Adózás 2024 – az áfától az idegenrendészetig - szakmai fórum a Városházán

A legfrissebb adózási változásokról volt szó azon a széleskörű szakmai fórumon, melyet székesfehérvári cégek, vállalkozások számára rendezett a Városházán a PwC Magyarország „Adózás 2024 – Az áfától az idegenrendészetig” címmel. Ez volt az első ilyen alkalom, melyet várhatóan több hasonló követ a jövőben.
2024.03.07. 12:46 |
Adózás 2024 – az áfától az idegenrendészetig - szakmai fórum a Városházán

A rendezvényen mintegy 50 cég, vállalkozás képviselői voltak jelen, akik a PwC adószakértői által első kézből kaptak információkat az aktuális adózási kérdésekről, a legutóbbi adóváltozásokról, a januártól hatályos jogszabálymódosításokról és aktualitásokról.

Deák László, a PwC Magyarország üzletágvezető cégtársa korszakos eseménynek nevezte a programot, melyet Székesfehérváron első ízben rendeztek meg, és hasonlókra készülnek a jövőben is. Hangsúlyozta, hogy gyakorlatilag nap mint nap változnak az adózással kapcsolatos jogszabályok, ráadásul az adózás mellett vannak egyéb fizetési kötelezettségek is Magyarország Kormánya és az Európai Unió által előírtan egyaránt, ilyen például a karbonvám vagy a globális minimumadó. Az adózással kapcsolatos kérdések megválaszolására nagy igény mutatkozik a cégek részéről, ezért szervezték meg a szakmai délelőttöt.

Dr. Cser-Palkovics András polgármester köszöntőjében kiemelte, hogy Székesfehérvár városa a történelme mellett joggal és okkal lehet büszke a gazdaságára, a helyi ipar szerkezetére, a vállalkozások nagyságára, valamint a Magyarországon és Közép-Európa betöltött szerepére.

„Ez a város a gazdaságából, a vállalkozásaiból él. Akkor tudunk fejlődni, ha az itt lévő gazdaság növekedni képes. Ez igaz a családok szintjén, hiszen a vállalkozások adják az egzisztenciát az embereknek, de ugyanúgy igaz az önkormányzat tekintetében is, hiszen a helyi adókból  tudjuk a várost működtetni, fejleszteni és a közszolgáltatásokat javítani. Ez egy szoros szimbiózis, amelyben nekünk meg kell teremtenünk a gazdaságot növelő környezetet, ami pedig visszahat a helyi közösségre.” – fogalmazott a város polgármestere. Hozzátette, hogy a gazdasági helyzet nagyban kihat a város környezetére, a régióra is, hiszen Budapest után, illetve Győr előtt Székesfehérvár rendelkezik a második legnagyobb ingázó munkavállalói körrel.

A megnyitó után a PwC Magyarország szakértői tartottak előadásokat, többek között az ÁFA-módosításokról és a digitális változásokról, a karbonvámról és a kiterjesztett gyártói felelősségről, a munkavállalók és a magánszemélyek adózásáról, az új idegenrendészeti szabályokhoz kapcsolódó kérdésekről és a társaságok adózását érintő változásokról. A rendezvény szakmai kerekasztal-beszélgetéssel zárult.

Gazdaság

 1. Alba Regia Állásbörze

  Harmadik alkalommal rendezték meg az Alba Regia Állásbörzét a Sóstói Stadionban pénteken. Többek között iparvállalatok, kereskedelmi szolgáltatók és közlekedési társaságok jelentek meg a seregszemlén, de voltak munkaerő-közvetítők is. A kiállítás iránt már a nyitáskor nagy volt az érdeklődés.

  2024.04.12.
 2. A magyar gazdaság helyzete, kilátásai

  A magyar gazdaság helyzete, kilátásai és a VOSZ programja volt napirenden a szövetség Fehérváron tartott vállalkozói fórumán. Az aktív szerepvállalás a fenntartható gazdaság kialakításában, a növekedés beindítása, a vállalkozói aktivitás fokozása és egy korszerű, hatékony vállalkozásfejlesztési rendszer kialakítása a legfontosabb feladat - hangzott el a fórumon, ahol vállalkozóktól azt kérték, nyissák meg a cégeiket a fiatalok előtt a duális képzés terén.

  2024.04.12.
 3. Fejlesztett az Alba-Kor Kft.

  Átadták az Alba Ipari Zónában az Alba-Kor Kft új felületkezelő üzemcsarnokát. A felületkezeléssel foglalkozó fehérvári Alba-Kor Kft. 722,86 millió forint összköltségvetésű fejlesztésének megvalósításával erősíteni tudja Magyarország zöldgazdaságát, az ipar környezettudatosabbá zöldebbé válását és egyedülálló technológiájával növeli a piaci részesedését.

  2024.04.11.
 4. Continest Defence Industry Day

  Az összecsukható konténereket és egyedi konténeralapú infrastruktúraegységeket gyártó és fejlesztő székesfehérvári Continest Technologies Zrt. először rendezte meg a Continest Defence Industry Day-t, amelyre három kontinensről, több mint 15 országból érkeztek védelmi ipari képviselők, gyártók és innovátorok.

  2024.04.09.