Átadták a Videoton EAS új, 8.25 milliárdért épített gyártócsarnokát

Csütörtökön délelőtt adták át a Videoton vállalatcsoport egyik legnagyobb leányvállalatának, az elektronikus alkatrész beültetéssel és elektromechanikai szereléssel foglalkozó Videoton EAS Kft. új gyártócsarnokát. A beruházás összesen 8,25 milliárd Ft-ba került, de a Vidoton tavaly összesen 14 milliárdnyi feljesztést hajtott végre.
2019.04.11. 12:03 |

A vállalatcsoport a kontinens harmadik legjelentősebb európai tulajdonú EMS (Elektronikai Gyártási Szolgáltató) cége, világviszonylatban pedig a 28. legnagyobb ilyen vállalatként jegyzik.

Az új elektronikai szerelőüzem alapkőletétele még 2017. decemberében volt, és egy éves intenzív munka eredményeképpen tavaly decemberben vehették használatba az új csarnokot. A gyártás átköltöztetése pedig a tervek szerint 2019. júliusában fejeződik majd be. A csarnok egy húszezer négyzetméter alapterületű épületkomplexum, melyből 8.500 m2 a gyártóterület, a raktár 4.300 m2, az iroda egység pedig szintén 4.300 m2, az egyéb szociális és infrastrukturális rész 2.900 m2 nagyságú területet tesz ki.

A Videoton, történetének legnagyobb volumenű beruházási programját valósította meg a tavalyi évben, összesen 14 milliárd Ft értékben. Ennek legnagyobb része volt a Videoton EAS Kft. beruházása, ami összesen 8,25 milliárd Ft-ba került. A 6,3 milliárd Ft-os csarnok mellett a beruházás részét képezi a 745 millió Ft értékű gyártási technológia beszerzés, az ipar 4.0 követelményei szerinti raktári beruházás 495 millió Ft értékben, valamint az infrastruktúra fejlesztése 685 millió Ft összegben.

A városnak az elmúlt évtizedei és a jelene is összekapcsolódik a Videotonnal – mondta Cser-Palkovics András Fehérvár polgármestere. "Nagy büszkeség Fehérvárnak, hogy a legnagyobb magyar tulajdonú vállalat a városban található, aminek életében jelentős mérföldkő a mostani fejlesztés. Szeretném megköszönni a város nevében is a beruházást, ugyanis a fejlesztés a város egésze szempontjából is fontos. Továbbra is úgy gondolom, hogy a kölcsönhatás egyértelmű a város és a gazdasági élete között. Székesfehérvár csak és kizárólag akkor tud fenntartható módon növekedni és fejlődni, ha a helyi gazdaság is növekedni képes. Ez fordítva is igaz, mert a helyi gazdaság is akkor tud bővülni, ha biztonságos környezetet tudunk teremteni." Cser-Palkovics András kiemelte, hogy 1975 diák gondolta úgy, hogy a fehérvári felsőoktatásba adta be első helyen jelentkezését a három fehérvári egyetemre, ami azért is fontos, hogy ne csak múltja és jelene, hanem jövője is legyen a város gazdaságának.

A teljes épület energetikailag a legmodernebb technológiával készült, energiatakarékos hőszivattyús hűtési és fűtési rendszert építettek és a csarnok egész területén intelligens vezérléssel ellátott LED világítást szereltek be. Energiafelhasználás monitorozást lehetővé tevő rendszert is beépítettek, melynek segítségével követni és irányítani lehet az optimális energia felhasználást. Az épület tervezésekor, építésekor nagy gondot fordítottak a legoptimálisabb kialakítás mellett az épület emberközpontúságára és arra, hogy élhető munkakörnyezetet biztosítson. Ezt szolgálja például a 2000 négyzetméteres belső kertes udvar is.

Nehéz volt, a jelenlegi építőipari helyzetben kellett felépíteni a csarnokot, de szerencsére nagyon jó csapattal dolgozhattunk – mondta Sinkó Ottó, a Videoton Holding ZRt. társ- vezérigazgatója. Mint mondta nagy kihívást jelentett a beruházás az EAS dolgozóinak is, amit nagyon nagyra értékelünk. Kiemelte továbbá, hogy világ gazdasága átrendeződik, változik az autóipar és az elektronika részaránya növekedni fog és ezt alapul véve a mostani a beruházással az egész Videoton „jövőállóbb” lett.

A Videoton vállalatcsoport 2009 óta folyamatosan növekszik, ezen időszak alatt megháromszorozva forgalmát és a 2018-as évet várhatóan 188 milliárdos rekord konszolidált árbevétellel zárja majd.

Varga Mihály pénzügyminiszter is ott volt az új csarnok átadásán és mint mondta, ha Székesfehérváron a Vidotonnal történik valami, akkor egy gazdaságpolitikával foglalkozó kormánytagnak ott a helye. A Videoton mostani fejlesztésével kapcsolatban kiemelte, hogy aki nem tudja tartani a lépést, annak csak a lemaradás jut, aki pedig tudja, annak esélye van arra, hogy az élmezőnybe kerüljön. Mint mondta Székesfehérvár a jégkorong hazai fellegvára, majd Wayne Gretzkyt idézte, miszerint „nem oda kell korcsolyázni, ahol a korong van, hanem oda, ahova majd érkezik.” A magyar kormány pedig ehhez megfelelő környezetet szeretne biztosítani.

Varga Mihály kiemelte: az elmúlt években jó gazdasági kilátásokat eredményező vállalati környezet alakult ki, így a tavalyi év után idén is jóval az uniós átlag felett lehet a magyar növekedés. Az EU és a világgazdaság növekedési üteme lassul, ezért a kormány határozott lépéseket kíván tenni az ebből eredő hatások mérséklésére elsősorban a munkaerőpiaci feltételek javításával, a vállalatok működését támogató gazdaságpolitikai keretek erősítésével.

A miniszter beszélt az elmúlt évek gazdasági változásairól is, amelyek alapján 2010 óta 800 ezerrel nőtt a munkában állók száma és így eléri a "bűvös" 4,5 milliót, miközben a nettó átlagkereset - a családi adókedvezmény figyelembe vételével - 73 százalékkel emelkedett 2010 és 2018 között. A legjobb befektetési helyek közé került Magyarország, amit mutat, hogy tavaly 98 nagy külföldi beruházás érkezett, amelyek összértéke meghaladta az 1380 milliárd forintot. Egyedül ezeknek a fejlesztéseknek köszönhetően 17 ezer új munkahely létesült.
Fejér megyéről szólva a miniszter kiemelte: az egy főre jutó megyei GDP az országos átlag 102,6 százalékra nőtt 2017-re, miközben 2010-ben 87 százalékon állt, így Fejér Győr-Moson-Sopron mögött a második helyre került a megyék rangsorában. A foglalkoztatási helyzet is jelentősen javult, mert a foglalkoztatási ráta 56-ról 70,7 százalékra nőtt, míg a munkanélküliségi ráta 9,5-ről 2,6 százalékra csökkent - sorolta Varga Mihály.

Gazdaság

 1. Újabb támogatás a Vasvárinak, 5.8 milliót fordíthatnak műszaki pályaorientációra

  A Székesfehérvári Vasvári Pál Gimnázium és az Arconic vállalat helyi szervezetének együttműködése eredményeként 2019-2020. tanévben a vállalat Alapítványa a Science, Technology, Engineering and Math (STEM) program keretében újabb 20 ezer dollár (mintegy 5,8 millió forint) támogatásban részesítette a természettudományos, műszaki és mérnöki pályák felé orientáló iskolai programot. A támogatás átadása és a projekt megnyitása hétfőn történt, a Vasvári Pál Gimnáziumban.

  2019.10.07.
 2. Öt milliárd forintos Városi Tőkealap segíti a fehérvári vállalkozásokat

  Öt milliárd forintos keretösszeggel tematikus vállalkozásfejlesztési alapot, Városi Tőkealapot indít az MFB Csoporthoz tartozó kis- és középvállalkozások tőkefinanszírozásával foglalkozó MFB Invest Zrt. Székesfehérváron. Az alapból a növekedési potenciállal rendelkező helyi vállalkozások kaphatnak tőkejuttatást ígéretes terveik megvalósításához.

  2019.10.07.
 3. Mindenki számára nyitott az E.ON CNG kútja a Gáz utcában

  Az E.ON Dél-dunántúli Gázhálózati Zrt. telephelyén létesített CNG-kút mostantól bárki számára hozzáférhető. A hagyományos üzemanyagoknál olcsóbb és sokkal környezetkímélőbb sűrített földgázt egy teljesen automata töltő segítségével tankolhatják az autósok.

  2019.09.27.
 4. Az Arconic-Köfém Kft. kapta a 2019-es Chain Bridge Budapest Award-ot

  A 2017-ben útjára indított díjat a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) ítéli oda minden évben egy olyan vállalatnak, amely a legnagyobb mértékben járul hozzá a magyarországi üzleti közösség és a társadalom egészének fejlődéséhez. Az Arconic mintegy 2200 embert foglalkoztat Székesfehérváron és Nemesvámoson.

  2019.09.26.

Balett

Eseménynaptár

2019. November
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek