Az egészséges ételekre helyezik a hangsúlyt a Székesfehérvári Helyőrségnél

A katonai étkezde az a területe a laktanyának, ahol nincs pardon, mindennap ,,topon” kell lenni. Ezt a filozófiát vallja magáénak Lenti Zsolt főtörzsőrmester, az MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred étkezdéjének vezetője, aki éjt nappallá téve dolgozik azon, hogy minél egészségesebb és jó minőségű ételek kerüljenek a katonák tányérjára.
2021.01.28. 17:02 |

Jelenleg - a vírushelyzet ellenére - több, mint 400 hivatásos katonára és civilre főznek, nem kis feladatot adva az ételek készítőinek.

Az ezred konyhájában néhány katona mellett többségében honvédelmi alkalmazott és határozott idejű munkavállaló – szakács, felszolgáló, kisegítő személyzet – dolgozik azon, hogy senki se maradjon üres, korgó gyomorral.

Csapatukhoz öt éve csatlakozott jelenlegi főszakácsuk, a civil szférából érkezett Ambrózi Aladár. Lenti Zsolt elmondása szerint sokat köszönhetnek a főszakácsnak, mind az ételek elkészítésében, mind a kiemelt rendezvények lebonyolításában.

Az elvárások a konyha felé magasak.

Majd félezer ember szája ízlése szerint nem lehet főzni úgy, hogy mindenki elégedett legyen – jegyzi meg a lelkiismeretes étkezde-irányító, ám, húszéves szakmai tapasztalattal a háta mögött már van némi rálátása arra, hogymely ételek a katonák kedvencei.

A menüsort is személyesen ő állítja össze. Zsolt az étkeztetés alatt folyamatosan gyűjti be a vendégek, kívánságait. Ahogy mondja, eddig a magyaros konyha „vitte a prímet”, azonban, az utóbbi esztendőkben az egészséges ételek irányába ,,menetelnek” – párhuzamosan a civil világgal.

A konyhatechnológiában sok új technológiát alkalmaznak. Amennyire lehet, mellőzik a liszt túlzott használatát és saját anyagokkal sűrítik az ételt, vagy éppen szuvidálják a húsokat. Raktárukból előre jelzést kapnak, ha valamely alapanyagból nagyobb készlet halmozódik fel. Ilyenkor a helyzetnek megfelelően gondolkodnak a menüt illetően. – Itt az ételnek időben az asztalon kell lenni, megfelelő mennyiségben, minőségben. Nincs olyan, hogy elrontottam! – hangsúlyozza az étkezde vezetője, megjegyezve: büszke arra, hogy a lehetőségekhez képest a legjobbakat hozzák ki mindenből. A kétféle – nehezebb, húsos és könnyedebb, főzelékes, salátás, hideg sültes - menü helyett most, a világjárvány alatt egyfélével kell beérni, ám, ez mit sem von le munkájuk értékéből.

Gyümölcs is mindig akad, legyen szó almáról, banánról vagy kiviről, sokszor naponta többféle is van a ládákban, ezek fogyasztása napjainkban különösen értékes.

Van, hogy olyan jól sikerül egy egyszerű magyaros étel, hogy a katonák őszinte dicséretét váltja ki, mert nagymamájuk főztjére emlékezteti őket – meséli. Persze, a lövészeten főzött babgulyás sokak szerint szintén utánozhatatlan…

Az étkezde a katonai járőröknek és más szolgálatosoknak egész napos csomagot állít össze, ami többek közt naponta majd száz extra szendvics elkészítését jelenti.

A járvány első napjától kezdve ketté van osztva a konyha állománya, mégpedig amiatt, ha megbetegedés ütné fel a fejét, a váltás rögtön át tudja venni a munkát. Az előírt rendszabályokat – maszk, kesztyű - folyamatosan betartják és betartatják.

Az asztalokat rendszeresen fertőtlenítik és egyszerre csak hetvenen lehetnek az étkezdében. Emellett a másfél méter távolság is – ahogy mondja – kőbe van vésve. Örömmel újságolja, hogy eddig a fertőzés teljesen elkerülte a konyha állományát. Sajnos egyelőre a kiemelt rendezvények elmaradnak. Ezek közül – emlékeztet Zsolt – szép kihívás volt olyan nagyobb rendezvény lebonyolítása, mint például a 2018-as miniszteri adventi ünnepség a Vörösmarty Színházban, ahol 400 fős állófogadás élelmezését bonyolították le, úgy, hogy a munkatársaival a napi rutintól eltérő, különleges ételeket alkothattak.

Névjegy: Lenti Zsolt főtörzsőrmester, élelmezésvezető

1986-ban végzett Székesfehérvárott, vendéglátóipari területen. A szakma valamennyi szintjét végigjárta, a szállodaipartól kezdve a közétkeztetésig. 1987-88-ban, sorkatonaként a fehérvári 43. Híradóezrednél szolgált főszakácsi beosztásban. 2001-ben az akkori az MH 43. Nagysándor József Híradózászlóaljnál helyezkedett el főszakácsként. Azóta rendületlenül kitart a mára MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezreddé nőtt alakulatnál, ahol 2005-ben lett étkezdevezető. Az alakulat részéről háromszor – 2005-ben, 2008-ban és 2012-ben - járt misszióban Cipruson főszakácsként.

Szöveg: Gyimóthy Levente ha.
Fotó: Révész Csaba ha.

Interjú

 1. Kihívás és élmény a Nemere építése - beszélgetés Józsa Dáviddal és Kiss Benjáminnal

  Bár a koronavírus-járvány lassította a munkát, ennek ellenére folyamatosan halad az Albatrosz Repülő Egyesület és a Régi Magyar Vitorlázórepülő Sportalapítvány közös projektje, a 85 évvel ezelőtt Székesfehérváron készült vitorlázórepülő, a Nemere újraépítése. Az elmúlt hónapokban gyarapodott a szárny bordáinak száma, és folyamatosan bővül a segédtartók alkatrészének száma is. 

  2021.04.28.
 2. Prohászka Ottokár püspökre emlékezik halálának évfordulóján Spányi Antal

  Az egyházi ünnepek rendjében Prohászka Ottokár püspök halálának évfordulója idén is húsvétra esett. A századforduló magyar kereszténysége meghatározó személyiségének egyik szellemi-lelki örökségére emlékezve, a szenvedésben megélt istenkapcsolatról és kegyelmekről beszél Spányi Antal püspök.

  2021.04.18.
 3. Az élet nagy dolgaiban a bennünk lévő iránytű segít eligazodni – interjú Ferenczy Noémivel

  Egy közülünk címmel jelent meg Ferenczy Noémi könyve, amelyben keresztény vértanúk történetét dolgozza fel. A Ciszterci Szent István Gimnázium pedagógusa Szikszai György háromszáz éve megjelent, a Mártírok oszlopa című könyvében olvasható történeteket fogalmazott át.

  2021.04.16.
 4. „Hiszünk az emberek józan gondolkodásában”

  Az egy éve tartó megváltozott életről, a családi találkozók, közösségi élet hiányáról, az új fórumokon zajló képviselői munkáról is szólt a város közgyűlésének két rangidős tagja, akik képviselői munkájuk ellátása mellett édesanyaként, nagymamaként is helytállnak. Dr. Dienesné Fluck Györgyi, a 14. számú és dr. Horváth Miklósné, a 3. számú választókörzet önkormányzati képviselői az egyéni felelősségről és a védőoltás szabad választásáról is megosztotta véleményét.

  2021.04.08.
 1. Védjük meg hitünket, az egyházat, keresztény kultúránkat – Spányi Antal püspök nagyböjti üzenete

  Spányi Antal püspök negyedik nagyböjti üzenete szerint minden hívőnek meg kell tudni védeni a hitét, az Egyházat, ezeréves keresztény kultúránkat, hogy megmaradjunk, mint Szent István népe és Mária országa.

  2021.03.24.
 2. Az 1848/49-es események ihlették Sasvári János legújabb domborművét

  Újabb, az 1848-49/es forradalom és szabadságharcot megidéző domborművel bővítette alkotói gyűjteményét Sasvári János László kő- és fafaragó mester. A művész gyermekkora óta hordozta magában az ihletet a műhöz, melyet egyelőre az otthonában őriz, és kutatja a méltó helyét. Életművéről egy könyv is készült Fába vésett magyar történelem címmel.

  2021.03.22.
 3. Imádkozom minden apáért – interjú Spányi Antal megyés püspökkel Szent József napján

  Székesfehérváron Szent József napján a járványidőszak miatt elmaradt az ünnepi püspöki szentmise. Spányi Antal megyés püspököt arról kérdeztük, hogyan tekintsünk ma arra a szentre, aki az apák példaképe és hogyan ajánlja a főpásztor imádságát az családfőkért, a személyes találkozás lehetősége nélkül.

  2021.03.19.
 4. Minőségi városüzemeltetés, minőségi fejlesztések - beszélgetés Bozai István városgondnokkal

  Székesfehérvár Városgondnoksága mintegy négymillió négyzetméternyi zöldterületet tart karban a városban, 340 kilométernyi út illetve 400 kilométer járda fenntartását és felújítását végzi. Működteti az uszodát, nyolcszáz játszóeszköz karbantartására figyelnek több mint száz játszótéren és olyan kiemelt szabadidőparkokat gondoz, mint a Bregyó, a Halesz, a Túrózsáki úti szabadidőközpont vagy az új palotavárosi park. Mindezek mellett építőipari és rendezvényszervező tevékenysége is jelentős. A 2021-es év városüzemeltetéséről, és fejlesztésekről Bozai István városgondnokkal beszélgettünk.

  2021.03.04.

Hirdetés

Lakossági tájékoztatás

Hirdetés

Hirdetés

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár