Szünet után Hill vezérletével bedarálta a Tallint az Alba

A Bajnokok Ligája selejtezőjének visszavágóján az észt Kalev Tallint fogadta a magyar bajnok Alba Fehérvár. Hétpontos hátrányban voltak az első meccs után a mieink, ebből csak egyet tudtak ledogozni szünetig. A harmadik negyedben megtáltosodott az Alba irányítója, Kasey Hill, és vezérletével a csapat is, így a végén már sima lett a győzelem és a továbbjutás.
2017.09.26. 19:26 |

A szezon első fehérvári tétmeccsén a szurkolók nagy része még ismerkedett az új Albával, főleg a légiós keretét tekintve cserélődött ki a bajnokcsapathoz képest. Az összeszokottság mindenképpen a vendég Tallin mellett szólt, ráadásul ők várhatták hét pont előnnyel a visszavágót a Bajnokok Ligája selejtezőjében. És hogy ezt a hátrányt nem lesz könnyű ledolgozni az Albának, azt igazolták az első percek, hiába vezetett 6-2-re is a Fehérvár. A rossz dobások és eladott labdák miatt a nyugodtan játszó Kalev Carmo fordítani tudott, közben még az is megesett, hogy Lóránt Pétert betakarták  palánk alatt. Az első negyed felénél 25 százalékos mezőnymutatónál jártak a hazaiak, ami nagyon gyenge, négypontos hátrányban időt is kért Dzunics Braniszlav. Jöttek a cserék is, Fenner, Hill és Harris kosaraival fordított, majd Hill ziccerével vezetett az Alba. De mint Észtországban mindegyik negyedben, most is a Tallin dobott kosarat dudaszóra, így eggyel megtoldotta előnyét összesítésben.
Jól kezdődött a második negyed, Macon két kosarával, kár, hogy közben Hill mellé zsákolt egy lerohanás végén. A másik oldalon Simmons nem tette meg ezt a szívességet… Forgatta csapatát Dzunics, de védekezésben bántó kihagyások voltak, illetve türelmesen játszva megtalálta a réseket a Tallin. Hill dobta az első fehérvári triplát, egyenlített vele, de vártuk az első olyan szakaszt, amikor sikerül ellépni. Hiába, Mazeika hármasával megint ők vezettek. Továbbra is gyengén dobott az Alba, így hiába szedett több lepattanót, a mozgékony észtek nem kerültek nehéz helyzetbe. Színmagyar ötös volt fenn, ez is mutatta, nem tökéletes a fehérvári légió, de ez sem változtatott az álláson. Az első mérkőzés legjobbja, Jöesaar két duplája után megint Alba-időkérés jött. Büntetődobós időszak jött, de ez sem ment tökéletesen, szerencsére ekkor a Kalev Carmo is megtorpant. Lóránt hármasa egyenlítést ért a félidő utolsó percének kezdetén. Markovics is hozzátett egyet, de ezután megint lerohanást rontott a Fehérvár, így minimálisan tudta csak csökkenteni összesített hátrányát – de legalább vezetett.

Hogy aztán rossz dobással, eladott labdával folytassa szünet után, Jöesaar pedig termelt egy duplát és egy triplát… Hanem eztán egy one-man show kezdődött! Kasey Hill érte el elsőként a tíz pontot a hazaiak közül, három duplát is elsüllyesztett az irányító, és hárompontos hátrányban időt kért a vendégcsapat edzője. De nem állt le a kis amerikai, triplájával már csak egy volt a hátrány összesítésben, aztán bevágott megint egyet, és 49-40 állt a táblán! Hill egymaga 12-0-val fordított a meccsen… Persze ehhez az is kellett, hogy a védekezés összeállt, nagyon pörgött ekkor az Alba. Lóránt is betalált, vagyis akárcsak a kinti meccsen, megint volt egy nagy fehérvári rohanás, az észtek pedig lefagytak. Mazeika tizenhat, zsinórban szerzett hazai pont után talált be ismét, de ez is belefért ekkor, mert Fenner kosarával tizenhárommal ment az Alba. Hill negedik triplájával pedig már csaknem hússzal (60-42), miközben olykor földharc ment egy-egy szabad labdáért. A negyed utolsó percére az extrát játszó Hill is pihenőt kapott, csereötös volt a pályán, de csak büntetőkből tudott betalálni a Tallin.

A meccsen tizenöt, összesítésben nyolc pont volt az Alba előnye a negyedik játékrész előtt, adott volt a feladat, ebből legalább hetet megőrizni. Letámadtak az észtek, de nem a saját, hanem az ellenfél térfelén adott el négy labdát a Fehérvár – négy támadásból. Szerencsére rosszul dobtak a vendégek is, három perc alatt csak egy-egy mezőnykosár esett. Lóránt Péter szép tempóját Fenner is lemásolta, de közben Dorbek triplát dobott. Hatalmas lábmunkával védekezett öt nap alatt negyedik meccsét játszó ellenfelén az Alba, fizikálisan ekkor már egyértelmű volt a fölény. Az utolsó öt percbe tizennyolc pontos előnnyel ment bele a Dzunics-csapat. Harris duplájával a közte húsz is meglett, a Tallin ekkor tartott tizenöt pontnál a második félidőben. Látvány is akadt, Harris húzta be Fenner alley-oop passzát, két perccel a vége előtt ismét hússzal vezettek a mieink. A meccs már nyerve volt, a továbbjutás is közelinek tűnt, de azért Jöesaar triplája után időt kért Dzunics. Érthetően kintről próbálkozott a Tallin, de az olykor szertelen, hibákkal tarkított játék ellenére a végén nem engedte kiénekelni a sajtot a szájából a magyar bajnok. Összesítésben hat ponttal volt jobb és továbbjutott az Alba!

Alba Fehérvár – BC Kalev Carmo 79-66 (14-15, 22-20, 24-10, 19-21)

Alba: Hill 22/12, Markovics 6/3, Harris 15, Lóránt 17/3, Keller Á. 4. Csere: Macon 4, Kovács Á., Fenner 8, Filipovics 3, Keller I.

A következő fordulóban pénteken, hazai pályán fogadja az Alba a török Karsyaka csapatát. Annak a párharcnak a továbbjutója a Bajnokok Ligája főtáblájára kerül.

Sport

A legszebb pillanatok

Sport

Sportolási lehetőségek, sportágak