Az egészséges ételekre helyezik a hangsúlyt a Székesfehérvári Helyőrségnél

A katonai étkezde az a területe a laktanyának, ahol nincs pardon, mindennap ,,topon” kell lenni. Ezt a filozófiát vallja magáénak Lenti Zsolt főtörzsőrmester, az MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred étkezdéjének vezetője, aki éjt nappallá téve dolgozik azon, hogy minél egészségesebb és jó minőségű ételek kerüljenek a katonák tányérjára.
2021.01.28. 17:02 |

Jelenleg - a vírushelyzet ellenére - több, mint 400 hivatásos katonára és civilre főznek, nem kis feladatot adva az ételek készítőinek.

Az ezred konyhájában néhány katona mellett többségében honvédelmi alkalmazott és határozott idejű munkavállaló – szakács, felszolgáló, kisegítő személyzet – dolgozik azon, hogy senki se maradjon üres, korgó gyomorral.

Csapatukhoz öt éve csatlakozott jelenlegi főszakácsuk, a civil szférából érkezett Ambrózi Aladár. Lenti Zsolt elmondása szerint sokat köszönhetnek a főszakácsnak, mind az ételek elkészítésében, mind a kiemelt rendezvények lebonyolításában.

Az elvárások a konyha felé magasak.

Majd félezer ember szája ízlése szerint nem lehet főzni úgy, hogy mindenki elégedett legyen – jegyzi meg a lelkiismeretes étkezde-irányító, ám, húszéves szakmai tapasztalattal a háta mögött már van némi rálátása arra, hogymely ételek a katonák kedvencei.

A menüsort is személyesen ő állítja össze. Zsolt az étkeztetés alatt folyamatosan gyűjti be a vendégek, kívánságait. Ahogy mondja, eddig a magyaros konyha „vitte a prímet”, azonban, az utóbbi esztendőkben az egészséges ételek irányába ,,menetelnek” – párhuzamosan a civil világgal.

A konyhatechnológiában sok új technológiát alkalmaznak. Amennyire lehet, mellőzik a liszt túlzott használatát és saját anyagokkal sűrítik az ételt, vagy éppen szuvidálják a húsokat. Raktárukból előre jelzést kapnak, ha valamely alapanyagból nagyobb készlet halmozódik fel. Ilyenkor a helyzetnek megfelelően gondolkodnak a menüt illetően. – Itt az ételnek időben az asztalon kell lenni, megfelelő mennyiségben, minőségben. Nincs olyan, hogy elrontottam! – hangsúlyozza az étkezde vezetője, megjegyezve: büszke arra, hogy a lehetőségekhez képest a legjobbakat hozzák ki mindenből. A kétféle – nehezebb, húsos és könnyedebb, főzelékes, salátás, hideg sültes - menü helyett most, a világjárvány alatt egyfélével kell beérni, ám, ez mit sem von le munkájuk értékéből.

Gyümölcs is mindig akad, legyen szó almáról, banánról vagy kiviről, sokszor naponta többféle is van a ládákban, ezek fogyasztása napjainkban különösen értékes.

Van, hogy olyan jól sikerül egy egyszerű magyaros étel, hogy a katonák őszinte dicséretét váltja ki, mert nagymamájuk főztjére emlékezteti őket – meséli. Persze, a lövészeten főzött babgulyás sokak szerint szintén utánozhatatlan…

Az étkezde a katonai járőröknek és más szolgálatosoknak egész napos csomagot állít össze, ami többek közt naponta majd száz extra szendvics elkészítését jelenti.

A járvány első napjától kezdve ketté van osztva a konyha állománya, mégpedig amiatt, ha megbetegedés ütné fel a fejét, a váltás rögtön át tudja venni a munkát. Az előírt rendszabályokat – maszk, kesztyű - folyamatosan betartják és betartatják.

Az asztalokat rendszeresen fertőtlenítik és egyszerre csak hetvenen lehetnek az étkezdében. Emellett a másfél méter távolság is – ahogy mondja – kőbe van vésve. Örömmel újságolja, hogy eddig a fertőzés teljesen elkerülte a konyha állományát. Sajnos egyelőre a kiemelt rendezvények elmaradnak. Ezek közül – emlékeztet Zsolt – szép kihívás volt olyan nagyobb rendezvény lebonyolítása, mint például a 2018-as miniszteri adventi ünnepség a Vörösmarty Színházban, ahol 400 fős állófogadás élelmezését bonyolították le, úgy, hogy a munkatársaival a napi rutintól eltérő, különleges ételeket alkothattak.

Névjegy: Lenti Zsolt főtörzsőrmester, élelmezésvezető

1986-ban végzett Székesfehérvárott, vendéglátóipari területen. A szakma valamennyi szintjét végigjárta, a szállodaipartól kezdve a közétkeztetésig. 1987-88-ban, sorkatonaként a fehérvári 43. Híradóezrednél szolgált főszakácsi beosztásban. 2001-ben az akkori az MH 43. Nagysándor József Híradózászlóaljnál helyezkedett el főszakácsként. Azóta rendületlenül kitart a mára MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezreddé nőtt alakulatnál, ahol 2005-ben lett étkezdevezető. Az alakulat részéről háromszor – 2005-ben, 2008-ban és 2012-ben - járt misszióban Cipruson főszakácsként.

Szöveg: Gyimóthy Levente ha.
Fotó: Révész Csaba ha.

Interjú

 1. Állandó mozgásban - Beszélgetés dr. Bucsi Lászlóval

  A Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház Mozgásszervi Sebészeti Centrum vezetője dr. Bucsi László 2019 karácsonyán arról tájékoztatta kollégáit, hogy megkezdi a felkészülést a jól megérdemelt nyugdíjas évekre, utódja hamarosan átveszi majd a helyét. Ám az élet néhány bekezdést átírt e jól megtervezett forgatókönyvben. A beszélgetés podcastban is hallható!

  2021.02.24.
 2. Reméljük, hogy a vizsgálatok építeni fogják közösségünket és büszkeségünket

  Az egykori Nagyboldogasszony bazilikában, majd annak romjain a többször megbolygatott és kirabolt sírokból előkerült csontmaradványok közül III. Béla kivételével nem tudni melyik tartozott a Székesfehérváron eltemetett 15 király valamelyikéhez. A tudományos kutatások teljes bizonyossággal eddig ezt nem tudták megállapítani. Most talán remény van arra, hogy mindez kiderül. Az Árpád-ház Programról és a Nemzeti Emlékhely jövőjéről Székesfehérvár polgármesterével, Cser-Palkovics Andrással beszélgettünk.

  2021.02.10.
 3. A Carmen az álomszerepem! - beszélgetés Fürjes Anna Csengével

  Miklósa Erika inspiráló gondolatsorát idézem a beszélgetés elején, bízom benne, hogy gyorsan kiderül, miért is ezt választottam: „A bennünk továbbrezgő dallamok és foszlányaik olyat vallanak felőlünk, amit semmilyen lélekelemzés nem hoz felszínre. Bevilágítanak a lélek rejtett zugaiba, ahová másként nem férkőzhetünk.” Beszélgetőtársam pedig Fürjes Anna Csenge Junior Prima díjas operaénekes.

  2021.02.05.
 4. Stabilitás, biztonság – aláírta a 2021-es költségvetést Fehérvár polgármestere

  A 2021-es költségvetés főösszege 75 milliárd forint, ami garantálja az önkormányzat és az intézmények működését, továbbá a közszolgáltatások biztosítását. Emellett a járvány elleni védekezés valamennyi felmerülő költségére is fedezetet ad, és természetesen fejlesztéseket is tartalmaz. Működésre 30 milliárd forintot, fejlesztésekre több mint 40 milliárdot költhet Székesfehérvár, és jóval több mint 4 milliárdos tartalék is van az idei büdzsében. 

  2021.01.20.
 1. Fokozatosan nyissunk, ha a lehetőségek engedik-interjú a Szent István Művelődési Ház igazgatójával

  „A 2020-as évre nagyon sokan mondják, hogy el kellene felejtenünk. Én azonban azon az oldalon állok, hogy bár az embereknek, az intézményeknek, a szolgáltatóknak, a különféle szervezeteknek rengeteg problémával kellett megküzdeniük, ez az esztendő mégis sok tanulságot, tanulnivalót hozott, és sok mindenre felhívta a figyelmünket.” – értékelte a tavalyi évet a Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház igazgatója, Jakubek Tiborné.

  2021.01.18.
 2. 2021-ben is fejleszti ellátásait az Egészségdokk - beszélgetés Gönczi Gábor központvezetővel

  Teljes intenzitással, változatlan formában végezte feladatait tavaly az Egészségdokk Addiktológiai Központ és Serdülő Krízis Centrum Székesfehérváron. A koronavírus-járvány érezhetően nagy nyomást gyakorolt a szenvedélybetegekre. Az Egészségdokk a meglévő ellátásai mellett új kihívásokat is bevállal 2021-ben – derül ki Gönczi Gábor, a központ vezetőjének évértékelőjéből.

  2021.01.14.
 3. Derzsi János, a szenvedély apostola - interjú az érdemes művésszel

  Derzsi János színművész, a Vörösmarty Színház tagja, aki szinte minden színházat bejárt - jószerivel egész Magyarországon - sok mindent látott,  de szerinte a fehérvári társulat az ország egyik legjobb társulata.

  2021.01.14.
 4. "Székesfehérvár helyőrségben szolgálni megtiszteltetés és felelősség "

  Vokla János ezredes pályafutása Hódmezővásárhelyen indult, majd 1999-ben került Székesfehérvárra, ahol a szárazföldi vezérkarban teljesített szolgálatot öt éven át. 2020. július 1-jétől nevezték ki a Magyar Honvédség 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred parancsnokának - róla  szól a legújabb ÖKK Podcast adása.

  2021.01.11.

Lakossági tájékoztatás

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár