Ászanák székkel, sámlival, díszpárnával - beszélgetés Bódis Veronika jógaoktatóval

Otthon is lehet jógázni! És most csak otthon lehet. Jelenleg online foglalkozásokat tart Bódis Veronika jógaoktató, gerinctréner. ’Veró’ 16 éve jógázik aktívan, a hatha jóga után az iyengar jógát ismerte és szerette meg. Eleinte a maga örömére csinálta, a kis faluban, ahol él, járt fel a hegyre és ott gyakorolt.
2020.04.29. 08:19 |

Egyre többen tartottak vele – valahogy így kezdődött. A régi csóri és a fehérvári csoportok mellett az Egészségfejlesztési Irodánál is tart órákat heti rendszerességgel.

Akik jártak vagy járnak hozzád jógázni, látják és érzik: mennyire szereted, amit csinálsz...

Nagyon szeretem látni, megtapasztalni, ahogy a jóga átalakítja a testünket és a lelkünket is. A fizikai gyakorlás céljából összegyűlt emberek közösséggé formálódnak, lelkileg is erősítik egymást, fontosak lesznek egymás számára. Fantasztikus dolog ezt megélni!

A jógának is több típusa ismert – te milyen foglalkozásokat tartasz?

Az eszközös hatha jóga gyakorlatai során különféle eszközöket – blokk, tégla, heveder, bot, szék, fal – használunk, a dinamikus jóga során pedig egymásba fonva végezzük az ászanákat. Fizikai szempontból nagy hangsúlyt kap a gerinc védelme és rugalmasítása, az erő és a hajlékonyság fejlesztése, a megrövidült izmok nyújtása, a gerinc karbantartása. A tinijógán a tinédzserek mozgásszegény életmódjából adódó tartásproblémákat ellensúlyozzuk, a gerinctartó izmokat erősítjük, a tartást javítjuk.

Kiknek javaslod az online jógát?

Bárkinek! De nyilván előny, ha valaki már jógázott előtte. A személyes jelenlét hiánya a legnagyobb különbség, online nem tudok belejavítani a gyakorlásba. Mindenképp egyszerűbb, könnyen kivitelezhető, lekövethető ászanákkal dolgozunk. Igyekszem alaposan, részletesen instruálni, hogy akik csatlakoznak, minél pontosabban végre tudják hajtani a pózokat. A gyakorlókat mindig figyelmeztetni kell, hogy saját korlátait, képességeit, teste állapotát tiszteletben tartva jógázzon.

Sokan kétkednek a virtuális mozgásfoglalkozásokban. Mi erről a véleményed?

Alapvetően a mozgás minden formája jó. Az online órákat könnyebb a napirendünkbe beilleszteni. A home office esetében is át kell mozgatnunk a testünket, ellensúlyozni az ülőmunka negatív hatásait. A jelenlegi helyzetben azonban ennél többet nyújthat egy online foglalkozás. Egyrészt bárkinek elérhető, nem kell kimozdulni. Másrészt a mozgáson kívül ad egy közösségi élményt, ami a jelenlegi „Maradj otthon!”-szituációban mindenképp antidepresszív hatású, a közösséghez tartozás, a „Nem- vagy egyedül!” élményét adja.

Mit emelnél ki a jóga előnyeiről ebben a különleges és nehéz időszakban?

Amellett, hogy a jóga látványosan javít a mindennapos, irodai munka okozta fájdalmaktól kezdve a krónikus fájdalmakig, sokszor még vissza is fordítja a beteg folyamatokat. Emellett képes arra, hogy az elmét is meggyógyítsa, a lelki fejlődést is támogassa. Csökkenti a feszültséget, segíti az aggódások elengedését, a pozitív gondolatokra való összpontosítást.

Mivel és hogyan készüljenek, akik részt vesznek egy online foglalkozáson?

Nyilván nem mindenkinek van otthon jógaeszköze: heveder, tégla vagy kerék – így széket, sámlit, övet, díszpárnát használunk. Az órák 90 percesek, és három részből állnak. Az első rész körülbelül 10 perc ráhangolódás, a megérkezés. Lecsendesítjük az elmét, elengedjük a napi stresszt, a feszültségeket, „letesszük” a külvilágot, és lélekben is megérkezünk a gyakorlásra. Ezt követi 1 óra ászanázás: ebben a szakaszban erősítünk, nyújtunk, átmozgatjuk az egész testet, a gerincre fókuszálva. Az utolsó szakasz a relaxáció, körülbelül 15 perc: ellazítjuk a testünket, tudatosítjuk izmaink állapotát, fejlődését. Ez nagyban csökkenti a stresszt, megtanítja az elménket fókuszálni.

Jelentkezhetnek olyanok is, akik még sosem jógáztak?

Igen! Természetesen nagyon alaposan kell követniük az utasításokat. A jóga nem verseny! Az elfogadás nagyon fontos: elfogadom testem jelenlegi állapotát, korlátait, és ezeket tiszteletben tartva – mindig csak egy kicsit túllépve a határokat – gyakorlunk.

A csoportjaid jó közösségek is. Hogyan lehet életben tartani a kapcsolatokat?

