Ahol a kereslet és a kínálat találkozik - gazdasági konzultáció a veszélyhelyzetben

Egy hete indult el a város veszélyhelyzeti gazdasági konzultációja, melynek keretében a gazdasági, de akár a civilélet szereplői is észrevételekkel élhetnek és javaslatokat tehetnek, illetve tájékoztatást kaphatnak a koronavírus gazdasági hatásairól. A cél, hogy minél kevesebb kárt elszenvedve és minél hatékonyabban induljanak újra azok az ágazatok, amelyek a mostani veszélyhelyzet legnagyobb vesztesei.
2020.04.29. 09:07 |

A gazdasagikonzultacio@szekesfehervar.hu e-mail-címen továbbra is folyamatosan várják a megkereséseket, javaslatokat, kérdéseket. A város veszélyhelyzeti gazdasági konzultációjáról Lehrner Zsolt gazdasági ügyekért felelős alpolgármestert kérdeztem.

Már a konzultáció kihirdetésének első napján is érkeztek megkeresések. Mennyire aktívak a fehérvári gazdasági szereplők?

Minden nap, még hétvégén is jönnek e-mailek észrevételekkel, tapasztalatokkal, javaslatokkal, kérdésekkel. Van, akinek tanácsadásra van szüksége, ugyanakkor meglepő módon ezen a fórumon is érkezett több felajánlás, ami ebben a helyzetben nagyon nemes gesztus. Pont egy bajba jutott ágazatban tevékenykedő cég ajánlott fel két gépkocsit az egészségügyi és szociális szférának.

Vannak olyan megkereséseink, amelyekben már javaslati véleményezéssel is élnek, tehát megosztják velünk, hogy a bevételeiket milyen módon tudnák növelni, milyen intézkedések segítenék őket ebben. Már egy hét után is azt mondhatom, hogy ez a fajta párbeszéd a helyi gazdasági szereplőkkel előremutató!

Hogy kell elképzelni a gyakorlatban a konzultációt?

Adott a fenti e-mail-cím, erre írnak, akik érintettek és akik érdekeltek abban, hogy minél gördülékenyebben induljon újra a gazdasági élet Fehérváron. Ezeket a tapasztalatokat, problémákat figyelembe vesszük és megoldást próbálunk találni rájuk. Például az elmúlt héten voltak olyan családi napközik, magánbölcsődék, akiknek problémát jelentett, hogy kimaradtak a központi rendelkezésből. A napokban azonban megjelent a 152/2020. (IV. 24.) számú kormányrendelet, amit átolvastam és rögtön ki is küldtem az érintetteknek, értelmezve a jogszabályt. Nekik ez is segítség volt, tehát ebben az esetben az információ oldotta a bizonytalanságot.

Van olyan meghatározó szegmense a helyi gazdaságnak, ahonnan több kérdés érkezik?

A turizmus, a vendéglátás, a kultúra, a programszervezés – ezek a legfőbb kárvallottjai a koronavírus okozta veszélyhelyzetnek. Idegenforgalmi adóból 2019-ben hatvanötmillió forint folyt be a büdzsébe, most ez gyakorlatilag nulla. Nemcsak a tavaszi-nyári klasszikus, hanem az üzleti turizmus is megszűnt, csak az év első két hónapjában mozgott valamelyest ez a szolgáltatási szegmens.

A városi bevételek mekkora részét képezik ezek a bevételek? Hiszen a turizmusból származó adó mellett számos más gazdasági hatása van a városra a több hónapnyi kiesés.

Nem csak arról beszélünk, hogy az idegenforgalmi adó minimalizálódik, gyakorlatilag eltűnik, hanem arról is, hogy vajon a fehérvári gazdaság egészére hogyan hat majd ki ez a helyzet, és így a helyi iparűzésiadó-bevétel hogyan alakul. Ennek részbeni kiesése például nagyban csökkentheti a város bevételeit és így lehetőségeit.

Miből tudja ezeket a bevételkieséseket pótolni a város?

Nagyon fontos megemlíteni, hogy az elmúlt években a város folyamatosan tartalékot képzett, gondos, takarékos gazdálkodás folyt, így most van hová nyúlni! Éppen úgy működik ez, mint egy háztartásban: ha képes vagyok minden hónap végén néhány ezer forintot félretenni, akkor azt összegyűjtve néhány év után a következő karácsonyi vásárlásra vagy nyári üdülésre tudom költeni. Mi a tartalékainkból most ezt a krízishelyzetet próbáljuk enyhíteni költségvetési átcsoportosításokkal. 

A kormány gazdasági mentőcsomagjának egyre több részletét ismerjük meg: rendeletek szólnak a gazdasági szereplők tehermentesítéséről, a munkahelyvédelemről. Egy városnak milyen lehetőségei vannak, hogy célzottan segítse a bajba jutott vállalkozókat?

A legfontosabb lépés, hogy össze tudjuk hozni a helyi gazdaság szereplőit, egy olyan fórumot, ahol a kereslet és a kínálat tud találkozni. Többek között erre jött létre a mostani gazdasági konzultáció, amely az egyéni vállalkozóktól kezdve a gazdasági érdekképviseleteken át a szakszervezetekig mindenkinek szól. Most még az elején járunk, még azt sem tudjuk pontosan, hogy a jövő hét elejére milyen kormányrendeletek várhatók, és azok mennyire befolyásolják majd a gazdasági életünket. Azt tudjuk, hogy az éves gépjárműadó, amelyből összesen 404 millió forint bevétele lehetne a városnak, most elvonásra kerül. Az első félévi 202 millió forintot át is utaltuk már a központi büdzsébe.

A kiadások viszont megnövekedtek.

Szociális területen többletkiadások jelentkeztek, de az általános városi védekezési intézkedések is jelentős költséget jelentettek már eddig is Székesfehérvárnak. Ehhez tegyük hozzá, hogy a város maga is hozott már gazdaságvédelmi intézkedéseket, ilyen például az önkormányzati helyiségek és lakások bérleti díjára vonatkozó – egyelőre három hónapra meghozott – rendelkezés. 

A koronavírus okozta veszélyhelyzet elején létrehoztak egy adományszámlát, amelyen most már komoly összeg gyűlt össze.

Jelenleg több mint kilencvennégymillió forint van az adományszámlán. Magánszemélyek, vállalkozók, vállalatok, sportklubok ajánlanak fel nap mint nap. A lokálpatriotizmusnak ez egy rendkívül szép megnyilvánulása, ilyenkor is látszik, mennyire össze tud fogni ez a város! Reméljük, hamarosan újraindulhat az élet Fehérváron is, elindulhat a turizmus, a programok, a kulturális és a sportélet. Magánemberként és gazdasági szakemberként is mondom, hogy már nagyon szeretnénk látni a végét! Addig is a gazdasagikonzultacio@szekesfehervar.hu e-mail-címen továbbra is folyamatosan várjuk a megkereséseket, javaslatokat, kérdéseket!

Interjú

 1. Újra edzésben a Family Tree Triatlon csapata - beszélgetés Janota Zoltánnal

  Ahogy a kormány lazít a koronavírus-járvány miatt hozott védekezési intézkedéseken, úgy telik meg újra, lépésről-lépésre Székesfehérvár is élettel. Az éttermek, kávézók megnyitása mellett, a biztonságos távolság és egészségügyi szabályok betartásával újra lehet sportolni. Az egyéni edzések után elindultak a sportegyesületek csoportos edzései is.

  2020.05.27.
 2. Bemutatjuk Ákiboyt, a Wartburg-lázban égő fehérvári fodrászmestert

  Kiss Ákos vagy ahogyan a fehérváriak ismerik Ákiboy fodrászmester Palotavárosban és húsz esztendeje boldog tulajdonosa egy 1980-ban, a jobb létre szenderült Német Demokratikus Köztársaság Eisenach nevű városában született - illetőleg a futószalagról ott legördült - fehér kétütemű járgánynak, amely, mint mondja a mester, már családtagnak számít.

