Arconic – Váci együttműködés – új szaktantermet is kialakítanak az iskolában

Projektzáró rendezvényen ünnepelte hét éves együttműködését a Váci Mihály Ipari Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium és az Arconic Alapítvány. Az ünnepségen Katus István, az Arconic országigazgatója kiemelte, hogy hét év alatt közel 40 millió forinttal tudták támogatni az alumíniumipari szakképzést és közel 200 diák vehetett át oklevelet.
2018.06.28. 11:49 |

A rendezvényen Gróf Valéria, az SZSZC Váci Mihály Ipari Szakgimnáziumának, Szakközépiskolájának és Kollégiumának igazgatónője felidézte, hogy az Alcoa Alapítvány által kiírt pályázaton hét éve vettek részt először és azóta is minden évben pályáznak. Kezdetben szakköri tevékenység megvalósításához kértek támogatást, két éve pedig a hagyományos szakkörön túl egy jegyzet elkészítésére nyílt lehetőség az Arconic és a Váci szakembereinek együttműködésével, ennek anyagát beépítették a szakgimnazisták tanulmányaiba is.

A 2017-2018-as tanévben már egy szaktanterem kialakítására pályázott a Váci Mihály Ipari Szakgimnázium és Szakközépiskola, amely helyet ad majd a szakköri foglalkozásoknak.

Ez a pályázat is sikeres volt. Az iskola arra törekszik, hogy olyan tantermet alakítsanak ki, ahol a kor követelményeinek megfelelő körülmények között tarthatják a szakköri és az alumíniummal foglalkozó szakmai órákat is.  Az ünnepségen köszöntötte a résztvevőket Molnár Tamás ifjúsági és civil tanácsnok is. „Székesfehérvár gazdasága már nem magyarországi szinten versenyez, hanem európai szinten kell felvennie a versenyt más fejlett régiókkal. Ehhez cselekedni kell, hiszen a szakképzett munkaerő hiánya égető és komoly stagnálást okozhat a gazdasági fejlődésben. Szerencsére vannak cégek a városban, akik átérzik ennek a felelősségét és akarnak tenni azért, hogy segíteni lehessen ezen a problémán.” - emelte ki Molnár Tamás, aki szerint azok az együttműködések, amelyek a városban kialakulnak a szakképzett munkaerőhiány enyhítésére, egészen unikálisak és más régiók számára is példát mutatnak.

Katus István, az Arconic országigazgatója felidézte, hogy 2011-ben, 7 évvel ezelőtt, amikor a projekt elindult, még messze nem volt akkora a munkaerőhiány, mint amivel manapság szembesülnek.

Ebből is látszik, hogy a hengermű-öntöde üzletág vezetése mennyire előrelátó volt. Már akkor felismerték azt az igényt, hogy olyan fiatalokra van szükség, akik hosszútávon biztosítani tudják azt, hogy a cég a következő évtizedekben is növekedjen.” - fogalmazott az az Arconic országigazgatója. Hozzátette, hogy az elmúlt hét év sikeres volt, hiszen közel 40 millió forinttal tudták támogatni a képzést, amiben a lelkes diákok vállalták, hogy plusz órák keretén belül elsajátítják az alumíniummal kapcsolatos ismereteket. Elmondta azt is, hogy közel 200 diák kapott oklevelet az elmúlt hét év alatt, közülük sokan már az Arconicban dolgoznak.

Gazdaság

 1. Ugródeszkára léptek az ingatlanárak Székesfehérváron

  Székesfehérváron mind a családi házak, mind a lakások négyzetméter árai jelentősen megugrottak az elmúlt egy évben. Idén februárban pedig a székesfehérvári családi házak és panellakások átlagárai már az országos átlagot is meghaladták - derül ki az ingatlannet.hu fehérvári elemzéséből.

  2019.04.18.
 2. 70 éve a város szolgálatában - díszvacsorával ünnepelték a SZÉPHŐ-t

  A SZÉPHŐ Zrt. megalakulásának hetvenedik évfordulója alkalmából szerveztek díszvacsorát csütörtökön a Hotel Magyar Királyban, ahol egy dokumentumfilmet is láthattak a résztvevők a cég működéséről. A társaság 70 éves története az elmúlt évtizedekben szorosan összefonódott a város életével.

  2019.04.11.
 3. Átadták a Videoton EAS új, 8.25 milliárdért épített gyártócsarnokát

  Csütörtökön délelőtt adták át a Videoton vállalatcsoport egyik legnagyobb leányvállalatának, az elektronikus alkatrész beültetéssel és elektromechanikai szereléssel foglalkozó Videoton EAS Kft. új gyártócsarnokát. A beruházás összesen 8,25 milliárd Ft-ba került, de a Vidoton tavaly összesen 14 milliárdnyi feljesztést hajtott végre.

  2019.04.11.
 4. 70 esztendeje a város szolgálatában - a Széphő Zrt. múltja, jelene és jövője

  A Széphő Zrt. történetéről szóló visszatekintéssel, valamint jelenéről és jövőjéről szóló előadással emlékeztek a székesfehérvári cég megalapításának 70. évfordulójára. Az érdeklődők dr. Demeter Zsófia, történész, Fehérvár díszpolgára és Szauter Ákos, vezérigazgató vetítettképes bemutatóit láthatták szerdán este a Városháza Dísztermében. 

  2019.04.10.
 1. Lehetőségek széles spektruma az V. Fejér Megyei Hírlap Állásbörzén

  Ötödik alkalommal várta állásbörzére a munkaadókat és az álláskeresőket a Fejér Megyei Hírlap hétfőn, Székesfehérváron, az MKOSZ-csarnokban. A börzén magyar tulajdonú kis-, és középvállalatok, valamint a multinacionális nagyvállalatok képviselőit is megtalálhatták az érdeklődők. 

  2019.04.08.
 2. Világmárkák gépbemutatója - nemzetközi konferenciát szervezett az Agrolánc Kft.

  Nemzetközi szakmai konferenciának és világmárkák gyakorlati gépbemutatójának adott otthont a MOL Aréna Sóstó csütörtökön. Az eseményt az Agrolánc Kft. rendezte kiemelt partnerei számára, immár nyolcadik alkalommal.

  2019.04.04.
 3. Fehérvárra érkezett az AmCham karrierorientációs programja

  Csütörtökön Székesfehérvárra érkezett az Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham Hungary) Karrierorientációs Programjának három részes roadshow-ja. A kampányban, a karrierorientáció mellett, kiemelt szerepet kapnak az MTMI - matematika, természet- és mérnöktudományok, valamint informatika - tantárgyak népszerűsítése is.

  2019.03.28.
 4. Üzleti fórum Fehérváron a város és az ország legfontosabb gazdasági szereplőivel

  Üzleti fórumot szervezett szerdán Székesfehérváron a Videoton Holding Zrt., ahol a város és az ország legfontosabb vállalatainak vezetői tartottak szakmai konferenciát. Az előadások és a kerekasztalbeszélgetések a globális lassulás kontra bérnövekedés téma köré összpontosultak.

  2019.03.27.

Hirdetés

Eseménynaptár

2019. Április
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Webkamera


360 Fehérvár

Óvodai beiratkozás 2019.

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek