Az 1848/49-es események ihlették Sasvári János legújabb domborművét

Újabb, az 1848-49/es forradalom és szabadságharcot megidéző domborművel bővítette alkotói gyűjteményét Sasvári János László kő- és fafaragó mester. A művész gyermekkora óta hordozta magában az ihletet a műhöz, melyet egyelőre az otthonában őriz, és kutatja a méltó helyét. Életművéről egy könyv is készült Fába vésett magyar történelem címmel.
2021.03.22. 14:36 |

Sasvári János László megyeszerte ismert kő- és fafaragó mester rendkívül gazdag életpályát tudhat maga mögött.

Válon született, a gyermekkorát Csákberényben töltötte. Életszemléletét alapjaiban meghatározta a Vértes közelsége, a mindennapi találkozás a természet csodáival. A famegmunkálás szeretetét ácsmester és bútorasztalos nagyapjától örökölte. Győrben tanult, Kápolnásnyéken élt mintegy ötven évet, és három esztendeje költözött Székesfehérvárra, a Palotavárosba. Természeti és történelmi témájú domborműveit, emléktábláit, kopjafáit, szobrait Fejér megye számos településén, templomában, közintézményében megtaláljuk, de a megyén kívülre, például Gödöllőre is készített munkákat. A csákberényi Öreg-hegyen van egy műhelye, ahol tavasztól őszig – ahogy ő mondja – „farigcsál”.
Székesfehérváron, a Palotavárosban őrzik a Cserkész emlékművet, amely szintén Sasvári János keze munkája. A cserkészfogadalomnak emléket állító, gánti mészkőből készült alkotást 2019. augusztusában avatták fel a Sütő utca 40. számú épület előtt. A művész a cserkészet valamennyi jelképét megörökítette, megtalálható rajta többek között a cserkészliliom, amely a kötelességteljesítést, a segítőkészséget és a cserkésztörvény megtartását szimbolizálja.

Hogyan került kapcsolatba az alkotással, a művészettel, hiszen az eredeti szakmája egészen távol áll ettől?

Valóban, hiszen kőmíves mester vagyok. 1986-ban egy országos fafaragó tábort szerveztek Velencén, én itt dolgoztam, és valahogy az alkotók közé verődtem. Megszerettem a munkát, a tábor után Székesfehérvárra jártam tanfolyamra, majd a vizsgával egy új élet kezdődött számomra.

A fával vagy a kővel szeret inkább dolgozni?

Valójában mindkettő a véremmé vált, nem tudok különbséget tenni.

A polgári foglalkozásai, a munkája mellett miként tudott időt, energiát találni az alkotásra?

Mindig igyekeztem olyan állásokat választani, ahol tömbösítve volt a szabadidőm, például a 24-48 órás recepciós munka mellett, így jutott időm a faragásra.

A legújabb alkotása egy körtefából készült, nagyméretű dombormű, amely az 1848/49-es forradalom és szabadságharc, azon belül is Petőfi Sándor emlékét idézi. Mi ihlette ennek az elkészítésére?

Elemi iskolás koromban volt egy Váradi Róza nevezetű, erdélyi származású tanítónk, ő volt az osztályfőnökünk is egyben. Minden héten volt vele több tanóránk, melyeken ő rengeteget beszélt a forradalomról, és nap mint nap oltotta belénk a hazaszeretetet, a magyarságtudatot. Katonatiszt apám ugyanezeket a nézeteket vallotta. Szépen tudtam rajzolni, papírra vetettem Petőfi Sándor elestét a segesvári csatában, melyet a szeretett tanítónőnk nagyon megdicsért. Azóta hordoztam magamban az ihletet, így a körtefából faragott domborművet életem legfőbb alkotásának érzem és tekintem.

Még az otthonában őrzi a művett. Hol kívánja véglegesen elhelyezni, hol láthatja a nagyközönség?

Még kutatom, keresem a lehetőségeket, de nagyon szeretném, ha a mű Székesfehérváron, például egy múzeumban maradna.

Sasvári János László életpályájáról könyv is készült Fába vésett magyar történelem címmel, Farkas László önkormányzati képviselő kezdeményezésére, Székesfehérvár Önkormányzatának támogatásával. Tervezik egy nyilvános könyvbemutató szervezését is, amint a járványügyi helyzet megengedi.

Interjú

 1. „Hiszünk az emberek józan gondolkodásában”

  Az egy éve tartó megváltozott életről, a családi találkozók, közösségi élet hiányáról, az új fórumokon zajló képviselői munkáról is szólt a város közgyűlésének két rangidős tagja, akik képviselői munkájuk ellátása mellett édesanyaként, nagymamaként is helytállnak. Dr. Dienesné Fluck Györgyi, a 14. számú és dr. Horváth Miklósné, a 3. számú választókörzet önkormányzati képviselői az egyéni felelősségről és a védőoltás szabad választásáról is megosztotta véleményét.

  2021.04.08.
 2. Itt mindig olyan emberek voltak, akik lehetővé tették a fejlődést - interjú Forgó Bélával

  Minden nagyvállalatnak, így a Köfémnek is kihívást jelentett a rendszerváltozás időszaka. Közülük több nem élte túl a váltást, a fehérvári alumíniumgyár azonban éppen ebben az időszakban indult óriási fejlődésnek. Mi sem bizonyítja jobban a sikert, mint hogy idén ünnepeljük a vállalat nyolcvanadik születésnapját. A rendszerváltáskor indult fejlődést nagyon sokan Forgó Béla nevével kötik össze.

  2021.04.01.
 3. Védjük meg hitünket, az egyházat, keresztény kultúránkat – Spányi Antal püspök nagyböjti üzenete

  Spányi Antal püspök negyedik nagyböjti üzenete szerint minden hívőnek meg kell tudni védeni a hitét, az Egyházat, ezeréves keresztény kultúránkat, hogy megmaradjunk, mint Szent István népe és Mária országa.

  2021.03.24.
 4. Imádkozom minden apáért – interjú Spányi Antal megyés püspökkel Szent József napján

  Székesfehérváron Szent József napján a járványidőszak miatt elmaradt az ünnepi püspöki szentmise. Spányi Antal megyés püspököt arról kérdeztük, hogyan tekintsünk ma arra a szentre, aki az apák példaképe és hogyan ajánlja a főpásztor imádságát az családfőkért, a személyes találkozás lehetősége nélkül.

  2021.03.19.
 1. Minőségi városüzemeltetés, minőségi fejlesztések - beszélgetés Bozai István városgondnokkal

  Székesfehérvár Városgondnoksága mintegy négymillió négyzetméternyi zöldterületet tart karban a városban, 340 kilométernyi út illetve 400 kilométer járda fenntartását és felújítását végzi. Működteti az uszodát, nyolcszáz játszóeszköz karbantartására figyelnek több mint száz játszótéren és olyan kiemelt szabadidőparkokat gondoz, mint a Bregyó, a Halesz, a Túrózsáki úti szabadidőközpont vagy az új palotavárosi park. Mindezek mellett építőipari és rendezvényszervező tevékenysége is jelentős. A 2021-es év városüzemeltetéséről, és fejlesztésekről Bozai István városgondnokkal beszélgettünk.

  2021.03.04.
 2. Indulnak az Örökségünk, örökségül! műhelyfoglalkozások

  Jövő héten indulnak az Örökségünk örökségül! műhelyfoglalkozások: a pedagógusoknak szóló képzéseket a nemzeti értékek és hungarikumok gyűjtésének, megőrzésének, gondozásának a céljával hirdette meg az M-ART Egyesület. Sevella Zsuzsannával, a MintaKINCStár játékfejlesztőjével beszélgettünk.

  2021.02.28.
 3. Állandó mozgásban - Beszélgetés dr. Bucsi Lászlóval

  A Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház Mozgásszervi Sebészeti Centrum vezetője dr. Bucsi László 2019 karácsonyán arról tájékoztatta kollégáit, hogy megkezdi a felkészülést a jól megérdemelt nyugdíjas évekre, utódja hamarosan átveszi majd a helyét. Ám az élet néhány bekezdést átírt e jól megtervezett forgatókönyvben. A beszélgetés podcastban is hallható!

  2021.02.24.
 4. Reméljük, hogy a vizsgálatok építeni fogják közösségünket és büszkeségünket

  Az egykori Nagyboldogasszony bazilikában, majd annak romjain a többször megbolygatott és kirabolt sírokból előkerült csontmaradványok közül III. Béla kivételével nem tudni melyik tartozott a Székesfehérváron eltemetett 15 király valamelyikéhez. A tudományos kutatások teljes bizonyossággal eddig ezt nem tudták megállapítani. Most talán remény van arra, hogy mindez kiderül. Az Árpád-ház Programról és a Nemzeti Emlékhely jövőjéről Székesfehérvár polgármesterével, Cser-Palkovics Andrással beszélgettünk.

  2021.02.10.

Hirdetés

Lakossági tájékoztatás

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár