A szolgáltatás biztonsága a legfontosabb cél - rendkívüli közgyűlés a Városházán

Rendkívüli ülést tartott pénteken Székesfehérvár Közgyűlése. A legfontosabb téma az ivóvízellátás biztonságának garantálása volt. A döntés értelmében az Önkormányzat elfogadta a Magyar Állam ajánlatát, mely szerint az állam átveszi az eddig az önkormányzatot terhelő ellátási kötelezettséget annak minden felelősségével és kockázatával együtt és ezzel együtt az azt kiszolgáló infrastruktúrát is.
2022.09.16. 10:24 |
A szolgáltatás biztonsága a legfontosabb cél - rendkívüli közgyűlés a Városházán

Az állam vagyonkezelésbe és üzemeltetésbe adja a vagyont ingyenesen a FEJÉRVÍZ-nek, így a szolgáltatást a jövőben is a közműszolgáltató cég végzi, melyben az állam ázsiós tőkeemeléssel 5%-os tulajdonrészt szerez.

A testületi ülés elején Székesfehérvár polgármestere Cser-Palkovics András  tájékoztatást adott arról, hogy egyes intézmények esetében sikerrel zárultak, más intézményeknél pedig folyamatban vannak a gáz- és árambeszerzési tárgyalások. Bizonyos intézménytípusok esetében: bölcsődékben, óvodákban, orvosi rendelőkben és a levéltárban le tudott szerződni a város az áram- és gázbeszerzésekre, de sokkal drágábban, mint tavaly.

Egyetlen intézményt leszámítva ezek a közbeszerzési értékhatárt el nem érő beszerzések le is zárultak.

A tavalyi áron 23 és 50 forint között volt 1Kwh villamos energia, ami múlt héten pénteken már 405 forint volt, a héten ez lement 306 forintra és az önkormányzat ezen az áron szerezte be a villamos energiát 11 hónap időtartamra. A gáz esetében a tavalyi 2-300 forint közötti árak helyett múlt héten 1600 forint fölött is voltak az beszerzési árak. A város végül 1200 forint fölötti áron tudott szerződni, egyes esetekben 11 hónapra, de van ahol csak 5 hónapra.

Elindultak és zajlanak az áram- és gázbeszerzések közbeszerzései is a nagyobb intézmények esetében, ezekről várhatóan az október végi közgyűlésen dönt majd a testület – tájékoztatott Cser-Palkovics András polgármester.

A következő intézmények számára már sikerült beszerezni a gázt és áramot a következő fűtési szezonra, tehát ezek biztosan nyitva maradnak:

Gázbeszerzések:

Belvárosi Brunszvik Teréz Óvoda
Felsővárosi Óvoda
Hosszúsétatéri Óvoda
Maroshegyi Óvoda
Rákóczi Utcai Óvoda
Székesfehérvári Napsugár Óvoda
Székesfehérvári Szivárvány Óvoda
Tolnai Utcai Óvoda
Mesevilág Bölcsőde
Napraforgó Bölcsőde
Százszorszép Bölcsőde
Tündérkert Bölcsőde
Humán Szolgáltató Intézet

Árambeszerzések:

Árpád Úti Óvoda
Belvárosi Brunszvik Teréz Óvoda
Felsővárosi Óvoda
Gyöngyvirág Óvoda-Székesfehérvár
Hosszúsétatéri Óvoda
Ligetsori Óvoda
Maroshegyi Óvoda
Rákóczi Utcai Óvoda
Szivárvány Óvoda
Napsugár Óvoda
Tolnai Utcai Óvoda
Mancz János Mini Bölcsőde
Mesevilág Bölcsőde
Napraforgó Bölcsőde
Százszorszép Bölcsőde
Szeder Bölcsőde
Tündérkert Bölcsőde
Frim Jakab Képességfejlesztő Szakosított Intézmény

Olyan információk is napvilágot láttak az önkormányzati intézmények fűtésével kapcsolatban, melyek nem felelnek meg a valóságnak. „Semmilyen állami jogszabály vagy utasítás nem érkezett az önkormányzatokhoz, ami meghatározná, hogy melyik épületet milyen hőfokra lehet fűteni. Különösen nincs ilyen a szociális intézmények, óvodák és bölcsődék esetében. Úgy járunk el idén is, mint az előző években.” - hívta fel a figyelmet Székesfehérvár polgármestere.

A szolgáltatás biztonságos ellátása a legfontosabb

A Fejérvíz Zrt. villamosenergia-beszerzésére az utóbbi hetekben lefolytatott közbeszerzési eljárásai során olyan magas összegű ajánlatok érkeztek, melyekre a cégnél nincs fedezet, és amelyre a tulajdonos 87 önkormányzat sem tud garanciát vállalni.

Megkezdődtek az állammal a tárgyalások a szolgáltatás biztonságát adó garanciavállalásról és forrásbiztosításról. Fontos kiemelni, hogy a megjelent hírekkel ellentétben nem kerül állami tulajdonba sem a Fejérvíz Zrt., sem a cég vagyona. Az állam átveszi az önkormányzat ellátási kötelezettségét és az ezen kötelezettség teljesítéséhez szükséges infrastruktúrát, tehát például a vezetékhálózatot, a szennyvíztelepet. Az állam új részvény kibocsátásával, ún. ázsiós tőkeemeléssel teremti meg a 2022. évi veszteség fedezetét, valamint lehetőség szerint a munkavállalók béremelését. A támogatás fejében az állam a cégben a tervek szerint mindösszesen 5%-os tulajdonrészt kapna, és a cég többségi önkormányzati tulajdonban marad. Az állam jelenlegi ajánlata arra az esetre vonatkozik, hogy ha a tulajdonosok 100%-a, tehát valamennyi tulajdonostárs település támogatja ezt a megoldást. A tárgyalások folytatásához volt szükséges a képviselő-testület pénteki döntése.

A vízszolgáltatás biztonsága, folytonossága azonban nem kerülhet veszélybe. Az állam ajánlatának elfogadása lehet ma az egyetlen garancia a stabil vízszolgáltatásra Fehérváron és a Fejérvíz által kiszolgált településeken – hangsúlyozta Cser-Palkovics András a közgyűlés után. 

Mint mondta olyan jelentősen megemelkedett a villamos energia ára, hogy azt a Fejérvíz és a tulajdonos önkormányzatok saját erőből ezt nem képesek kigazdálkodni. Míg 2021-ben pozitív eredménnyel zárt a szolgáltató állami segítséggel, addig 2022-ben várhatóan már 1.1 és 1.6 milliárd forint közé becsülhető a veszteség mértéke, ami veszélyezteti a szolgáltatási engedélyeket is. 2023-ban pedig a mai napon érvényes árajánlatok alapján mintegy 10 milliárd forint körüli veszteség prognosztizálható. Ez azt is jelenti, hogy a Fejérvíz nincs abban a helyzetben, hogy a következő hetekben az áram beszerzés szerződésre igent mondjon és fedezetet biztosítson. Ez pedig alapvetően veszélyezteti az ellátásbiztonságot az ivóvíz és a szennyvíz esetében is. Az ellátási kötelezettség jogszabály alapján jelenleg az önkormányzatoké, de jelen piaci keretek között ezt az önkormányzat nem tudja ellátni. "Nagyon nehéz döntés volt és el kellett fogadnunk az állam ajánlatát: a víziközmű vagyont átadjuk az ellátási kötelezettséggel, felelősséggel és kockázattal együtt a Magyar Államnak, ami vagyonkezelésbe és üzemeltetésbe adja ezt a vagyont ingyenesen a Fejérvíznek és a szolgáltatást a jövőben továbbra is a Fejérvíz végzi úgy, hogy döntő többségi önkormányzati tulajdonban marad."

Azt a korábbi ellenzéki javaslatot, miszerint új részvény kibocsátással jöjjön be tulajdonostársként az állam, ezt úgy néz ki elfogadja az állam. 

A legfontosabb célja a döntésnek a szolgáltatás biztonságának garantálása volt 2023 január elseje után is. Az állam 100%-os döntést vár el a tulajdonosoktól, ami várhatóan nem fog megtörténni és a helyzethez képest az államnak kell majd meghozni a döntést. Amint erről tájékoztatást kapunk, akkor természetesen erről tájékoztatjuk a közvéleményt. Cser-Palkovics András kiemelte továbbá, hogy a Fejérvíz által megfogalmazott veszteségfinanszírozás mellett 10+10 százalékos béremelés is benne foglaltatik a dolgozók részére, amit az önkormányzatok és a Fejérvíz nem tudna finanszírozni.