A világ legnagyobb huszárszobrát is felavatják a VIII. Honvédfesztiválon

Csatatéri sokadalommal, megemlékezésekkel, iskolai programokkal, konferenciával és a világ legnagyobb huszárszobrának felavatásával is készül a Pákozdi Katonai Emlékpark a VIII. Honvédfesztiválra, amelyet szeptember 23-29-e között, az 1848-as pákozd-sukorói csata emlékére rendeznek. Az eseménysorozatról hétfőn sajtótájékoztatón számoltak be a Nemzeti Emlékhelyen.
2017.09.11. 15:07 |

A katonai hagyományok ápolása, a honvédkultúra sokszínűségének bemutatása és a hadtörténelmi ismeretterjesztés a célja a Honvédfesztivál című eseménysorozatnak, melyet nyolcadik alkalommal rendeznek meg az 1848. szeptember 29-i pákozd-sukorói csata emlékére. "A rendezvény két évtizedes múltra tekint vissza, Honvédfesztivál néven nyolc éve létezik. A folyamatos fejlődés eredményeként vált mára egy olyan, több napon át tartó rendezvénysorozattá, melyet méltán nevezhetünk fesztiválnak." – hangsúlyozta a sajtótájékoztatón dr. Görög István, a Honvédség és Társadalom Baráti Kör Székesfehérvári Szervezetének alelnöke, aki hozzátette: a fesztivál minden alkalommal a HTBK, Pákozd és Székesfehérvár Önkormányzata és a Magyar Honvédség összefogásának eredményeként jött létre.

"Évről évre egyre szélesebb körű, egyre nagyobb volumenű programsorozattal készülnek a szervezők azért, hogy bemutassák a magyar katonák mindennapi munkáját, hazavédő szolgálatát. A KEMPP alapvető feladata, hogy a civil és a katonai életet közelebb hozza egymáshoz." – fogalmazott Takács János, Pákozd polgármestere, aki elmondta, hogy a település mindig is büszke volt a győztes csatára, amelynek köszönhetően rangra és országos ismertségre tett szert.

A VIII. Honvédfesztivál részletes programja:

Szeptember 23. (szombat) – CSATATÉRI SOKADALOM – MEGELEVENEDIK A MÚLT

10.00 – 17.00: Csatatéri sokadalom; ünnepélyes fesztivál megnyitó, köszöntőt mond: Vargha Tamás miniszterhelyettes
10.30: Katonai hagyományőrző szervezetek bemutatói; haditechnikai eszközök és újdonságok bemutatói; „Katona dolog” – erőt próbáló feladatok fiataloknak
15.00: „169 éve történt” – ifjú nemzetőrök és a Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség közreműködésével megelevenedik a csata
17.00: Megemlékezés és ökumenikus ima a szabadságharc hőseiért a Sukorói református templomban

Szeptember 24. (vasárnap) – CSALÁDI NAP

Különleges programokkal várják a kicsiket és nagyokat, különösen a családokat, melyek idősebb tagjaira, mint a katona emlékek átadóira is számítanak.

Szeptember 25. (hétfő) – HONVÉDELMI CSAPATVERSENY

Általános iskolások honvédelmi csapatversenyére kerül sor, majd azt követően a hagyományszerűen megrendezésre kerülő Számháború programmal folytatódik a hét, továbbá elmaradhatatlan a programból a haditorna is.

Szeptember 26. (kedd) – SZÁMHÁBORÚ

Évek óta a Honvédfesztivál állandó és népszerű programja a pákozdi Mészeg-hegyen. A klasszikus játék modern elemekkel kiegészített változatát 10 és 16 év közötti tanulókból álló iskolai csoportok vívják.

Szeptember 27. (szerda) – „KÉSZ A CSATÁRA A SEREG”

Ifjúsági Honvédelmi Nap a Katonai Emlékparkban.

Szeptember 28. (csütörtök) – HAZAFIASSÁG ISKOLÁJA NEVELÉSI KONFERENCIA

Az eddig közel húszezer diáknak programot biztosító Hazafiság Iskolájához kapcsolódóan hazafias, honvédelmi nevelési konferencia kerül megrendezésre Székesfehérváron.

Szeptember 29. (péntek) – A SZÁRAZFÖLDI HADERŐNEM NAPJA

10.00: Megemlékezés Dr. Gyuricza Béla emléktáblájánál
11.00: Koszorúzási ünnepség a csata emlékművénél
Megemlékezéssel zárják az egész heti programokat a Katonai Emlékpark Pákozd – Nemzeti Emlékhelyen az 1848. szeptember 29-i pákozd-sukorói csata 169. évfordulójának tiszteletére. E napon 14 órakor avatja fel Dr. Benkő Tibor, vezérezredes, Honvéd Vezérkari főnök Pákozd határában Rohonczy István szöbrászművész alkotását, „Miskahuszár” szobrát. A maga nemében egyedülálló, 12,5 méter magas alkotás 100 tonna. A monumentális szobor Pákozdon, az M7-es autópálya mellett, az úgynevezett Bogárhalmon áll, ott, ahol a mondák szerint Jellasics horvát bán és császári-királyi táborszernagy állt 1848 szeptemberében.

Közélet

 1. Újabb nyílt nőgyógyászati szűrőnap lesz március 3-án

  Nyílt nőgyógyászati szűrőnapot hirdet Székesfehérvár Önkormányzata 2018. március 3-án, szombaton a Család- és Nővédelmi Központban. Elsősorban azokat a 25-55 év közötti hölgyeket várják, akik nem vesznek részt rendszeres vizsgálatokon. A szűrőnapra előzetesen kell jelentkezni!

  2018.02.20.
 2. Megemlékezések a kommunizmus áldozatainak tiszteletére Székesfehérváron

  Székesfehérváron több rendezvényt is szerveznek a kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából. A Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban február 21-én, szerdán kiállítás, beszélgetés és filmvetítés lesz. Február 26-án, hétfőn Székesfehérvár Önkormányzata és a Fejér Megyei Önkormányzat közösen tartja megemlékezését az Ötvenhatosok terén.

  2018.02.20.
 3. Az "Év ápolója" és az "Év asszisztense" díjakat is átadták a Magyar Ápolók Napján

  A Magyar Ápolók Napja alkalmából tudományos emlékülésre került sor kedden a Hotel Magyar Királyban, ahol átadták az "Év ápolója" és az "Év asszisztense" díjakat. Az „Év ápolója” elismerést Maleckiné Lázity Andrea intenzív szakápoló, míg az "Év asszisztense" díjat Kocsis Erika műtős szakasszisztens vehette át, aki 27 éve dolgozik a kórházban. A hagyományoknak megfelelően tiszteletbeli ápolót is avattak Dr. Jaskó Róbert, az általános sebészet főorvosa személyében.

  2018.02.20.
 4. Az utakat, a járdákat és a buszmegállókat is takarítják már Fehérváron

  Hajnalban a Városgondokság elvégezte az utak alásózását Székesfehérváron, a kora délelőtti órákban pedig elindultak a hókotrók is a városban – tájékoztatott Griger László hóügyelet vezető. A Székesfehérváron a rendelkezésre álló géppark mintegy négy óra alatt képes letakarítani a fő és tömegközlekedési utakat és nyolc-tizenkét óra alatt ér végig a város teljes úthálózatán.

  2018.02.20.

Eseménynaptár

2018. Február
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 1 2 3 4

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek