A világ legnagyobb autóbuszgyártójával indul közös tenderen az Ikarus

A Budapesti Közlekedési Központ szóló és csuklós trolibuszokra kiírt tenderén induláshoz kötött egymással partneri megállapodást a 130 éves múltra visszatekintő magyar buszgyártó, az Ikarus, és a maga tíz százalékot meghaladó globális piaci részesedésével a világ legnagyobb buszgyártója, a Yutong Bus Co. Ltd., vagyis a Jütung.
2024.04.02. 06:51 |
A világ legnagyobb autóbuszgyártójával indul közös tenderen az Ikarus

Közös tenderen indul a magyar buszgyártó és a kínai Jütung konzorciuma.

A BKK jóvoltából „Trolibusz járműbeszerzés IV. ütem” elnevezéssel kiírt nyílt tárgyalásos közbeszerzési eljárás 2025–2027-től esedékes, és összesen 160 kisegítő akkumulátoros önjáró képességgel is felruházott csuklós és szóló trolibusz beszerzéséról szól. Az Ikarus a piacvezető Jütunggal kötött konzorciumi partnerség lehetővé teszi, hogy sikeres pályázat esetén az összehangolt erőforrásoknak köszönhetően a két buszgyártó hatékonyan működjön együtt a projekt megvalósítása érdekében.

Bár az Ikarus korábban trolibuszokat is gyártott Magyarországon, a BKK tenderén megfeleléshez szükség volt egy olyan nemzetközi partnerre, amelyiknek jelenleg is van a megfelelő trolibuszgyártási kapacitása – márpedig a csengcsoui székhelyű Jütung ilyen. A kínai gyártó egyébként nem csak hazájában produktív: gyártó, illetve összeszerelő üzemet működtet Venezuelában, Pakisztánban, buszait olyan országokba szállította, mint Franciaország, az Egyesült Királyság, Kazahsztán, Venezuela, Chile, Etiópia, Kuba, Dél-Afrika, Nigéria, Szingapúr, a Fülöp-szigetek, Ausztrália, Szaúd-Arábia és Bulgária.

A társaság a lemodernebb műszaki eljárásokat alkalmazza a legnagyobb fokú környezetvédelem jegyében – gyártmányai nem King Long-féle elővárosi XMQ 6121G Kiskingák, vagy a távolsági XMQ 6127-ek, bár valljuk be, annyira azért nem voltak rossz járművek ezek sem, inkább a kínai termékekkel szembeni, tizenvalahány éve még erősen meglévő előítéletek rontottak a megítélésükön.

Gazdaság

 1. Alba Regia Állásbörze

  Harmadik alkalommal rendezték meg az Alba Regia Állásbörzét a Sóstói Stadionban pénteken. Többek között iparvállalatok, kereskedelmi szolgáltatók és közlekedési társaságok jelentek meg a seregszemlén, de voltak munkaerő-közvetítők is. A kiállítás iránt már a nyitáskor nagy volt az érdeklődés.

  2024.04.12.
 2. A magyar gazdaság helyzete, kilátásai

  A magyar gazdaság helyzete, kilátásai és a VOSZ programja volt napirenden a szövetség Fehérváron tartott vállalkozói fórumán. Az aktív szerepvállalás a fenntartható gazdaság kialakításában, a növekedés beindítása, a vállalkozói aktivitás fokozása és egy korszerű, hatékony vállalkozásfejlesztési rendszer kialakítása a legfontosabb feladat - hangzott el a fórumon, ahol vállalkozóktól azt kérték, nyissák meg a cégeiket a fiatalok előtt a duális képzés terén.

  2024.04.12.
 3. Fejlesztett az Alba-Kor Kft.

  Átadták az Alba Ipari Zónában az Alba-Kor Kft új felületkezelő üzemcsarnokát. A felületkezeléssel foglalkozó fehérvári Alba-Kor Kft. 722,86 millió forint összköltségvetésű fejlesztésének megvalósításával erősíteni tudja Magyarország zöldgazdaságát, az ipar környezettudatosabbá zöldebbé válását és egyedülálló technológiájával növeli a piaci részesedését.

  2024.04.11.
 4. Continest Defence Industry Day

  Az összecsukható konténereket és egyedi konténeralapú infrastruktúraegységeket gyártó és fejlesztő székesfehérvári Continest Technologies Zrt. először rendezte meg a Continest Defence Industry Day-t, amelyre három kontinensről, több mint 15 országból érkeztek védelmi ipari képviselők, gyártók és innovátorok.

  2024.04.09.