A Vörösmarty Társaságnál ülésezett a Fehérvári Szenátus

Csütörtökön tartotta soros ülését a Fehérvári Szenátus. A testület ezúttal a Vörösmarty Társaság termében találkozott, ahol Bobory Zoltán költő, az egyesület elnöke bemutatta az újjáalakult öt tagú vezetőséget, összefoglalta az elmúlt évekhez kapcsolódó fontosabb eseményeket, visszautalva a kezdetekre, és beszámolt a társaság által kiadott kötetekről, illetve a negyedévente megjelenő VÁR című folyóiratról.
2019.06.07. 07:06 |

A kortárs magyar irodalom és a képzőművészet népszerűsítésében missziót felvállaló társaság egyik fontos célja a fiatalok bevonása a tevékenységeikbe. 

Bobory Zoltán költő, a Vörösmarty Társaság elnökének meghívására az irodalmi szervezet termében ülésezett ma a Fehérvári Szenátus testülete. A tanácsadó testület összefoglalást kapott az elmúlt kilenc esztendő történetéről: a rendezvényekről, a könyvkiadásról, a konferenciákról. 
Kezdetekben egy raktárhelyiség szolgált központként – azóta méltó helyszíne lett a rendezvényeknek a Kossuth utcai központ. A fő célkitűzés a magyar irodalom és a képzőművészet népszerűsítése, különös hangsúllyal a kortárs művészetekre. Hetente akár háromszor is kínálnak változatos programokat, és jelenleg az egyik fő kitűzésük, hogy bevonják a fiatalokat is tevékenységeikbe. Első köteteket jelentetnek meg, illetve a VÁR egyik rovatában rendszeresen mutatnak be ifjú tehetségeket, egyik új sorozatuk a havi rendszerességgel összehívott KöltőZug. Felvetődött többek között annak az igénye, hogy szeretnék szorosabbra fűzni a kapcsolatot a középiskolákkal, az ott tanító pedagógusokkal. 
Két antológiát is megjelentettek az elmúlt ciklusban, a Requiem a Don hőseiért című kötet például a második kiadásnál tart, és büszkeséggel gondolnak az ’56-os verseket tartalmazó leporellóra. Fontos rendezvényük a Lengyel irodalmi nap Székesfehérváron – amely élő hídként működik a két nemzet, illetve város között –, illetve a Városháza ad helyet a hagyományos irodalomtörténeti konferenciának. A Határon túli magyar irodalom napjai hasonlóan eredményesen működik, ami az országos megítélések alapján is a legaktívabban és legjobban működő irodalmi társaságnak köszönhető. A magyar költészet és a magyar széppróza napjának tiszteletére a tavalyi évben összesen 13 rendezvényük volt. Az elnök mellett bemutatkozott a tagok javaslatára a tizenhét tagút felváltó öt tagú új elnökség: Lakner József művészetekért, P. Maklári Éva irodalomért, Bakonyi István társadalmi kapcsolatokért felelős, valamint Lukácsy József általános alelnökök, a társaság titkára Szigl Barbara. 

Cser-Palkovics András polgármester örömét fejezte ki, hogy a város első házában gyakran találkozhatnak az irodalombarátok a társaság rendezvényeivel, ami így a helyi kortárs irodalmat is népszerűsíti. Támogatását fejezte ki továbbá a fiatalokat megszólító kezdeményezésekkel kapcsolatban. 

A nyolc éve megalakult Fehérvári Szenátus a polgármester és a városvezetés tanácsadó testületeként tevékenykedik. Tagjai véleményeznek, szakmai javaslatokat tesznek, így segítve Székesfehérvár fejlődését és versenyképességének megőrzését a gazdaság, a kultúra, az oktatás és a sport területén.

Közélet

Lakossági tájékoztatás

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár

Eseménynaptár

2020. Július
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2