Az Európai Unió betiltaná a gyors autókat

Az Európai Unió szeretné, ha betiltanák azokat az autókat, amelyek 162 kilométer/órás sebességnél gyorsabban képesek haladni. A legtöbb EU-tagállamban ugyanis a legnagyobb megengedett sebesség 130 kilométer/óra. A javaslat egy olyan jelentésben szerepel, amelyet az Európai Parlamentnek nyújtottak be és az autók szén-dioxid-kibocsátásának csökkentéséről szól. A képviselők ősszel szavaznak a tervezetről, amelyet a sajtó már megismerhetett. A javaslattevő Chris Davies brit liberális demokrata képviselő szerint a 162 kilométer/óra 25 százalékkal haladja meg azt a sebességhatárt, amelyet a legtöbb EU-ország engedélyez.
2007.06.12. 08:01 |
 Az Európai Unió szeretné, ha betiltanák azokat a személygépkocsikat, amelyek 162 kilométer/órás sebességnél gyorsabban képesek haladni. A legtöbb EU-tagállamban ugyanis a legnagyobb megengedett sebesség 130 kilométer/óra. A javaslat egy olyan jelentésben szerepel, amelyet az Európai Parlamentnek nyújtottak be és az autók szén-dioxid-kibocsátásának csökkentéséről szól. A képviselők ősszel szavaznak a tervezetről, amelyet a sajtó már megismerhetett. A javaslattevő Chris Davies brit liberális demokrata képviselő szerint a 162 kilométer/óra 25 százalékkal haladja meg azt a sebességhatárt, amelyet a legtöbb EU-ország engedélyez.

Úgy véli, ahogy az autók teljesítőképessége és tömege fokozatosan gyarapodott, nőtt a szén-dioxid-kibocsátás is, noha az emberek törvényesen nem használhatják az extra erőt. A képviselő szerint az autóhirdetések tartalmának egyötödét kötelezően arra kellene használni, hogy az gépkocsik fogyasztását és szén-dioxid-kibocsátását ismertessék. Az Európai Unió előkészített már egy törvényjavaslatot, amely 130 gramm/kilométerben szabja meg az autók szén-dioxid-kibocsátását. Ez a törvény 2012-ben lép életbe, ha elfogadják. 

EU

 1. Péntektől olcsóbban telefonálhatnak a magyar mobilszolgáltatók előfizetői az Európai Unió tagországaiba utazva

   Péntektől olcsóbban telefonálhatnak a magyar mobilszolgáltatók előfizetői az Európai Unió tagországaiba utazva, az uniós roamingdíj hatósági árcsökkenésének hatására. Az EU-ban működő mobilszolgáltatók mától maximum nettó 0,35 eurót számlázhatnak hívásindítás, és 0,11 eurót a hívásfogadás után az uniós tagországokban, és ugyanennyibe, vagyis 0,11 euróba kerül az SMS-küldés is.

  2011.07.01.
 2. Szerdától eltűnik a 75 wattos hagyományos izzó

   Szerdától nem rendelhetnek már 75 wattos hagyományos - vagyis nem energiatakarékos - izzókat sem az üzletek az Európai Unióban, a tagországok egy korábbi közös döntésének megfelelően. Az EU tavaly kezdte meg a hagyományos égők kereskedelmének felszámolását környezetvédelmi megfontolásokra hivatkozva. Először a 100 wattos izzókat vonták ki, majd idén szeptember 1-jétől a 75 wattosokon a sor.

  2010.08.30.
 3. Egy új felmérés szerint az európaiak nehezen jönnek ki fizetésükből

   Minden hatodik európai állandó nehézségekkel küzd a háztartási számlák kifizetésekor, és az uniós polgárok háromnegyede úgy gondolja, hogy országukban az előző évben nőtt a szegénység. Ezek a legújabb, a válság társadalmi hatásairól végzett Eurobarométer felmérés legfontosabb eredményei, amelyet kedden hozott nyilvánosságra az Európai Bizottság. 

  2010.06.22.
 4. Az uniós polgárok kevesebb, mint fele sportol rendszeresen

   Az uniós polgárok 40%-a legalább hetente egyszer sportol és 65%-uk végez valamiféle testmozgást. Mindazonáltal 25%-uk csaknem teljesen inaktív – derül ki egy, az Európai Bizottság által közzétett, a sportról és a fizikai aktivitásról végzett különleges Eurobarométer-felmérésből. A németek 61%-a, az osztrákoknak pedig 57%-a tagja valamilyen sportklubnak vagy fizikai aktivitást is magában foglaló egyéb klubnak. Ez az arány Magyarországon 8%.

  2010.04.09.
 1. Az Európai Bizottság megerősíti a nők és férfiak közötti egyenlőség iránti elkötelezettségét

   Az Európai Bizottság a nemzetközi nőnap közeledtével a nők chartájával megerősítette és elmélyítette a nők és férfiak közötti egyenlőség iránti elkötelezettségét. E politikai nyilatkozat öt kulcsfontosságú cselekvési területet emel ki és kötelezi a Bizottságot, hogy az elkövetkező öt évben valamennyi szakpolitikai területen ügyeljen a nemek közötti egyenlőségre, és célzott intézkedésekkel ösztönözze az egyenlőséget.

  2010.03.05.
 2. Gyerekeknek az Európai Unióról

   Az Európai Unió általános iskolásokkal történő megismertetését tűzte ki célul maga elé az az esemény, melyet pénteken délelőtt rendez az Alba Regia Ifjúsági és Szabadidős Egyesület, az Esélyek Háza és a Vízivárosi Általános Iskola ez utóbbi Budai úti épületében. Pontosan mi is az az Európai Unió, illetve milyen hatással van mindennapjainkra a 27 európai ország szövetsége? - ezekre a kérdésekre is választ kaphatnak a gyerekek.

  2010.02.24.
 3. Látta már az egységes európai ökológiai logót? - júliustól használják

   Az Európai Bizottság kihirdette az új EU-s ökológiai logót. A biotermékek jelölésére szolgáló új uniós logó feltüntetése 2010. július 1-jétől kezdődően az uniós tagállamokból származó és a szükséges előírásokat teljesítő valamennyi előre csomagolt ökológiai termék esetében kötelező lesz. Az importált termékek esetében a logó használata nem kötelező. A csomagoláson az uniós címke mellett egyéb, magán-, regionális vagy nemzeti logókat is el lehet elhelyezni.

  2010.02.23.
 4. Európai Unió a középiskolában - pedagógustréning Székesfehérváron

   Miért fontos, hogy az uniós tartalmak jelen legyenek a pedagógiai munkában? Milyen kulcskompetenciák fejleszthetők ezek integrálásán keresztül? Milyen a jó uniós téma és milyen tippeket leshetünk el az egyes tagországoktól ezek feldolgozására? Ezeket a témákat dolgozzák fel a középiskolai pedagógusok számára szóló továbbképzések.Székesfehérváron, a Fejér Megyei Önkormányzat Hivatalába várják félnapos konferenciára az európai uniós ismereteket tanító, elsősorban középiskolai tanárokat február 15-én. On-line jelentkezés: www.kultindex.hu/eu2011

  2010.01.20.

Lakossági tájékoztatás

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár

Eseménynaptár

2020. Október
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1