-
A talpunk alatt hever az energia?
A Kárpát-medence európai viszonylatban kiemelt geotermikus adottságokkal rendelkezik. Ez azt jelenti, hogy egy kilométeres mélységben 60-70 vagy akár 80 Celsius fokos vizet is találhatunk. A szakemberek véleménye szerint Székesfehérvár és közvetlen környezete akár még ennél is érdekesebb eredményeket tartogathat a novemberben véget ért földtani szerkezetet vizsgáló kutatások értékelését követően.
2025.12.01. -
Beszélgetés Nikolics Nemanjaval
Az ÖKK Podcast legújabb adásában Nikolics Nemanjával, a Videoton FC Fehérvár frissen kinevezett sportigazgatójával beszélgettünk új pozíciójáról, a legégetőbb, megoldandó feladatokról, az átmeneti időszakát élő klub lehetőségeiről, a szakmai stábot és a játékoskeretet érintő változásokról, valamint a Vidi utánpótlásáról és tartalékcsapatának újraszervezéséről.
2025.11.14. -
Felsőváros tárgyi örökségei
Az ÖKK Podcast legfrissebb adásában Hegyi Ferencné Jutkával, Gál Istvánné Etával és Gál Istvánné Ildikóval beszélgetett Csordás Csilla a gyűjtemény születéséről, az ötvenes-hatvanas évek Felsővárosának mindennapjairól, a hagyományokat őrző és tisztelő felsővárosi asszonyokról, férfiakról és azokról a lelkükben ma is fiatalokról, akik lassan 55 éve alkotnak egy erős közösséget a városrészben.
2025.11.08. -
Y – Most Ők jönnek
Friss, az Y generáció legizgalmasabb magyar tervezőinek munkáiból nyílik kiállítás november 9-én a Szent István Király Múzeum Rendház épületében. A 13 művész alkotásain keresztül a látogató egy képet kap arról, hogyan gondolkodik ez a generáció az életről, a jövőről, a múltról és mindarról, ami e kettő között van. Az ÖKK Podcast vendége a szervező, Szili Zsuzsanna.
2025.10.31.
Az egészséges ételekre helyezik a hangsúlyt a Székesfehérvári Helyőrségnél
Jelenleg - a vírushelyzet ellenére - több, mint 400 hivatásos katonára és civilre főznek, nem kis feladatot adva az ételek készítőinek.
Az ezred konyhájában néhány katona mellett többségében honvédelmi alkalmazott és határozott idejű munkavállaló – szakács, felszolgáló, kisegítő személyzet – dolgozik azon, hogy senki se maradjon üres, korgó gyomorral.
Csapatukhoz öt éve csatlakozott jelenlegi főszakácsuk, a civil szférából érkezett Ambrózi Aladár. Lenti Zsolt elmondása szerint sokat köszönhetnek a főszakácsnak, mind az ételek elkészítésében, mind a kiemelt rendezvények lebonyolításában.
Az elvárások a konyha felé magasak.
Majd félezer ember szája ízlése szerint nem lehet főzni úgy, hogy mindenki elégedett legyen – jegyzi meg a lelkiismeretes étkezde-irányító, ám, húszéves szakmai tapasztalattal a háta mögött már van némi rálátása arra, hogymely ételek a katonák kedvencei.
A menüsort is személyesen ő állítja össze. Zsolt az étkeztetés alatt folyamatosan gyűjti be a vendégek, kívánságait. Ahogy mondja, eddig a magyaros konyha „vitte a prímet”, azonban, az utóbbi esztendőkben az egészséges ételek irányába ,,menetelnek” – párhuzamosan a civil világgal.
A konyhatechnológiában sok új technológiát alkalmaznak. Amennyire lehet, mellőzik a liszt túlzott használatát és saját anyagokkal sűrítik az ételt, vagy éppen szuvidálják a húsokat. Raktárukból előre jelzést kapnak, ha valamely alapanyagból nagyobb készlet halmozódik fel. Ilyenkor a helyzetnek megfelelően gondolkodnak a menüt illetően. – Itt az ételnek időben az asztalon kell lenni, megfelelő mennyiségben, minőségben. Nincs olyan, hogy elrontottam! – hangsúlyozza az étkezde vezetője, megjegyezve: büszke arra, hogy a lehetőségekhez képest a legjobbakat hozzák ki mindenből. A kétféle – nehezebb, húsos és könnyedebb, főzelékes, salátás, hideg sültes - menü helyett most, a világjárvány alatt egyfélével kell beérni, ám, ez mit sem von le munkájuk értékéből.
Gyümölcs is mindig akad, legyen szó almáról, banánról vagy kiviről, sokszor naponta többféle is van a ládákban, ezek fogyasztása napjainkban különösen értékes.
Van, hogy olyan jól sikerül egy egyszerű magyaros étel, hogy a katonák őszinte dicséretét váltja ki, mert nagymamájuk főztjére emlékezteti őket – meséli. Persze, a lövészeten főzött babgulyás sokak szerint szintén utánozhatatlan…
Az étkezde a katonai járőröknek és más szolgálatosoknak egész napos csomagot állít össze, ami többek közt naponta majd száz extra szendvics elkészítését jelenti.
A járvány első napjától kezdve ketté van osztva a konyha állománya, mégpedig amiatt, ha megbetegedés ütné fel a fejét, a váltás rögtön át tudja venni a munkát. Az előírt rendszabályokat – maszk, kesztyű - folyamatosan betartják és betartatják.
Az asztalokat rendszeresen fertőtlenítik és egyszerre csak hetvenen lehetnek az étkezdében. Emellett a másfél méter távolság is – ahogy mondja – kőbe van vésve. Örömmel újságolja, hogy eddig a fertőzés teljesen elkerülte a konyha állományát. Sajnos egyelőre a kiemelt rendezvények elmaradnak. Ezek közül – emlékeztet Zsolt – szép kihívás volt olyan nagyobb rendezvény lebonyolítása, mint például a 2018-as miniszteri adventi ünnepség a Vörösmarty Színházban, ahol 400 fős állófogadás élelmezését bonyolították le, úgy, hogy a munkatársaival a napi rutintól eltérő, különleges ételeket alkothattak.
Névjegy: Lenti Zsolt főtörzsőrmester, élelmezésvezető
1986-ban végzett Székesfehérvárott, vendéglátóipari területen. A szakma valamennyi szintjét végigjárta, a szállodaipartól kezdve a közétkeztetésig. 1987-88-ban, sorkatonaként a fehérvári 43. Híradóezrednél szolgált főszakácsi beosztásban. 2001-ben az akkori az MH 43. Nagysándor József Híradózászlóaljnál helyezkedett el főszakácsként. Azóta rendületlenül kitart a mára MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezreddé nőtt alakulatnál, ahol 2005-ben lett étkezdevezető. Az alakulat részéről háromszor – 2005-ben, 2008-ban és 2012-ben - járt misszióban Cipruson főszakácsként.
Szöveg: Gyimóthy Levente ha.
Fotó: Révész Csaba ha.
