Ami összeköt bennünket: a város szeretete!

Városfejlesztési és közéleti szempontból is mozgalmas volt a búcsúzó év, elég, ha csak a két választásra vagy a rekordösszegű városi költségvetésre gondolunk. A megannyi fejlesztésen túl azonban legalább ilyen fontos, hogy közösségként is erősödtünk Székesfehérváron. Minderről Cser-Palkovics András polgármesterrel beszélgettünk.
2019.12.29. 11:45 |

Mozgalmas év volt a 2019-es esztendő az önkormányzati választással, számos közösségépítő programmal és fejlesztéssel.

Remélem nem csak a polgármester érzi úgy, hogy sok minden történt Székesfehérváron. Bízom benne, hogy ha 2010 óta nézzük, vagy a 2019-es esztendőt figyeljük, akkor is látható, hogy közösségként tudtunk leginkább előre lépni. Hiszek abban, hogy százezren Fehérváron egy csapatot alkotunk és ami összeköt bennünket: a város a szeretete. Ez határozta meg a városvezetői filozófiámat akkor is, amikor 2010-ben megtisztelő módon megkaptam a fehérváriak bizalmát és így volt ez az idei évben is.

A fejlesztések tekintetében hogyan értékeli a 2019-es évet?

A Saára Gyula Útfelújítási Program, az Ybl Miklós Intézményfelújítási Program és a Kégl György Program a város legfontosabb kihívásaira, a közlekedésre, oktatásra, egészségügyre kívánnak választ találni. Polgármesterként hosszú listám van arról, hogy mely utak, járdák, vagy intézmények felújítása kell, hogy megtörténjen a következő években. Szerencsére mind a nagy programok, mind pedig a városrészi kisebb fejlesztések szépen haladnak előre kormányzati forrásból, EU-s támogatásból és nagy arányban helyi erőből.

A város idei költségvetése szempontjából is pozitívan értékelhető 2019?

Takarékosan próbálunk minden évben tervezni, konzervatív módon, hiszen egy családban is így helyes, hát még egy város költségvetésénél, a közös közpénzünk tekintetében. A helyi gazdaság - a város erejét és versenyképességét is bizonyítva - fantasztikus évet produkált. Ezt jól jelzi, hogy az iparűzési adóbevétel a tavalyi év 18 milliárd forintos összegéhez képest idén meghaladhatja a 20 milliárd forintot. Ez nem csak azért pozitív, mert több jut városüzemeltetésre, városfejlesztésre és a szolgáltatások színvonalának emelésére, hanem azért is, mert emögött egy erős gazdasági teljesítmény van. Bizakodó vagyok, hogy a jövőben is támaszkodhatunk a fehérvári gazdaságra, még akkor is, ha látjuk azért, hogy a világban vannak most olyan folyamatok, amik bizonytalanságot okoznak. Ezért volt fontos, hogy az önkormányzat jelentős tartalékokat képzett az elmúlt években, és hitelt sem vettünk fel.

Az önkormányzatnak idén olyan problémákkal is szembe kellett néznie, hogy nehéz megfelelő kivitelezőt találni olyan munkák elvégzéséhez, amire megvan a szükséges pénz...

Az elmúlt években olyat tapasztaltunk, amit korábban soha. Sok esetben volt pénz a fejlesztésre, de nem találtunk olyan kivitelezőt, aki az adott munkát tisztességes árszínvonalon és minőségben el tudta volna végezni. Az építőiparban jelentősen megugrottak az árak - a költségek is nyilván -, de ez csak egy szintig elfogadható. Volt ebben az évben is olyan, amikor megvalósítottunk volna egy jelentős beruházást, de nem találtunk hozzá megfelelő árat és minőséget garantálni tudó vállalkozást. Ilyenkor újra ki kell írni a közbeszerzést és igyekszünk megtalálni a megfelelő ajánlattevőt.

Az építőiparral kapcsolatos kérdés az ingatlanárakban is jelentkezik. Kell-e foglalkoznia egy polgármesternek azzal, milyen ingatlanárak vannak a városban és ez a város szempontjából jó-e vagy sem?

