Az elektronikus közigazgatás volt a 2019. évi megyei jogásznap témája a Városházán

A Városháza Dísztermében rendezte meg 2019. évi Jogásznapját a Magyar Jogász Egylet Fejér Megyei Szervezete. A hagyományos szakmai tanácskozás témája volt, hogy jelenleg hol tart és miként fejlődhet, változhat a jövőben az elektronikus ügyintézés a közigazgatásban és az igazságszolgáltatásban.
2019.11.08. 12:26 |

A jogászfórum célja elsősorban a tájékoztatás és az oktatás volt tekintettel arra, hogy a XXI. században az elektronikus ügyintézés folyamatosan fejlődik.

A tanácskozás mind a jogászok, mind pedig a közigazgatásban és az igazságszolgáltatásban dolgozó szakemberek részére hasznos információkkal szolgált a jelenben és a jövőben alkalmazandó eljárásokról, az ügyintézéshez kapcsolódó kérdésekről. Az elektronikus kommunikáció, a nyomtatványok használata, a fizetés, az aláírás ma már nem idegen sem a közigazgatásban, sem az igazságszolgáltatásban. A technikai előrelépések és a gyakorlati tapasztalatok egyaránt indokolják a folyamatos fejlesztést, a sikeres szakmai alkalmazáshoz, az ügyfelek ügyintézésének elősegítéséhez és gördülékennyé tételéhez pedig elengedhetetlen az elektronikus ügyintézéssel foglalkozó dolgozók felkészülése és folyamatos továbbképzése.

A tanácskozáson dr. Bóka Viktor, az Magyar Jogász Egylet Fejér Megyei Szervezetének elnöke, Székesfehérvár Megyei Jogú Város jegyzője köszöntötte a megjelenteket és ismertette a szakmai nap tematikáját.

A fórumot Dr. Cser-Palkovics András polgármester nyitotta meg, aki hangsúlyozta, hogy napjainkban a technológia nagyon gyorsan fejlődik, az információs társadalom folyamatosan bővül. Olyan új generációk születnek, akik már nem tudják elképzelni a hétköznapi működésüket az okostelefonjuk nélkül, és ezzel igyekeznek minden ügyet elintézni. Közben nagyon sokan vannak olyanok, akik a hagyományos ügyintézést preferálják. Ezt nem könnyű összehangolni, az elektronikus ügyintézés még a hagyományos mellett, és nem azt kiváltva működik, ami sokszor duplikált feladatmegoldást kíván a dolgozóktól. Az átmeneti időszak éveit túl kell élni, közben folyamatosan meg kell fogalmazni az előrevivő szakmai kérdéseket és válaszokat.

A tanácskozás első előadását Dán Mihály, a Belügyminisztérium E-közigazgatási Főosztályának e-közigazgatási referense tartotta arról, hogy mit hoz a közeljövő az e-közigazgatásban. Elmondta, hogy a 2000-es évek óta kormányokon átívelő cél az egységes elektronikus ügyintézés megteremtése, a szervek és az ügyfelek adminisztratív terheinek és költségeinek csökkentése. Az alapokat jelenleg három pillér – a 2014-2020-as Nemzeti Információs Stratégia, az E-ügyintézési törvény, valamint a Közigazgatás- és Közszolgáltatás-fejlesztés Operatív Program – adja meg.

A további előadók között szerepelt Dr. Kékedi Szabolcs, az Országos Bírósági Hivatal Elektronikus Eljárások Főosztályának főosztályvezetője, akinek előadása a bíróságokkal való elektronikus kapcsolattartásról szólt. Dr. Réti László ügyvéd, a Magyar Jogász Egylet főtitkára, a Magyar Ügyvédi Kamara Törvény-előkészítő Bizottság elnöke az ügyvédek és az interoperabilitás témakörében osztotta meg gondolatait.

A jogásznapon szintén rész vett Prof. Dr. Sárközy Tamás egyetemi tanár, a Magyar Jogász Egylet elnöke.

Közélet

 1. Új mentőautó állt szolgálatba Székesfehérváron

  Új mentőautó állt szolgálatba Székesfehérváron. A Mentőállomás legújabb büszkeségét sajtótájékoztató keretében mutatták be kedden. A legmodernebb technikával rendelkező gépjármű általános mentési-szállítási feladatokat teljesít, az egészségügyi felszereltség mellett egy rámpa segítségével könnyebbé válik a betegszállítás is.

  2020.07.07.
 2. Közmeghallgatás lesz július 15-én a Városházán

  Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlése július 15-én, szerdán 8 órától közmeghallgatást tart a Városháza Dísztermében, melynek témája a koronavírus-járvány lesz.

  2020.07.07.
 3. Első kézből Székesfehérvár – hétkezdő hírek a város polgármesterétől

  A déli összekötő út hamarosan kezdődő kivitelezéséről, több más közlekedési kérdésről, iskolák energetikai korszerűsítéséről, illetve a Székesfehérvár Önkormányzata által működtetett velencei gyermektáborban most induló nagyszabású fejlesztésről is tájékoztatást ad dr. Cser-Palkovics András. Közösségi oldalán, az Első kézből Székesfehérvár poszt alatt az olvasók kérdéseit és észrevételeit is várja a polgármester. 

  2020.07.06.
 4. Székesfehérváron ülésezett a nemzetközi munkacsoport

  A Közép-európai Többnemzeti Hadosztály-parancsnokságnál (Headquarters Multinational Division – Centre; HQ MND-C) szolgálatot teljesítők személyesen is megismerhették Denis Tretinjak vezérőrnagyot, a szervezet leendő parancsnokát, aki tervezetten augusztus 1-jén érkezik és veszi át beosztását Székesfehérváron - írja a honvedelem.hu

  2020.07.06.

Lakossági tájékoztatás

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár

Eseménynaptár

2020. Július
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2