Az Alba Arénában ünnepelte fennállásának 85 éves évfordulóját a Széchenyi

Fennállásának 85. évfordulóját ünnepli a Székesfehérvári Szakképzési Centrum Széchenyi István Műszaki Technikum. A város közösségei közül első alkalommal e jeles eseménynek adott otthon szerdán az Alba Aréna, ahol a jelenlegi és egykori diákokat, oktatókat Székesfehérvár polgármestere, dr. Cser-Palkovics András köszöntötte. 
2024.03.27. 15:11 |
Az Alba Arénában ünnepelte fennállásának 85 éves évfordulóját a Széchenyi

A Székesfehérvári SZC Széchenyi István Műszaki Technikum gépészet, mechatronika, elektronika és informatika területeken látja el a régió középfokú szakemberképzését már 85. éve.

Az iskolában tanuló 1100 diák és 130 dolgozó igazi közösségként működik. Pezsgő diákélet, ipari szinten is kiemelkedő szakmai oktatás és tudományos kutatásokban való közreműködések jellemzik hétköznapjaikat. Az intézmény jeles évfordulóját gálaműsorral ünnepelték meg, amelynek az Alba Aréna adott otthont.

A város nevében dr. Cser-Palkovics András polgármester mondott köszöntőt és egy oklevet nyújtott át az évforduló tiszteletére. Székesfehérvár számára kulcskérdés az oktatás, a köznevelés és a szakképzés egyaránt. Oktatási intézményeinkben a fehérvári és az agglomerációban élő diákok tanulnak nap, mint nap. A nagy múltú és szép hagyományokkal rendelkező Széchenyi egyik kiemelkedő intézményünk, amelyről minden korban elmondható volt, így érvényes ma is, hogy nagyon korszerű technológiai színvonalat és képzési struktúrát képvisel, hangsúlyozta. „A székesfehérvári gazdasági modell sikere, amely a város iparát közép-európai szinten is meghatározóvá teszi, elképzelhetetlen lenne az oktatás és azon belül a Széchenyi falai között zajló képzés nélkül. Abban bízom, hogy a naprakész tudás megszerzése mellett az ide járó fiatalok jól is érzik magukat.” A város és a Székesfehérvári Szakképzési Centrum az évforduló méltó megünnepléséhez azzal járult hozzá, hogy a gálaműsornak az Alba Aréna adott otthont. Mint azt a város polgármestere hozzátette, ezzel a rendezvénnyel, a születésnapi ünnepséggel adták át a közösségi eseményeknek az új helyszínt.

Horváth Lajos Zoltán, a Székesfehérvári Szakképzési Centrum főigazgatója beszédében felidézte, 1939 szeptemberében 70 tanulóval kezdődött el a Széchenyi Műszaki Technikum rendkívül gazdag történelme. Ekkor még senki nem sejthette, hogy 85 év múlva egy 1100 főt oktató, 130 főt foglalkoztató országos hírű intézménnyé növi ki magát. Véleménye szerint a hosszú távú siker kulcsa az volt, hogy a számos fenntartó és név változása ellenére az iskola mindig hű maradt képzési profiljához, úgy, hogy mindeközben alkalmazkodott az ipar igényeihez. 2019-ben az egykori gépipari technikum visszakapta műszaki technikum nevét, amely egy nagyfokú szemléletváltozást is követelt a duális és projekt oktatási módszerek erősödése miatt. A Széchenyi jelenleg az ország egyik meghatározó, országos beiskolázású intézménye, a legmagasabb szint, az okleveles technikusi képzés birtokosa. A főigazgató szólt arról a nagyszabású, átfogó fejlesztésről, amelynek keretében a Székesfehérvári SZC hat intézménye újul meg, köztük a Széchenyi is. „Székesfehérvárral, a szakmai szervezetekkel, a duális partnerekkel közösen azon dolgozunk, hogy a város az alaptól a legmagasabb szintű oktatásig mindent meg tudjon adni helyben a fiataloknak, akik ezt követően munkavállalóként itt helyezkedjenek el és itt alapítsanak családot.” Az iskola egykori igazgatója, volt oktatója így zárta beszédét: „A Széchenyi egy különleges hely, ahová jó bemenni tanulni, dolgozni. Ahol a generációk fejlődtek és fejlődnek a jövőben is.”

Több tízezer diák tanult és többszáz tanár tanított az iskola falai között az elmúlt 85 év alatt.

Bár rengeteg változás történ ezen idő alatt, a kezdetektől jellemzi, hogy magas színvonalú, a kor elvárásainak megfelelő műszaki tudással bíró szakemberek, valamint olyan egyéniségek végeztek nálunk, akik mind a munkában, mind az életben jól megállták helyüket, hangsúlyozta ünnepi beszédében Poór Mária igazgatói jogkörben eljáró igazgatóhelyettes. Szólt arról, hogy az ünnepi tanévet különböző programokkal színesítették. A régi fényképek mellett előkerültek több évtizedes plakátok, amelyek régi iskolai kirándulások, ünnepélyek, tanári összejövetelek emlékeit őrzi. Ezekből a tanárok egy lelkes csapata Generációk találkozása címmel rendezett kiállítást. A tanév elején Pengőversenyt hirdettek. A játék során az volt a cél, hogy az osztályok közötti vetélkedőben, változatos feladatok (újságszerkesztés, reformkori plakát készítés, használt elem gyűjtése) teljesítésével minél több pengőt gyűjtsenek, élményekkel gazdagodjanak. A jövőről szólva e szavakkal zárta beszédét: „Célunk, hogy színvonalas, megbízható helyet teremtsünk az oktatásnak és a nevelésnek. Küldetésünk továbbra is a folyamatos fejlődés, a közösség javát szolgáló gondolkodásmód, az összetartozás erősítése.”

A köszöntőket követően az ünnepi gálaműsor nyitányként az iskola hajdani magyartanára, Pappné Maklári Éva verses köszöntőjét az egykori tanítvány, az iskola hajdani versmondója és színjátszója, Nagy Judit szavalta el, majd a közönség elé léptek a jelen tehetségei. A diákok táncoltak, énekeltek, bemutatták hangszeres szóló és zenekari tudásukat, végül a frissen alakult színjátszó csapat a „Mi lett volna, ha Széchenyi széchenyis lett volna, vagy mi lenne, ha most lenne az….” című jelenettel csalt mosolyt az arcokra.