Ács Miklós, Kovács Krisztina és Novák Róbert kapták a Schmidl Ferenc Építészeti Díjat

Csütörtökön este adták át a közel egy évtizedes hagyománnyal rendelkező Schmidl Ferenc Építészeti Díjat a Hiemer-házban. A három díjazott építész a Szent Imre Gimnázium, Általános Iskola és Óvoda, valamint a Belváros Resort lakóépület terveinek magas színvonalával érdemelte ki az elismerést.
2022.10.13. 19:40 |
Ács Miklós, Kovács Krisztina és Novák Róbert kapták a Schmidl Ferenc Építészeti Díjat

Az Ybl-bicentenárium évében, 2014-ben Székesfehérvár Önkormányzata Schmidl Ferenc Építészeti Díjat alapított. A díj tisztelgés a város szülötte, Ybl Miklós előtt, valamint a díj névadója, Schmidl Ferenc építész a városban végzett építészeti, főépítészi munkássága elismeréseként. A díjjal azokat az építészeket tüntetik ki, akik 1990 után megvalósult alkotásukkal hozzájárulnak Székesfehérvár városképének fejlődéséhez, építészeti kultúrájának magas színvonalú fejlesztéséhez és fenntartásához. 

Az ünnepélyes megnyitón dr. Cser-Palkovics András polgármester köszöntötte a megjelenteket. Elmondta, a díjazottak munkája önmagáért beszél: „Izgalmas és érdekes, hogy egy iskola, valamint egy lakóház került díjazásra az idei évben, hiszen a város ezeknek az épületeknek az összehangolásáról szól.” – emelte ki a városvezető, aki hozzátette, Székesfehérvár építészeti örökségének megtartása és alakítása különösen fontos feladat.

„Elődeinktől nem csak gazdag történelmet, de gazdag épített örökséget is kaptunk. Dolgunk ezt jól gondozni és ápolni. Ma olyan tervezőket köszöntünk, akik ezzel a szakmai alázattal nyúltak a Belvároshoz.” – fogalmazott Fehérvár polgármestere és köszönetet mondott a megrendelőknek, a beruházóknak, valamint a kivitelezőknek, akiknek mind fontos szerepe van az alkotások létrejöttében.

„Az építészet egyszerre művészet és mérnöki tudomány. Ebből következően az építész vágyja a visszajelzést attól a közösségtől, akinek épít.” – fogalmazott köszöntőjében Lantay Attila főépítész. A főépítész beszédében hozzátette: a mai világ a vizualitás világa, ezért fontos, hogy az építészet vizuális műfajként hogyan válaszol a ma kérdéseire. Ahogy fogalmazott, külön öröm számára, hogy idén mindkét elismeréssel székesfehérvári alkotókat köszönthetnek. Szakmai értékelése alapján a díjazott épületekre a mértéktartás jellemző. A Szent Imre Iskola városképi és városszerkezeti jelentőségű épületének érzékeny, okos továbbfejlesztése valósult meg. A Várkörúton épült Belváros Resort egyszerre felel meg a beruházás szempontjainak, valamint a történelmi belváros örökségvédelmi és városszerkezeti kihívásainak.

2022-ben Schmidl Ferenc Építészeti Díjban részesült az Ács Miklós és Kovács Krisztina alkotópáros a Szent Imre Gimnázium, Általános Iskola és Óvoda bővítésének és felújításának magas színvonalú alakításáért.

Az alkotók karrierjük kezdete óta számos közös munkában vesznek részt, korábban a Várfal Építész Iroda Kft-ben, majd külön tervező szervezetekben, de mindvégig együtt alkotva. Együttműködésük eredménye többek között a Széna téri Általános Iskola bővítése, a Kisteleki utcai bölcsőde bővítése, az Ozorai Vár külső várfalának rekonstrukciója, valamint a nemrég átadott Ciszterci Szent István Gimnázium bővítése. Kovács Krisztina a városi tervtanács tagjaként, Ács Miklós pedig a területi tervtanács tagjaként segíti a város és megye építészeti munkáját.

Schmidl Ferenc Építészeti Díjjal ismerték el Novák Róbert okleveles építészmérnök munkáját, aki a Várkörúton épült, impozáns Belváros Resort többlakásos lakóépület építészeti megformálásával alkotott maradandót Székesfehérváron.

Novák Róbert diplomázása óta számos, jelentős épületet tervezett. Nevéhez fűződik Székesfehérváron a Hosszúsétatéri City-társasház, a Palotai úton található Rózsaliget-társasház, valamint a most díjazott Belváros Resort. A lakóparkok mellett számos középületet, szállodát, óvodát és bölcsődét épített. Az ő tervei alapján épült a 2021-ben átadott, és azóta is aktívan működő székesfehérvári Vad- és Madármentő Központ. Novák Róbert tagja az Önkormányzat Városi Építészeti Tervtanácsának.

A rendezvényen részt vett Spányi Antal, a székesfehérvári egyházmegye megyéspüspöke, Róth Péter és Lehrner Zsolt alpolgármesterek, Fakász Tamás állami főépítész, a Schmidl Bizottság tagja, Németh László, a Fejér Megyei Építészek Kamarájának elnöke, valamint Igari Antal Fejér megyei főépítész és Csák Lajos, a Szent Imre Gimnázium, Általános Iskola és Óvoda igazgatója.