„ALBA BATTLE ROYAL - a Heated Dispute” - angol nyelvű vitaverseny Fehérváron

A Székesfehérvári Vasvári Pál Gimnázium második alkalommal hirdette meg a tavalyi évben elindított angol nyelvű vitaversenyt a megye középiskolásai számára, az Arconic Alapítvány támogatásával. A megyei vetélkedő az előválogató és az elődöntő után hétfőn érkezett a fináléhoz, melyben vasvári és tópartis diákok mérték össze kommunikációs készségüket, logikus gondolkodásukat és idegen nyelvi tudásukat. 
2019.05.20. 10:02 |

Olyan témákról vitáztak, mint például az emberi klónozás, a gyűlöletbeszéd betiltása, vagy az iskolai étkezés szabályozása. A vetélkedő fejleszti a logikus gondolkodását, az ítélőképességét, az erkölcsi érzékenységét, a kommunikációt, és segíti a felkészülést az emelt szintű érettségire. Nyolc iskolából összesen 24 csapat jelentkezett, a 9-10. évfolyamon 16, míg a 11-12. évfolyamon 8 csapat mérte össze tudását.

Az online előválogató és az elődöntő után ma a Hiemer-házban rendezték meg a döntőt melybe a Tóparti Gimnázium és a Vasvári Pál Gimnázium csapatai jutottak be.

Olyan angol nyelvi élményt ad a disputa verseny a diákoknak, ami mindenki épülésére szolgál – mondta Horváth József a Vasvári Pál Gimnázium igazgatója. Mint mondta tavaly indult a verseny, köszönhetően az Arconic Alapítvány támogatásának. Ebben az évben pedig kiterjesztettük a megmérettetést, hiszen tavaly még csak a fehérvári iskolások jelentkezhettek, idén már Fejér megye diáksága között hirdettük meg.

Varga Zsuzsa az Arconic-Köfém Hengermű Öntöde HR vezetője arról beszélt, hogy az Arconic Alapítvány és a Vasvári Pál Gimnázium azon dolgozik közösen, hogy sikeresebb jövőt kínáljanak a diákoknak. Idén három fordulóban mérték össze a tudásukat a fiatalok és az eddigi közös verseny is nagyon sok tudást adott a csapatoknak.

Mészáros Attila alpolgármester köszönetet mondott a szervező Vasvári Pál Gimnáziumnak és az Arconic Alapítványnak, hogy második alkalommal is megszervezték a versenyt, ami az idegen nyelv tudás miatt fontos a fiataloknak. Kiemelte, hogy számos nagyvállalat működik Székesfehérváron, ahol elengedhetetlen az idegen nyelv ismerete. Fontosnak nevezte, hogy a versenyen olyan vitakultúrát tanulhatnak meg a diákok, ami a későbbi életük során is nagyon hasznos lesz majd.

Közélet

 1. Fehérvári mentős házaspár mentett életet a spanyol tengerparton

  Jól megérdemelt pihenését töltötte Mallorcán az Országos Mentőszolgálat székesfehérvári mentőtiszt házaspárja, amikor tegnap valaki segítségért kiabált a vízből. Gyorsan odasiettek, ahol a fürdőzők egy 60 év körüli férfi testét tartották a víz tetején. A rutinos mentőtiszt pár partra húzta a beteget, akinél nem tapasztaltak légzést és azonnal megkezdték az újraélesztést.

  2019.09.20.
 2. Erdőtelepítésről és útépítésről is döntött a ciklus utolsó Közgyűlése

  Az október 13-i önkormányzati választás előtt utolsó közgyűlését tartotta Székesfehérvár képviselő testülete pénteken délelőtt. Az ülés elején néma főhajtással emlékeztek meg a héten elhunyt Horváth Gáborról. A testület kiírta a közbeszerzési eljárását a déli összekötő út megépítésének illetve döntöttek több mint 118 ezer fa elültetéséről is, mely még idén novemberben megtörténik Székesfehérváron.

  2019.09.20.
 3. Szabadtéri szentmise lesz vasárnap délután a Szőlő utcai keresztnél

  Vasárnap délután Tóth Tamás esperes celebrál szentmisét  a Szőlő utcai keresztnél. A hívek a kereszt felszentelésének az évfordulóján adnak hálát közös imáikkal, kapcsolódva a Szent Kereszt felmagasztalásának ünnepéhez. A szabadtéri szentmise 16 órakor kezdődik.

  2019.09.20.
 4. Wathay Ferenc születésének 451. évfordulóján emlékeztek a hős vicekapitányra

  Négyszázötvenegy éve született Wathay Ferenc egykori vicekapitány, akinek nevéhez kötődik Székesfehérvár 1601-es visszafoglalása a törököktől. A Wathay Ferenc Bajtársi Egyesület évről évre megemlékezik névadójáról, a végvári vitézről, aki 1602-ben alkapitánya is volt Székesfehérvárnak. 

  2019.09.19.

Eseménynaptár

2019. Szeptember
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek