Alba Accelerator - startup vállalkozások mutatkoztak be befektetői zsűri előtt

A Közép-dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség vezetésével, a Széchenyi Tőkealap-kezelő Zrt. szakmai támogatásával áprilisban indult el a mentorprogram, mely olyan kis- és középvállalkozásokat támogat, amelyek innovatív ötletük megvalósításához külső tőkebevonást terveznek. A programban résztvevő ötletgazdák csütörtökön start-up nap keretében mutathatták meg fejlesztési koncepciójukat a befektetői zsűrinek Székesfehérváron, a Hiemer-házban.
2018.11.22. 11:18 |

Az Alba Accelerator az Interreg Danube Program keretében futó ACCELERATOR projekt keretében valósul meg, célja startupok felkészítése kockázatitőke-befektetésekre nyolc közép-európai országban.

Az Alba Accelerator első fordulójában, ez év tavaszán tizennégy start-up, projektötlet vett részt, és mutatkozott be a forduló végén a befektetői zsűrinek.

Az Alba Accelerator második, ez év őszén nagy sikerrel lezajlott fordulójában tíz start-up kapott lehetőséget a programban való részvételre. A résztvevő csapatok, illetve korai fejlődési szakaszban lévő mikro- és kisvállalkozások elismert hazai startup szakemberektől kaptak mentorálást olyan területeken, mint a szellemi tulajdon védelme, az üzleti tervezés, a piackutatás, a vállalkozásindítással kapcsolatos kérdések és a marketing, illetve a potenciális tőkebefektetőkkel folytatott tárgyalások.

A szakemberek két hónapig személyre szabott segítséget biztosítottak egy szilárd üzleti koncepció kialakításához, amit a program a résztvevők csütörtökön ismertethettek a potenciális befektetőknek a második befektetői nap keretében. Az akcelerációs folyamat végére rendelkezésükre áll majd egy tapasztalt mentorok és szakemberek közreműködésével kialakított üzleti koncepció, valamint a program utáni hat hónapra szóló részletes akcióterv is.

Második alkalommal rendezzük az Alba Accelerator mentorálási programot, az első rendkívül sikeres volt. Szeretném hangsúlyozni, hogy a befektetői nappal a folyamat nem zárul le, természetesen a legígéretesebb ötleteknek további segítséget szeretnénk adni.” - emelte ki Szépvölgyi Ákos, a Közép-Dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség Nonprofit Kft. (KDRIÜ) ügyvezető igazgatója.

Büszkén mondhatjuk el, hogy Székesfehérvár egy jövő orientált város. Ám ez csak egy mondás, ha nem állnak mögötte olyan emberek, akik mernek gondolkodni a jövőn, mernek vállalkozni, kockáztatni és beruházni.” - hangsúlyozta köszöntőjében Róth Péter Székesfehérvár alpolgármestere. Az eseményen a zsűri tagjaiként részt vettek Dr. Csuhaj V. Imre, a Széchenyi Tőkealap-kezelő Zrt. elnök-vezérigazgatója és Laufer Tamás, az Informatikai Vállalkozások Szövetségének elnöke is.

A bemutatkozásokat, majd a zsűri zártkörű tanácskozását követően hirdették ki az eredményeket. A kilencből négy vállalkozási ötletet kiemelten értékeltek az ítészek. Első helyen végzett az InsackTM, amely a rovarok élelmiszeripari felhasználására, rovarliszt előállítására dolgozott ki koncepciót. Második lett a WarrantIQ, amely a háztartási elektronikai termékek garancialeveleinek elektronizálását dolgozta ki. A harmadik Dental Scanner Solutions a 3D technika fogászati célú felhasználására, míg a negyedik MyBasket az elektronikus vásárlási felületek és lehetőségek összehasonlíthatóvá tételére gyártott ötletet.

A projekt a Duna Transznacionális Programból, az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatásával, az Európai Unió és a Magyar Állam társfinanszírozásával valósult meg.

