A világ legnagyobb huszárszobrát is felavatják a VIII. Honvédfesztiválon

Csatatéri sokadalommal, megemlékezésekkel, iskolai programokkal, konferenciával és a világ legnagyobb huszárszobrának felavatásával is készül a Pákozdi Katonai Emlékpark a VIII. Honvédfesztiválra, amelyet szeptember 23-29-e között, az 1848-as pákozd-sukorói csata emlékére rendeznek. Az eseménysorozatról hétfőn sajtótájékoztatón számoltak be a Nemzeti Emlékhelyen.
2017.09.11. 15:07 |

A katonai hagyományok ápolása, a honvédkultúra sokszínűségének bemutatása és a hadtörténelmi ismeretterjesztés a célja a Honvédfesztivál című eseménysorozatnak, melyet nyolcadik alkalommal rendeznek meg az 1848. szeptember 29-i pákozd-sukorói csata emlékére. "A rendezvény két évtizedes múltra tekint vissza, Honvédfesztivál néven nyolc éve létezik. A folyamatos fejlődés eredményeként vált mára egy olyan, több napon át tartó rendezvénysorozattá, melyet méltán nevezhetünk fesztiválnak." – hangsúlyozta a sajtótájékoztatón dr. Görög István, a Honvédség és Társadalom Baráti Kör Székesfehérvári Szervezetének alelnöke, aki hozzátette: a fesztivál minden alkalommal a HTBK, Pákozd és Székesfehérvár Önkormányzata és a Magyar Honvédség összefogásának eredményeként jött létre.

"Évről évre egyre szélesebb körű, egyre nagyobb volumenű programsorozattal készülnek a szervezők azért, hogy bemutassák a magyar katonák mindennapi munkáját, hazavédő szolgálatát. A KEMPP alapvető feladata, hogy a civil és a katonai életet közelebb hozza egymáshoz." – fogalmazott Takács János, Pákozd polgármestere, aki elmondta, hogy a település mindig is büszke volt a győztes csatára, amelynek köszönhetően rangra és országos ismertségre tett szert.

A VIII. Honvédfesztivál részletes programja:

Szeptember 23. (szombat) – CSATATÉRI SOKADALOM – MEGELEVENEDIK A MÚLT

10.00 – 17.00: Csatatéri sokadalom; ünnepélyes fesztivál megnyitó, köszöntőt mond: Vargha Tamás miniszterhelyettes
10.30: Katonai hagyományőrző szervezetek bemutatói; haditechnikai eszközök és újdonságok bemutatói; „Katona dolog” – erőt próbáló feladatok fiataloknak
15.00: „169 éve történt” – ifjú nemzetőrök és a Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség közreműködésével megelevenedik a csata
17.00: Megemlékezés és ökumenikus ima a szabadságharc hőseiért a Sukorói református templomban

Szeptember 24. (vasárnap) – CSALÁDI NAP

Különleges programokkal várják a kicsiket és nagyokat, különösen a családokat, melyek idősebb tagjaira, mint a katona emlékek átadóira is számítanak.

Szeptember 25. (hétfő) – HONVÉDELMI CSAPATVERSENY

Általános iskolások honvédelmi csapatversenyére kerül sor, majd azt követően a hagyományszerűen megrendezésre kerülő Számháború programmal folytatódik a hét, továbbá elmaradhatatlan a programból a haditorna is.

Szeptember 26. (kedd) – SZÁMHÁBORÚ

Évek óta a Honvédfesztivál állandó és népszerű programja a pákozdi Mészeg-hegyen. A klasszikus játék modern elemekkel kiegészített változatát 10 és 16 év közötti tanulókból álló iskolai csoportok vívják.

Szeptember 27. (szerda) – „KÉSZ A CSATÁRA A SEREG”

Ifjúsági Honvédelmi Nap a Katonai Emlékparkban.

Szeptember 28. (csütörtök) – HAZAFIASSÁG ISKOLÁJA NEVELÉSI KONFERENCIA

Az eddig közel húszezer diáknak programot biztosító Hazafiság Iskolájához kapcsolódóan hazafias, honvédelmi nevelési konferencia kerül megrendezésre Székesfehérváron.

Szeptember 29. (péntek) – A SZÁRAZFÖLDI HADERŐNEM NAPJA

10.00: Megemlékezés Dr. Gyuricza Béla emléktáblájánál
11.00: Koszorúzási ünnepség a csata emlékművénél
Megemlékezéssel zárják az egész heti programokat a Katonai Emlékpark Pákozd – Nemzeti Emlékhelyen az 1848. szeptember 29-i pákozd-sukorói csata 169. évfordulójának tiszteletére. E napon 14 órakor avatja fel Dr. Benkő Tibor, vezérezredes, Honvéd Vezérkari főnök Pákozd határában Rohonczy István szöbrászművész alkotását, „Miskahuszár” szobrát. A maga nemében egyedülálló, 12,5 méter magas alkotás 100 tonna. A monumentális szobor Pákozdon, az M7-es autópálya mellett, az úgynevezett Bogárhalmon áll, ott, ahol a mondák szerint Jellasics horvát bán és császári-királyi táborszernagy állt 1848 szeptemberében.

Közélet

 1. Húszéves testvérvárosi kapcsolatát ünnepli idén Székesfehérvár és Cento

  Székesfehérvári küldöttség látogatott olasz testvérvárosunkba, Centoba. A hétvégi találkozás során a két város húsz éve fennálló testvérvárosi kapcsolata alkalmából szerveztek ünnepséget. A Kormányzó Palotában tartott ceremónia keretében egy Székesfehérvárt bemutató tablókiállítás is megnyílt, mely a koronázóváros legfontosabb értékeit mutatja be a centoi közösségnek.

  2018.06.25.
 2. Polgármesteri látogatás Pozsonyban, a Koronázási Játékokon

  Június 24-én, vasárnap dr. Cser-Palkovics András polgármester Pozsonyban, a szintén történelmi koronázóvárosba látogatott. A Székesfehérvári Királyi Napok rendezvényhez hasonló ünnepségen városunkat háromszoros „vivát!” kiáltással üdvözölték a pozsonyiak.

  2018.06.25.
 3. Guseo András professzor volt a cukorbetegek egyesületének vendége

  Az elhízás okozta megbetegedésekről és a megelőzésről tartott előadást a Fejér megyei Cukorbetegek Egyesületének szervezésében a Civil Központban Guseo András professzor. A Fejér Megyei Cukorbetegek Egyesülete gyakran szervez előadásokat, hogy felhívja a tagok, meghívottak figyelmét a veszélyekre.

  2018.06.25.
 4. Brückner Ákos Előd atya 85 éves - a ciszter templomban adtak hálát szolgálatáért

  Brückner Ákos Előd, a ciszterci rend örökfogadalmas tagja 1933. június 24-én született Budapesten. Győri spirituális majd a Budai Rendház főnöke, 2011-től a Székesfehérvári Ciszterci Nagyboldogasszony templom plébánosa és a Ciszterci Szent István Gimnázium spirituális vezetője. Vasárnap, 85. születésnapján Előd atyát Bérczi L. Bernát O.Cist., a Zirci Apátság kormányzóperjele, a képviselő-testület, valamint a plébániai közösségek tagjai, cserkészek, hívek, barátok köszöntötték.

  2018.06.24.

Múzeumok éjszakája

Királyi Napok

Eseménynaptár

2018. Június
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek