Adj esélyt az éveidnek - fehérvári programok az Alzheimer-világnapon

Magyarországon közel 250 ezer ember él demenciával és az érintettek száma a hozzátartozókkal együtt meghaladja az egymillió főt is. Szeptember 21-én az Alzheimer-világnapon "Adj esélyt az éveidnek" mottóval szervez egész napos programot a Belvárosban, hogy felhívják a figyelmet az Alzheimer-kór és más demenciák terjedésének veszélyére.

2019.09.12. 13:12 |

Az Alzheimer világnapot a Nemzetközi Alzheimer Társaság Edinburgh-ban 1994. szeptember 21i éves konferenciáján hirdette meg, melyen a társaság alapításának 10. évfordulóját ünnepelték. A kezdeményezéshez több mint 80 nemzeti tagszervezet csatlakozott, melyek a kampányt minden évben saját országukban szervezik.

A szeptember 21-i fehérvári programokról Spányi Antal püspök, a Katolikus Karitász elnöke, Cser-Palkovics András polgármester, Beneda Attila családpolitikáért felelős helyettes államtitkár ésRadnainé dr. Egervári Ágnes, a Katolikus Szeretetszolgálat főigazgatója a Püspökségen tartott sajtótájékoztatót.

A katolikus egyház küldetése a szolgálat és az, hogy odaálljon az emberek mellé az egyes élethelyzetekben – mondta Spányi Antal megyéspüspök. A világban azt látjuk, hogy egy olyan jelentős problémáról, mint az Alcheimer kór kevés szó esik. Az, hogy igazán érzékenyíteni tudjuk a társadalmat még sokat kell tennünk és reméljük, hogy ez a program áttörést hozhat. Mint mondta támogatni és segíteni kell azt a közösséget, mely küszködik ezzel a bajjal. „Örülök és köszönöm, hogy ilyen széles összefogásban tudunk tenni az emberekért.”

Természetes, hogy igent mond Fehérvár a kezdeményezésre – hangsúlyozta Cser-Palkovics András Fehérvár polgármestere. Negyedmillió emberről beszélünk országos szinten, de a családdal együtt a társadalom tíz százaléka érintett. Arról is beszélt, hogy az állam, az önkormányzatok és a civilek összefogásával tudunk csak segíteni. „Szép hagyomány már, hogy a Lecsófesztivál mellett a Belváros másik pontján egy másik rendezvénnyel közösen mutatjuk meg, hogy mitől is város egy város. Bízom abban, hogy sok embert meg tudunk szólítani a rendezvénnyel.”

A szeptember 21-i programokról itt olvashat részletesen!


Beneda Attila családpolitikáért felelős helyettes államtitkár arról beszélt, fontos, hogy a demenciára és az Alzheimer-kórra ne csak egészségügyi, hanem családügyi megközelítésben is tekintsünk, hiszen a társadalom széles körét érinti. Ez egy rejtőzködő kór, sokszor a betegek és a családjaik is titkolják. Az egészségügyi, a szociális és a sportágazatnak van, lehet és kell is, hogy szerepe legyen a betegség kezelésében. A közösségek, a közösségi programok – mint például az Alzheimer Café – lehetőséget adnak a találkozásra, a tapasztalatcserére.

Radnainé dr. Egervári Ágnes, a Katolikus Szeretetszolgálat főigazgatója köszönetét fejezte ki Székesfehérvár városának és az egyházmegyének, hogy befogadó módon állt hozzá az országosan is egyedülálló kezdeményezéshez. Elmondta, hogy a demencia 8-10-12 éves kórlefolyásának utolsó fázisában sokszor a családok végzik a gondozást, ami óriási érzelmi és anyagi terhet jelent. A Katolikus Szeretetszolgálat 30 éve segíti ezt a küzdelmet, ami mindannyiunk közös ügye. A szakember beszélt az INDA programról, illetve megemlítette, hogy működik a demencia szakgondozói képzés, melynek már mintegy 700 végzett szakembere van Magyarországon.

Közélet

 1. Fehérvári mentős házaspár mentett életet a spanyol tengerparton

  Jól megérdemelt pihenését töltötte Mallorcán az Országos Mentőszolgálat székesfehérvári mentőtiszt házaspárja, amikor tegnap valaki segítségért kiabált a vízből. Gyorsan odasiettek, ahol a fürdőzők egy 60 év körüli férfi testét tartották a víz tetején. A rutinos mentőtiszt pár partra húzta a beteget, akinél nem tapasztaltak légzést és azonnal megkezdték az újraélesztést.

  2019.09.20.
 2. Erdőtelepítésről és útépítésről is döntött a ciklus utolsó Közgyűlése

  Az október 13-i önkormányzati választás előtt utolsó közgyűlését tartotta Székesfehérvár képviselő testülete pénteken délelőtt. Az ülés elején néma főhajtással emlékeztek meg a héten elhunyt Horváth Gáborról. A testület kiírta a közbeszerzési eljárását a déli összekötő út megépítésének illetve döntöttek több mint 118 ezer fa elültetéséről is, mely még idén novemberben megtörténik Székesfehérváron.

  2019.09.20.
 3. Szabadtéri szentmise lesz vasárnap délután a Szőlő utcai keresztnél

  Vasárnap délután Tóth Tamás esperes celebrál szentmisét  a Szőlő utcai keresztnél. A hívek a kereszt felszentelésének az évfordulóján adnak hálát közös imáikkal, kapcsolódva a Szent Kereszt felmagasztalásának ünnepéhez. A szabadtéri szentmise 16 órakor kezdődik.

  2019.09.20.
 4. Wathay Ferenc születésének 451. évfordulóján emlékeztek a hős vicekapitányra

  Négyszázötvenegy éve született Wathay Ferenc egykori vicekapitány, akinek nevéhez kötődik Székesfehérvár 1601-es visszafoglalása a törököktől. A Wathay Ferenc Bajtársi Egyesület évről évre megemlékezik névadójáról, a végvári vitézről, aki 1602-ben alkapitánya is volt Székesfehérvárnak. 

  2019.09.19.

Eseménynaptár

2019. Szeptember
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek