A világ legnagyobb huszárszobrát is felavatják a VIII. Honvédfesztiválon

Csatatéri sokadalommal, megemlékezésekkel, iskolai programokkal, konferenciával és a világ legnagyobb huszárszobrának felavatásával is készül a Pákozdi Katonai Emlékpark a VIII. Honvédfesztiválra, amelyet szeptember 23-29-e között, az 1848-as pákozd-sukorói csata emlékére rendeznek. Az eseménysorozatról hétfőn sajtótájékoztatón számoltak be a Nemzeti Emlékhelyen.
2017.09.11. 15:07 |

A katonai hagyományok ápolása, a honvédkultúra sokszínűségének bemutatása és a hadtörténelmi ismeretterjesztés a célja a Honvédfesztivál című eseménysorozatnak, melyet nyolcadik alkalommal rendeznek meg az 1848. szeptember 29-i pákozd-sukorói csata emlékére. "A rendezvény két évtizedes múltra tekint vissza, Honvédfesztivál néven nyolc éve létezik. A folyamatos fejlődés eredményeként vált mára egy olyan, több napon át tartó rendezvénysorozattá, melyet méltán nevezhetünk fesztiválnak." – hangsúlyozta a sajtótájékoztatón dr. Görög István, a Honvédség és Társadalom Baráti Kör Székesfehérvári Szervezetének alelnöke, aki hozzátette: a fesztivál minden alkalommal a HTBK, Pákozd és Székesfehérvár Önkormányzata és a Magyar Honvédség összefogásának eredményeként jött létre.

"Évről évre egyre szélesebb körű, egyre nagyobb volumenű programsorozattal készülnek a szervezők azért, hogy bemutassák a magyar katonák mindennapi munkáját, hazavédő szolgálatát. A KEMPP alapvető feladata, hogy a civil és a katonai életet közelebb hozza egymáshoz." – fogalmazott Takács János, Pákozd polgármestere, aki elmondta, hogy a település mindig is büszke volt a győztes csatára, amelynek köszönhetően rangra és országos ismertségre tett szert.

A VIII. Honvédfesztivál részletes programja:

Szeptember 23. (szombat) – CSATATÉRI SOKADALOM – MEGELEVENEDIK A MÚLT

10.00 – 17.00: Csatatéri sokadalom; ünnepélyes fesztivál megnyitó, köszöntőt mond: Vargha Tamás miniszterhelyettes
10.30: Katonai hagyományőrző szervezetek bemutatói; haditechnikai eszközök és újdonságok bemutatói; „Katona dolog” – erőt próbáló feladatok fiataloknak
15.00: „169 éve történt” – ifjú nemzetőrök és a Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség közreműködésével megelevenedik a csata
17.00: Megemlékezés és ökumenikus ima a szabadságharc hőseiért a Sukorói református templomban

Szeptember 24. (vasárnap) – CSALÁDI NAP

Különleges programokkal várják a kicsiket és nagyokat, különösen a családokat, melyek idősebb tagjaira, mint a katona emlékek átadóira is számítanak.

Szeptember 25. (hétfő) – HONVÉDELMI CSAPATVERSENY

Általános iskolások honvédelmi csapatversenyére kerül sor, majd azt követően a hagyományszerűen megrendezésre kerülő Számháború programmal folytatódik a hét, továbbá elmaradhatatlan a programból a haditorna is.

Szeptember 26. (kedd) – SZÁMHÁBORÚ

Évek óta a Honvédfesztivál állandó és népszerű programja a pákozdi Mészeg-hegyen. A klasszikus játék modern elemekkel kiegészített változatát 10 és 16 év közötti tanulókból álló iskolai csoportok vívják.

Szeptember 27. (szerda) – „KÉSZ A CSATÁRA A SEREG”

Ifjúsági Honvédelmi Nap a Katonai Emlékparkban.

Szeptember 28. (csütörtök) – HAZAFIASSÁG ISKOLÁJA NEVELÉSI KONFERENCIA

Az eddig közel húszezer diáknak programot biztosító Hazafiság Iskolájához kapcsolódóan hazafias, honvédelmi nevelési konferencia kerül megrendezésre Székesfehérváron.

Szeptember 29. (péntek) – A SZÁRAZFÖLDI HADERŐNEM NAPJA

10.00: Megemlékezés Dr. Gyuricza Béla emléktáblájánál
11.00: Koszorúzási ünnepség a csata emlékművénél
Megemlékezéssel zárják az egész heti programokat a Katonai Emlékpark Pákozd – Nemzeti Emlékhelyen az 1848. szeptember 29-i pákozd-sukorói csata 169. évfordulójának tiszteletére. E napon 14 órakor avatja fel Dr. Benkő Tibor, vezérezredes, Honvéd Vezérkari főnök Pákozd határában Rohonczy István szöbrászművész alkotását, „Miskahuszár” szobrát. A maga nemében egyedülálló, 12,5 méter magas alkotás 100 tonna. A monumentális szobor Pákozdon, az M7-es autópálya mellett, az úgynevezett Bogárhalmon áll, ott, ahol a mondák szerint Jellasics horvát bán és császári-királyi táborszernagy állt 1848 szeptemberében.

Közélet

 1. Testnevelő tanárok és kilencedikesek tanulták az újraélesztést az I. Istvánban

  Az újraélesztés technikáját sajátíthatták el kedden délután a kilencedikesek és a város testnevelő tanárai az I. István Szakgimnáziumban, ahol a "TEVAgy a Hős!" program keretében Klupács Péter mentő-technikus tanította a diákokhoz saját nyelvükön szólva az újraélesztést és beszélt arról a bátorságról, ami ahhoz kell, hogy földön fekvő embertársainkon merjünk és tudjunk is segíteni. 

  2017.09.25.
 2. Jó tanuló, jó sportoló - október 20-ig lehet pályázni

  A Fejér Megyei Diáksport Egyesület idén is meghirdeti a Fejér megye jó tanuló, jó sportoló versenyt. A pályázatot kizárólag postai úton, október 20-ig történő beérkezéssel fogadja el az egyesület a 8000 Székesfehérvár, Petőfi utca 5. II. emelet címen. A pályázathoz szükséges valamennyi dokumentum az egyesület internetes oldaláról tölthető le.

  2017.09.25.
 3. Spanyolországba utaznak gyakorlatra az Arany János Szakiskola diákjai

  Az Arany János Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola és EGYMI diákjai ismét elindulnak Spanyolországba az Erasmus+ Program keretében, hogy szakmai tapasztalatokkal és élményekkel gazdagodjanak. A három virágkötő - Kónya Anna, Csík Laura és Tóth Xénia - három hetet tölt majd Granada tartomány Motril nevű városában.

  2017.09.25.
 4. Perifériás érbetegség szűrés lesz szombaton Fehérváron

  Ismét lesz perifériás érbetegség szűrés Székesfehérváron. Az ingyenes vizsgálatokat szeptember 30-án, szombaton tartják A Szabadművelődés Házában. Elsősorban az 55-70 év közöttiek részvételét várják előzetes bejelentkezés alapján. Ismét lehetőség lesz a vércukorszint, a koleszterinszint és a testtömeg-index mérésére, várható továbbá kockázatbecslés és boka-kar index számítás.

  2017.09.25.

Eseménynaptár

2017. Szeptember
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1

Fehérvár Hangja

Webkamera


Fényfestés

360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek