Arconic – Váci együttműködés – új szaktantermet is kialakítanak az iskolában

Projektzáró rendezvényen ünnepelte hét éves együttműködését a Váci Mihály Ipari Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium és az Arconic Alapítvány. Az ünnepségen Katus István, az Arconic országigazgatója kiemelte, hogy hét év alatt közel 40 millió forinttal tudták támogatni az alumíniumipari szakképzést és közel 200 diák vehetett át oklevelet.
2018.06.28. 11:49 |

A rendezvényen Gróf Valéria, az SZSZC Váci Mihály Ipari Szakgimnáziumának, Szakközépiskolájának és Kollégiumának igazgatónője felidézte, hogy az Alcoa Alapítvány által kiírt pályázaton hét éve vettek részt először és azóta is minden évben pályáznak. Kezdetben szakköri tevékenység megvalósításához kértek támogatást, két éve pedig a hagyományos szakkörön túl egy jegyzet elkészítésére nyílt lehetőség az Arconic és a Váci szakembereinek együttműködésével, ennek anyagát beépítették a szakgimnazisták tanulmányaiba is.

A 2017-2018-as tanévben már egy szaktanterem kialakítására pályázott a Váci Mihály Ipari Szakgimnázium és Szakközépiskola, amely helyet ad majd a szakköri foglalkozásoknak.

Ez a pályázat is sikeres volt. Az iskola arra törekszik, hogy olyan tantermet alakítsanak ki, ahol a kor követelményeinek megfelelő körülmények között tarthatják a szakköri és az alumíniummal foglalkozó szakmai órákat is.  Az ünnepségen köszöntötte a résztvevőket Molnár Tamás ifjúsági és civil tanácsnok is. „Székesfehérvár gazdasága már nem magyarországi szinten versenyez, hanem európai szinten kell felvennie a versenyt más fejlett régiókkal. Ehhez cselekedni kell, hiszen a szakképzett munkaerő hiánya égető és komoly stagnálást okozhat a gazdasági fejlődésben. Szerencsére vannak cégek a városban, akik átérzik ennek a felelősségét és akarnak tenni azért, hogy segíteni lehessen ezen a problémán.” - emelte ki Molnár Tamás, aki szerint azok az együttműködések, amelyek a városban kialakulnak a szakképzett munkaerőhiány enyhítésére, egészen unikálisak és más régiók számára is példát mutatnak.

Katus István, az Arconic országigazgatója felidézte, hogy 2011-ben, 7 évvel ezelőtt, amikor a projekt elindult, még messze nem volt akkora a munkaerőhiány, mint amivel manapság szembesülnek.

Ebből is látszik, hogy a hengermű-öntöde üzletág vezetése mennyire előrelátó volt. Már akkor felismerték azt az igényt, hogy olyan fiatalokra van szükség, akik hosszútávon biztosítani tudják azt, hogy a cég a következő évtizedekben is növekedjen.” - fogalmazott az az Arconic országigazgatója. Hozzátette, hogy az elmúlt hét év sikeres volt, hiszen közel 40 millió forinttal tudták támogatni a képzést, amiben a lelkes diákok vállalták, hogy plusz órák keretén belül elsajátítják az alumíniummal kapcsolatos ismereteket. Elmondta azt is, hogy közel 200 diák kapott oklevelet az elmúlt hét év alatt, közülük sokan már az Arconicban dolgoznak.

Gazdaság

 1. Fiatalok jelentkezését várják a WorldSkills-re - 60 országból érkeznek

  A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara várja azoknak a fiatal szakembereknek, szakközépiskolásoknak, végzős szakiskolai tanulóknak, technikusoknak, főiskolai és egyetemi hallgatóknak a jelentkezését, akik szívesen megmérettetnék tudásukat szakmájukban a fiatal szakemberek bajnokságán, a WorldSkills Kazan 2019 versenyen.

  2019.01.16.
 2. Újabb támogatás a Vasvárinak - több mint 5 millió forint a műszaki pályaorientációra

  Idén is 5 millió 600 ezer forinttal támogatja az Arconic Alapítvány a Vasvári Pál Gimnáziumot a STEM program keretében, amelynek célja, hogy a természettudományos, műszaki és mérnöki pályák felé irányítsa a diákok érdeklődését. A tanulók betekintést kaphatnak az adott terület tevékenységeibe, hétköznapjaiba is.

  2019.01.15.
 3. Felnőttképzési tanfolyam is indult az Alba Innovár Digitális Élményközpontban

  Az intelligens gyártási technológiák kezelését, menedzselését tanuló húsz résztvevő az Arconic Európai Keréktermék Kft. dolgozója és egy 320 órás tanfolyamon vesznek részt az egyedülálló digitális műhelyben. A 320 órás digitálisszakember-képzési program elvégzésével a résztvevők intelligens gyártási technológiák kezelésére, menedzselésére lesznek képesek.

  2019.01.15.
 4. Gyakorlati bemutatóval színesített szakmai nap lesz a Vörösmarty Szakközépben

  A Vörösmarty Mihály Ipari Szakgimnázium és Szakközépiskolában január 11-én 9 órától kerül sor a hagyományos „Vörösmartys Szakmai Napra”. A rendezvényen a legújabb technikai, technológiai újdonságokkal ismerkedhetnek meg a résztvevők.

  2019.01.10.
 1. Új csúcs a MÁV-nál - 8,7 millió jegyet vettek a Fehérvár-Budapest vonalon

  Már biztos, hogy 2018-ban rekordot dönt a Budapest–Székesfehérvár vasútvonal. Az első tizenegy hónap adatai szerint összesen 8,7 millió alkalommal vásároltak menetjegyet az utasok, ami 18 százalékos bővülést jelent a tavalyi év hasonló időszakához képest.

  2018.12.29.
 2. CityPioneer - 200-260km a hatótávolsága az Ikarus és a CRRC elektromos buszának

  Székesfehérváron a Városház téren mutatta be az IKARUS és a CRRC magyarországi bejegyzésű vegyesvállalata az Electrobus Europe Zrt. az első, kínai-magyar kooperációban készült tisztán elektromos meghajtású buszát. Az IC 1211 U típusú, CityPioneer fantázia névre hallgató 12 méteres elektromos busz bemutatása előtt együttműködési megállapodást írtak alá Székesfehérvár zöld közlekedési stratégiájának megalkotásáról és a busz tesztüzembe állításáról.

  2018.12.18.
 3. Fehérvári startup sikere - jótékony célra használnák fel a figyelmet

  A székesfehérvári Konnektor Iroda alapítója, Szabó Dávid fél éve indított egy startup vállalkozást a szintén fehérvári Bíró Zsolttal közösen és máris sikerült bekerülnünk a Design Terminal mentoring programjába: 215 jelentkezőből jutottak a legjobb 6 közé.

  2018.12.18.
 4. Gazdasági Körkép 2018. - közel 15%-al nőttek az éves átlagbérek egy év alatt

  A legfontosabb társadalmi partnerek és vállalkozók jelenlétében mutatták be szerdán a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara megyei gazdasági értéktárát, a Gazdasági Körkép 2018 kiadványát. A Gazdasági Évzáró rendezvényen átadták az Etikus Vállalat Díjat és az Etikus Vállalkozó Díjat is. 

  2018.12.12.

Eseménynaptár

2019. Január
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek