Szenvedett, de győzött az Alba a FIBA-Európa-kupában a Balkan ellen

Idegenben öt ponttal kapott ki az Alba Fehérvár a Balkan BC-től, itthon szeretett volna legalább ennyivel győzni. Bár nem játszott jól a magyar csapat, úgy tűnt, van erre esélye, hiszen a harmadik negyed vége előtt nem sokkal tízzel vezetett. Így is izgalmas és szenvedős lett a vége, rossz dobószázalékkal tudott egyetlen ponttal nyerni az Alba, amely őrzi vezető helyét a csoportban.
2019.01.22. 19:44 |

A BC Balkantól idegenben hosszabbításban kapott ki az Alba a második csoportkör elején. Akkor még Dzunics Braniszlav volt a vezetőedző, most ellenben már az a Jesus Ramirez, akivel két csoportmeccset megnyert azóta a fehérvári csapat. A csapatkapitány Lóránt Péter kimaradt a kezdőből, amerikai centertársa, Jordan Heath ellenben jól kezdett, triplát is dobott. Jól védekezett az Alba, az első negyed felénél csak hét pontnál járt az ellenfél, támadásban viszont többször eladták a labdát a hazaiak. Lóránt beállt, akárcsak első fehérvári meccsén Carlos Cabezas, de így is megtorpant pontszerzésben a csapat. Mulalic kiegyenlített, a negyed végén aztán egy Cabezas-Lóránt akcióval megint sikerült előnybe kerülni.

Heath előbb kiosztott egy sapkát, majd táblás triplát vágott a második tíz perc kezdetén. Szerzett labdákból tudott rohanni az Alba és elhúzott tizeneggyel. Időt kért a Balkan, majd zónavédekezéssel és Gavrilovics kosaraival 8-1-et repesztve felzárkózott. Nem volt játéka felállt védelem ellen a Fehérvárnak, öt perc alatt egy pontig jutott, egy bolgár tripla után már csak eggyel vezetett. Freeman jókor törte meg a csendet, szintén hármassal. Mélységi játéka nem volt az Albának, támadóidő végén eleresztett kinti dobásokkal próbálkozott, szerencsére az ellenfél sem remekelt… Így aztán Zeno tripláival ismét tíz lett közte.

Nem volt tökéletes a folytatás, Mulalic triplájára még jött válasz, de aztán ismét közelebb zárkózott a Balkan. Pedig nem tűnt éppen bivalyerős csapatnak a bolgár, nem is dobott jól, úgyhogy Freeman majd Lóránt jó befejezéseivel megint tíz fölé ment az előny. Sok szabálytalanság tördelte a játékot, de nemcsak ezért volt gyenge mindkét csapat támadásban. A dobószázalék szörnyen nézett ki, a hazaiaké sem érte el a negyven százalékot mezőnyből, a Balkan ezt is jócskán alulmúlta. Freeman újabb triplájánál úgy tűnt, megnyugtató lehet a különbség a negyedik negyed előtt, de Brown hasonlóval válaszolt, majd egy eladott labdából ziccerezett is, így csak néggyel vezetett az Alba.

Három percnél több kellett a folytatásban az első Alba-kosárhoz, akkor már egyenlő volt az állás. Sőt, a vendégeket elkísérő szurkolók örömére Dimitrov duplájával a vezetést is átvette a Balkan a negyed fele alatt öt pontig jutó Fehérvár ellen. Mulalic triplájánál, három perccel a vége előtt időt kellett kérnie Ramireznek. Lóránt büntetőkkel egalizált, a vendégek pedig több esélyt is kihagytak. 1:44-gyel a vége előtt Freeman ismét vezetést szerzett. Időkérés jött, majd újabb rossz dobások mindkét oldalon. Freeman büntetői után már csak 18 másodperc és négy pont előny maradt. Nagy kapkodás végén Brown aztán betalált kintről, de már csak két másodperc volt hátra. Lóránt még kihagyott két büntetőt, de végül nagy nehezen behúzta a meccset az Alba, amely így 3-1-es mérleggel áll a csoportban és továbbra is esélyes a továbbjutásra.

Alba Fehérvár - Balkan BC 65-64 (17-13, 19-13, 15-21, 14-17)
Alba: Tóth P., Freeman 21/6, Bullock 3/3, Filipovics 2, Heath 9/6. Csere: Lóránt 19/3, Cabezas, Zeno 11/6, Keller I.

Sport

 1. Először kapott ki a szezonban a Fehérvár AV19 a Klagenfurttól

  A középszakasz első hazai mérkőzésén az idényben már négyszer legyőzött Klagenfurtot fogadta a Fehérvár AV19. Ez a meccs azonban nem idézte a korábbiakat, igaz, csak a legvégén tudta eldönteni a KAC. A sokkal többször próbálkozó vendégek a hajrában magabiztossá is tették sikerüket.

  2019.02.15.
 2. A Honvéd Szondi mindkét asztalitenisz-csapata győzött

  Újfent dupla győzelemmel zárta az elmúlt fordulót a Honvéd Szondi asztalitenisz szakosztálya. Az NB I-es csapat idegenben nyert rangadót, az NB III-as együttes pedig városi riválist múlt felül, tartva jó pozícióját a bajnokságban.

  2019.02.14.
 3. Székesfehérváron tette le az állampolgársági esküt Nego Loic

  A MOL Vidi FC huszonnyolc éves labdarúgója a Városházán, Cser-Palkovics András polgármester előtt tette le az állampolgársági esküt. Nego 2013 szeptemberében szerződött Magyarországra, akkor még az Újpestbe, majd 2015-ben igazolt a Vidibe. Fehérváron a csapat meghatározó játékosává nőtte ki magát.

  2019.02.14.
 4. Az ötödik helyezett MTK otthonába látogat a Vidi szombaton

  A MOL Vidi FC a harmadik tavaszi NB I-es fordulóban játssza első 2019-es idegenbeli meccsét: az ellenfél február 16-án, szombaton 19:30-tól az Új Hidegkuti Nándor Stadionban az MTK Budapest FC gárdája lesz. A találkozóra jegyvásárlás online, a Piac téri VidiShopban és meccsnapon a helyszínen is lehetséges. 

  2019.02.14.

Sport

Sportolási lehetőségek, sportágak