Remek védekezéssel megfordította a párharcot és csoportkörbe jutott az Alba Fehérvár!

Tizenhat pontos hátrányt próbált ledolgozni a FIBA Európa-kupában az Alba Fehérvár az ukrán Dnyipro ellen. Jó védekezéssel ennek sikerült is alapot teremteni a meccs elején, az első félidőben már állt továbbjutásra is az Alba. A folytatásban is maradt a koncentráció, nagy győzelmet aratott és továbbjutott az Alba Fehérvár!
2018.10.09. 19:50 |

Nemcsak az ukrajnai, hanem két bajnoki vereség súlyát is cipelte a hazai visszavágó előtt Dzunics Braniszlav csapata, vagyis önbizalmát tekintve sem tökéletes állapotban állt fel, hogy ledolgozza tetemes hátrányát. Ez nem látszott az elején, labdákat szerzett, blokkolt az Alba és két perc után hattal vezetett Boykins triplájával. Kár, hogy több dobás is kimaradt, palánk alá pedig nem nagyon jutott be a labda. A védekezés ellenben remek volt, az ukránok öt perc alatt csak két pontig jutottak, Filipovics óriási zsákolásánál pedig időt is kellett kérnie edzőjüknek (11-2). A Lórántra fújt két fault okozott bosszúságot, tizenegy pontos vezetés után büntetőkkel zárkózott a Dnyipro. A negyed végén aztán megint jött Filipovics, és jól zárult a szakasz. Igaz, az első negyed Ukrajnában is a mieinké volt…

A magyar bedobó triplával nyitott a kis szünet után, amivel már majdnem ledolgozta hátrányát az Alba (25-10)! Cartwright viszont összeszedte harmadik hibáját, Freeman irányított. A 12. percben meccsnullra álltunk Filipovics újabb hármasa után, majd Freeman 2+1-ével már továbbjutásra (31-14). Odafigyelt a lepattanókra az Alba, hússzal is vezetett a szezonban még veretlen ukránok ellen. A kinti meccs legeredményesebbje, Mishula elkezdett szórni, egyedül hozta vissza az övéit, miközben az Alba büntetőket rontott. Lóránt és Bullock is triplát vágott, a félidő végi nagy adok-kapokban ezekre válaszolt a Dnyipro, és 47-32-es fehérvári előnnyel mehettek szünetre a csapatok.

Az ukránok dobószázaléka a harmincat sem érte el húsz perc alatt, miközben Jordan Heath már a tizedik pattanóját szedte le szünet után. Betett két duplát is a közösbe a center, Freeman hármasával pedig az addigi legnagyobb előny alakult ki (56-34). Fergeteges volt ekkor az Alba, minden labdát leszedett, rohant és huszonhattal is vezetett, ukrán időkérést generálva. Filipovics brutális, egykezes zsákolása a meccs jelenete volt, joggal ünnepelték. A lábbal minden hova odaérő Alba-játékosok védekezése továbbra is kiváló volt, a Dnyipro képtelen volt kétszer egymás után jó támadást vezetni. Aztán a negyed végén Mishula ismét megrázta magát, így teljesen nyílt volt a továbbjutás kérdése. 

Nem engedett szoros emberfogásából az Alba, Freeman pedig kosárpárbajt vívott Mishulával. Heath hatalmas blokkolása után Boykins légpasszal kínálta meg Kellert, ismét huszonöt volt az előny (78-53)! Időkérés után beálltak zónázni az ukránok, de a továbbjutáshoz támadásban kellett újítaniuk. Rossz dobásaik után a lepattanót rendre megszerezte az Alba, 2:25-tel a vége előtt 82-59 állt a táblán.  Az idővel is játszhatott a hazai csapat, Cartwright pedig fontos kosarat szerzett, majd gólpasszt adott Heathnek. Ukrán időkérés, aztán Tyimofejenko triplája után huszonkét pontos előnyből indult az utolsó perc, Revzin pedig újabb hármassal gondoskodott az izgalmakról… A vendégek ellen támadóhibát, majd sportszerűtlent is ítéltek, így végül a végig jól játszó Alba kivívta a továbbjutást a FIBA Európa-kupa csoportkörébe!

Alba Fehérvár - BC Dnyipro 90-67 (22-10, 25-22, 19-15, 24-20)

Alba: Cartwright 5/3, Freeman 29/9, Boykins 5/3, Lóránt 8/6,, Heath 21. Csere: Filipovics 13/6, Bullock 6/6, Keller I. 4, Tóth P., Peringer.

Sport

 1. Négyet vágott és győzött Villachban a Fehérvár AV 19

  Hat ponttal zárta a hétvégét a Fehérvár AV 19 az EBEL-ben, miután 4-1-re győzött a sereghajtó Villach otthonában, azaz a péntek esti hazai Dornbirn-verést, idegenbeli győzelemmel koronázta meg. Bár a karintiaiak szerezték az első gólt, a folytatásban esélyt sem adtak Erdély Csanádék az osztrákoknak. A Volán a válogatott szünet előtt a nyolcadik a tizenkét csapatos bajnokságban.

  2018.12.09.
 2. Védelmi hibák okozták a MOL Vidi vesztét Újpesten

  Miután a Ferencváros nyert délután, már őszi bajnok lett, a MOL Vidi számára az maradt a kérdés, tudja-e tartani a lépést a zöld-fehérekkel. Nem sikerült, mert Újpesten teljesen erőtlenül támadott a fehérvári csapat. Ráadásul az első félidőben kétszer is nagy hibát követtek el a védői, így simán kikapott a nemrég a stadionavatón legyőzött ellenfelétől.

  2018.12.08.
 3. Ötöt lőve győzte le a szezonban harmadszor a Dornbirnt a Fehérvár AV19

  A válogatott szünet előtti utolsó meccsén a Dornbirnt fogadta a Fehérvár AV19. Erdély Csanádék jól kezdték a találkozót, a vendégek ugyan 0-2-ről egyenlítettek, a Volán azonban nem engedte ki a kezéből a győzelmet. Fehérvár AV19 – Dornbirn 5-2 (1-0, 2-2, 2-0)

  2018.12.07.
 4. Hatodik légióst igazolt az Alba Fehérvár, újabb amerikai a fedélzeten

  Rutinos kosarast szerződtetett a szezon végéig a fehérvári klub. Martin Zeno 33 éves, megfordult Franciaországban, több évet játszott a finn és a román bajnokságban is, utóbbiban kétszer bajnok lett. Ő az Alba hatodik külföldije, jövő héten érkezik Fehérvárra.

  2018.12.07.

Fehérvári advent

Sport

Sportolási lehetőségek, sportágak