Osztrák templomokban koncertezett a Vox Mirabilis kamarakórus

Néhány napja tért vissza a Vox Mirabilis Kamarakórus Ausztriából, ahol immár tizedik éve rendszeresen koncerteznek. Az elmúlt években Salzburg, Baden, Kirchschlag, Bad Deutsch-Altenburg, Wiener Neustadt és Bécs több helyszínén is hallgathatta őket az osztrák közönség.
Az idén először Bécsben a Collegium Pazmaniaumban is énekeltek a magyar szentmisén.
2022.06.16. 08:31 |
Osztrák templomokban koncertezett a Vox Mirabilis kamarakórus

A koncerten a zeneértő közönség nagy örömmel és vastapssal fogadta a fehérvári kórust.

Varga János, a Collegium Pazmaniaum rektora köszöntötte az énekeseket, és koncertsorozatra kérte fel a kamarakórust. A Vox Mirabilis kórus Bad Deutsch-Altenburgba is koncertezett. A Marienkirche, román-gótikus stílusú templom egyike Ausztria legjelentősebb középkori műemlékeinek, amelyet Szent István király alapított 1028 körül. Ez a helyszín különleges eseménynek adott otthont: a külföldi magyarokért felelős Cserháti Ferenc püspök szentmisén ünnepelt együtt a magyar közösséggel, majd megkoszorúzták Szent István szobrát. Erre a szép, bensőséges ünnepre kapott meghívást a Vox Mirabilis Kamarakórus.

Dr. Smuk András, a Bécsi Európa Club elnöke köszöntője után a város polgármestere, Dr. Hans Wallowitsch üdvözölte a megjelenteket. Ezt követően a Bécsi Magyar Nagykövetség első beosztott diplomatája, Bóta Zsolt rendkívüli követ és meghatalmazott miniszter tartott ünnepi beszédet. A koncerten közreműködött a Vox Mirabilis Kamarakórus mellett a Nemzetközi Duna Filharmónia, Zemlényi Eszter és Csejtei-Varga Júlia szólisták, az együtteseket Uwe Scheer vezényelte.

A kamarakórus különleges műsorral készül minden évben az ausztriai hangversenyekre, az idén is klasszikus és kortárs művek csendültek fel előadásukban, még ősbemutatóval is kedveskedtek a közönségnek. Mind az osztrák közönség, mind a magyarok vastapssal jutalmazták őket.
A püspöki szentmisén az összegyűlt magyarok nagy örömmel énekelték velünk a magyar énekeket. Számunkra megtisztelő volt, hogy Cserháti Ferenc püspök úr szentmiséjén énekelhettünk és az egyik legszebb élmény volt Vivaldi Glóriáját elénekelni egy ilyen remek akusztikájú, felemelő, méltóságteljes helyszínen. Jövőre is visszavárnak minket.” - mondta Zemlényi Katica a Vox Mirabilis karnagya.