Az 1848/49-es események ihlették Sasvári János legújabb domborművét

Újabb, az 1848-49/es forradalom és szabadságharcot megidéző domborművel bővítette alkotói gyűjteményét Sasvári János László kő- és fafaragó mester. A művész gyermekkora óta hordozta magában az ihletet a műhöz, melyet egyelőre az otthonában őriz, és kutatja a méltó helyét. Életművéről egy könyv is készült Fába vésett magyar történelem címmel.
2021.03.22. 14:36 |

Sasvári János László megyeszerte ismert kő- és fafaragó mester rendkívül gazdag életpályát tudhat maga mögött.

Válon született, a gyermekkorát Csákberényben töltötte. Életszemléletét alapjaiban meghatározta a Vértes közelsége, a mindennapi találkozás a természet csodáival. A famegmunkálás szeretetét ácsmester és bútorasztalos nagyapjától örökölte. Győrben tanult, Kápolnásnyéken élt mintegy ötven évet, és három esztendeje költözött Székesfehérvárra, a Palotavárosba. Természeti és történelmi témájú domborműveit, emléktábláit, kopjafáit, szobrait Fejér megye számos településén, templomában, közintézményében megtaláljuk, de a megyén kívülre, például Gödöllőre is készített munkákat. A csákberényi Öreg-hegyen van egy műhelye, ahol tavasztól őszig – ahogy ő mondja – „farigcsál”.
Székesfehérváron, a Palotavárosban őrzik a Cserkész emlékművet, amely szintén Sasvári János keze munkája. A cserkészfogadalomnak emléket állító, gánti mészkőből készült alkotást 2019. augusztusában avatták fel a Sütő utca 40. számú épület előtt. A művész a cserkészet valamennyi jelképét megörökítette, megtalálható rajta többek között a cserkészliliom, amely a kötelességteljesítést, a segítőkészséget és a cserkésztörvény megtartását szimbolizálja.

Hogyan került kapcsolatba az alkotással, a művészettel, hiszen az eredeti szakmája egészen távol áll ettől?

Valóban, hiszen kőmíves mester vagyok. 1986-ban egy országos fafaragó tábort szerveztek Velencén, én itt dolgoztam, és valahogy az alkotók közé verődtem. Megszerettem a munkát, a tábor után Székesfehérvárra jártam tanfolyamra, majd a vizsgával egy új élet kezdődött számomra.

A fával vagy a kővel szeret inkább dolgozni?

Valójában mindkettő a véremmé vált, nem tudok különbséget tenni.

A polgári foglalkozásai, a munkája mellett miként tudott időt, energiát találni az alkotásra?

Mindig igyekeztem olyan állásokat választani, ahol tömbösítve volt a szabadidőm, például a 24-48 órás recepciós munka mellett, így jutott időm a faragásra.

A legújabb alkotása egy körtefából készült, nagyméretű dombormű, amely az 1848/49-es forradalom és szabadságharc, azon belül is Petőfi Sándor emlékét idézi. Mi ihlette ennek az elkészítésére?

Elemi iskolás koromban volt egy Váradi Róza nevezetű, erdélyi származású tanítónk, ő volt az osztályfőnökünk is egyben. Minden héten volt vele több tanóránk, melyeken ő rengeteget beszélt a forradalomról, és nap mint nap oltotta belénk a hazaszeretetet, a magyarságtudatot. Katonatiszt apám ugyanezeket a nézeteket vallotta. Szépen tudtam rajzolni, papírra vetettem Petőfi Sándor elestét a segesvári csatában, melyet a szeretett tanítónőnk nagyon megdicsért. Azóta hordoztam magamban az ihletet, így a körtefából faragott domborművet életem legfőbb alkotásának érzem és tekintem.

Még az otthonában őrzi a művett. Hol kívánja véglegesen elhelyezni, hol láthatja a nagyközönség?

Még kutatom, keresem a lehetőségeket, de nagyon szeretném, ha a mű Székesfehérváron, például egy múzeumban maradna.

Sasvári János László életpályájáról könyv is készült Fába vésett magyar történelem címmel, Farkas László önkormányzati képviselő kezdeményezésére, Székesfehérvár Önkormányzatának támogatásával. Tervezik egy nyilvános könyvbemutató szervezését is, amint a járványügyi helyzet megengedi.

Interjú

 1. Beszélgetés Dobri Dániellel az Alba Regia Szimfonikus Zenekar rezidens zeneszerzőjével

  Dobri Dániel az Alba Regia Szimfonikus Zenekar rezidens zeneszerzője, kortárs művészeti vezetője. 2009 óta mintegy hatvan színpadi mű zenéjét szerezte, és számos koncertdarabját mutatták be Európa-szerte.

  2021.08.05.
 2. „Legyen újra rend” - beszélgetés az idén 75. születésnapját ünneplő Tolcsvay Bélával

  Idén már kilencedik alkalommal várták az érdeklődőket az Emlékparki Nyár összművészeti programjaira a pákozdi Nemzeti Emlékhelyen. A sorozat pénteken az idén 75. születésnapját ünneplő Tolcsvay Béla „Legyen újra rend” című ünnepi koncertjével folytatódott. A Kossuth-díjas énekmondót a pályáját átívelően kérdeztük az elmúlt évtizedekről.

  2021.07.09.
 3. A szüleimnek megígértem, hogy hazajövök! - interjú Bucsi László professzorral

  Bucsi László professzor, a Szent György Kórház főigazgatója idestova negyven esztendeje, hogy letette az orvosi esküt székesfehérvári fiatalként. Az Ybl Miklós Gimnáziumban érettségizett, és tudatosan választotta az orvosi hivatást. Beszélgetésünk során annak jártam utána, hogy szakmai pályafutásának milyen állomásai voltak.

  2021.05.20.
 4. Hamarosan elindul az új városkártya-rendszer – interjú Laufer Tamással

  Az Alba Innovár immáron négyéves sikertörténetet tudhat magáénak: gyermek és felnőtt képzései, szakkörei, táborai, okostanterem programja után a nevükhöz szorosan fűződő Székesfehérvár App is új funkcióval bővül indén tavasszal – mondta el Laufer Tamás, az Alba Innovár Digitális Élményközpont vezetője.

  2021.05.13.
 1. Prohászka Ottokár püspökre emlékezik halálának évfordulóján Spányi Antal

  Az egyházi ünnepek rendjében Prohászka Ottokár püspök halálának évfordulója idén is húsvétra esett. A századforduló magyar kereszténysége meghatározó személyiségének egyik szellemi-lelki örökségére emlékezve, a szenvedésben megélt istenkapcsolatról és kegyelmekről beszél Spányi Antal püspök.

  2021.04.18.
 2. Az élet nagy dolgaiban a bennünk lévő iránytű segít eligazodni – interjú Ferenczy Noémivel

  Egy közülünk címmel jelent meg Ferenczy Noémi könyve, amelyben keresztény vértanúk történetét dolgozza fel. A Ciszterci Szent István Gimnázium pedagógusa Szikszai György háromszáz éve megjelent, a Mártírok oszlopa című könyvében olvasható történeteket fogalmazott át.

  2021.04.16.
 3. „Hiszünk az emberek józan gondolkodásában”

  Az egy éve tartó megváltozott életről, a családi találkozók, közösségi élet hiányáról, az új fórumokon zajló képviselői munkáról is szólt a város közgyűlésének két rangidős tagja, akik képviselői munkájuk ellátása mellett édesanyaként, nagymamaként is helytállnak. Dr. Dienesné Fluck Györgyi, a 14. számú és dr. Horváth Miklósné, a 3. számú választókörzet önkormányzati képviselői az egyéni felelősségről és a védőoltás szabad választásáról is megosztotta véleményét.

  2021.04.08.
 4. Itt mindig olyan emberek voltak, akik lehetővé tették a fejlődést - interjú Forgó Bélával

  Minden nagyvállalatnak, így a Köfémnek is kihívást jelentett a rendszerváltozás időszaka. Közülük több nem élte túl a váltást, a fehérvári alumíniumgyár azonban éppen ebben az időszakban indult óriási fejlődésnek. Mi sem bizonyítja jobban a sikert, mint hogy idén ünnepeljük a vállalat nyolcvanadik születésnapját. A rendszerváltáskor indult fejlődést nagyon sokan Forgó Béla nevével kötik össze.

  2021.04.01.

Hirdetés

Lakossági tájékoztatás

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár

Eseménynaptár

2021. Augusztus
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22