Az Egészséges Városok Magyar Nyelvű Szövetsége a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanácsban

Október végén a Parlamentben tartotta ülését a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács. A fórumon részt vett Östör Annamária egészségügyi és sporttanácsnok is, aki az Egészséges Városok Magyar Nyelvű Szövetségének küldöttjeként tagja a szakmai testületnek. A fenntartható fejlődés a közeljövő kulcskérdése – amelyben az egészségmegőrzés szerepe is megkerülhetetlen – fogalmazta meg a fehérvári küldött.
2018.11.14. 14:31 |

Az Országgyűlés 2007-ben döntött a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács létrehozásáról, amely a fenntartható fejlődés kérdéskörében egyeztető, véleményező, javaslattevő testület.

A fenntarthatóság egyes részelemeit védő intézményeken (pl. Országos Környezetvédelmi Tanács, Jövő Nemzedékek Szószólója) túl az NFFT az egyetlen, melynek a fenntartható fejlődés ágazatokon átnyúló, horizontális vizsgálata a feladata.

A jelenleg 34 tagú Tanácsban képviselettel rendelkeznek a gazdasági érdekképviseleti szervezetek, a szakszervezetek, az egyházak, a tudomány és felsőoktatás intézményei, a nemzetiségek, a parlamenti frakciók és a kormány is. A Tanács tagjainak negyedét társadalmi, civil szervezetek delegálják. A Tanács élén az Országgyűlés mindenkori elnöke, jelenleg dr. Kövér László áll. Az NFFT szervezői, képviseleti és ügyvivői feladatait, valamint az üggyel kapcsolatos társadalmi párbeszéd szervezését a Titkárság látja el dr. Bartus Gábor vezetésével.

A fenntartható fejlődéssel kapcsolatban a nyilvánosság és a társadalmi részvétel erősítése a Tanács alapvető feladata, ahogyan azt a Magyar Köztársaság hosszú távú fenntartható fejlődésével kapcsolatos tervezési és egyeztetési folyamat feladatairól szóló 100/2007. (XI.14.) OGY határozat 5. pontja is kimondja, valamint az NFFT jogköréről és feladatairól rendelkező 57/2008. (V.22.) OGY határozat 4. pontja is megerősíti.

Fenntartható fejlődés

Napjaink egyik leggyakrabban használt fogalma a fenntartható fejlődés. Ám e kifejezés tényleges tartalma, illetve viszonya a környezetvédelemhez nagyrészt ismeretlen vagy erősen homályos a közvélemény körében. Még a fogalmat ismerők számára is a „fenntartható fejlődés” többnyire csupán a korábbi „környezetvédelem” kifejezés egy újabb, talán „divatosabb”, elegánsabb szinonimája. Az emberek nem tudják, hogyan viszonyuljanak hozzá, nincsenek fogódzóik, viselkedési mintáik, ismeretlenek számukra a fogalommal járó társadalmi szabályok, morális elvárások.

A fenntartható fejlődés négy alappilléren nyugszik: a humán, a társadalmi, a gazdasági és a természeti erőforrásaink mennyiségi és minőségi megóvását, fenntartását jelenti. Ezen erőforrásokat együttesen, kölcsönhatásaik figyelembevételével kell számításba venni a különböző fejlesztési stratégiák, programok kidolgozása során, illetve a konkrét intézkedésekben, cselekvésekben. Ennek oka, hogy minden, az emberi jólétet szolgáló termék és szolgáltatás (legyen az piaci jószág vagy az állam által nyújtott közjószág) a fenti négy erőforrás valamilyen kombinációjának felhasználásával állítható elő, e tőkeformák felélése tehát a jövő lehetőségeit szűkítené.

Östör Annamária az Egészséges Városok Magyar Nyelvű Szövetségének képviseletében tagja a szakmai testületnek. Székesfehérvár egészségügyi és sporttanácsnoka elmondta: „Minden fejlesztés középpontja az ember kell legyen. Városunkban és a Szövetségben is arra törekszünk, hogy a fenntarthatóság mellett az egészséget is előtérbe helyezzük. Ez egybecseng a WHO mostani ciklusának üzenetével, így erősítik egymást ezek az üzenetek. Ezt a szemléletet, valamint az önkormányzati döntéshozói szintet is szeretnénk képviselni a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanácsban.”

Magyarország

 1. 2020 az Úrvacsora éve lesz a Magyarországi Evangélikus Egyházban

  A Magyarországi Evangélikus Egyház zsinata Nagycsütörtökön jelentette be, hogy 2020-ban az Úrvacsora tematikus évét hirdetik meg. „Nagycsütörtökön a keresztény világ arra emlékezik, hogy Jézus Krisztus tanítványaival úrvacsorai közösséget formált, amikor ezt mondta nekik: „ezt cselekedjétek az én emlékezetemre!” - olvasható a zsinati közleményben. 

  2019.04.19.
 2. Négysávos lehet a 81-es és a 13-as út Székesfehérvár és Komárom között

  Facebook oldalán üdvözölte Székesfehérvár polgármestere Cser-Palkovics András a 81-es főút négysávosításáról szóló hírt. Mosóczi László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium közlekedéspolitikáért felelős államtitkára a Közlekedéstudományi Egyesület által rendezett közlekedésfejlesztési és beruházási konferencián mondta el, hogy már döntött a kormány a Komárom és Székesfehérvár között a 13-as és 81-es utak négysávúsításáról.

  2019.04.11.
 3. Corvinus - kiugróan emelkedett a fehérvári mesterszakra jelentkezők száma

  A Corvinus idén szeptemberben már a negyedik évfolyamát indítja Székesfehérváron. A kampuszra a tavalyival megegyező nagyságrendben jelentkeztek a diákok, a mesterszakra jelentkezők száma ugyanakkor kiugróan emelkedett. A székesfehérvári képzések között a gazdálkodási és menedzsment szak, valamint a turizmus-vendéglátás képzés vezeti a népszerűségi rangsort, amelyek duális képzési formában is elérhetőek.

  2019.04.04.
 4. Másfél milliárd forintból megújul a bodajki kegyhely

  Másfél milliárd forintból megújul Magyarország legősibb kegyhelye a Fejér megyei Bodajkon, és zarándokház is épül a közelében. A csütörtöki projektnyitó rendezvényen Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára emlékeztetett arra, hogy az ezeréves kegyhelyen olyan történelmi személyiségek fordultak meg és imádkoztak, mint Szent István, Szent Imre, Szent Brindisi Lőrinc és Mindszenty József.

  2019.03.28.
 1. Kitűzte az EP-választás időpontját Áder János köztársasági elnök

  Kitűzte május 26-ára az Európai Parlament magyar képviselőinek választását Áder János köztársasági elnök - közölte a Köztársasági Elnöki Hivatal a honlapján pénteken. Áder János elnöki nyilatkozatában felidézte: az Európai Tanács döntése értelmében 2019. május 23. és 26. között kell megtartani az európai parlamenti választásokat az unió országaiban. 

  2019.03.01.
 2. Összeírást végez több témában a Központi Statisztikai Hivatal Székesfehérváron

  Több témában végez lakossági adatgyűjtést Székesfehérváron a Központi Statisztikai Hivatal. A megkérdezettek nyilatkozhatnak többek között az utazási szokásaikról, a háztartásaik költségvetéséről és az információs – kommunikációs eszközök használatáról. A vizsgálat módszeréről a KSH honlapján tájékoztatják az érdeklődőket.

  2019.03.01.
 3. Péntekig lehet jelentkezni a felsőoktatásba - hitelesíteni is kell

  Február 15-én éjfélig lehet jelentkezni a szeptemberben induló felsőoktatási képzésekre az E-felvételiben. A jelentkezéseket február 20-ig lehet hitelesíteni. Székesfehérváron a Corvinus Egyetem és az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kara is várja a diákokat.

  2019.02.12.
 4. Csütörtökön éjfélkor lejárnak a 2018-as éves megyei és országos e-matricák

  Január 31-én, csütörtökön éjfélkor lejárnak a 2018-as évre megváltott éves megyei és éves országos e-matricák. Az éves autópálya matricák díja 2019-ban sem változik, azonban új fizetős szakaszok kerültek be a rendszerbe.

  2019.01.31.

Hirdetés

Eseménynaptár

2019. Április
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Webkamera


360 Fehérvár

Óvodai beiratkozás 2019.

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek