Győzött az Utena ellen, de búcsúzott az európai kupától az Alba Fehérvár

A legjobb nyolcközé jutásért játszott a FIBA Európa-kupában az Alba Fehérvára litván Juventus Utenával visszavágó mérkőzést. Jobban kezdtek a hazaiak, mint az első meccsen, de a szükséges előnnyel az első félidőben nem tudtak vezetni. Fordulás után is figyeltek rá a vendégek, hogy ne kerüljenek túl nagy hátrányba, és bár végül győzött az Alba, összesítésben tizenegy ponttal az Utena volt jobb és jutott a nyolc közé.
2018.03.13. 19:05 |

Alandise Harris továbbra is sérült, így a Litvániában is nevezett kerettel vette fel a harcot az Alba, amelynek tizenhárom pont hátrány ledolgozása volt a célja. Ehhez nem kezdhetett olyan rosszul, mint a kinti meccsen, ahol csak hat pontot dobott az első negyedben és zsákszámra nyelte a triplákat. Ezúttal nem kapta, hanem dobta az elsőt Simpson révén, de volt rá válaszuk a litvánoknak. Védekezésben jól értek oda a hazaiak a dobásokra, támadásban Hill révén alakítottak ki helyzeteket, Keller Ákos pedig jól fejezte be ezeket. Ezzel együtt az első negyed felénél a türelmesen játszó Utena vezetett két ponttal, de szó sem volt az egy hete látott pontesőről részükről. Simpson második hármasával fordított az Alba, majd Horton nagy blokkjánál inkább litván kosarat ítéltek a játékvezetők… Ez csak fokozta a hangulatot, hát még, amikor Lóránt faulttal együtt kosárral fejezett be egy lerohanást. Kovács Ákos labdaszerzéseivel növelte előnyét az Alba, de a sokat és jól büntetőző vendégcsapat látótávolságon belül maradt.

Nagy pörgéssel, de rossz megoldásokkal folytatódott a meccs az első kisszünet után, aztán Kovács légpasszát Simpson hatalmasat emelkedve húzta be. Ireland nagyon távolról válaszolt, a vendégeknek az eredmény miatt még nem, a sok személyi miatt azonban fájhatott a fejük. Hillel nem tudtak mit kezdeni, vezetett az Alba, de messze volt a szükséges különbségtől. Elsőként Simpson érte el a tíz pontot, az ő kosara volt az a momentum, ami először késztette időkérésre a litván vezetőedzőt. De megint Hillnek tapsolhattunk, átkígyózós ziccerével tíz lett közte. Kár volt két elrontott lerohanásért (bár a másodiknál lábbal hárítottak a vendégek), mert rendesen megdolgozhatta volna ezekkel az ellenfelet az Alba… Az Utena is rengeteget rontott, főleg támadásban, Gaines nagy zsákolásokkal szépített az összképen. Sajnos a félidő végén a hazai tárból is kifogyott a muníció,így, bár volt amikor csak egy tripla hiányzott az áhított különbséghez, húsz perc után annak a fele sem volt meg.

Simpson betakarta a legmagasabb ellenfelet, Kupsast, majd Keller ziccerezett – de, hogy ne csak jó dolog történjen a harmadik negyed elején, centerünk megkapta harmadik hibáját. Lejöttek a fehérvári triplakísérletek, az Utena pedig egy 7-0-ás rohammal egyre zárkózott, így három perc után időt kellett kérnie Dzunics Braniszlavnak. Nem segített, Kupsas kosarával már ők vezettek. Egy tucat eladott labdánál tartott az Alba, fehérvári pont ellenben csak négy született fél negyed alatt. A litvánok sem sziporkáztak, de stabilak voltak, hozták, amit addig, míg az Alba egyértelműen visszaesett. Ráadásul a játékvezetők szétfújták a meccset és ismét kedvére büntetőzhetett az Utena. Kaotikus jelenetek után Mohammed triplájával egy pontra sikerült feljönni, majd ugyanő faulttal együtt zsákolt egyet. De nem ez robbantotta a csarnokot, hanem Filipovics utolsó másodperces, saját palánk alól elhajított, a plafont súroló és célba találó triplája. Igaz, ezzel együtt is elvesztette ezt a tíz percet az Alba.

Az Alba fiatal játékosa a negyedik negyedet nagy zsákolással nyitotta, tovább fokozva a hangulatot.  Mint addig semmi, ez sem zökkentette ki az Utenát, Buterlevicius harmadik triplájával közel tartotta övéit a hazaiakhoz. Volt, hogy három triplát emelt rá egymás után az Alba hatpontos vezetésnél, de egyik sem esett be, válaszul a litvánok naná, hogy triplát dobtak, szintén harmadik kísérletből… Mohammeden semmi nem múlt, egy az egyben simán verte a védőket és szerezte pontjait. De mindenre volt válasza a litván csapatnak, Kupsas pötyögtetett és támadólepattanókat is szedtek a vendégek. 3:12 másodperc volt hátra, amikor három ponttal vezetett az Alba és időt kért Dzunics, ami után Pointer hármast dobott, végre jót. Kulcskérdés volt, hogy kivédekezze az Utena támadásait a Fehérvár. Megtörtént, de kosarat szerezni a mieink sem tudtak, ez pedig eldöntötte, hogy nem lesz meg a továbbjutáshoz szükséges különbség. A végén a vendégek már nem támadtak az egyenlítésért, így győzelemmel búcsúzott az európai porondtól az Alba, amely ebben a szezonban is sok hasznos tapasztalatot szerzett a nemzetközi mezőnyben.

Alba Fehérvár - Juventus Utena 78-76 (25-21, 21-19, 17-18, 15-18)

Alba: Hill14, Simpson 14/9, Pointer 9/3, Lóránt P. 7, Keller Á. 7. Csere: Horton 6, Mohammed 14/3, Kovács Á. 2, Filipovics 5/3, Keller I.

Sport

 1. A télies tavaszban is jól futottak az ARAK atlétái a mezei OB-n

  A téli versenyszezon a fedett pályán lezárult. A mezei OB a tavasz bajnoksága - általában. Idén az időjárás felülírta a konvenciókat. Eső, sár, szél, hideg, hó,  minden volt, ami a futás ellen szól. Többen mégis a futóversenyt választották a hosszú hétvége programjának. A fehérvári akadémia növendékei is, és ezútal sem tértek haza érmek nélkül.

  2018.03.19.
 2. Karate: Dezső Kata első felnőtt magyar bajnoki címe

  A Fehérvár Karate Akadémia versenyzője, Dezső Kata megszerezte élete, és klubja első felnőtt magyar bajnoki címét. Dezső Kata számos korosztályos bajnoki érem után a felnőttek között is letette tehát névjegyét.

  2018.03.19.
 3. Orka Kupa - hétszáz versenyző 13 országból Székesfehérváron

  A három nap alatt 691 versenyző ugrott vízbe az Orka Kupán Székesfehérváron. Tizánhárom ország 44 egyesület részvételével zajlott versenyen a bírók több mint 400 kötelező gyakorlatot, és 160 kűrt pontoztak. Összességében elmondhatjuk, hogy mind szereplésben, mind versenyrendezésben sikeres versenyt zártunk - mondta Molnár Andrea az Orka Sportegyesület szakmai vezetője.

  2018.03.18.
 4. Európai szuperdöntőben az Alba Fehérvár utánpótlás csapatai

  A European Youth Basketball League rájátszását az U-16-os és U-20-as korosztályban is Székesfehérváron rendezték. A házigazda Alba Fehérvár csapatai igencsak kitettek magukért, hiszen a fiatalabbak minden meccsüket megnyerve elsők lettek, a juniorok pedig a végén egy igazi ki-ki mérkőzésen győztek, és második helyen végezve szintén bejutottak az európai szuperdöntőbe.

  2018.03.18.

Sport

Sportolási lehetőségek, sportágak