Most van például egy jógakihívásom: Betűzz ászanákkal! Minden nap adok egy szót, amit el kell ászanázni. Adtam hozzá egy segédletet, amin az ABC minden betűjéhez rendeltem egy ászanát. A játék összetartja a közösséget. És a szeretet, az egymásra való odafigyelés.

Bódis Veronikához ingyenes online jógaórára lehet jelentkezni az EFI közösségi oldalán: a másfél órás foglalkozások csütörtökönként 18 órától kezdődnek.

Interjú

 1. Újra edzésben a Family Tree Triatlon csapata - beszélgetés Janota Zoltánnal

  Ahogy a kormány lazít a koronavírus-járvány miatt hozott védekezési intézkedéseken, úgy telik meg újra, lépésről-lépésre Székesfehérvár is élettel. Az éttermek, kávézók megnyitása mellett, a biztonságos távolság és egészségügyi szabályok betartásával újra lehet sportolni. Az egyéni edzések után elindultak a sportegyesületek csoportos edzései is.

  2020.05.27.
 2. Bemutatjuk Ákiboyt, a Wartburg-lázban égő fehérvári fodrászmestert

  Kiss Ákos vagy ahogyan a fehérváriak ismerik Ákiboy fodrászmester Palotavárosban és húsz esztendeje boldog tulajdonosa egy 1980-ban, a jobb létre szenderült Német Demokratikus Köztársaság Eisenach nevű városában született - illetőleg a futószalagról ott legördült - fehér kétütemű járgánynak, amely, mint mondja a mester, már családtagnak számít.

  2020.05.21.
 3. Beszélgetés a karanténhelyzet tanulságairól Brückner Ákos Előd ciszterci atyával

  Két hónappal ezelőtt, nagyböjti időben, a karanténhelyzet első napjaiban beszélgettünk Brückner Ákos Előd ciszterci atyával; „A Jóisten sosem tesz valamit úgy, hogy ne lenne benne a feltámadás élménye, akármilyen kálváriákat járunk meg előtte.” - mondta akkor. Ezúttal a karanténhelyzet tanulságairól és következményeiről kérdeztük Előd atyát.

  2020.05.18.
 4. Reprezentatív szűrővizsgálat Fehérváron - Szabó Attila rektorhelyettest kérdeztük

  Május 7-én, csütörtökön kilenc órakor kezdődött el az ARÉV Sportcsarnokban annak a 233 fehérvárinak az új típusú koronavírusra való tesztelése, akik részt vesznek a Semmelweis Egyetem kutatásában. A tesztelésről az egyetem klinikai rektorhelyettesét, Szabó Attilát kérdeztük.

  2020.05.07.
 1. Beszélgetés Vidermann Csabával, a Magyar Királyi Kardforgatók Rendje kapitányával

  A Magyar Királyi Kardforgatók Rendje-Honvéd Szondi György SE 2006-ban alakult Székesfehérváron. Kezdetben barantás hagyományok mentén haladtak, de a csapat gyorsan saját arculatot öltött; teljes mellszélességgel Székesfehérvár, mint ősi koronázóváros és történelmi főváros képviseletét, dicsőséges korszakainak hadászati hagyományőrző megjelenítését tűzték zászlajukra. Vidermann Csaba Fejér Megyei Prima-fődíjas rendkapitánnyal beszélgettünk a járvány enyhülő szorításában.

  2020.05.07.
 2. Interjú Spányi Antal megyés püspökkel a Hivatások Világnapja alkalmából

  A Katolikus Egyházban a húsvétot követő negyedik vasárnapot Jó Pásztor vasárnapjának nevezik, amely egyben a papi hivatások világnapja is. Ferenc pápa a hivatások 57. világnapjára írt üzenetének középpontjába négy kulcsszót választott: fájdalom, hála, bátorság és dicsőítés. A Szentatya idei buzdítása alapján Spányi Antal megyés püspököt Berta Kata kérdezte az egyházi hivatásról a Székesfehérvári Egyházmegye honlapján.

  2020.05.03.
 3. Ahol a kereslet és a kínálat találkozik - gazdasági konzultáció a veszélyhelyzetben

  Egy hete indult el a város veszélyhelyzeti gazdasági konzultációja, melynek keretében a gazdasági, de akár a civilélet szereplői is észrevételekkel élhetnek és javaslatokat tehetnek, illetve tájékoztatást kaphatnak a koronavírus gazdasági hatásairól. A cél, hogy minél kevesebb kárt elszenvedve és minél hatékonyabban induljanak újra azok az ágazatok, amelyek a mostani veszélyhelyzet legnagyobb vesztesei.

  2020.04.29.
 4. Ászanák székkel, sámlival, díszpárnával - beszélgetés Bódis Veronika jógaoktatóval

  Otthon is lehet jógázni! És most csak otthon lehet. Jelenleg online foglalkozásokat tart Bódis Veronika jógaoktató, gerinctréner. ’Veró’ 16 éve jógázik aktívan, a hatha jóga után az iyengar jógát ismerte és szerette meg. Eleinte a maga örömére csinálta, a kis faluban, ahol él, járt fel a hegyre és ott gyakorolt.

  2020.04.29.

Lakossági tájékoztatás

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár

Eseménynaptár

2020. Június
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V