Az Egészséges Városok Kárpát-medencei Egyesülete is a földrengés sújtotta török települések támogatására buzdít

Lassan négy hónap telt el a Törökországot megrázó, minden eddiginél nagyobb erősségű földrengés óta. Rengeteg adomány érkezett azóta a térségbe, a világ minden tájáról sokan segítik a helyreállítási munkákat, azonban a katasztrófa mérete miatt még sok támogatásra van szükségük az ott élőknek, hogy újra fedél kerüljön mindenki feje fölé. Most az Egészséges Városok Kárpát-medencei Egyesületén keresztül is eljuttathatóak az adományok.
2023.05.25. 09:42 |
Az Egészséges Városok Kárpát-medencei Egyesülete is a földrengés sújtotta török települések támogatására buzdít

Nagyon sok ország, település, közösség és magánember nyújtott segítséget a törökországi földrengést követően, a fedél nélkül maradtaknak és a helyreállítási munkák megkezdéséhez. Székesfehérvár Önkormányzata is pénzadománnyal támogatta a mentésbe bekapcsolódott speciális mentőcsoport munkáját, a Baptista Szeretetszolgálaton keresztül.

Városunkat, mint a WHO Európai Egészséges Városok Hálózatának és az Egészséges Városok Kárpát-medencei Egyesülete tagját kereste meg most a nemzetközi szervezet, összefogva az Egészséges Városok Törökországi Szövetségével.

Mint írják, a 130 török tagvárosból 14 a földrengés által érintett 11 tartományban található.

Őket segíthetik pénzbeli és tárgyi felajánlásokkal mindazok, akiknek lehetőségük van jótékony felajánlást tenni. Alinur AKTAŞ, az Egészséges Városok Törökországi Szövetségének elnöke levélben fogalmazta meg ajánlásaikat, a helyszíni látogatásokon tapasztaltakat követően:

„A szükségletek listájának alapján, melyet a Nemzeti Hálózat képviselői és a Török Nemzeti Hálózat tagjainak koordinátorai állítottak össze, várjuk az Önök segítségét.

Ezek a következők:

 • Konténerek ideiglenes házakhoz
 • Sátrak
 • Gyermekjátékok
 • Női higiéniai termékek
 • Higiéniai készletek
 • Konzerv vagy szárított élelmiszer
 • Légtisztítók
 • Felület és kéztisztítók
 • Autokláv gőzsterilizátorok

A Török Egészséges Városok Hálózat lefényképezi és dokumentálja a beérkezett adományokat az adományozó logójával, és gondoskodik azok szétosztásáról a katasztrófával sújtott területen, valamint visszajelzést küld a támogatást nyújtó és a WHO részére.

Az Egészséges Városok Törökországi Hálózatának hivatalos dollár és euró számlaadatai a következők:

 • USD
  Számlatulajdonos neve: Sağlıklı Kentler Birliği
  Swift kód: TCZBTR2A
  IBAN: TR380001000677418108505002
 • EURO
  Számlatulajdonos neve: Sağlıklı Kentler Birliği
  Swift kód: TCZBTR2A
  IBAN: TR810001000677418108505004

Folyamatos együttműködésre van szükségünk. Annak érdekében, hogy az állandó lakhatási feltételek és szociális létesítmények megteremtéséig folytatódhasson az élet és egészséges körülményeket biztosíthassunk, segítségre van szükségünk az ideiglenes lakhatási létesítmények felállítása után is.”

Az elnöki levél teljes terjedelmében itt olvasható.

Az Egészséges Városok kérése, hogy a támogatást nyújtók jelezzék szándékukat június 30-ig titkárságuk felé, az alábbi elérhetőségen: Egészséges Városok Kárpát-medencei Egyesülete info@egeszsegesvarosok.t-online.hu.