Gazdaság

 1. Székesfehérváron is duális tanműhelyt adott át a Grundfos

  A szivattyúkat gyártó dán Grundfos tatabányai és székesfehérvári gyárában a duális képzésben használható tanműhelyt, oktatólabort és virtuális valóságot alkalmazó szobát adott át szerdán, 170 millió forintos beruházással.

  2019.02.20.
 2. Székesfehérvári startup sikere a Design Terminálon

  A fehérvári Konnektor Iroda alapítója, Szabó Dávid tavaly indított egy startup vállalkozást a szintén fehérvári Bíró Zsolttal közösen és máris sikerült bekerülniük a Design Terminal mentoring programjába. A 4 hónapos program alatt sokat tanultak és dolgoztak, a Demo Dayen átvehették "A legtöbbet fejlődött csapat" díját is.

  2019.02.07.
 3. Székesfehérváron ismertették az OECD friss országtanulmányát

  Székesfehérváron ismertette az OECD legfrissebb országtanulmányát Álvaro Pereira, a szervezet országtanulmányi részlegének igazgatója. A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet friss elemzése kiegyensúlyozottnak és erőteljesnek nevezi a gazdasági növekedést, köszönhetően a bérnövekedés által hajtott erős belföldi keresletnek, illetve a kiemelkedő beruházási aktivitásnak.

  2019.01.31.
 4. Húszmilliárd forintos helyiadó-bevétel a város gazdaságának köszönhetően

  A fehérvári gazdaság teljesítménye 2018-ban rekordösszegű helyi adóbevételt tett lehetővé, melyért köszönet illeti a vállalkozásokat, vállalatokat és Fehérvár valamennyi munkavállalóját. A Közgyűlés többségi döntése alapján ezért 2019-ben sem kell a székesfehérvári magánszemélyeknek helyi adót fizetniük.

  2019.01.30.
 1. Március 10-ig várják a jelöléseket a Fehérvári Fogyasztókért Szakmai Díjra

  Az idei esztendőben is várja a javaslatokat a Fehérvári Fogyasztókért Szakmai Díjra az Alapítvány a Székesfehérvári Fogyasztóvédelemért. Azok a helyi vállalkozások, cégek részesülhetnek az elismerésben, melyek szem előtt tartják a felelősségteljes piaci magatartást. A jelöléseket március 10-ig várják a fogyvedalap@gmail.com címen.

  2019.01.24.
 2. Fiatalok jelentkezését várják a WorldSkills-re - 60 országból érkeznek

  A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara várja azoknak a fiatal szakembereknek, szakközépiskolásoknak, végzős szakiskolai tanulóknak, technikusoknak, főiskolai és egyetemi hallgatóknak a jelentkezését, akik szívesen megmérettetnék tudásukat szakmájukban a fiatal szakemberek bajnokságán, a WorldSkills Kazan 2019 versenyen.

  2019.01.16.
 3. Újabb támogatás a Vasvárinak - több mint 5 millió forint a műszaki pályaorientációra

  Idén is 5 millió 600 ezer forinttal támogatja az Arconic Alapítvány a Vasvári Pál Gimnáziumot a STEM program keretében, amelynek célja, hogy a természettudományos, műszaki és mérnöki pályák felé irányítsa a diákok érdeklődését. A tanulók betekintést kaphatnak az adott terület tevékenységeibe, hétköznapjaiba is.

  2019.01.15.
 4. Felnőttképzési tanfolyam is indult az Alba Innovár Digitális Élményközpontban

  Az intelligens gyártási technológiák kezelését, menedzselését tanuló húsz résztvevő az Arconic Európai Keréktermék Kft. dolgozója és egy 320 órás tanfolyamon vesznek részt az egyedülálló digitális műhelyben. A 320 órás digitálisszakember-képzési program elvégzésével a résztvevők intelligens gyártási technológiák kezelésére, menedzselésére lesznek képesek.

  2019.01.15.

Eseménynaptár

2019. Február
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 1 2 3

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek