Az atomenergia hazai szerepéről adott elő Prof. Dr. Aszódi Attila Székesfehérváron

A villamosenergia-ellátás általános kérdéseiről és a következő évtizedek meghatározó energiaügyi beruházásáról, a Paksra tervezett új atomerőmű blokkokról tartott előadást az Energiagazdálkodási Tudományos Egyesület meghívására Prof. Dr. Aszódi Attila, a Paksi Atomerőmű kapacitásának fenntartásáért felelős államtitkár, a Budapesti Műszaki Egyetem professzora kedden, Székesfehérváron, a Városházán.
2017.11.28. 20:52 |
Jelenleg 2000 Megawatt termelőkapacitással bír a Paksi Atomerőmű, amelynek blokkjai a 2030-as években leállnak. Ezek pótlására építünk a Paks II. projekt keretében két új modern, 3+ generációs blokkot, VVER-1200-as technológiával.” - kezdte a részletes tájékoztatást Prof. Dr. Aszódi Attila, majd így folytatta: „alapvető problémát okoz, hogy Közép-Európában, de tulajdonképpen az egész Európai Unió területén az atomerőművek az 1980-as években épültek s az elkövetkezendő években, évtizedekben ezek ki fognak futni. Annak érdekében, hogy a stabil, olcsó villamosenergia-ellátást biztosítani lehessen, új termelőkapacitásokra van szükség. Tehát nemcsak a Paks II. projekten, hanem további erőműépítéseken is dolgozni kell, hiszen a MAVIR előrejelzése szerint 2030-ig akár 7000 Megawattnyi villamos áram is hiányozhat a magyar rendszerből, amelynek pótlásáról gondoskodni kell. A Paksi Atomerőmű kapacitásának fenntartásáért felelős államtitkár elmondta még, hogy a Paks II. egy 12.5 milliárd eurós beruházás, amely kezdetben nagyon jelentős ráfordítást igényel, hosszú távon viszont olcsó villamos energiát biztosít. A megtérülés feltételei biztosítottak, ezt az Európai Bizottság is elismerte, amely részletesen, saját eljárása keretében vizsgálta meg a projektet. Magyarország lakossága mindebből annyit fog észrevenni, hogy Paks környékén nagyon nagy építkezés lesz. Ezen időszakban akár 10 ezer munkavállaló is megjelenhet a telephely környékén, úgy, hogy ebben nincsenek benne az őket kiszolgálók illetőleg a beszállítók sem. „Mindezeken felül jelentős úthálózat-fejlesztések várhatók a régióban, a villamosenergia-ellátásban azonban nem lehet majd észrevenni semmit, ahogyan most is folyamatos az energiaellátás, ezután is az lesz.” - zárta gondolatait az államtitkár, aki elmondta; várhatóan 2026-2027-ben kezdhetik meg a termelést az új blokkok. Az eseményen részt vett Róth Péter, Székesfehérvár alpolgármestere is.

Gazdaság

 1. Fejér megyében is gondot jelent a méhpusztulás

  Több mint 300 méhészet jelzett méhpusztulást az elmúlt hetekben, a magyar méhészek mintegy 10-20 százalékát érinti a probléma, az okok azonban egyelőre ismeretlenek - mondta az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) elnöke.

  2018.07.16.
 2. Megtöbbszörözte árbevételét a székesfehérvári Ikarus Járműtechnika

  A tavalyi 462,4 millió forintos éves árbevételének több mint kétszeresét érte el a székesfehérvári Ikarus Járműtechnika Kft. 2018 első fél évében. Tankó Zoltán a társaság igazgatója elmondta, sorozatgyártásban készítenek speciális távolsági autóbuszokat. A magyar honvédség számára a várakozások szerint év végéig mintegy száz buszt gyártanak, amelyek közül negyvenet már át is adtak.

  2018.07.12.
 3. Toronydaruk szerte a városban - Fehérváron is egyre több az építkezés

  Csúcson vannak az ingatlanárak, és a szakemberek szerint ez nem is változik a következő időszakban. A városban rengeteg az építkezés, sok családi házat és több társasházat is építenek, bár a szakemberhiány óriási a szektorban.

  2018.07.05.
 4. Arconic – Váci együttműködés – új szaktantermet is kialakítanak az iskolában

  Projektzáró rendezvényen ünnepelte hét éves együttműködését a Váci Mihály Ipari Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium és az Arconic Alapítvány. Az ünnepségen Katus István, az Arconic országigazgatója kiemelte, hogy hét év alatt közel 40 millió forinttal tudták támogatni az alumíniumipari szakképzést és közel 200 diák vehetett át oklevelet.

  2018.06.28.
 1. Adózói fórum lesz jövő héten pénteken Székesfehérváron

  A NAV Fejér Megyei Adó- és Vámigazgatósága Adózói fórumot rendez Székesfehérváron, a Mátyás király krt. 4/B épület alagsori tárgyalójában 2018. június 22-én (pénteken) 11 órai kezdettel. Az előadáson tájékoztatót hallhatnak a résztvevők a július elsején induló Online Számla rendszerről, valamint a számlákkal kapcsolatos adatszolgáltatásról. Az előadó Horváth Krisztián, a NAV Közép-dunántúli Tájékoztatási Osztály Tájékoztatási főreferense.

  2018.06.15.
 2. Genius Loci Díjat kapott a tehetségek támogatásáért Simon István egyéni vállalkozó

  A Petőfi Kultúrtanszék tetőteraszán rendeztek kisebb ünnepséget annak apropóján, hogy Simon István egyéni vállalkozó, a tehetségek támogatásáért Génius Lóci díjat kapott. Az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karának duális partnerét az egyetem mellett Székesfehérvár alpolgármestere is köszöntötte.

  2018.06.11.
 3. Bokrétaünnep - jövő tavaszra lesz készen a Campus Sétány első üteme

  A Campus Sétány beruházója, a Lövölde Invest Kft. még tavaly kezdte meg a 25.000 m2 alapterületű, 199 lakást, garázsszinteket, üzleteket, belső kerteket magában foglaló 11 szintes lakóépület felépítését. A műszaki átadás 2019. tavaszán lesz, az első lakók ezt követően költözhetnek be Székesfehérvár egyik legjobb fekvésű területén megépült otthonaikba.

  2018.06.06.
 4. Kreatív Építő Kezek a Jákyban – szakmai tudásukat fejleszthették a diákok

  2016 májusában hagyományteremtő szándékkal indította útjára a Jákyban a KÉK, azaz a Kreatív Építő Kezek néven futó versenyt.Az idei már a harmadik alkalommal került sor a vetélkedőre, ahol a tanulmányi versenyekkel ellentétben nem a lexikális tudás a lényeg.

  2018.05.26.

Királyi Napok

Koronázási szertartásjáték

Eseménynaptár

2018. Július
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek