Az idei évben is folytatódik a Fecskebarát Fehérvár Program

2019-ben indította el a „Fecskebarát Fehérvár Programot” dr. Cser-Palkovics András polgármester kezdeményezésére Székesfehérvár a „VÖLGY-HÍD” Természetvédelmi Alapítvánnyal közösen. Azóta több mint 130 kerámia fecskefészek segíti városszerte a hasznos kis madarak fészkelését. Most újabb helyszínre kerülnek fészkek a városban.
2021.04.08. 20:44 |

A magyarországi fecskepopuláció fogyásáról szóló aggasztó hírek hatására 2019-ben indította el a „VÖLGY-HÍD” Természetvédelmi Alapítvánnyal közösen a város a Fecskebarát Fehérvár Programot annak érdekében, hogy a városlakók segítségével megóvják a megmaradt fecskeállományt. A program keretében azóta már több mint 130 kerámia fecskefészket helyeztek el a Városgondnokság szakemberei városszerte: fecske „otthon” lett az Öreghegyi Közösségi Ház, a Zentai Úti Általános Iskola, a Püspökkertvárosi Óvoda, a Széna téri iskola és a Fecskepart utca is.

Magyarország mai területén eddig négy fecskefajt figyeltek meg: nagyon ritka a Dél-Európából bekóborló vörhenyes fecske, van a löszfalakban, homokbányákban költő, kistestű, barna alapszínű partifecske. Az emberi településeken azban két fecske él: a falusiasabb környezetet kedvelő füsti fecske, valamint a városi „levegőt” előnyben részesítő molnárfecske Ez a két faj annyira társas hajlamú, hogy fészkük sokszor egymást éri egy-egy nagyobb kolóniában. Mindkét madárfaj védett, eszmei értékük 50.000 Ft.

A fecskék az emberek előtt meredek sziklaszirtek, párkányok, kőfalak madarai voltak. Aztán rájöttek, hogy az emberi lakóhelyek, házak, várak, templomok, illetve az egyéb építmények nagyon jó fészkelőhelyek, ráadásul a háziállatok környékén rovarzsákmány is bőven akad. A fecskék a magyar nép kedves madarai: babonák, szólások, közmondások, közismert gyerekversek és mesék, novellák is jelzik, hogy nagyon erősen ragaszkodunk ezekhez a madarakhoz: nincs ez másképp Fehérváron sem, éppen ezért a kismadarak költését és szaporodását elősegítő program az idei évben is folytatódik. Azt is tudni lehet már, hogy a következő „kiadó” ingatlanokat a Városgondnokság szakemberei a „VÖLGY-HÍD” Természetvédelmi Alapítvánnyal közösen a Mura utcában helyezi ki. Amíg erről tudósításunk elkészül, ajánljuk a korábbi összefoglalónkat.

Fehérvári színes

 1. Megtisztult a kiserdő - önkéntesek szedtek össze több mint tíz köbméternyi szemetet

  A Fecskepart egyik legkedveltebb szegletébe, az elkerülő út mögötti kiserdőbe indultak el szombaton délelőtt a környéken lakók: azonban a délelőtti kirándulás és kutyasétáltatás helyett azért, hogy több mint tíz köbméternyi hulladékot szedjenek össze önkéntes munkával.

  2021.04.10.
 2. Online dietetikai tanácsadást szervez kismamáknak az Egészségfejlesztési Iroda

  Folyamatosan dolgozik és szervez online programokat a családok egészségéért a Székesfehérvári Egészségfejlesztési Iroda. Különös hangsúlyt fektetnek a kismamákra, akiket dietetikai tanácsadással segít az EFI szakembere, illetve szülésre felkészítő tanfolyamra is lehet jelentkezni.

  2021.04.09.
 3. Fecske otthon lett a Mura utca is - molnárfecskéket várnak a fészkekbe

  Újabb mű fecskefészket helyeztek el a Városgondnokság és a „VÖLGY-HÍD” Természetvédelmi Alapítvány szakemberei a városban, ezúttal a Mura utcai társasházaknál. A speciálisan kialakított fészkek kifejezetten a városi környezetet kedvelő molnárfecskék számára készültek. A fecskék egy költési szezon alatt sok százezer csípőszúnyogtól szabadítanak meg bennünket.

  2021.04.09.
 4. Online kiállítás a MÁV fotókör közösségi oldalán

  Minden hónapban új online kiállítással várja az érdeklődőket a MÁV Fotószakkör közösségi oldalán és a VOKE Vörösmarty Mihály Művelődési Ház és Könyvtár honlapján. A tavalyi évben útnak indított tematikus tárlat témái között „lendületes”, „fehér”, „játékos”, „absztrakt” és „magányos” képek is láthatóak.

  2021.04.09.
 1. Bringázz munkába - ha menned kell valahova, inkább ülj biciklire!

  „Kerékpárral másoktól távolságot tartva, egészségesen, gyorsan, szabadon és olcsón juthatsz el oda, ahova szeretnél.” – a Bringázz a Munkába kampány ugyan rendhagyó módon, de a járványhelyzetben is elindult. A Magyar Kerékpárosklub a bringázásra ösztönöz, amihez a legfontosabb tippeket és információkat letölthető kisokos és videósorozat formájában is közzéteszik.

  2021.04.09.
 2. Az idei évben is folytatódik a Fecskebarát Fehérvár Program

  2019-ben indította el a „Fecskebarát Fehérvár Programot” dr. Cser-Palkovics András polgármester kezdeményezésére Székesfehérvár a „VÖLGY-HÍD” Természetvédelmi Alapítvánnyal közösen. Azóta több mint 130 kerámia fecskefészek segíti városszerte a hasznos kis madarak fészkelését. Most újabb helyszínre kerülnek fészkek a városban.

  2021.04.08.
 3. A tavasz első vitaminforrásai - Herbarius online sorozat a múzeumban

  Nem maradnak útmutatás nélkül, akik szeretnének gyógynövényeket gyűjteni a természetben: amíg nem lehet közösségi programokat szervezni, a Herbarius túraprogramok gyógynövényszakértője, Lencsés Rita kisfilmekben vezet minket a közeli erdőkben, mezőkön, és avat be a gyűjtés, illetve a felhasználás praktikáiba.

  2021.04.08.
 4. Fehérváron is épül műanyag borítású sítanpálya

  Négy sítanpálya építéséhez összesen 68 millió forintnyi vissza nem térítendő támogatást nyújt az Aktív Magyarország Program keretében az Aktív Magyarországért Felelős Kormánybiztosi Iroda. Novemberig Székesfehérváron, Keszthelyen, Miskolcon és Agárdon épülnek műanyag borítású tanpályák, mintegy 230 millió forintos beruházással – tájékoztatta az AMFKI az MTI-t.

  2021.04.08.

Hirdetés

Lakossági tájékoztatás

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár