Átmenetileg felfüggesztették túráikat a természetjáró szervezetek

Érzékenyen érintik a járványügyi szigorítások a túrázókat, a természetjárókat is. A tavaszi időszakhoz hasonlóan ezúttal is felfüggesztette minden csoportos túráját és rendezvényét a Gyöngyvirág Természetbarát Egyesület.
2020.11.18. 12:02 |

A szervezet elnöke, Asbóth Katalin ugyanakkor úgy látja: a kapcsolattarás, a rendszeres testmozgás, a következő túraprogramok tervezése, szervezése átsegít a nehéz időszakon, hogy annak elmúltával ismét élvezni tudják a közösség élményét.

Az érvényben lévő korlátozások érintik a Magyar Természetjáró Szövetség, ezzel együtt a székesfehérvári Gyöngyvirág Természetbarát Egyesület tevékenységét is.

A csoportosulás betiltása miatt átmenetileg felfüggesztették a szervezett, csoportos túrákat. Ugyanakkor az egyéni sporttevékenység továbbra is megengedett a közterületen, a nyilvános, illetve a szabadtéri sportpályákon, így lehet futni, gyalogolni, kerékpározni.

Egyéni, családi túrázás lehetséges, ha tíz főnél kevesebb a létszám – tájékoztatott Asbóth Katalin, a Gyöngyvirág Egyesület elnöke.

Elmondta: a kirándulások során különösen figyeljünk arra, hogy viseljünk maszkot a frekventált helyeken, valamint a tízezer főnél nagyobb létszámú településeken a kijelölt közterületeken. Tartsuk be a kijárási tilalom idejét, továbbá szükséges szem előtt tartani, hogy turistaként szabadidő eltöltése céljából nem tartózkodhatunk szálláshelyen.

Asbóth Katalin ugyanakkor optimizmusra, egymás támogatására hívja fel a tagtársak figyelmét: „A intézkedések jelentősen átrendezik, esetenként felborítják életünket. Ezért kérünk Benneteket, hogy segítsünk egymásnak türelemmel, toleranciával áthidalni a megpróbáltatásokkal járó heteket. Figyeljünk az egészségünkre, tartsuk meg a szükséges távolságot egymástól, és lehetőség szerint használjunk mosható, textilből készült maszkot!”

A szakember – mint mindig, most is – optimistán tekint a kihívásokra: „Nem kell feltétlenül otthon ülni és szomorkodni! A mozgás jót tesz a szervezetünknek, a hangulatunknak, pláne, ha a természetben tesszük. Sajnos a közösségi élmény most elmarad, de majd bepótoljuk. Otthon is van lehetőség a mozgásra az egyszerű tornától kezdve a komolyabb fitneszgyakorlatokig.”

Mentális, érzelmi szempontból igen nagy hangsúlyt kap most a kapcsolattartás, a korábbi túrák, emlékek felidézése, egymás segítése a különféle teendőkben, és a jövő tervezése – mondja Asbóth Katalin. „Ez az időszak teljesen jó arra, hogy tervezgessük a következő túráinkat, mi is most állítjuk össze a következő évi programjainkat. Nem kell „leüllni", hanem optimistán, átgondoltan előre tekinteni. Úgy fogjuk fel, hogy ez egy feladat, egy kihívás, amit meg kell oldani, és a lehetőségekhez képest a legtöbbet kihozni belőle.”

Fehérvári színes

 1. 2020-ban is várja az adományokat a MikulásGyár!

  A koronavírus-járvány sem szabhat gátat a karácsonyi adománygyűjtésnek: a szeretet ünnepéhez közeledve „megnyitotta kapuit” a MikulásGyár. A hagyományos kezdeményezéshez ebben az évben az Auchan Magyarország is csatlakozott, mind a 24 áruházában gyűjtőpontokkal várja az adakozókat december 1. és 20. között.

  2020.12.01.
 2. Elveszett a Mikulás kesztyűje! - ünnepváró bábelőadások az Igézőből szerdától szombatig

  Szerdától szombatig a legkisebbek egy dalos bábelőadással várhatják együtt a Mikulást az Igéző SZABAD-ON csatornáján keresztül. A népszerű Babos Bábos Társulat kedves előadásában egy elveszett pár kesztyű, rakoncátlan krampuszok és egy kisnyúl játsszák a főszerepet: kiderül, vajon a Mikulás el tudja-e vinni ajándékait vasárnap a gyerekeknek. 

  2020.12.01.
 3. „Segít a süti” - civil köszönet a megfeszített munkát végző egészségügyi dolgozóknak

  A SZÉNA Egyesület a Családokért civil szervezet három elkötelezett önkéntese az egészségügyben dolgozók emberfeletti munkája elismeréseként rendszeresen sütemény-csomaggal szeretné meglepni a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház dolgozóit, amelyhez várják a csatlakozók adományait. Az édes meglepetésről a Damniczki család gondoskodik.

  2020.12.01.
 4. Bábleves, bábfőzelék, chilisbáb - Bábel a legújabb ÖKK Podcastban

  Bábel Bábcsoport néven indult idén ősszel egy amatőr bábszínházas színjátszó csoport. A résztvevő gyerekek megismerkedhetnek az alap bábtechnikákkal, és különböző játékokkal ki is próbálhatják ezeket – mint az árnyjátékot, a pálcás vagy óriásbábokat. Az ÖKK Podcast legújabb adása!

  2020.12.01.
 1. Hulladékcsökkentési Hét - virtuális kiállítás és szemléletformáló videó a könyvtártól

  Még a könyveket is lehet újrahasznosítani, így készülnek például a könyvszobrok – a Hulladékcsökkentési Hét apropóján virtuális kiállításra hívja olvasóit a Vörösmarty Mihály Könyvtár. Az intézmény közösségi oldalán a Ki? Ti & Mi tagjai a vendégek, akik a környezettudatos mindennapokról beszélnek az érdeklődő gyerekeknek. A meghirdetett pályázatra készített újrahasznosított kincsek fotóit december 12-ig várja a könyvtár.

  2020.11.30.
 2. Meseírásra fel! - december 9-ig várják az alkotásokat a Tollpihe Meseíró Pályázatra

  Folytatódik a Tollpihe Meseíró Pályázat a Gárdonyi Géza Művelődési Ház és Könyvtár szervezésében. A Fejér megyei általános iskolások december 9-ig, jövő szerdáig küldhetik be a szabadon választott témában készült alkotásaikat. A legügyesebb meseírókat könyvekkel, társasjátékokkal jutalmazzák.

  2020.11.30.
 3. December 11-ig tart a karácsonyi adománygyűjtés a Gárdonyi Géza Művelődési Házban

  Karácsonyi adománygyűjtő akciót hirdetett a Gárdonyi Géza Művelődési Ház és Könyvtár. Bár az intézmény zárva tart, a támogatásokat a bejáratnál átveszik, és eljuttatják azokat a rászoruló családoknak – elsősorban a Maroshegyen –, együttműködve az Alba Bástya Család- és Gyermekjóléti Központtal.

  2020.11.30.
 4. Online vásár és kreatív műhelysorozat a Fehérvári Kézművesek Egyesületével

  Online vásárt indított a Fehérvári Kézművesek Egyesülete. A szervezet honlapján és közösségi oldalán mintegy tucatnyi, a legkülönfélébb mesterségeket űző kézműves kínálja portékáit, használati és dísztárgyait az ünnepekre. 

  2020.11.30.

Lakossági tájékoztatás

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár

Eseménynaptár

2020. December
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20