Átadták a Wichern Alapítvány új központját Székesfehérváron a Budai úton

Kedden délután adták át a Wichern Alapítvány új székesfehérvári központját. Elsősorban szenvedélybetegekkel foglalkoznak, mellette pedig gyermek- és ifjúságvédelmi feladatokat is ellát az alapítvány, melynek eddig a Sziget utcában volt a fehérvári otthona.
2022.11.22. 16:39 |
Átadták a Wichern Alapítvány új központját Székesfehérváron a Budai úton

Az új intézmény az alapító Evangelisches Johannesstift Berlin támogatásával, ezen belül részben a néhai, Schwäbisch Gmünd-i Dr. Isolde Ebert adománya segítségével jöhetett létre.

A Wichern Alapítvány Szenvedélybetegek Alacsonyküszöbű Ellátása Tranzit Szolgálat a kliensekkel szemben állított követelmények szempontjából alacsony küszöbű szolgáltatást nyújt, azaz a kliensek részéről nem elvárás az absztinencia, a szermentesség. Szolgáltatásaik a szerhasználat, valamint azok járulékos ártalmainak csökkentését, illetve a testi-, lelki- és szociális problémák lehetséges megelőzését, kezelését segíti.

Nagy szükség volt már egy új irodára, mert a Sziget utcai központunkat a bővülő szolgáltatásainkkal kinőttük már. A fenntartónk új ingatlanba és annak felújításába ruházott - mondta Fodor Mónika a Wichern Alapítvány igazgatója. „Elsősorban szenvedélybetegekkel foglalkozunk, mellette pedig gyermek- és ifjúságvédelmi feladatokat is ellát az alapítvány. Felnőtteknek és fiatal felnőtteknek nyújtunk segítséget és gyakorlatilag utógondozást végzünk szenvedélybetegeknek. Új programunk, az Anya, Apa, Pia Program pedig kifejezetten olyan gyermekeknek szól, akik érintettek ebben a témában.” Mint mondta nagyon sok támogatást kaptak a német fenntartótól, hogy megvásárolhassák az új ingatlant és azt felújítsák. Összesen 54 millió forintot fordítottak az új központ kialakítására.

Egy olyan várost kerestünk, ami kisebb, mint Budapest és ahol szükség van a segítségünkre – emlékezett vissza a fehérvári nyitásra – Andreas Lorch a Wichern Alapítvány kuratóriumi elnöke. „Korábban egy nagyösszegű támogatást kaptunk ifjúságvédelemre egy Schwabisch Gmündi gyermekorvostól és mivel Fehérvár német testvérvárosa Schwabisch Gmünd, ezért itt használtuk fel az adomány részét gyermek- és ifjúságvédelem céljára.”

Nagy öröm ez a nap, hiszen hosszú ideje nagyon fontos partnere a Wichern Alapítvány Székesfehérvárnak és egészségügyi, szociális és ifjúságvédelmi feladatokat lát el a városban – mondta Mészáros Attila Székesfehérvár alpolgármestere. „Az elmúlt két évben, talán a kovid miatti kényszerű bezártság miatt a fiatalok mentális egészsége sajnos romlott. Éppen ezért, a városnak és a civil szervezeteknek összefogásra van szüksége, hogy segítsük őket, hiszen józan, boldog emberként sokkal jobb élni. Örömmel segítette az önkormányzat az elmúlt években az alapítvány munkáját a Sziget utcai helyiség biztosításával. Szeretném megköszönni az alapítványnak és a munkatársaknak, hogy hosszú évek óta segítik a székesfehérvári ifjúságvédelmet!”

A Wichern Alapítvány szolgáltatásairól ITT olvashat bővebben!

Közélet

 1. Köszönet a segítőknek

  Ünnepélyes keretek között adták át a Csengőszó-díjat a Titkok Házában. A Szegényeket Támogató Alapítvány elismerését idén Sztrida Noémi, a Hydro Extrusion Hungary Kft. munkatársa vehette át, aki az elmúlt két évben tevékenyen részt vett négy nagyszabású esemény megszervezésében, a közös együttműködésen felül adománygyűjtést szervezett a cég családi napján, valamint részt vett a csomagok osztásában, szervezte a kollegák részvételét az eseményekre.

  2022.12.03.
 2. Ökumenikus jótékonyság

  Színvonalas ünnepi műsorral várták a résztvevőket idén is az Ökumenikus Adventi Jótékonysági Esten, a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban. A nagyszabású esemény bevételét – közel 800 ezer forintot - két anyaországon túli magyar közösség, a Ráti Szent Mihály Gyermekotthon (Kárpátalja) és a Gyulafehérvári Református Egyházközség (Erdély) javára ajánlották fel.

  2022.12.02.
 3. Kora tavasszal átadják a déli összekötőt

  Végéhez közeledik a Seregélyesi és Sárkeresztúri utakat összekötő út kivitelezése. Elérték a 95%-os készültséget, a tervek szerint a lakosság a műszaki átadás után, kora tavasszal veheti használatba a modern közvilágítással és kerékpárúttal szegélyezett, közel 5 kilométeres szakaszt.

  2022.12.02.
 4. Már kaphatók a jövő évi matricák

  Már kaphatók a 2023-ra érvényes éves országos és megyei autópálya-matricák a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. megújult honlapján, ügyfélszolgálati irodáiban és viszonteladó partnereinél.

  2022.12.02.