Egy polgármesternek mindennel foglalkoznia kell és mindenre reagálnia kell, ami a városban történik, de mindig őszintén el kell mondani, hogy mi tartozik az önkormányzat hatáskörébe és mi nem. Attól függetlenül, hogy nem önkormányzati hatáskör, az ingatlanpiaccal is kell foglalkozni, hiszen nagyban meghatározza, hogy a fiatalok itt tudnak-e maradni, hogy máshonnan ide tud-e jönni a szakképzett munkaerő. A gazdaság sok területén van munkaerőhiány, ami érinti az építőipart, a közigazgatást, vagy a Városgondnokságot, ahol az üzemeltetési feladatokat látjuk el. Egyre nehezebb olyan embert találni, aki karban tartja a közterületeket, nyírja füvet, vagy mérnököt, aki az önkormányzatnál dolgozik. Ha ezen szeretnénk segíteni, ebben a lakhatás alapvető kérdés. Az elmúlt évben ezer lakás épült és épül jelenleg is a városban, ez mutatja a gazdasági prosperitást és azt is, hogy a jövedelmek is folyamatosan emelkednek. Az állami támogatási rendszer a CSOK-on keresztül jelentősen hat a lehetőségekre, a kínálati és keresleti oldalra egyaránt. Az önkormányzatnak a bérlakáspiacon van lehetősége befolyásolni akár az árakat is. A város mintegy 1000 bérlakással rendelkezik, ebbe bele tartoznak a szociális bérlakások és piaci alapon működtetett bérlakásállomány is. A legfontosabb azonban, hogy a rászorulóknak, ahogy eddig is tettük, ezután is segítséget, támogatást nyújtsunk, különösen a közszférában, hiányszakmákban. Bérlőkijelölési joggal, vagy külső partnerek bevonásával adunk például ilyen lakásokat a rendőrségnek, a pedagógusoknak, óvónőknek, akik így kedvezményes díjjal juthatnak önkormányzat lakáshoz.

A fiatalok életminősége szempontjából fontos az is, hogy teljes jogú tagjai lehessenek a város közösségének...

Úgy érzem, egy városban nemcsak beszélni, hanem tenni is kell a fiatalokért. Kifejezetten örülök annak, ha a fiatalok a közéletben is szerepet vállalnak, legyen az akár diáktanácsi vagy szenátusi tagság, vagy jelentse ez azt, hogy részt vesznek a fehérvári tehetségkutató mozgalmakban. A Fehérvár Hangja, a Versünnep, a Fehérvár Táncosa, vagy a Szóval győzni mind arról szól, hogy a fiataloknak lehetőséget nyújtsunk a város ügyeibe való beleszólásra és ne helyettük, hanem velük együtt döntsünk azokban a kérdésekben, ami már most róluk szól, vagy a jövőjüket befolyásolni fogja. Azt tapasztalom, hogy szívesen vesznek részt a közéletben, vannak ötleteik, tudják mit szeretnének és egyre többet tesznek is a városért. Kulcsfontosságúnak tartom a fiatalok bevonását abban az értelemben is, hogy amikor majd eldöntik, hol fognak élni, Fehérvár versenyképes alternatívát jelentsen számukra.

Ez a szolgálat rengeteg munkával is jár, ami bizonyára sok megértést követel a családja részéről.

Sokszor megkérdezik, hogyan bírom ezt a munkatempót, de ennél fontosabb az a kérdés: hogy bírja a család? Berendezkedtünk erre az életmódra, de azért ez nyilván nem könnyű sem a feleségemnek, sem a szüleimnek, sem a testvéremnek, és különösen a gyerekeknek, akik ezzel a névvel nem tudnak elbújni a városban. Úgy érzem, amennyire hozzá lehetett szokni, ők hozzászoktak, részben ebben is nőttek fel, mi pedig próbáljuk a lehető legnyugodtabb környezetet megteremteni nekik, hogy minél inkább úgy tudjanak felnőni, ahogy bármelyik más fehérvári fiatal. Remélem tudtuk ezt a nyugalmat biztosítani számukra idén is, ami különösen nehéz esztendő volt. Mindegyikük elég nagy már ahhoz, hogy tudja milyen a választási év, látták a plakátokat és azt is látták, hogy épségben vannak-e vagy összefirkálva, amire előre felkészítettük őket. Amennyire lehet, a közéletből szeretném kivonni a családot, ezért is jelenik meg minimális fotó a gyerekekről vagy a feleségemről, mert próbáljuk a magánéletet magánéletként élni. Persze a család nagyon tud örülni az eredményeknek, így együtt örültünk októberben is.

Hogyan értékeli az önkormányzati választások eredményét több mint két hónappal október 13-a után?

A polgármesterség nem pártpolitikai tisztség, a várost fehérvári lokálpatriótaként szolgálom. Ez a fajta hozzáállás visszaigazolódott és az emberek azt mondták, hogy egy polgármestertől nem a politikai árokásást, veszekedést, rombolást várják el, hanem az építkezést, stabilitást, biztonságot és közösségi erő megteremtését. Ezúton is szeretném megköszönni azt a bizalmat, amit 2010 és 2014 után 2019-ben is megkaptam a fehérváriaktól. Örülök, hogy azt a közéleti stílust, amit próbálok követni, visszaigazolták a fehérváriak és ők is ezt várják el Székesfehérvár polgármesterétől. A képviselő testület gyakorlatilag nem változott az előző ciklushoz képest, ez azt mutatja, hogy a fehérváriak értékelték az eddigi munkát, a másik oldalnak pedig azt üzenték, hogy nem kérik a pártközpontok Budapestről meghatározott politikai stílusát és tartalmát a fehérvári közéletben. Hogy ezt ki értette meg, vagy ki nem, az minden politikai szereplő saját felelőssége. A választásokon a fehérváriak egyértelmű felhatalmazást adtak, hogy ezt a fajta stílust, közéletet és közösségépítést vigyük a tovább a következő öt évben is és én ezen fogok dolgozni.

A 2020-as év is sok lehetőséget tartogat Székesfehérvár számára, hiszen jövő évben két nagy, látványos fejlesztés kivitelezése is elindulhat...

A középiskolai campus beruházás több iskola megújítását és vadonatúj épületbe költözését is eredményezi és várjuk már azt is, hogy kipróbáljunk egy campus-szerű működést a középiskoláknál a közösségépítés ösztönzésére. A déli összekötő út az egyik fontos eleme azoknak a következő években megvalósuló, közlekedéssel kapcsolatos fejlesztéseknek, amelyeket régóta várunk. Évtizedek óta van szó ennek az útkapcsolatnak a megvalósításáról és jogerős építési engedéllyel rendelkezünk már több mint egy éve. A kisajátítási eljárások nagy része befejeződött, elkezdődött egyes elemekkel a közbeszerzési eljárás előkészítése és abban bízom, hogy jövőre már a kivitelezés kezdődik és előrelépést fogunk elérni több, a Modern Városok Programhoz tartozó fejlesztés ügyében is. Remélhetőleg január elején fontos bejelentéssel szolgálhatunk a Szent György Kórház fejlesztése kapcsán és jövőre előrelépést érhetünk el a multifunkcionális csarnok kapcsán is. Az Árpád-ház programon belül is vannak olyan fejlesztések, amiben mérföldkő lehet a 2020-as esztendő, élén a Szent István Király Múzeum főépületének felújításával.

Interjú

 1. Nagyheti beszélgetés Dózsa István atyával, a Székesfehérvári Bazilika plébánosával

  Dózsa István 1968-ban született Dunaújvárosban, 1993-ban Székesfehérváron szentelték pappá. Szolgált Csepelen, Fehérváron, a Jézus Szíve templomban és számos mezőföldi településen. Címzetes kanonok, püspöki tanácsos, érdemes esperes, a Székesfehérvári Egyházmegye vagyonkezelője 2012-től, a Bazilika plébánosa és a Szent Imre templom igazgatója 2017 óta. István atyával nagyhéten, a koronavírus-járvány árnyékában beszélgettünk.

  2020.04.07.
 2. Az Alba Regia Alapfokú Művészetoktatási Intézmény is áttért a digitális oktatásra

  A koronavírus-járvány az élet számos területén kényszerítette már az embereket mindennapi rutinjuk megváltoztatására. Nem volt ez másképp a gyerekekkel sem, akik március 16-a óta új, tantermen kívüli, digitális oktatási rendszerben tanulnak, amely vonatkozik az alapfokú művészeti képzésekre is.

  2020.04.06.
 3. „A családegyesítés időszaka” - beszélgetés Szász Zoltán, református lelkipásztorral

  Szász Zoltán az erdélyi Lupényban született 1974-ben. 2003-ban a Kolozsváron, a Protestáns Teológiai Intézetben végzett, 2003-tól Temesváron, 2006-tól Pankotán, 2012-től Tiszaföldváron szolgált, 2018-ban iktatták be a Székesfehérvár-Széchenyi úti Református Gyülekezet lelkészi hivatalába. Szász Zoltán, lelkipásztorral beszélgettünk a koronavírus-járvány árnyékában.

  2020.03.31.
 4. Húsvét előtti beszélgetés Bencze András evangélikus lelkésszel

  Bencze András, evangélikus lelkész 1960-ban született Budapesten. Az Evangélikus Teológiai Akadémián végzett, tanulmányait követően rögtön Székesfehérvárra küldte Nagy Gyula, püspök; 1984-től segédlelkész, 1986 óta - harmincnégy esztendeje – a fehérvári gyülekezet lelkésze. A Nyugati-Dunántúli Egyházkerület püspökhelyettese, a Fejér-Komáromi Egyházmegye legrégebben szolgáló lelkésze.

  2020.03.24.
 1. Akit háromszor is karanténba zártak - beszélgetés Brückner Ákos Előd atyával

  Farsang utolsó napjaiban keresztény ember tervezni kezd: milyen legyen az idei nagyböjt, miről mondjak le, hogy megéljem a szent negyven napot? Idén is tervezgettünk, de senki nem gondolta volna, hogy technikára és mindenhatóság-tudatra épülő társadalmunkban egyik napról a másikra viszonylagossá válnak olyan dolgok, melyekről azt hittük, hogy ezek nélkül elképzelhetetlenek napjaink.

  2020.03.20.
 2. Beszélgetés a belvárosi fejlesztésekről Szabó-Bakos Györgyné önkormányzati képviselővel

  Szabó-Bakos Györgyné, a belváros önkormányzati képviselője 2010-ben Égi Tamás alpolgármester mellett kezdett foglalkozni a városrészt érintő kérdésekkel. Lakóként és képviselőként is jól ismeri a belvárosi fejlesztéseket és problémákat. Mint mondta az idei évben a Bartók Béla tér közműfelújítás utáni kialakítása és a Kis-Budai és a Prohászka utca víziközműveinek felújítása a két legnagyobb beruházás, de több belvárosi utcában is lesz járda illetve útfelújítás. 

  2020.03.05.
 3. Trianon - interjú Szikora János rendezővel az ősbemutató előtt

  Sárosi István Trianon című drámájának ősbemutatójával emlékezik meg a Vörösmarty Színház a békediktátum évfordulójáról 2020. március 7-én. Igazságról, objektivitásról és önismeretről beszélgettünk Szikora János rendezővel.

  2020.03.04.
 4. Személyes kapcsolatok és együttgondolkodás - Dr. Kovács Zsoltné önkormányzati képviselővel beszélgettünk

  A közvetlen, személyes emberi kapcsolatokat és az együttgondolkodást tartja a legfontosabbnak munkája során Dr. Kovács Zsoltné, a 2. számú választókerület önkormányzati képviselője. Új képviselőként sok megoldandó feladatot lát a városrészben, munkáját ugyanakkor kis lépésekkel indítja és fokozatosan szeretne nagyot álmodni.

  2020.02.12.

Lakossági tájékoztatás

Eseménynaptár

2020. Április
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin