Az autizmus világnapján, április 2-án este kékbe öltözik a stadion

Április 2-a az autizmus világnapja. Székesfehérvár idén is csatlakozik az Együtt az Autistákért Alapítvány által meghirdetetett országos programhoz, így pénteken este 18 és 21 óra között kék megvilágítást kap a MOL Aréna Sóstó. Otthonában is bárki csatlakozhat a #éniskékvagyok kezdeményezéshez.
2021.04.01. 15:02 |

Az ENSZ 2007-ben jelölte ki április 2-át az autizmus világnapjának azzal a céllal, hogy felhívják a figyelmet az autizmusra, a spektrumzavarral élők megértésére és elfogadására ösztönözve mindenkit.

Székesfehérváron hagyomány, hogy ’kékbe öltözik’ a város, és a rendkívüli veszélyhelyzet előtti években ’Kék sétát’ is szervezetek erre a napra.

A koronavírus-járvány miatti helyzethez alkalmazkodva zajlik majd az idei világnap programja: újragondolva az Autisták Országos Szövetségének „Ragyogj kéken” kezdeményezését, számos épület ragyog majd kéken országszerte pénteken. Az egyik emblematikus helyszín Budapesten a Szabadság-szobor lesz.

Székesfehérvár Önkormányzata is örömmel csatlakozik a kezdeményezéshez, és április 2-án, pénteken 18.00 és 21.00 óra között a MOL Aréna Sóstó kap kék kivilágítást.

Az Együtt az Autistákért Alapítvány által meghirdetett #éniskékvagyok kezdeményezéshez is bárki csatlakozhat – akár otthonában is. Mint a szervezet írja: „tavaly minden elképzelésünket felülmúlta a csatlakozók száma és kreativitása.” Idén azt kérik, hogy minél többen vegyenek fel valamilyen kék ruhadarabot, vagy rajzoljanak egy kék szívet, készítsenek erről fotót, és használva az #éniskékvagyok hashtaget töltsék fel saját közösségi média felületükre. Az Alapítvány saját oldalán is várja a személyes élményeket, üzeneteket az autizmussal élők számára, valamint Instagramon és TikTok-on is megtalálhatóak „kékszív” néven filtereik és giffjeik.

Az Autisták Országos Szövetsége az idei évben a Különleges életek című, ingyenesen megnézhető filmmel is megajándékozza meg az érdeklődőket az autizmus világnapján. Az alkotás mélyebb betekintést nyújt több, különböző autista fiatal és az őket segítő kortársak és elkötelezett emberek mindennapjaiba. Mint írják: „a film lebontja a tévhiteket, megmutatja a valóságot, bebizonyítja, hogy mindenki képes megérteni az autizmus hátterében rejlő okokat és képes a szeretetteli támogatásra.” Részletek a civil szervezet honlapján

Közélet

 1. Polgármesteri egyeztetés Székesfehérvár és Schwäbisch Gmünd között

  A jelenlegi járványügyi helyzetről, a védelmi intézkedésekről, a nyitással kapcsolatos lehetőségekről, tapasztalatokról is szó esett azon az online beszélgetésen, amelyet Székesfehérvár polgármestere folytatott a németországi testvérváros, Schwäbisch Gmünd főpolgármesterével.

  2021.04.14.
 2. Maximális teljesítményt és példaértékű hozzáállást mutatnak a fehérvári katonák

  Bázis- és laktanyaüzemeltetés, raktározás, anyagellátás, vagy lakásügy – mindez egyszerre, egy időben, helyőrségi szinten. Csak néhány ,,falat” abból a sokrétű, szerteágazó tevékenységből, amelyet az MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred helyőrségtámogató parancsnoksága végez nap, mint nap.

  2021.04.14.
 3. Ételintolerancia vagy ételallergia? - Prof. Dr. Izbéki Ferenc online előadása az EFI oldalán

  Az Egészségfejlesztési Iroda szokásos online előadás-sorozatának következő témája a különböző ételallergiák és ételintoleranciák lesznek. A korunk népbetegségeként említett kórokról az április 20-án, kedden 18 órakor kezdődő, ingyenesen elérhető online szemináriumot az EFI Facebook-oldalán követhetik az érdeklődők.

  2021.04.14.
 4. Fitz 100 emlékév - Pokrovenszi Krisztián igazgató a Múzeumi beszélgetésekben

  Elindult a Múzeumi beszélgetések sorozat: az első adásban Pokrovenszki Krisztián jelenlegi igazgató beszélt az intézmény jelenéről, jövőbeli terveiről, illetve megidézte az emlékév kapcsán az egykori legendás igazgató, Fitz Jenő alakját, munkásságát.

  2021.04.13.

Lakossági tájékoztatás

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár