-
Nemzeti Gyásznap
November 4-én, a nemzeti gyásznapon, az 1956-os forradalom és szabadságharc elfojtásának, a szovjet csapatok egykori bevonulásának 69. évfordulóján országszerte megemlékeznek a forradalom áldozatairól. Kedden 18 órakor misével, majd utána 19 órakor mécsesgyújtással emlékeznek Fehérváron az Országalmánál, az 56-os forradalom és szabadságharc mártírjaira.
2025.11.04. -
A gyrosokat ellenőrzik
Az élelmiszer-higiéniai és élelmiszer-biztonsági előírások betartása, a nyomonkövethetőség biztosítása és a megfelelő konyhatechnológia alkalmazása érdekében a Nemzeti Kereskedelmi és Fogyasztóvédelmi Hatóság (NKFH) országos ellenőrzést rendelt el a gyrost árusító éttermekben és büfékben - közölte a hatóság hétfőn az MTI-vel.
2025.11.03. -
Óraátállítás vasárnap hajnalban
2025-ben a téli időszámítás október 26-ára virradó éjjel kezdődik. Ez azt jelenti, hogy vasárnap hajnali 3 órakor egy órával vissza kell állítani az órákat 2 órára, így ezen az éjszakán egy órával többet alhatunk.
2025.10.24. -
Éjszakai forgalomkorlátozás lesz szombaton és vasárnap az M7-esen
Éjszakai forgalomkorlátozás mellett folytatódik hétvégén az új velencei gyalogos híd építése. 2025. október 18-án, szombaton 22 órától lezárják az M7-es autópálya Balaton felé vezető oldalát a 44-es és a 46-os km-ek között, várhatóan vasárnap 12 óráig.
2025.10.17.
Átlag 100 forinttal vágnak át a vendéglőkben
Drasztikusan emelkedett, több mint 170 millió forintra az idén nyáron kiszabott fogyasztóvédelmi és minőségvédelmi bírságok összege. A fogyasztóvédők az ellenőrzött 4419 vendéglátóhely közül 3482-ben bukkantak kisebb-nagyobb szabálytalanságra. A vendéglőkben átlagosan 100 forinttal, a kocsmákban pedig 40 forinttal károsítják meg a vendégeket.
Drasztikusan emelkedett, több mint 170 millió forintra az idén nyáron kiszabott fogyasztóvédelmi és minőségvédelmi bírságok összege. A fogyasztóvédők az ellenőrzött 4419 vendéglátóhely közül 3482-ben bukkantak kisebb-nagyobb szabálytalanságra. A vendéglőkben átlagosan 100 forinttal, a kocsmákban pedig 40 forinttal károsítják meg a vendégeket.
Idén nyáron megduplázták razziáik számát a fogyasztóvédők. A vizsgált vendéglátóhelyek 79 százalékánál találtak valamilyen kifogásolnivalót, míg tavaly ez az arány 69 százalék volt.
Az éttermekben, a melegkonyhás egységekben tapasztalt legáltalánosabb szabálysértés a hitelesített mérőeszközök hiánya, amit a vizsgált egységek majdnem negyedénél tapasztaltak. A második legnépszerűbb hiba a mélyhűtött fagylaltok és jégkrémek 72 órán túli kiszolgálása; a lassan fogyó árutól a vállalkozók 18 százalékának nincs szíve megszabadulni.
A gyógyüdülőhelyeken és az I., valamint a II. kategóriás egységekben kötelező két idegen nyelvű ét- és itallap hiánya miatt már csak a vizsgált helyek 8 százalékában kellett intézkedni a korábbi 25 százalék helyett.
A cukrászdák közül majdnem minden harmadikban mulasztották el a fagylaltforgalmi napló vezetését, és minden ötödik helyen a kategóriát jelölő tábla kifüggesztését. A bárok, borozók, kocsmák és italboltok üzemeltetőinek 41 százalékuk nem alkalmazza az unióban kötelező minőségbiztosítási rendszert, a HACCP-ot.
A bejáraton kívüli teljes étel- és italválasztékot bemutató táblát ezen üzletek 34 százaléka előtt hiába keresik a vendégek, akik a kocsmák 29 százalékában nem azt a szeszes italt és gyümölcslevet kapják, ami az itallapon szerepel. Az italok megnevezésének szigorúan az összetételüket kell tükröznie, tehát a pálinka és a konyak nem egyszerű szeszes ital, miként a gyümölcslé nem azonos a szerényebb gyümölcstartalmú nektárral és gyümölcsitallal. A fogyasztóvédők tapasztalatai szerint a vendéglőkben és egyéb melegkonyhás helyeken átlagosan 100 forinttal, a cukrászdákban 50 forinttal, a kocsmákban pedig 40 forinttal károsítják meg a vendégeket.
