Adj esélyt az éveidnek - fehérvári programok az Alzheimer-világnapon

Magyarországon közel 250 ezer ember él demenciával és az érintettek száma a hozzátartozókkal együtt meghaladja az egymillió főt is. Szeptember 21-én az Alzheimer-világnapon "Adj esélyt az éveidnek" mottóval szervez egész napos programot a Belvárosban, hogy felhívják a figyelmet az Alzheimer-kór és más demenciák terjedésének veszélyére.

2019.09.12. 13:12 |

Az Alzheimer világnapot a Nemzetközi Alzheimer Társaság Edinburgh-ban 1994. szeptember 21i éves konferenciáján hirdette meg, melyen a társaság alapításának 10. évfordulóját ünnepelték. A kezdeményezéshez több mint 80 nemzeti tagszervezet csatlakozott, melyek a kampányt minden évben saját országukban szervezik.

A szeptember 21-i fehérvári programokról Spányi Antal püspök, a Katolikus Karitász elnöke, Cser-Palkovics András polgármester, Beneda Attila családpolitikáért felelős helyettes államtitkár ésRadnainé dr. Egervári Ágnes, a Katolikus Szeretetszolgálat főigazgatója a Püspökségen tartott sajtótájékoztatót.

A katolikus egyház küldetése a szolgálat és az, hogy odaálljon az emberek mellé az egyes élethelyzetekben – mondta Spányi Antal megyéspüspök. A világban azt látjuk, hogy egy olyan jelentős problémáról, mint az Alcheimer kór kevés szó esik. Az, hogy igazán érzékenyíteni tudjuk a társadalmat még sokat kell tennünk és reméljük, hogy ez a program áttörést hozhat. Mint mondta támogatni és segíteni kell azt a közösséget, mely küszködik ezzel a bajjal. „Örülök és köszönöm, hogy ilyen széles összefogásban tudunk tenni az emberekért.”

Természetes, hogy igent mond Fehérvár a kezdeményezésre – hangsúlyozta Cser-Palkovics András Fehérvár polgármestere. Negyedmillió emberről beszélünk országos szinten, de a családdal együtt a társadalom tíz százaléka érintett. Arról is beszélt, hogy az állam, az önkormányzatok és a civilek összefogásával tudunk csak segíteni. „Szép hagyomány már, hogy a Lecsófesztivál mellett a Belváros másik pontján egy másik rendezvénnyel közösen mutatjuk meg, hogy mitől is város egy város. Bízom abban, hogy sok embert meg tudunk szólítani a rendezvénnyel.”

A szeptember 21-i programokról itt olvashat részletesen!


Beneda Attila családpolitikáért felelős helyettes államtitkár arról beszélt, fontos, hogy a demenciára és az Alzheimer-kórra ne csak egészségügyi, hanem családügyi megközelítésben is tekintsünk, hiszen a társadalom széles körét érinti. Ez egy rejtőzködő kór, sokszor a betegek és a családjaik is titkolják. Az egészségügyi, a szociális és a sportágazatnak van, lehet és kell is, hogy szerepe legyen a betegség kezelésében. A közösségek, a közösségi programok – mint például az Alzheimer Café – lehetőséget adnak a találkozásra, a tapasztalatcserére.

Radnainé dr. Egervári Ágnes, a Katolikus Szeretetszolgálat főigazgatója köszönetét fejezte ki Székesfehérvár városának és az egyházmegyének, hogy befogadó módon állt hozzá az országosan is egyedülálló kezdeményezéshez. Elmondta, hogy a demencia 8-10-12 éves kórlefolyásának utolsó fázisában sokszor a családok végzik a gondozást, ami óriási érzelmi és anyagi terhet jelent. A Katolikus Szeretetszolgálat 30 éve segíti ezt a küzdelmet, ami mindannyiunk közös ügye. A szakember beszélt az INDA programról, illetve megemlítette, hogy működik a demencia szakgondozói képzés, melynek már mintegy 700 végzett szakembere van Magyarországon.

Közélet

 1. A hívek idén televízión keresztül követhetik Székesfehérvár fogadalmi szentmiséjét

  Augusztus 14-én, az országfelajánlás napján tartják az egyházmegye hagyományos fogadalmi ünnepét. Az esemény 18 órakor szentmisével kezdődik a Szent Imre templomban a Magyar Szent Család (Szent István, Boldog Gizella, Szent Imre) ereklyéinek jelenlétében. A járványügyi korlátozó intézkedéseket figyelembe véve és az előírásokat betartva a székváros fogadalmi szentmiséjét és az azt követő körmenetet idén csak zárt körben tudják megtartani.

  2020.08.08.
 2. Hazaszeretet és kötelességtudat - a repülős emlékműnél tisztelegtek a veteránok

  Koszorúzással egybekötött megemlékezést tartott a Székesfehérvári Repülős és Ejtőernyős Emlékműnél pénteken a Veterán Repülők és Ejtőernyősök Fejér Megyei Egyesülete szervezte. A hagyományokat ápoló veteránok ezzel a rendezvénnyel őrzik emlékét a második világháború után újjászervezett ejtőernyős alakulatnak, amely 1951-től 1954-ig Székesfehérváron vált ismertté.

  2020.08.07.
 3. Az Alba Innovár is felkerült az Edison100 listára - augusztus 25 lehet szavazni

  Az Edisonplatform Gondolkodó Körének szakmai döntése alapján az Alba Innovár is felkerült a 2020-as Edison100 listára. Idén szülők is jelölték a gyerekeket fejlesztőket, és a 440 jelölés feldolgozása és szűrése után végül szakmai zsűri választotta ki azt a százat, amelyekre augusztus 25-ig lehet szavazni.

  2020.08.06.
 4. Az Óbudai, a Corvinus és a Kodolányi is több szakra várja a jelentkezőket augusztus 9-ig

  Pótfelvételi lehetőségeket kínál a 2020/2021-es tanévre a BCE Székesfehérvári Campusa, az ÓE Alba Regia Műszaki Kara és a Kodolányi János Egyetem. Idén először az alapképzések esetében államilag finanszírozott helyekre is pályázhatnak a hallgatójelöltek.

  2020.08.05.

Lakossági tájékoztatás

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár

Eseménynaptár

2020. Augusztus
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30