Arconic – Váci együttműködés – új szaktantermet is kialakítanak az iskolában

Projektzáró rendezvényen ünnepelte hét éves együttműködését a Váci Mihály Ipari Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium és az Arconic Alapítvány. Az ünnepségen Katus István, az Arconic országigazgatója kiemelte, hogy hét év alatt közel 40 millió forinttal tudták támogatni az alumíniumipari szakképzést és közel 200 diák vehetett át oklevelet.
2018.06.28. 11:49 |

A rendezvényen Gróf Valéria, az SZSZC Váci Mihály Ipari Szakgimnáziumának, Szakközépiskolájának és Kollégiumának igazgatónője felidézte, hogy az Alcoa Alapítvány által kiírt pályázaton hét éve vettek részt először és azóta is minden évben pályáznak. Kezdetben szakköri tevékenység megvalósításához kértek támogatást, két éve pedig a hagyományos szakkörön túl egy jegyzet elkészítésére nyílt lehetőség az Arconic és a Váci szakembereinek együttműködésével, ennek anyagát beépítették a szakgimnazisták tanulmányaiba is.

A 2017-2018-as tanévben már egy szaktanterem kialakítására pályázott a Váci Mihály Ipari Szakgimnázium és Szakközépiskola, amely helyet ad majd a szakköri foglalkozásoknak.

Ez a pályázat is sikeres volt. Az iskola arra törekszik, hogy olyan tantermet alakítsanak ki, ahol a kor követelményeinek megfelelő körülmények között tarthatják a szakköri és az alumíniummal foglalkozó szakmai órákat is.  Az ünnepségen köszöntötte a résztvevőket Molnár Tamás ifjúsági és civil tanácsnok is. „Székesfehérvár gazdasága már nem magyarországi szinten versenyez, hanem európai szinten kell felvennie a versenyt más fejlett régiókkal. Ehhez cselekedni kell, hiszen a szakképzett munkaerő hiánya égető és komoly stagnálást okozhat a gazdasági fejlődésben. Szerencsére vannak cégek a városban, akik átérzik ennek a felelősségét és akarnak tenni azért, hogy segíteni lehessen ezen a problémán.” - emelte ki Molnár Tamás, aki szerint azok az együttműködések, amelyek a városban kialakulnak a szakképzett munkaerőhiány enyhítésére, egészen unikálisak és más régiók számára is példát mutatnak.

Katus István, az Arconic országigazgatója felidézte, hogy 2011-ben, 7 évvel ezelőtt, amikor a projekt elindult, még messze nem volt akkora a munkaerőhiány, mint amivel manapság szembesülnek.

Ebből is látszik, hogy a hengermű-öntöde üzletág vezetése mennyire előrelátó volt. Már akkor felismerték azt az igényt, hogy olyan fiatalokra van szükség, akik hosszútávon biztosítani tudják azt, hogy a cég a következő évtizedekben is növekedjen.” - fogalmazott az az Arconic országigazgatója. Hozzátette, hogy az elmúlt hét év sikeres volt, hiszen közel 40 millió forinttal tudták támogatni a képzést, amiben a lelkes diákok vállalták, hogy plusz órák keretén belül elsajátítják az alumíniummal kapcsolatos ismereteket. Elmondta azt is, hogy közel 200 diák kapott oklevelet az elmúlt hét év alatt, közülük sokan már az Arconicban dolgoznak.

Gazdaság

 1. Vízhűtéses ablakot fejlesztettek a székesfehérvári Jüllich Glas szakemberei

  Új gyártástechnológiát fejlesztett ki a székesfehérvári Jüllich Glas Holding. A vízzel feltöltött üvegpanelek hőszigetelt üvegszerkezetbe integrálásával, hűtésre alkalmas, energetikailag racionalizált, környezetbarát üvegszerkezeteket hoztak létre.

  2018.11.07.
 2. Innováció a házépítésben - Fehérváron is megkezdődött az Európai Szakképzési Hét

  A Vörösmarty Mihály Ipari Szakgimnázium és Szakközépiskola idén is csatlakozott az Európai Szakképzési Hét programjaihoz, melynek ünnepélyes megnyitójára is az intézményben került sor, hétfőn Az iskola az Innováció a házépítésben című hétfői szakmai konferenciájára meghívta a Noah-ház ötletgazdáját Blaskovich Ákost, aki találmányát, a rezsimentes, önfenntartó és környezetbarát lakóházat mutatta be és a Wilo Magyarország Kft szakembereit is, akik egy világújdonságról, az okos szivattyúról beszéltek az érdeklődő fiataloknak.

  2018.11.05.
 3. Rózsás Mónika lett az Alföldi Tej Kft. ügyvezetője

  Az Alföldi Tej Kft. taggyűlése Rózsás Mónikát választotta meg a cég ügyvezető igazgatójának. Rózsás Mónika 2008-tól dolgozik az Alföldi Tej Kft.-nél, 2013-ig gazdasági igazgatóként, majd 2013-tól ügyvezető igazgatóhelyettesként.

  2018.10.27.
 4. Édesanya workshopot szerveznek az Öreghegyi Közösségi Házban

  Országos „Édesanya workshopot” szervez szombaton 33 helyszínen a Nagycsaládosok Országos Egyesülete. Székesfehérváron az Öreghegyi Közösségi Házba várják az érdeklődőket, akik praktikus ötleteket kapnak azzal kapcsolatban, hogy édesanyaként hogyan állják meg helyüket a munka világában.

  2018.10.25.
 1. Több mint ezer álláslehetőséggel várta látogatóit a IV. FMH állásbörze

  Negyedik alkalommal várta állásbörzére a munkaadókat és a munkavállalókat a Fejér Megyei Hírlap és az Önkormányzat hétfőn, Székesfehérváron. Az Alba Regia Sportcsarnokban a magyar tulajdonú kis-, és középvállalatok, valamint a multinacionális nagyvállalatok képviselői mellett megtalálhatók voltak, a fegyveres testületek és a Katasztrófavédelem szervei is, akik toborzóval és életpályamodellel csábították az érdeklődőket.

  2018.10.15.
 2. Arconic(OK)osan - a pályaválasztásban is segít a szakmai verseny

  A Hotel Magyar Királyban rendezték meg hétfőn az Arconic(OK)osan szakmai versenyt, amelynek célja, hogy segítsen a régióban tanuló középiskolásoknak és egyetemistáknak a pályaválasztásban. Az idén a székesfehérvári középiskolák diákjai mellett veszprémből is érkeztek fiatalok.

  2018.10.15.
 3. A fehérvári gazdaságért - szakmai konzultációt indít az önkormányzat

  A napokban valamennyi Székesfehérváron bejegyzett vállalat és vállalkozás megkapja azt az elektronikus levelet, amelyben a város önkormányzata együttgondolkodásra hívja a gazdasági szereplőket. Kedden délután dr. Cser-Palkovics András polgármester személyesen kérte a vállalkozásokat, hogy a város honlapján keresztül küldjék el véleményüket, javaslataikat, ötleteiket az önkormányzatnak. A gazdasági konzultáció oldalon a város költségvetéséről, adópolitikájáról és a városfejlesztési stratégiáról is találnak információkat.

  2018.10.09.
 4. Gyorsan alakul át a munka világa - digitális felzárkóztatási program az Alba Innovárban

  Az „Alba Innovár Digitális Felzárkóztatási Program I.” nyitórendezvényére került sor kedden a Hotel Magyar Királyban. Olyan érdekes témákról volt szó, mint a robotizáció és a negyedik ipari forradalom, vagyis az a gyors társadalmi-technológia változás, amely napjainkban zajlik.

  2018.10.09.

Eseménynaptár

2018. November
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek