Arconic-támogatás az Óbudai Egyetemnek – tovább fejlődik a gyakorlati műszaki képzés

A gyakorlati műszaki képzés további fejlesztését szolgálja az a 25.000 dolláros támogatás, melyet az Arconic Alapítvány biztosított az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kara számára. A összeget olyan eszközökre költik, melyekkel valós ipari folyamatokat tudnak modellezni az egyetem robotikai laborjában. A támogatás jelképes átadására szerdán délután került sor az egyetemen.
2022.11.30. 16:25 |
Arconic-támogatás az Óbudai Egyetemnek – tovább fejlődik a gyakorlati műszaki képzés

2022 szeptemberében indult az az aktuális pályázat, melynek keretében az Arconic Alapítvány biztosította a támogatást az ÓE AMK számára.

A megvalósult fejlesztéseknek köszönhetően a robotlaborban azt modellezik a hallgatóknak, hogy mivel fognak találkozni a valós ipari környezetben, így az oktatás nem csak a tankönyvekkel, hanem kifejezetten gyakorlatközpontúan, tényleges ipari környezet kialakításával és eszközparkkal zajlik. A diákok olyan robotokkal dolgozhatnak, melyek a gyártósorok mellett is megtalálhatóak.

Hosszú évek együttműködésének újabb fontos állomása a  mostani Arconic-támogatás, amellyel a minőségi oktatást továbbra is biztosítani tudják Székesfehérváron – mondta Mészáros Attila alpolgármester. Hozzátette, hogy a város nagyon büszke az Óbudai Egyetem elmúlt években végzett munkájára és az iparral között, nagy számú együttműködésre. Fontos, hogy a duális képzéshez kapcsolódott partnervállalatok segítsék az Egyetemet. Az Arconic Alapítvány több kiemelt cél mellett a gyakorlatorientált felsőoktatást is támogatja.

Prof. Dr. Gulácsi László, az Óbudai Egyetem tudományos rektorhelyettese szintén méltatta az egyetem és a cég kapcsolatát, mint mondta, az Arconic az egyik legfontosabb ipari partnere az Óbudai Egyetemnek. A két szereplő már évekkel ezelőtt egymásra talált a duális képzést illetően. Az azóta eltelt idő nem csak a tudás átadásának, hanem a bizalmi tőke kialakulásának is kedvezett az ipar, az egyetem és a város között. Ez a szükséges alapja a további fejlődésnek és minden jel arra utal, hogy a kapcsolatok a továbbiakban elmélyülnek, hiszen ez minden fél érdeke. Kiemelte, az Óbudai Egyetem a felsőoktatási intézmények nemzetközi rangsorában a legjobban minősített műszaki egyetem lett Magyarországon és a Közép-Kelet európai régióban.

Balázs Gábor, az Arconic-Köfém Mill Products Hungary Kft ügyvezető igazgatója, gyárvezetője arról beszélt, hogy az Arconic Alapítvány nagyon tudatosan kezeli a támogatásokat. Kiemelt támogatási cél a környezetvédelem, a hátrányos helyzetűek és az őket gondozó szervezet segítése, valamint az oktatás – azon belül is a tudományos alapokon nyugvó, gyakorlatorientált mérnökképzés. Úgy érezték, hogy az Óbudai Egyetemen magas színvonalú munkája a továbbiakban is érdemes a támogatásra. A duális képzés által az egyetemről kikerülő, képzett fiatalok már az első munkanapjuktól képesek teljes értékű munkavállalóként dolgozni. A mérnökképzés igen tőkeigényes „játék”, hiszen folyamatos megújulást követel.

A köszöntőket követően Dr. Széll Károly egyetemi docens, az ipari robotizálási szakmérnök/szakember képzés szakfelelőse tartott prezentációt. A támogatást jelképesen Balázs Gábor ügyvezető nyújtotta át Prof. dr. Györök György, az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kar dékánja számára. Az esemény sajtónyilvános bejárással zárult a robotikai laborban.

Gazdaság

 1. Mérséklődés az ingatlanpiacon

  Csaknem két év után először mérséklődtek a lakbérek 2022 decemberében: országosan 0,7 százalékkal lettek alacsonyabbak az előző hónaphoz képest - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal és az ingatlan.com lakbérindexéből. Az Otthon Centrum pedig arról adott ki tájékoztatást, hogy vidéken a panellakások ára átlagosan 2 százalékkal, a téglalakások átlagosan 8, a kertes házak négyzetméterára pedig átlag 10 százalékkal mérséklődött 2022 negyedik negyedévére.

  2023.01.26.
 2. A Fehérvári Fogyasztókért

  Március 10-ig várja a jelöléseket az Alapítvány a Székesfehérvári Fogyasztóvédelemért a Fehérvári Fogyasztókért Szakmai Díjra. Az elismerések átadására 2023-ban is sor kerül, melyről sajtótájékoztató keretében számolt be Róth Péter alpolgármester és Németh László, az Alapítvány a Székesfehérvári Fogyasztóvédelemért kurátora.

  2023.01.26.
 3. Társasjátékkal tanítanak

  Kedden délelőtt gyárlátogatáson vehettek részt a bicskei Vajda János Technikum tanulói, miután társuk, Bakonyi Márk harmadik helyezést ért el a Profi-T-Ability logisztika társasjáték országos versenyén. Mint kiderült, a korábban Székesfehérvári Szakképzési Centrumhoz tartozó iskolák diákjai által is kipróbált társasjáték nem csak szórakoztat, de közelebb is hozhatja a logisztika világát a diákok számára.

  2023.01.24.
 4. Csökkenő energiaköltségek

  A kormány lehetőséget teremt a földgázt árindexált - nem fix hirdetményi áron vásárló - többek közt állami és önkormányzati intézmények számára arra, hogy márciustól szeptember végéig rögzített áron vásárolhassák meg a működésükhöz szükséges földgázt földgázkereskedőjüktől.

  2023.01.21.