Az Ikarus Lengyelországban tér vissza a nemzetközi piacra

Az Electrobus Europe ügyvezető igazgatója Sipos Zoltán és a Lengyelország északnyugati részén fekvő Szczecinek város polgármestere Daniel Rak aláírásukkal erősítették meg az Ikarus győzelmét a város elektromos buszokra kiírt közbeszerzési tenderén.

2023.08.31. 12:46 |
Az Ikarus Lengyelországban tér vissza a nemzetközi piacra

Az Electrobus az aláírt szerződés értelmében 11 hónapon belül leszállítja a város számára az öt darab, Magyarországon gyártott, tisztán elektromos hajtású Ikarus 120e autóbuszt.

A Magyarországon és Németországban már napi forgalomban bizonyító típusnak ez az első megrendelése Lengyelországból, amely egykor kiemelt jelentőségű exportpiac volt az Ikarus számára, és a magyar buszgyártó a jövőben is stratégiai célországként tekint rá.

Szczecinek kiemelkedő példát mutat a tömegközlekedés népszerűsítése és zöldítése terén egyaránt, hiszen a városban mindenki számára ingyenes a tömegközlekedés, ami így gyakorlatilag megduplázta a tömegközlekedésben résztvevők számát, emellett pedig a város a már meglévő 10 elektromos buszból álló állományát bővíti tovább az Ikarus zéró emissziós buszaival, amelyek megérkezésével a legrégebbi belsőégésű járműveket kivonják Szczecinek utcáiról.

Az 12 méteres, összesen 86 utas befogadására alkalmas, teljes hosszban alacsonypadlós elektromos Ikarus autóbuszok 3 ajtós kivitelben, 27+2 utasüléssel kerülnek majd a megrendelőhöz.

A járművekbe korszerű és biztonságos, 314 kWh összkapacitású lítium-vasfoszfát (LFP) vontatási akkumulátorcsomag kerül, ami az Ikarus autóbuszaira jellemző kedvező energiafogyasztással párosulva akár 350 km-es hatótávot is lehetővé lesz, ami azt jelenti, hogy egész napi folyamatosan, zavartalanul tud üzemelni. A nyertes buszokba a töltőberendezéseket koncesszióban a lengyel EkoEnergetyka szállítja majd.

A sofőrkabin a helyi elvárásoknak megfelelően zárt lesz, a felszereltség részei pedig a légkondicionáló mellett a fedélzeti wifi, valamint az utazóközönség mobil eszközei számára fenntartott USB-töltőaljzatok, és természetesen a mozgássérültek utaztatására is alkalmas kialakítás.

“Igazi mérföldkő ez a nap az Ikarus és az Electrobus életében is! Büszke vagyok rá, hogy közel 3 évtized után ismét lesznek új Ikarus buszok a lengyel utakon. Személy szerint pedig külön örülök annak, hogy együttműködésünkkel támogathatjuk a várost a zöld tömegközlekedésért tett példamutató törekvéseiben ” – mondta Sipos Zoltán az Electrobus Europe ügyvezető igazgatója, aki még hozzátette, hogy „kétségtelenül egy új fejezet nyílt az Ikarus életében. Ez a szerződés a legpozitívabb visszajelzés és egyben üzenet a piacnak: az Ikarus újra készen áll a nemzetközi terjeszkedésre”.

Gazdaság

 1. GISopen konferencia

  Ünnepélyes keretek között nyitották meg szerdán a térinformatikusok, földügyi és ingatlanügyi szakemberek országos szakmai találkozóját a GISopen-t, amely éves rendszerességgel a geodéta és földmérő élet aktualitásaira fókuszál. A hazai konferenciák közül a székesfehérvári az egyik legnépszerűbb szakmai összejövetel az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kar Geoinformatikai Intézet szervezésében.

  2024.05.22.
 2. 30 éve Fehérváron

  Harminc évvel ezelőtt, 1994-ben érkezett a városba az Emerson globális technológiai és szoftver vállalat azzal a céllal, hogy kibővítse gyártókapacitását a régióban. A kerek évforduló alkalmából az Emerson telephelyén köszöntötték a vállalat dolgozóit, valamint avattak fel a főbejárat előtt egy erre az alkalomra készült alkotást.

  2024.05.15.
 3. Légiipari Napok Börgöndön

  Kedden és szerdán a Börgöndi Repülőtéren rendezik meg a Légiipari Szakmai Napokat. Itt a pályaválasztás előtt álló diákok megismerkedhetnek a légiipari köthető hivatásokkal, előadásokat hallgathatnak és akár a szimulátorokat is kipróbálhatják.

  2024.05.14.
 4. VIDEOTON üzleti fórum

  Hagyomány, hogy évente üzleti fórumot szervez a VIDEOTON Holding, melyet ezúttal Kihívások és lehetőségek – 5 év múlva a világ…? címmel rendeztek. Fejér vármegye legjelentősebb cégeinek képviselői beszélgettek a globális és az európai gazdaság elmúlt időszakáról, kilátásairól. Szó volt az energiaválságról, az autóipar jövőjéről, a klímaváltozásról, illetve az infláció várható alakulásáról, hatásairól.

  2024.05.14.