Állandó mozgásban - Beszélgetés dr. Bucsi Lászlóval

A Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház Mozgásszervi Sebészeti Centrum vezetője dr. Bucsi László 2019 karácsonyán arról tájékoztatta kollégáit, hogy megkezdi a felkészülést a jól megérdemelt nyugdíjas évekre, utódja hamarosan átveszi majd a helyét. Ám az élet néhány bekezdést átírt e jól megtervezett forgatókönyvben. A beszélgetés podcastban is hallható!
2021.02.24. 08:26 |

Dr. Bucsi László 2020 tavaszától megbízott vezetőként, majd ez év elejétől intézményvezetőként viszi a kórház ügyeit, valamint a Pécsi Tudományegyetem Külső Ortopédiai Tanszékének tanszékvezetőjeként címzetes egyetemi tanárként, professzori rangban szervezi az oktatást.

Mozgalmas év ez számára, hiszen a SICOT (Nemzetközi Ortopéd-Traumatológusok Társasága) világkongresszusát is ő szervezi, ha a járványhelyzet engedi, személyes találkozásokkal Budapesten, mondta el az ÖKK kérdésére dr. Bucsi László.

Székesfehérvárról indult és alig két évtizedes kitérőt követően itthon folytatta pályafutását. Engedje meg, hogy egy évfordulóval kezdjük a beszélgetést: az idei évben 40 éves az orvosi diplomája.

Várjon csak! Nekem most hirtelen utána kell számolnom…(nevet), és valóban, 1981 szeptemberében summa cum laude minősítéssel szereztem diplomát.

Egyenes út vezetett az orvosi pályára?

Az általános és középiskolai tanulmányaimat szülővárosomban, Székesfehérváron végeztem, az Ybl Miklós Gimnáziumban érettségiztem 1975-ben, és még abban az évben sikeresen felvételiztem a Semmelweis Orvostudományi Egyetemre. A SOTE Ortopédiai Klinikáján kezdtem pályafutásomat, ahol 1985-ben ortopédiából szakvizsgáztam. Szakmai továbbképzés keretében két évet töltöttem ösztöndíjjal az Egyesült Királyságban, Oswestryben, a Robert Jones és Agnes Hunt Ortopédiai Posztgraduális Centrumban, ahol csípő-, térd- és gerincsebészetet tanultam. A PhD fokozat megszerzését követően 1999-ben egyetemi docensnek neveztek ki a SOTE Ortopédiai Klinikáján. 19 éves egyetemi karrier után kerültem vissza Székesfehérvárra, és foglaltam el a pályázat útján meghirdetett Ortopédiai Osztály osztályvezető főorvosi állását. Ezzel egyidőben évekig párhuzamosan rotációs ortopéd sebész konzultánsként dolgoztam az Egyesült Királyságban, Manchesterben (GMSC) egy privát főleg térd- és csípőendoprotetikával foglalkozó kórházban.

2008-ban az Ön vezetésével alakult meg a Mozgásszervi Sebészeti Centrum. Milyen feladatokat jelentett ez?

Az egyik cél a gazdaságosabb működés megteremtése volt a Traumatológiai és Ortopédiai osztályok, valamint a Kézsebészeti és Sportsebészeti részlegek munkájának összehangolásával, az Európai Unió támasztotta követelményeknek megfelelően. Ennek vezetését áprilistól egy világhírű, 13 éve Németországban dolgozó kolléga veszi át, Dr. Zahár Ákos személyében. Öröm és büszkeség számomra, hogy 2021 januárjától a Pécsi Tudományegyetem Külső Ortopédiai Tanszékének vezetője lettem a Mozgásszervi Sebészeti Centrumon belül, címzetes egyetemi tanári rangban.

Az ortopédia melyik területe érdekelte legjobban a pálya elején?

A térd- és csípőendoprotetika, és ezen műtétek revíziós sebészete. Szerintem ez az egyik legjobb szakma. Hogy miért? Mert meg lehet gyógyítani a beteget! Az évekig tartó nagy fájdalmak a műtétet követően elmúlnak, és fájdalom nélküli életet élhet a továbbiakban. Őrületes sikerélmény, és e területen a halálozási arány igen csekély. Nagyon nehezen viselem, ha elveszít az ember valakit. A szakmámban 40 év alatt talán három haláleset volt, most a vírus kapcsán napi három betegtől búcsúzunk… Ezt nagyon nehéz elviselni.

Dr. Bucsi Lászlót 2020 tavaszán kérték fel a kórház vezetésére, január elsejétől kinevezett intézményvezető lett. A rá váró feladatokról, a jelenlegi kihívásokról és a folyamatosan zajló fejlesztésekről szóló további beszélgetés az ÖKK Fehérvár Podcast adásában és Spotify-on is hallható.

A szakmai kérdések mellett arra is fény derül, milyen jelentőséggel bír a Sir Robert Jones és Dr. Bucsi László nevét is rögzítő két kis aranylemez az idei szakmai világkongresszuson. Számítunk figyelmükre!

Interjú

 1. „Legyen újra rend” - beszélgetés az idén 75. születésnapját ünneplő Tolcsvay Bélával

  Idén már kilencedik alkalommal várták az érdeklődőket az Emlékparki Nyár összművészeti programjaira a pákozdi Nemzeti Emlékhelyen. A sorozat pénteken az idén 75. születésnapját ünneplő Tolcsvay Béla „Legyen újra rend” című ünnepi koncertjével folytatódott. A Kossuth-díjas énekmondót a pályáját átívelően kérdeztük az elmúlt évtizedekről.

  2021.07.09.
 2. A szüleimnek megígértem, hogy hazajövök! - interjú Bucsi László professzorral

  Bucsi László professzor, a Szent György Kórház főigazgatója idestova negyven esztendeje, hogy letette az orvosi esküt székesfehérvári fiatalként. Az Ybl Miklós Gimnáziumban érettségizett, és tudatosan választotta az orvosi hivatást. Beszélgetésünk során annak jártam utána, hogy szakmai pályafutásának milyen állomásai voltak.

  2021.05.20.
 3. Hamarosan elindul az új városkártya-rendszer – interjú Laufer Tamással

  Az Alba Innovár immáron négyéves sikertörténetet tudhat magáénak: gyermek és felnőtt képzései, szakkörei, táborai, okostanterem programja után a nevükhöz szorosan fűződő Székesfehérvár App is új funkcióval bővül indén tavasszal – mondta el Laufer Tamás, az Alba Innovár Digitális Élményközpont vezetője.

  2021.05.13.
 4. Kihívás és élmény a Nemere építése - beszélgetés Józsa Dáviddal és Kiss Benjáminnal

  Bár a koronavírus-járvány lassította a munkát, ennek ellenére folyamatosan halad az Albatrosz Repülő Egyesület és a Régi Magyar Vitorlázórepülő Sportalapítvány közös projektje, a 85 évvel ezelőtt Székesfehérváron készült vitorlázórepülő, a Nemere újraépítése. Az elmúlt hónapokban gyarapodott a szárny bordáinak száma, és folyamatosan bővül a segédtartók alkatrészének száma is. 

  2021.04.28.
 1. Az élet nagy dolgaiban a bennünk lévő iránytű segít eligazodni – interjú Ferenczy Noémivel

  Egy közülünk címmel jelent meg Ferenczy Noémi könyve, amelyben keresztény vértanúk történetét dolgozza fel. A Ciszterci Szent István Gimnázium pedagógusa Szikszai György háromszáz éve megjelent, a Mártírok oszlopa című könyvében olvasható történeteket fogalmazott át.

  2021.04.16.
 2. „Hiszünk az emberek józan gondolkodásában”

  Az egy éve tartó megváltozott életről, a családi találkozók, közösségi élet hiányáról, az új fórumokon zajló képviselői munkáról is szólt a város közgyűlésének két rangidős tagja, akik képviselői munkájuk ellátása mellett édesanyaként, nagymamaként is helytállnak. Dr. Dienesné Fluck Györgyi, a 14. számú és dr. Horváth Miklósné, a 3. számú választókörzet önkormányzati képviselői az egyéni felelősségről és a védőoltás szabad választásáról is megosztotta véleményét.

  2021.04.08.
 3. Itt mindig olyan emberek voltak, akik lehetővé tették a fejlődést - interjú Forgó Bélával

  Minden nagyvállalatnak, így a Köfémnek is kihívást jelentett a rendszerváltozás időszaka. Közülük több nem élte túl a váltást, a fehérvári alumíniumgyár azonban éppen ebben az időszakban indult óriási fejlődésnek. Mi sem bizonyítja jobban a sikert, mint hogy idén ünnepeljük a vállalat nyolcvanadik születésnapját. A rendszerváltáskor indult fejlődést nagyon sokan Forgó Béla nevével kötik össze.

  2021.04.01.
 4. Védjük meg hitünket, az egyházat, keresztény kultúránkat – Spányi Antal püspök nagyböjti üzenete

  Spányi Antal püspök negyedik nagyböjti üzenete szerint minden hívőnek meg kell tudni védeni a hitét, az Egyházat, ezeréves keresztény kultúránkat, hogy megmaradjunk, mint Szent István népe és Mária országa.

  2021.03.24.

Hirdetés

Lakossági tájékoztatás

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár

Eseménynaptár

2021. Augusztus
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22