pataki Máté, a Fehérvári Vízilabda SE ügyvezetője elmondta: az elmúlt években végig közel álltak a kvalifikációhoz, a mostani siker pedig még keményebb munkára ösztönzi őket. A fehérvári utánpótlás pólósok már több felkészülési mérkőzésen bizonyították: helyük van az A1-esek között. Az eredmény hosszútávon is fontos a csapat életében, hiszen az ügyvezető szerint az elmúlt években az is nehezítette a feljutást, hogy a föntről kiesőket az alsóbb ligában jó eredményt elérőkkel sorsolták össze, az A2-es bajnokságban pedig egészen más tempójú a terhelés. Az A1-ből érkező csapatok magasabb hőfokon pörögve, hétről hétre erősebb ellenfelek ellen edződve érkeztek a kvalifikációs tornákra. Ennek ellenére a fehérváriak rendszeresen közel jártak a végső győzelemhez.

"Nagyon fontos, hogy a gyerekek a legerősebb bajnokságokban tudnak játszani – szögezte le Ágner Zoltán szakmai vezető, aki nyolc éve koordinálja a pólósokat. Elmondta, hogy a korábbi években feljutó csapatok tapasztalatai szerint az első év lesz a legkeményebb, miután a játékosoknak hozzá kell szokniuk a magasabb szintű sorozatterheléshez. A szakmai vezető felidézte, hogy korábban, a koronavírus által sújtott időszakban már kiharcolták a feljutást, ám akkor nem hirdettek végeredményt, így maradt az A2-es szereplés. A legfontosabb cél, hogy bent maradjanak és az első kör után a legjobb tizenkettőben szerepeljenek, ám hozzátette: titkos vágyuk, hogy csapatot adjanak a Final Eight-be, azaz a legjobb nyolc együttest felvonultató, egyenes kieséses rendszer szerint zajló rájátszásba.

Nincs idő a pihenésre: a 2023-24-es bajnoki évad vasárnap kezdődik, a csapatokra pedig az első körben tizenöt mérkőzés vár, mielőtt a kör végén kettéoszlik a mezőny. Pataki Máté és Ágner Zoltán véleménye szerint a serdülő és az ifi korosztály jó eredményeket érhet el. Rögtön az első két fordulóban kemény ellenféllel kell szembenézniük a pólósoknak: előbb a tavalyi bajnok Újpesthez, majd a rendszeresen top3-ban végző nagymúltú Ferencváros csapatához utaznak.

A mérkőzések időpontjairól és a teljes sorsolásról a Fehérvári Vízilabda SE oldalán, ide kattintva találhatnak további információkat.