A Vörösmarty Társaságnál ülésezett a Fehérvári Szenátus

Csütörtökön tartotta soros ülését a Fehérvári Szenátus. A testület ezúttal a Vörösmarty Társaság termében találkozott, ahol Bobory Zoltán költő, az egyesület elnöke bemutatta az újjáalakult öt tagú vezetőséget, összefoglalta az elmúlt évekhez kapcsolódó fontosabb eseményeket, visszautalva a kezdetekre, és beszámolt a társaság által kiadott kötetekről, illetve a negyedévente megjelenő VÁR című folyóiratról.
2019.06.07. 07:06 |

A kortárs magyar irodalom és a képzőművészet népszerűsítésében missziót felvállaló társaság egyik fontos célja a fiatalok bevonása a tevékenységeikbe. 

Bobory Zoltán költő, a Vörösmarty Társaság elnökének meghívására az irodalmi szervezet termében ülésezett ma a Fehérvári Szenátus testülete. A tanácsadó testület összefoglalást kapott az elmúlt kilenc esztendő történetéről: a rendezvényekről, a könyvkiadásról, a konferenciákról. 
Kezdetekben egy raktárhelyiség szolgált központként – azóta méltó helyszíne lett a rendezvényeknek a Kossuth utcai központ. A fő célkitűzés a magyar irodalom és a képzőművészet népszerűsítése, különös hangsúllyal a kortárs művészetekre. Hetente akár háromszor is kínálnak változatos programokat, és jelenleg az egyik fő kitűzésük, hogy bevonják a fiatalokat is tevékenységeikbe. Első köteteket jelentetnek meg, illetve a VÁR egyik rovatában rendszeresen mutatnak be ifjú tehetségeket, egyik új sorozatuk a havi rendszerességgel összehívott KöltőZug. Felvetődött többek között annak az igénye, hogy szeretnék szorosabbra fűzni a kapcsolatot a középiskolákkal, az ott tanító pedagógusokkal. 
Két antológiát is megjelentettek az elmúlt ciklusban, a Requiem a Don hőseiért című kötet például a második kiadásnál tart, és büszkeséggel gondolnak az ’56-os verseket tartalmazó leporellóra. Fontos rendezvényük a Lengyel irodalmi nap Székesfehérváron – amely élő hídként működik a két nemzet, illetve város között –, illetve a Városháza ad helyet a hagyományos irodalomtörténeti konferenciának. A Határon túli magyar irodalom napjai hasonlóan eredményesen működik, ami az országos megítélések alapján is a legaktívabban és legjobban működő irodalmi társaságnak köszönhető. A magyar költészet és a magyar széppróza napjának tiszteletére a tavalyi évben összesen 13 rendezvényük volt. Az elnök mellett bemutatkozott a tagok javaslatára a tizenhét tagút felváltó öt tagú új elnökség: Lakner József művészetekért, P. Maklári Éva irodalomért, Bakonyi István társadalmi kapcsolatokért felelős, valamint Lukácsy József általános alelnökök, a társaság titkára Szigl Barbara. 

Cser-Palkovics András polgármester örömét fejezte ki, hogy a város első házában gyakran találkozhatnak az irodalombarátok a társaság rendezvényeivel, ami így a helyi kortárs irodalmat is népszerűsíti. Támogatását fejezte ki továbbá a fiatalokat megszólító kezdeményezésekkel kapcsolatban. 

A nyolc éve megalakult Fehérvári Szenátus a polgármester és a városvezetés tanácsadó testületeként tevékenykedik. Tagjai véleményeznek, szakmai javaslatokat tesznek, így segítve Székesfehérvár fejlődését és versenyképességének megőrzését a gazdaság, a kultúra, az oktatás és a sport területén.

Közélet

 1. Diagnosztika és terápia teljes spektrumát nyújtja a Szent György Kórház

  Mintegy 300 millió forintos beruházás zajlott a Szent György Kórházban Európai Uniós és hazai források felhasználásával. A Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház a Közép-dunántúli régió egyetlen olyan kórháza, amely az egészségügyi szakellátás csaknem teljes spektrumát nyújtja mind a diagnosztika, mind a terápia terén. 

  2019.08.23.
 2. A Királyi Napok legszebb pillanatai 2019-ben

  Látványos fényekkel kezdődtek a Székesfehérvári Királyi Napok, majd másnap együtt énekeltünk a fúvósokkal, néztük a fényjátékot a Bíróság épületén. Kiállítás nyílt IV. Béla életéről a múzeumban, róla, illetve koráról szólt a Koronázási Ünnepi Játékok és a szertartásjáték; Rúzsa Magdi koncertjén egy gombostűt sem lehetett leejteni; kimulattuk magunkat az Öreghegyen és táncosok hozták el a világot Fehérvárra.

  2019.08.22.
 3. Köszönet a Székesfehérvári Királyi Napokon dolgozóknak és résztvevőknek

  Székesfehérvár polgármestere – a közösségi oldalain már közzétettek szerint – a város Önkormányzata és minden szervező nevében ezúton is köszöni a 2019-es Székesfehérvári Királyi Napokon dolgozóknak a programsorozaton tanúsított helytállásukat, amellyel hozzájárultak ahhoz, hogy idén is felejthetetlen élményekkel zárult a látogatók számára az ünnepi időszak.

  2019.08.21.
 4. Véradást szerveznek a Videoton Orvosi Rendelőjében augusztus 22-én

  Augusztus 22-én csütörtökön mindenkit szeretettel várnak 9 és 16 óra között a VIDEOTON Orvosi Rendelőjében, ahol minden véradót értékes meglepetés vár.

  2019.08.21.

Eseménynaptár

2019. Augusztus
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek