Az önkormányzati cégek munkájáról számolt be közösségi oldalán Székesfehérvár polgármestere

Az önkormányzat többségi vagy kizárólagos tulajdonában álló cégek munkájáról, a cégeket érintő idei tervekről és projektekről számolt be közösségi oldalán Székesfehérvár polgármestere. dr. Cser-Palkovics András kiemelte, hogy a tavalyi év rendkívüli kihívásai ellenére is sikerült a városi cégeknek mindig az elvárt színvonalon teljesíteni feladataikat, sőt, többségük még pozitív mérleggel, nyereséget termelve került ki a viszontagságos évből.
2021.02.12. 16:55 |

Tisztelt Fehérváriak!

Városunk működése, fejlődése elképzelhetetlen volna az önkormányzat többségi vagy kizárólagos tulajdonában álló cégek munkája nélkül. Fehérváron szerencsésnek mondhatjuk magunkat, hiszen cégeink nemhogy ellátják feladataikat, ezt kiváló állományuknak, szakértő vezetésüknek és óvatos gazdálkodásuknak köszönhetően biztonságosan és gazdaságosan teszik. Mivel ezek a cégek szerves részei a város életének és az önkormányzati feladatellátásnak, fontosnak tartom, hogy Önök is megismerjék tavalyi – kiváló – teljesítményüket, a járványhelyzetben tanúsított helytállásukat és röviden vázoljam a cégeket érintő idei terveket és projekteket. Külön apropót szolgáltat erre most az is, hogy az önkormányzati cégek üzleti terve elfogadásra került, illetve hamarosan elfogadásra kerül a 2021-es évre, természetesen minden esetben a megszokott felügyelőbizottsági egyeztetések után. Az üzleti tervek elérhetőek lesznek a város honlapján.

Lássuk tehát a tavalyi év mérlegét!

- 2020 szolgáltatási és piaci szempontból is rendkívüli kihívásai ellenére is sikerült cégeinknek mindig az elvárt színvonalon teljesíteni feladataikat, sőt, többségük még pozitív mérleggel, nyereséget termelve került ki a viszontagságos évből.

- Többek között ennek a kivételes teljesítménynek köszönhetően a város tulajdonában vagy résztulajdonában álló cégek tavalyi nettó árbevétele meghaladta a 22,5 milliárd forintot.

- Az önkormányzat gazdasági társaságai a tavalyi év során összesen 1 milliárd 480 millió forinttal járultak hozzá a város költségeihez, hatalmas segítséget nyújtva ezzel a járvány elleni védekezés és bizonytalan gazdasági helyzet közepette.

- Az Önkormányzati érdekeltségű vállalatok 2020. év végi adatok szerint 1885 munkavállalónak adtak munkát és nyújtottak ezáltal biztos megélhetést.

- A legnehezebb gazdasági helyzetben lévő Fejérvíz Zrt. esetében a működés biztonságát a Kormány által biztosított forrásnak és intézkedéseinek, illetve a saját hatáskörben meghozott döntéseknek köszönhetően sikerült stabilizálni. Reméljük ebben az évben tovább tudunk lépni, hiszen számos kihívás van még a víziközmű ágazat előtt.

- Az erőforrások precíz beosztásával sikerült elérni, hogy az Önkormányzat érdekeltségébe tartozó vállalatok által 2020-ban végrehajtott beruházásainak értéke meghaladja a 4,8 milliárd forintot.

Ez „békeidőben” is tekintélyes eredmény volna, a tavalyi helyzetet figyelembe véve pedig egészen rendkívüli! Ebben az összegben sokféle, eltérő nagyságrendű beruházás található, a Városgondnokság átfogó park és játszótér felújításaitól és építésétől a SZÉPHŐ új, csúcstechnológiát képviselő Bakony utcai infrastruktúrájáig. Kiemelendő a hulladékgazdálkodás tekintetében folyamatban lévő fejlesztések, beruházások nagyságrendje.

- Bizonyos szolgáltatások területén a pandémia ellenére is sikerült előre lépnünk a 2020. évben. Ilyen volt például a Depónia Nkft. működési területén a szelektív hulladékgyűjtés kiterjesztése, ami együtt járt a gyűjtő edények kihelyezésével a szolgáltatási területen, fontos lépést téve ezzel a környezetvédelem ügyéért.

- A gazdasági társaságok érdemi részt vállaltak a koronavírus elleni védekezés szakmai jellegű feladataiból és jelentős mértékben járultak hozzá a költségek fedezéséhez is. Majd’ 1 év alatt 89,8 millió Ft-ot fordítottak a járványhoz kapcsolódó megelőzési- és egyéb feladatok ellátására.

Ami az idei évet illeti, a vállalatvezetőkkel közösen, átfogó megbeszélésen tekintettük át a cégek 2021-es üzleti terveit melyek alapján cégeink kiszámíthatóan, biztonságosan, szolgáltatásaik eddigiekhez hasonló szinten történő biztosításával folytatják tevékenységüket 2021-ben is.

- Az önkormányzati érdekeltségű vállalatok által nyújtott közüzemi szolgáltatások esetén a 2021. évben természetesen nem kerül sor díjemelésre.

- Kiemelt szempont, hogy az önkormányzati cégek 2021-ben is kiszámítható és megbízható munkáltatók maradnak, stabilt megélhetést és körülményeket biztosítva mindazoknak, akik városunk működését és fejlődését szolgálják nap mint nap.

- A tavaly év végén biztosított állami támogatásnak köszönhetően minimalizáltuk a Fejérvíz Zrt. veszteségét és tőkét emeltünk a SZÉPHŐ Zrt.-nél, valamint a Városfejlesztési Nkft. számára is biztosítottunk többletforrásokat.

- Megkértem a cégek vezetőit, hogy a járványügyi tapasztalatok következtetésit levonva tegyenek javaslatot a ’21-es évben kivitelezhető esetleges működési korrekciókra és fejlesztésekre, illetve azonnal jelezzék, ha az általuk nyújtott szolgáltatás biztosíthatóságát veszélyben érzik.

- A Fehérvári Médiacentrum immár 100%-ban városi tulajdonban működik tovább. A kommunikáció és a marketing területén végre kellett hajtanunk költségcsökkentéseket a járványhelyzet okozta kiesések miatt, azonban pontosan a veszélyhelyzet mutatta meg, mennyire fontos a gyors, hiteles tájékoztatás a város életében, ezért szeretnék köszönetet mondani az FMC minden munkatársának!

- Egyeztettünk arról is, hogy a közüzemi vállalatok részlegesen vagy teljesen mikor és hogyan tudják visszaállítani személyes ügyfélszolgálataikon az ügyfélfogadást. Az újraindítás ezen nagyon fontos eleméről természetesen tájékoztatják majd a polgárokat.

Összegezve elmondható, hogy városunk alapszolgáltatásai sikerrel vették a 2020-as év akadályait, és sok szempontból megerősödve, rengeteg tanulsággal és jó eredményekkel lépnek át az idei évbe. Ezúton is szeretném megköszönni mindazoknak, akik kitartó és elkötelezett munkájukkal segítik Székesfehérvár fejlődését és működését, és oroszlánrészt vállalnak a mi százezres csapatunk feladataiból!

Dr.Cser-Palkovics András

Székesfehérvár polgármestere

Gazdaság

 1. Fehérvári gazdasági mentőcsomag - tíz szállásadó vállalkozás igényelt segítséget

  Lezárult a szállásadók számára meghirdetett pályázat a gazdasági mentőcsomag keretében Székesfehérváron. A programot az Önkormányzat hirdette meg, hogy segítse a járvány miatt nehéz helyzetbe került vállalkozásokat, köztük a szállásadókat is. A részletekről a közösségi oldalán számolt be dr. Cser-Palkovics András polgármester.

  2021.03.03.
 2. Székesfehérváron is ingyenesen szállít ki két hétig a Coop Online

  A tisztán magyar tulajdonú Coop Online élelmiszer-webáruház március 1-től 15-ig ingyenesen szállít házhoz az ország bármely pontjára, akár egy munkanapon belül.

  2021.03.03.
 3. Ilyen árakkal indították az évet a székesfehérvári ingatlanok

  Székesfehérvár ingatlanpiaca kevésbé mozgalmas évet tudhat maga mögött. Az idei év viszont más lehet. A harmadik hullám, valamint a kormányzati intézkedések és támogatások újabb változásokat hozhatnak magukkal. Az Ingatlannet.hu statisztikai adatait felhasználva mutatja meg, hogyan indultak útnak a 2021-es ingatlanárak és hogy mire lehet számítani a jövőben.

  2021.03.01.
 4. Idén is kérhetjük a NAV-tól az szja-bevallási tervezet postázását

  Akinek még nincs KAÜ azonosítója (ügyfélkapu, e-személyi igazolvány, telefonos azonosító), és nem is szeretne a digitalizáció útjára lépni, az idén is kérheti a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól szja-bevallási tervezetének postázását. Ehhez nem kell mást tennie, mint az adóazonosító jelét és a születési dátumát tartalmazó kérelmet SMS-ben vagy egyéb módon eljuttatni a NAV-hoz március 16-áig.

  2021.03.01.
 1. Munkába álltak a Videoton EAS Kft. automatizált gépei

  A Gazdaság-újraindítási Akcióterv harmadik ütemének egyik fontos eleme a magyar gazdaság teljes digitalizálása - hangsúlyozta Varga Mihály pénzügyminiszter kedden a közösségi oldalán. A tárcavezető közösségimédia-posztjában jelezte, hogy a Videoton EAS Kft. kormányzati támogatással vásárolt automatizált gépei már munkába álltak.

  2021.02.23.
 2. Digitális professzionális mérőeszközöket kapott a HTM-től a Széchenyi Technikum

  A HTM Zrt. közel 11 ezer euro összegben ajánlott fel digitális professzionális mérőeszközöket a Székesfehérvári SZC Széchenyi István Műszaki Technikum számára. Ezekkel már az alapozó oktatás során megismerkedhetnek a diákok, így mire 11. évfolyamon a cég duális képzőhelyként bekapcsolódik az oktatásukba, már teljes rálátásuk lesz az ipari eszközökre.

  2021.02.22.
 3. Az Alba Plaza felújításával teljesen átalakul Fejér megye legnagyobb bevásárlóközpontja

  Megkezdődik a belvárosi Alba Plaza nagyszabású korszerűsítésének és bővítésének előkészítése, amelynek köszönhetően a bevásárlóközpont kívül és belül is jelentősen megújul. A teljes körű felújítás keretében a mostani tetőparkoló helyére egy újabb kereskedelmi szint épül, ezzel csaknem megduplázódik a pláza alapterülete, továbbá kialakításra kerül egy rendezvénytér a földszinten, illetve új bejáratot kap a mozi. 

  2021.02.22.
 4. Március 15-től lesz elérhető az szja bevallás tervezete a NAV oldalán

  A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) idén is elkészíti a személyijövedelemadó(szja)-bevallási tervezeteket, amelyeket március közepétől érhetnek el az adózók a NAV eSZJA oldalán.

  2021.02.17.

Lakossági tájékoztatás

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár

Eseménynaptár

2021. Március
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4