  2020.05.21.
 3. Beszélgetés a karanténhelyzet tanulságairól Brückner Ákos Előd ciszterci atyával

  Két hónappal ezelőtt, nagyböjti időben, a karanténhelyzet első napjaiban beszélgettünk Brückner Ákos Előd ciszterci atyával; „A Jóisten sosem tesz valamit úgy, hogy ne lenne benne a feltámadás élménye, akármilyen kálváriákat járunk meg előtte.” - mondta akkor. Ezúttal a karanténhelyzet tanulságairól és következményeiről kérdeztük Előd atyát.

  2020.05.18.
 4. Reprezentatív szűrővizsgálat Fehérváron - Szabó Attila rektorhelyettest kérdeztük

  Május 7-én, csütörtökön kilenc órakor kezdődött el az ARÉV Sportcsarnokban annak a 233 fehérvárinak az új típusú koronavírusra való tesztelése, akik részt vesznek a Semmelweis Egyetem kutatásában. A tesztelésről az egyetem klinikai rektorhelyettesét, Szabó Attilát kérdeztük.

  2020.05.07.
 1. Beszélgetés Vidermann Csabával, a Magyar Királyi Kardforgatók Rendje kapitányával

  A Magyar Királyi Kardforgatók Rendje-Honvéd Szondi György SE 2006-ban alakult Székesfehérváron. Kezdetben barantás hagyományok mentén haladtak, de a csapat gyorsan saját arculatot öltött; teljes mellszélességgel Székesfehérvár, mint ősi koronázóváros és történelmi főváros képviseletét, dicsőséges korszakainak hadászati hagyományőrző megjelenítését tűzték zászlajukra. Vidermann Csaba Fejér Megyei Prima-fődíjas rendkapitánnyal beszélgettünk a járvány enyhülő szorításában.

  2020.05.07.
 2. Interjú Spányi Antal megyés püspökkel a Hivatások Világnapja alkalmából

  A Katolikus Egyházban a húsvétot követő negyedik vasárnapot Jó Pásztor vasárnapjának nevezik, amely egyben a papi hivatások világnapja is. Ferenc pápa a hivatások 57. világnapjára írt üzenetének középpontjába négy kulcsszót választott: fájdalom, hála, bátorság és dicsőítés. A Szentatya idei buzdítása alapján Spányi Antal megyés püspököt Berta Kata kérdezte az egyházi hivatásról a Székesfehérvári Egyházmegye honlapján.

  2020.05.03.
 3. Ahol a kereslet és a kínálat találkozik - gazdasági konzultáció a veszélyhelyzetben

  Egy hete indult el a város veszélyhelyzeti gazdasági konzultációja, melynek keretében a gazdasági, de akár a civilélet szereplői is észrevételekkel élhetnek és javaslatokat tehetnek, illetve tájékoztatást kaphatnak a koronavírus gazdasági hatásairól. A cél, hogy minél kevesebb kárt elszenvedve és minél hatékonyabban induljanak újra azok az ágazatok, amelyek a mostani veszélyhelyzet legnagyobb vesztesei.

  2020.04.29.
 4. Ászanák székkel, sámlival, díszpárnával - beszélgetés Bódis Veronika jógaoktatóval

  Otthon is lehet jógázni! És most csak otthon lehet. Jelenleg online foglalkozásokat tart Bódis Veronika jógaoktató, gerinctréner. ’Veró’ 16 éve jógázik aktívan, a hatha jóga után az iyengar jógát ismerte és szerette meg. Eleinte a maga örömére csinálta, a kis faluban, ahol él, járt fel a hegyre és ott gyakorolt.

  2020.04.29.

Lakossági tájékoztatás

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár

Eseménynaptár

2020. Június
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V