Húszpontos hátrány után is hazai siker az Európa-kupában, törököt vert az Alba!

Hazai mecsel folytatta szereplését a FIBA-Európa-kupában az Alba Fehérvár. A török Demir Insaat Büyükcekmece ellen egy félidőn át nagyon rosszul dobtak, utána viszont valsággal feltámadtak Lóránték. Húsz ponttal is vezettek a törökök, mégis a mieink örülhettek a végén, kiélezett rangadón megszerezték első győzelmüket a második csoportkörben.
2018.01.09. 18:22 |

A török csapat ebben a szezonban még nem kapott ki idegenben a Fiba-Európa-kupában, pedig már ötször is pályára lépett otthonától távol. A kupában tehát jól megy a törököknek, akik öt légióssal érkeztek Fehérvárra. Köztük az első fordulóban a Körmendnek 29 pontot, közte nyolc (!) triplát dobó amerikai Erving Walkerrel. De nem ő, hanem Keller Ákos szerezte az első kosarakat látványos zsákolásokból. Centerpontokkal válaszoltak a vendégek, majd Walker is megkezdte a triplagyártást és hamarjában 10-0-át repesztett a Demir Insaat. Yildizli nagyon élt a palánk alatt, miközben sorra rontotta a dobásokat az Alba. A két faultot gyűjtő Keller helyén Horton jól szállt be, rajtuk kívül más fehérvári be sem talált az utolsó percig, a vendégek ellenben osztoztak a terheken. 21-12-es vezetésüknél kért időt Dzunics Braniszlav, ezután Mohammed büntetőkből szépített, de az első negyed a Demiré volt.

Alig telt el másfél perc a folytatásból, és már jött az újabb Alba-időkérés, mert egy lerohanás után tíz fölé nőtt a vendégek előnye. Középtávolról és távolról semmit nem dobott be az Alba, ez elvette az önbizalmat is, a török pedig mindezt észlelve beálltak zónázni. Kilenc kimaradt triplánál járt a Fehérvár, Wright ellenben beemelt hármat egymás után, és már hússzal mentek a vendégek. Harris végre bedobott egy triplát, támadóidő végén, de még ezzel együtt sem járt ekkor tíz pontnál a negyedben az Alba. ráadásul Szotjanivszki válaszolt. Eladott labdákkal is segítette ellenfelét a magyar bajnok és sajnos a védekezés sem emlékeztetett a tőle megszokottra. Lóránt és Mohammed hármasa, majd Horton megharcolt kosara közelebb vitte a riválishoz a hazaiakat, így csökkent a különbség szünetig. Ám míg a Demir 53, az Alba 37 százalékkal célzott mezőnyből, és ez meglátszott az álláson.

Ismét Keller szerezte a félidő első pontjait, de rögtön utána a harmadik személyijét is megkapta az Alba centere. A litván válogatott Kairys sérülés miatt nem játszott a vendégeknél, így is tartották magukat a palánk alatt, de a harmadik negyed elején végre az Alba is szedett támadólepattanókat. Lóránt büntetőivel tíz alá csökkent a különbség, és amikor Hill passzát Horton a levegőből behúzta, időt kellett kérnie a vendégek edzőjének. Nagy luxus volt, hogy két büntető is kimaradt, főleg, hogy  Wright az ötödik hármasával büntetett. Azért ekkor neki sem ment be minden, a tőle elvett labdából indulni tudtak Hortonék, centerünk 15 pontnál járt. A vendég kispad ellen technikait ítéltek, de ez a büntető is kimaradt – ahogy egy portszerűtlen fault után Lóránt is kihagyott kettőt, Mohammed ziccerével viszont egy pontra zárkóztunk. Ekkor köszönt be a meccs eleje óta láthatatlan Walker, hét pontot szerzett zsinórban, dea negyedet ugyanennyivel az Alba nyerte, nyílt volt a meccs.

Török pontokkal indult a negyedik negyed, de aztán megint úr volt saját palánkja alatt az Alba. Kasey Hill pedig beemelt két triplát, és a másodikkal, pontosan 33 perc játék után ismét vezetett a Fehérvár! Időt kértek a vendégek, majd egyenlítettek, de jött Hill újabb triplája… Az irányító ezután Kellernek adott gólpasszt, az előny tartásához pedig legalább ennyire kellett a remek védekezés. Lóránt Péter szedett lepattanókat és növelte az előnyt, két és fél perccel a vége előtt öttel vezetett az Alba. Újabb egy perc után még mindig, és lehetett volna több, de lerohanásból eladta a labdát Harris. Ezt egy rendkívül fontos visszatett kosárral javította, negyven másodperc volt hátra, és héttel vezettünk. Walker dobott 2+1-et, majd Hill kilépése miatt elvették a labdát az Albától. Walker megint büntetőzhetett, és fél perccel a duda előtt már csak kettő volt az előny. Ezt azonban nagy izgalmak közepette már megőrizte az Alba, így húszpontos hátrányból fordítva nyerte meg a meccset!

Alba Fehérvár - Demir Insaat Büyükcekmece 74-72 (14-21, 19-25, 19-16, 22-14)

Alba: Hill 13/9, Simpson 2, Harris 9/3, Keller Á. 8, Lóránt P. 11/3. Csere: Horton 17, Kovács Á. 2, Keller I., Filipovics 3/3.

Sport

 1. Külföldi előadókat hallgattak a fehérvári kosárlabdaedzők

  Nemzetközi szakmai együttműködés keretében workshopot tartott az Alba Regia SC az egyesületben dolgozó kosárlabda edzőknek. Az eseményen spanyol és portugál szakember tartott előadást saját országuk edzőképzéséről.

  2018.01.16.
 2. Mozdulj, Fehérvár! - tematikus sportnap sztárfellépőkkel

  Az év első jelentős tömegsport eseményére várják a mozogni vágyókat szombaton a székesfehérvári MKOSZ-csarnokba. Az egész napos eseményen különböző fitnesz- és egyéb mozgásformákat lehet avatott vezetők segítségével kipróbálni, közben egészségügyi és életmód tanácsadásokon, szűréseken is részt vehetnek az érdeklődők.

  2018.01.15.
 3. Országos mászóverseny lesz hétvégén az István Királyban

  Hétvégén látványos, izgalmas programot ígér a 4. Rotpunkt Nehézségi Falmászó Verseny. Az István Király Általános Iskolába várnak minden érdeklődőt, akik szívesen megnézik az ország legjobb pókembereit. A döntők 18 órakor kezdődnek, a belépés ingyenes. 

  2018.01.15.
 4. Jobb volt emberelőnyben, többet lőtt és nyert a Klagenfurt a Volán ellen

  A grazi vereség után nagyon kellett volna a siker a Fehérvár AV19-nek a play-off pozíciókért vívott harcban, de az ellenfél ereje miatt ehhez bravúrra lett volna szükség. Mint a feltételes mód mutatja, nem sikerült: a negyedik helyen álló Klagenfurt sokkal több kapuralövéssel és jobb emberelőny-kihasználással elvitte a pontokat a Raktár utcából.

  2018.01.14.

Sport

Sportolási lehetőségek, sportágak