Adj esélyt az éveidnek - fehérvári programok az Alzheimer-világnapon

Magyarországon közel 250 ezer ember él demenciával és az érintettek száma a hozzátartozókkal együtt meghaladja az egymillió főt is. Szeptember 21-én az Alzheimer-világnapon "Adj esélyt az éveidnek" mottóval szervez egész napos programot a Belvárosban, hogy felhívják a figyelmet az Alzheimer-kór és más demenciák terjedésének veszélyére.

2019.09.12. 13:12 |

Az Alzheimer világnapot a Nemzetközi Alzheimer Társaság Edinburgh-ban 1994. szeptember 21i éves konferenciáján hirdette meg, melyen a társaság alapításának 10. évfordulóját ünnepelték. A kezdeményezéshez több mint 80 nemzeti tagszervezet csatlakozott, melyek a kampányt minden évben saját országukban szervezik.

A szeptember 21-i fehérvári programokról Spányi Antal püspök, a Katolikus Karitász elnöke, Cser-Palkovics András polgármester, Beneda Attila családpolitikáért felelős helyettes államtitkár ésRadnainé dr. Egervári Ágnes, a Katolikus Szeretetszolgálat főigazgatója a Püspökségen tartott sajtótájékoztatót.

A katolikus egyház küldetése a szolgálat és az, hogy odaálljon az emberek mellé az egyes élethelyzetekben – mondta Spányi Antal megyéspüspök. A világban azt látjuk, hogy egy olyan jelentős problémáról, mint az Alcheimer kór kevés szó esik. Az, hogy igazán érzékenyíteni tudjuk a társadalmat még sokat kell tennünk és reméljük, hogy ez a program áttörést hozhat. Mint mondta támogatni és segíteni kell azt a közösséget, mely küszködik ezzel a bajjal. „Örülök és köszönöm, hogy ilyen széles összefogásban tudunk tenni az emberekért.”

Természetes, hogy igent mond Fehérvár a kezdeményezésre – hangsúlyozta Cser-Palkovics András Fehérvár polgármestere. Negyedmillió emberről beszélünk országos szinten, de a családdal együtt a társadalom tíz százaléka érintett. Arról is beszélt, hogy az állam, az önkormányzatok és a civilek összefogásával tudunk csak segíteni. „Szép hagyomány már, hogy a Lecsófesztivál mellett a Belváros másik pontján egy másik rendezvénnyel közösen mutatjuk meg, hogy mitől is város egy város. Bízom abban, hogy sok embert meg tudunk szólítani a rendezvénnyel.”

A szeptember 21-i programokról itt olvashat részletesen!


Beneda Attila családpolitikáért felelős helyettes államtitkár arról beszélt, fontos, hogy a demenciára és az Alzheimer-kórra ne csak egészségügyi, hanem családügyi megközelítésben is tekintsünk, hiszen a társadalom széles körét érinti. Ez egy rejtőzködő kór, sokszor a betegek és a családjaik is titkolják. Az egészségügyi, a szociális és a sportágazatnak van, lehet és kell is, hogy szerepe legyen a betegség kezelésében. A közösségek, a közösségi programok – mint például az Alzheimer Café – lehetőséget adnak a találkozásra, a tapasztalatcserére.

Radnainé dr. Egervári Ágnes, a Katolikus Szeretetszolgálat főigazgatója köszönetét fejezte ki Székesfehérvár városának és az egyházmegyének, hogy befogadó módon állt hozzá az országosan is egyedülálló kezdeményezéshez. Elmondta, hogy a demencia 8-10-12 éves kórlefolyásának utolsó fázisában sokszor a családok végzik a gondozást, ami óriási érzelmi és anyagi terhet jelent. A Katolikus Szeretetszolgálat 30 éve segíti ezt a küzdelmet, ami mindannyiunk közös ügye. A szakember beszélt az INDA programról, illetve megemlítette, hogy működik a demencia szakgondozói képzés, melynek már mintegy 700 végzett szakembere van Magyarországon.

Közélet

 1. Lilába öltözött a Városház tér a koraszülöttek világnapján

  Vasárnap este, a koraszülöttek világnapján lila fények, színek hívták fel a figyelmet a sok kis apróságra és családjaikra, valamint a közösségi felelősségvállalásra. A Püspöki Palotát lila fényekkel világították meg és közös énekléssel fogalmazták meg annak a segítségadásnak a fontosságát, ami a koraszülöttek életének elindulásához szükséges sokféle támogatást magában foglalja.

  2019.11.17.
 2. Dr. Abkarovits Géza, Józsa Dávid és Kubik Anna vehette át a megyei Prima fődíjat

  Új helyszín, a MOL Aréna Sóstó adott otthont az idei Fejér Megyei Prima Díj átadónak. A gálán az egy-egymillió forinttal járó fődíjakat Dr. Abkarovits Géza sebész, Kubik Anna színművész és Józsa Dávid műrepülő világbajnok vehette át, a közönségdíjat Fekete-Cseri Zsuzsanna mozgásterapeuta kapta.

  2019.11.16.
 3. Ingyenes szűrőnap volt szombaton a férfiak egészségéért

  Ingyenes szűrőnapot rendeztek férfiaknak a Család- és Nővédelmi Központban: a hagyományos novemberi kampány az egyik legelterjedtebb férfibetegség, a prosztatarák szűrésének a fontosságára hívja föl idén is a figyelmet.

  2019.11.16.
 4. Útkeresés és konszolidáció voltak a Trianon Centenáriumi Emlékbizottság tudományos ülésének témái

  „Politikai útkeresés és konszolidáció 1919-1920 fordulóján” címmel ötödik tudományos konferenciáját rendezte a Trianon Centenáriumi Emlékbizottság és Székesfehérvár Önkormányzata szombaton, a Városháza Dísztermében. Az előadások megvizsgálták, hogy 1919 ősze és 1920 tavasza között a különböző kormányok mit próbáltak tenni a konszolidáció érdekében.

  2019.11.16.

Balett

Eseménynaptár

2019. November
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek