Arconic – Váci együttműködés – új szaktantermet is kialakítanak az iskolában

Projektzáró rendezvényen ünnepelte hét éves együttműködését a Váci Mihály Ipari Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium és az Arconic Alapítvány. Az ünnepségen Katus István, az Arconic országigazgatója kiemelte, hogy hét év alatt közel 40 millió forinttal tudták támogatni az alumíniumipari szakképzést és közel 200 diák vehetett át oklevelet.
2018.06.28. 11:49 |

A rendezvényen Gróf Valéria, az SZSZC Váci Mihály Ipari Szakgimnáziumának, Szakközépiskolájának és Kollégiumának igazgatónője felidézte, hogy az Alcoa Alapítvány által kiírt pályázaton hét éve vettek részt először és azóta is minden évben pályáznak. Kezdetben szakköri tevékenység megvalósításához kértek támogatást, két éve pedig a hagyományos szakkörön túl egy jegyzet elkészítésére nyílt lehetőség az Arconic és a Váci szakembereinek együttműködésével, ennek anyagát beépítették a szakgimnazisták tanulmányaiba is.

A 2017-2018-as tanévben már egy szaktanterem kialakítására pályázott a Váci Mihály Ipari Szakgimnázium és Szakközépiskola, amely helyet ad majd a szakköri foglalkozásoknak.

Ez a pályázat is sikeres volt. Az iskola arra törekszik, hogy olyan tantermet alakítsanak ki, ahol a kor követelményeinek megfelelő körülmények között tarthatják a szakköri és az alumíniummal foglalkozó szakmai órákat is.  Az ünnepségen köszöntötte a résztvevőket Molnár Tamás ifjúsági és civil tanácsnok is. „Székesfehérvár gazdasága már nem magyarországi szinten versenyez, hanem európai szinten kell felvennie a versenyt más fejlett régiókkal. Ehhez cselekedni kell, hiszen a szakképzett munkaerő hiánya égető és komoly stagnálást okozhat a gazdasági fejlődésben. Szerencsére vannak cégek a városban, akik átérzik ennek a felelősségét és akarnak tenni azért, hogy segíteni lehessen ezen a problémán.” - emelte ki Molnár Tamás, aki szerint azok az együttműködések, amelyek a városban kialakulnak a szakképzett munkaerőhiány enyhítésére, egészen unikálisak és más régiók számára is példát mutatnak.

Katus István, az Arconic országigazgatója felidézte, hogy 2011-ben, 7 évvel ezelőtt, amikor a projekt elindult, még messze nem volt akkora a munkaerőhiány, mint amivel manapság szembesülnek.

Ebből is látszik, hogy a hengermű-öntöde üzletág vezetése mennyire előrelátó volt. Már akkor felismerték azt az igényt, hogy olyan fiatalokra van szükség, akik hosszútávon biztosítani tudják azt, hogy a cég a következő évtizedekben is növekedjen.” - fogalmazott az az Arconic országigazgatója. Hozzátette, hogy az elmúlt hét év sikeres volt, hiszen közel 40 millió forinttal tudták támogatni a képzést, amiben a lelkes diákok vállalták, hogy plusz órák keretén belül elsajátítják az alumíniummal kapcsolatos ismereteket. Elmondta azt is, hogy közel 200 diák kapott oklevelet az elmúlt hét év alatt, közülük sokan már az Arconicban dolgoznak.

Gazdaság

 1. Fejér megyében is gondot jelent a méhpusztulás

  Több mint 300 méhészet jelzett méhpusztulást az elmúlt hetekben, a magyar méhészek mintegy 10-20 százalékát érinti a probléma, az okok azonban egyelőre ismeretlenek - mondta az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) elnöke.

  2018.07.16.
 2. Megtöbbszörözte árbevételét a székesfehérvári Ikarus Járműtechnika

  A tavalyi 462,4 millió forintos éves árbevételének több mint kétszeresét érte el a székesfehérvári Ikarus Járműtechnika Kft. 2018 első fél évében. Tankó Zoltán a társaság igazgatója elmondta, sorozatgyártásban készítenek speciális távolsági autóbuszokat. A magyar honvédség számára a várakozások szerint év végéig mintegy száz buszt gyártanak, amelyek közül negyvenet már át is adtak.

  2018.07.12.
 3. Toronydaruk szerte a városban - Fehérváron is egyre több az építkezés

  Csúcson vannak az ingatlanárak, és a szakemberek szerint ez nem is változik a következő időszakban. A városban rengeteg az építkezés, sok családi házat és több társasházat is építenek, bár a szakemberhiány óriási a szektorban.

  2018.07.05.
 4. Startup Meetup - negyedszer találkoznak a fehérvári startupperek

  Június 21-én csütörtökön 18 órától Startup Meetup lesz a Vörösmarty téri Konnektor közösségi irodában. Negyedszer találkoznak a fehérvári startupperek és érdeklődők, hogy tapasztalatot cseréljenek, kérdéseikre választ találjanak.

  2018.06.20.
 1. Adózói fórum lesz jövő héten pénteken Székesfehérváron

  A NAV Fejér Megyei Adó- és Vámigazgatósága Adózói fórumot rendez Székesfehérváron, a Mátyás király krt. 4/B épület alagsori tárgyalójában 2018. június 22-én (pénteken) 11 órai kezdettel. Az előadáson tájékoztatót hallhatnak a résztvevők a július elsején induló Online Számla rendszerről, valamint a számlákkal kapcsolatos adatszolgáltatásról. Az előadó Horváth Krisztián, a NAV Közép-dunántúli Tájékoztatási Osztály Tájékoztatási főreferense.

  2018.06.15.
 2. Genius Loci Díjat kapott a tehetségek támogatásáért Simon István egyéni vállalkozó

  A Petőfi Kultúrtanszék tetőteraszán rendeztek kisebb ünnepséget annak apropóján, hogy Simon István egyéni vállalkozó, a tehetségek támogatásáért Génius Lóci díjat kapott. Az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karának duális partnerét az egyetem mellett Székesfehérvár alpolgármestere is köszöntötte.

  2018.06.11.
 3. Bokrétaünnep - jövő tavaszra lesz készen a Campus Sétány első üteme

  A Campus Sétány beruházója, a Lövölde Invest Kft. még tavaly kezdte meg a 25.000 m2 alapterületű, 199 lakást, garázsszinteket, üzleteket, belső kerteket magában foglaló 11 szintes lakóépület felépítését. A műszaki átadás 2019. tavaszán lesz, az első lakók ezt követően költözhetnek be Székesfehérvár egyik legjobb fekvésű területén megépült otthonaikba.

  2018.06.06.
 4. Kreatív Építő Kezek a Jákyban – szakmai tudásukat fejleszthették a diákok

  2016 májusában hagyományteremtő szándékkal indította útjára a Jákyban a KÉK, azaz a Kreatív Építő Kezek néven futó versenyt.Az idei már a harmadik alkalommal került sor a vetélkedőre, ahol a tanulmányi versenyekkel ellentétben nem a lexikális tudás a lényeg.

  2018.05.26.

Királyi Napok

Koronázási szertartásjáték

Eseménynaptár

2018. Július
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek